Seurojen yhteiskunnallinen merkitys -sivun hero-kuva

Seurojen yhteiskunnallinen merkitys

Tutkittua tietoa jalkapallon vaikutuksesta yhteiskuntaan UEFA SROI mallinnuksen avulla.

Palloliitto Jalkapallon SROI mallinnus

Jalkapallon arvo yhteiskunnalle

Vuonna 2019 Suomesta tuli yksi maista, jossa yhteistyössä UEFAn kanssa toteutettiin UEFA SROI* -mallinnus. *(Social Return on Investment).

UEFA SROI -mallinnus on työväline, jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa. Mallinnuksessa on hyödynnetty laajasti asiantuntijoita sekä tutkimustietoa, ja ensi kertaa suomalaisen jalkapallon arvo voidaan todentaa.
Uusimman tutkimuspäivityksen mukaan jalkapallon vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on peräti 1,96 miljardia euroa. Suomessa laskelmassa on huomioitu 140 000 rekisteröityä pelaajaa.

UEFA SROIn mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 344 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat 1 092 miljoonaa euroa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat 522 miljoonaa euroa jalkapalloperheen harrastustoimintaan liittyvänä kulutuksena ja olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

Jalkapallo kuuluu kaikille

Maajoukkueiden menestys on mediassa usein ulospäin näkyvä osa lajia. Valtaosa arkisesta työstä tapahtuu jalkapalloseuroissa ja vapaaehtoisten toimijoiden tuella. Suomalaisen jalkapallon 1,96 miljardin euron arvoinen työ on pitkälti heidän aikaansaamansa.

UEFA SROI -mallinnus on työkalu valtakunnalliseen ja paikalliseen vaikuttamiseen tutkitun tiedon avulla. Mallinnuksen tavoitteena on osoittaa kuinka jalkapallo edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Investointi jalkapalloon on sijoitus suomalaisten hyvinvointiin.

Jalkapallo tuo merkitystä ihmisten arkeen elämysten kautta, opettamalla kunnioitusta kanssaihmisiä ja peliä kohtaan. Jalkapallo joukkueurheilulajina korreloi tutkitusti opiskelutuloksiin ja parantaa itsetuntoa sekä itseluottamusta etenkin tyttöjen keskuudessa. Jalkapallo ylittää sukupuolten, etnisen taustan, kielen ja uskonnon rajat. Se luo vapaaehtoisten ja palkattujen työntekijöiden verkoston, jonka palvelukset yhteisölle tuovat selkeää tuottoa yhteiskunnalle ja merkitystä ihmisten elämään.

Lisätietoa ja seuraesimerkkejä

Tutustu lisää UEFA SROI mallinnukseen ja suomalaisen jalkapallon yhteiskunnalliseeen vaikuttavuuteen ja viestintään sekä tutustu suomalaisten pilottiseurojen UEFA SROI -mallinnuksiin alla olevista linkeistä.

Pilottiseurojen mallinnukset

Lisätiedot

Timo Huttunen

Seurapalvelujohtaja, apulaispääsihteeri, Valtakunnallinen

+358408235270

timo.huttunen@palloliitto.fi

Liittohallituksen sihteeri, Jalkapallo-Säätiön asiamies, Seurapalvelut -toiminnon ja talouden kokonaisvastuu, UEFA SROI, vastuullisuusasiat, sidosryhmäsuhteet.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit