Palloliiton sroi-sivun hero-kuva

Palloliiton SROI

UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa.

Palloliitto SROI-mallinnus

Jalkapallon yhteiskunnallinen vaikutus

UEFA SROI -mallinnuksen tuore tulos on tyrmäävä – Suomalaisen juniori- ja harrastejalkapallon arvo yhteiskunnalle on peräti 1,96 miljardia euroa vuosittain.

Jalkapallon vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ovat tutkimustiedon valossa kiistattomat. Ihmisten henkinen ja fyysinen hyvinvointi paranee, oppimisvalmiudet kehittyvät ja sosiaalinen hyvinvointi vahvistuu. Liikunnan arvo on kuitenkin todentunut vielä liian usein vain juhlapuheissa tai menestyksen hetkillä, koska sen vaikutus euroissa on ollut vaikeaa todentaa.

UEFA SROI-mallinnuksen (Social Return on Investment) tuore tulos todentaa hurjat luvut - investointi jalkapalloon on viisas sijoitus yhteiskunnalle.

Jalkapallon suorat hyödyt Suomen talouteen ovat noin 522 miljoonaa euroa vuosittain. Lisäksi sosiaalisten hyötyjen arvo on peräti 1,09 miljardia euroa ja säästöt terveydenhuollossa noin 344 miljoonaa euroa.

Suomen Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen kertoo, että moni taho onkin Palloliiton vanavedessä herännyt liikunnan ja urheilun positiivisten hyötyjen mittaamiseen ja sen arvon esiin nostamiseen.

Olemme Palloliitossa todella ylpeitä, että olemme pystyneet ensimmäisenä lajiliittona tuomaan todennetut luvut keskusteluun mukaan liikunnan ja erityisesti jalkapallon taloudellisesta vaikuttavuudesta yhteiskunnassa. Olemme edistämässä koko suomalaisen liikunnan ja urheilun osaamisen kehittämistä aiheessa. Konkreettisesti tuemme parhaillaan salibandyn ja koripallon käynnissä olevia vastaavia mallinnuspilotteja kotimaassa.

Timo Huttunen, Palloliitto

Tutkimusyhtiö Substancen perustaja, tohtori Tim Crabbe on tutkinut ja kehittänyt SROI-mallinnusta UEFAn toimeksiannosta jo vuosia. Crabbe on innoissaan Suomen tuloksista.

Suomen lähes kahteen miljardiin nousseet jalkapallo- ja futsaltoiminnan taloudelliset hyödyt selittyvät Crabben mukaan muun muassa pelaajamäärien kasvulla, olosuhteiden kehittymisellä, jalkapalloon suunnattujen erityisohjelmien huomioimisella ja sosiaalisen pääoman lisäämisellä mallinnukseen.

Suomen UEFA SROI -tulokset ovat vaikuttavia jopa eurooppalaisessa vertailussa. Suomen pelaajakohtainen arvo (13 970 euroa) on korkein niissä 32 Euroopan maassa, jossa mallia on sovellettu.

Tim Crabbe, Substance

Huttunen toivoo, että tulos vauhdittaa ennen kaikkea suomalaisen seuratoiminnan resurssien kasvua ja entistä useampi päättäjä ja yrityskumppani hyödyntää UEFA SROI-mallinnusta rahoitus- ja investointipäätöksiä tehdessään. Mallinnuksen kehitystyö jatkuu aktiivisena.

Toistaiseksi olemme pystyneet mallinnuksessa osoittamaan jalkapallon suorat hyödyt, mutta tulevaisuudessa tavoitteena on nettovaikutuksen todentamiseksi huomioida myös sellaiset yhteiskuntia järisyttävät suuret teemat kuten ilmastonmuutos, syrjäytyminen ja rasismi.

Nykyinen maailmantilannekin huomioiden jalkapallon ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen sitoutuminen on niin päättäjiltä kuin yrityksiltä vahva kannanotto vastuullisten arvojen ja yhdenvertaisemman maailman puolesta. Jalkapallo tuottaa merkittäviä hyötyjä ja merkityksellisyyttä elämään yksittäiselle ihmisellä. Sen ohella kyse on miljardien hyvinvointivaikutuksista koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Timo Huttunen, Palloliitto

Lue lisää UEFA SROI mallinnuksesta ja sen taustoista

Tutustu suomalaisten jalkapalloseurojen SROI esimerkkeihin

Seurojen yhteiskunnallinen merkitys

Tutkittua tietoa jalkapallon vaikutuksesta yhteiskuntaan UEFA SROI mallinnuksen avulla

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit