Futsal- ja Respect-gaalan palkitut 2023

Vuoden 2023 Futsal- ja Respect-gaala järjestettiin Tampereella torstaina 8.6.

Naisten Futsal-Liigan tähdistökentällinen.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

8.6.2023 klo 22:00

Gaalassa palkittiin päättyneen 2022-2023 futsalkauden menestyjiä sekä jalkapallon ja futsalin parissa ansioituneita henkilöitä.

Futsal

Frenckell-mitalit

Frenckell-mitali jaettiin 100 maaottelun pelanneille futsallegendoille; Antti Teittiselle ja Mikko Kytölälle. Pitkän pelaajauran Pirkanmaalla pelannut Antti Teittinen on pelannut viimeisimmäksi Mad Maxissa, mutta Teittisen ura tunnetaan kuitenkin ehkä vielä paremmin vahvoista Ilves -vuosista ja futsalmaajoukkueesta. Teittinen kuuluu myös Sergion Gargellin rinnalla miesten futsalmaajoukkueen valmennustiimiin.

Mikko Kytölä on osa Kampuksen Dynamon kivijalkaa ja pitkä maajoukkueura on kulkenut käsi kädessä Dynamon mestaruuksien kanssa. Kytölän kaulaan ripustettiin keväällä jälleen kultamitali, kun Dynamo voitti viidennen kerran putkeen Suomen Mestaruuden. Kevään mitalia kirkastaa entisestään Kytölän vastuuvalmentajan rooli pelaajavalmentajana Dynamon miesten joukkueessa. Myös Kytölän valmentama Dynamon Naisten Futsal-Liigan joukkue pelasi kolmannen kerran jo peräkkäin pudotuspeleihin.

Futsalgaalan palkinnot

Futsalgaalassa jaetaan kilpailukauden 2022-2023 palkinnot. Futsalin pääpalkinnot Vuoden pelaaja- ja erotuomaripalkinnot jaetaan syksyllä lajien yhteisessä Captains' Ball gaalassa.

Mestarivalmentajat

Mestarivalmentajina palkitaan liigojen mestaruuksien voittaneet valmentajat. Miesten Futsal-Liigan mestaruus meni viidennen kerran Dynamolle, mutta aikaisemmat mestarivalmentajalautaset keräillyt Vasko Vujovic siirtyi Latvian maajoukkueen päävalmentajaksi ja joukkue jatkoi kevään mestaruuteen Mikko Kytölän valmennuksessa, Kytölän jatkaessa taiturointia myös pelaajana kentällä.

Naisten Futsal-Liigassa HIFK FS kuittasi mitalisuoran täyteen kirkastamalla aikaisempien vuosien mitalit kultaisiksi. Ilkka Somero on vienyt joukkuetta päämäärätietoisesti kohti Naisten Futsal-Liigan kirkkainta kärkeä.

Nuorten futsalliigoista mestarivalmentajan tittelin saivat Janne Lindberg (Pato) P17 Futsal-Liigan voitosta ja Kim Räisänen (GFT) P19 Futsal-Liigasta.

Futsal-Liigojen mestarijoukkueiden paidat.Kuva: Jouni Pihlaja

Pistepörssien voittajat

Liigojen pistepörssien kärjestä löytyvät tutut nimet kun SoVon Arber Istrefi kuittasi runkosarjan lähes perinteisesti ja KaDyn Italo Henrique Macedo Basilio vei jälleen pudotuspelien kuninkuuden – sama pari pokkasi samat palkinnot myös viime vuonna. Naisten pistekärjet löytyvät MuSaFutsalista, Netta Hannulalle kertyi eniten pisteitä runkosarjasta ja Anni-Elina Luotoselle hopeamitalistien peleillä pudotuspeleistä.

Ykkösen pistepörssin voiton vei jälleen Eider Ramos Oyarzabal vieden joukkueensa PU-62 kauden päätteeksi liigaan. Miesten Ykkösen pistepörssin kärsi löytyy Kokkolasta, Atte Henttu takoi kauteen 43 maalia. Nuorten kärjet ovat Daniel Nyman, Pato ja Niko Pulkkinen, Ylöjärven Ilves.

Erotuomarit

Pelaajat saavat vuosittain äänestää suosikkinsa ja Sjöban pytyn voitti kauden päätteeksi Adnan Ibrahimi, jolle tuli finaalipeleissä täyteen 100 ottelua Miesten Futsal-Liigaa. Lupaavan erotuomarin palkinnon sai Konsta Hartikainen.

Ykkösen tähtipelaajat

Miesten Ykkösen tähtipelaajaksi äänestettiin Eemeli Hänninen, JoSePa. Nuori jyväskyläläinen on ehtinyt saada kaulaansa edellisellä kaudella jo mestaruusmitalin Miesten Futsal-Liigasta KaDyn punamustissa, mutta pystyi yhdistämään paremmin armeijan työt pelaamiseen Ykkösessä. JoSePan kausi päätyi kauden päätteeksi liigakarsintaan.

Naisten Ykkösen tähtipelaajan lautasen saa A-lohkosta Futsal Mad Maxin Kiia Immonen. Mad Maxin kausi oli runkosarjassa tappioton, mutta liigaan nousu jäi pelien osalta liigakarsintaan. B-lohkon voittajaksi äänestettiin FC OPAn Maria Ollila.

Nuoret ja tulokkaat

Futsal-Liigan nuoret pelaajat palkittiin äänestystuloksilla, miesten sarjan voittaja oli Elias Lantto, ToPV ja naisten HIFK FS:n Jenni Huttunen. Vuoden tulokas oli Miesten Futsal-Liigaan Venezuelasta syksyllä tullut Nelson Bello, joka palkittiin pelaajien äänestyksessä kuukauden pelaajaksi kauden aikana jopa kahdesti. Naisten Futsal-Liigan vuoden tulokas oli Tiia Savolainen, HIFK FS.

Tähtikentälliset

Liigojen tähtikentällisistä löytyivät tutut nimet myös tällä kaudella.

Naisten tähtikentällisen kattaus on komeaa luettavaa ja viisi Naisten Futsal-Liigan pelaajaa pukee päälleen myös sinivalkoista maajoukkueeseen. Vuoden pelaaja palkitaan syksyllä Captain’s Ball gaalassa.

Naisten Futsal-Liigan tähtikentällinen:

Maalivahti: Emiilia Syvänen, Ylöjärven Ilves
Pivot: Tiia Juntikka, FTK-Tornio
Laita/yleispelaaja: Hanna Halonen, HIFK FS
Laita/yleispelaaja: Emilia Jokisalo, GFT
Pohjapelaaja: Maria Mäntylä, GFT

Miesten Futsal-Liigan tähtikentällinen

Miesten tähtikentällisessä on varsin kansainvälinen kattaus. FC Kemin kova kolmikko: maalivahti Rennan Cabral,  Anass Nasser ja Sofiane Borite rakensivat Kemin menestystä kaudella hopeamitaleiksi. Vuosia pistepörssien kärjessä keikkunut Italo Henrique sai kauden päätteeksi kultaisen mitalin Kampuksen Dynamon uusiessa mestaruutensa. Eetu Kaikkola, GFT oli yksi kauden kovimmista maalintekijöistä.

Maalivahti: Rennan Cabral, FC Kemi
Pivot: Eetu Kaikkola, GFT
Laita/yleispelaaja: Italo Henrique Macedo Basilio, KaDy
Laita/yleispelaaja: Anass Nasser, FC Kemi
Pohjapelaaja: Sofiane Borite, FC Kemi

Julkaisut futsalpalkituista #futsalfi somekanavillamme.

Respect

Ansiomerkit ja -ristit

Gaalassa jaettiin jo aiemmin valtiojohdon myöntämiä ansiomerkkejä jalkapallon parissa ansioituneille henkilöille.

Suomen Leijonan ritarimerkki: Ari Hjelm
Liikunnan ja urheilun ansioristi: Hannu Penttinen
Liikunnan ja urheilun ansioristi: Jouni Hyytiä
Liikunnan ja urheilun ansioristi: Mikko Vuorela

Miesten maajoukkueiden ansiomerkit

Kari Arkivuo, Perparim Hetemaj ja Joni Kauko palkittiin miesten maajoukkueiden kultaisella ansiomerkillä. Suomen Palloliitto palkitsee pelaajia saavutetuista pelaaja-ansioista pistejärjestelmänsä mukaisesti. Korkein ansiomerkki pelaaja-ansioista on kultainen ansiomerkki.

Kaijan Kannu

Pallo-Iirot palkittiin Kaijan Kannulla, joka on palkinto pitkäjänteisestä ja menestyksekkäästä työstä jalkapallon edistämiseksi naisten ja tyttöjen lajina.

Pallo-Iirot on ollut edeltävien vuosien aikana eräs merkittävästi kehittynyt suomalainen jalkapalloseura. Alusta asti seura on halunnut panostaa strategiansa mukaisesti koko alueen jalkapallon kehittämiseen kokonaisvaltaisesti. Pallo-Iirot on ollut avoimen rohkea, positiivinen, ratkaisukeskeinen sekä kehittymishaluinen jalkapalloseura. Pallo-Iirot on ollut merkittävässä roolissa kehittämässä alueensa tyttöjen ja naisten jalkapalloilua yhteistyössä muiden alueen seurojen kanssa. Ison kehitysaskeleen otettuaan seura on jatkanut strategiansa päivittämistä ja seura haluaa entistä vahvemmin olla kehittämässä tyttöjen ja naisten jalkapalloa tulevaisuudessa.

Vuoden parajalkapalloseura ja paraurheiluteko 

Vuoden parajalkapalloseurana palkittiin SJK-juniorit, joka järjestää alueellisesti merkittävää, pitkäaikaista ja laadukasta toimintaa. Seurassa on sähköpyörätuolijalkapallojoukkue erityisryhmäjoukkue Tiikerien lisäksi. Seura tukee soveltavaa toimintaa ja tekee siitä näkyvää.

Vuoden paraurheiluteosta palkittiin Arzu Caudam-Lehtonen (PuiU). Caudam-Lehtonen on tehnyt seurassa pitkäaikaisesti työtä soveltavan jalkapallon parissa. Hän oli mukana käynnistämässä toimintaa 20 vuotta sitten PuiUssa ja jatkaa edelleen joukkueen parissa.

Respect-palkinto

Respect-palkinto myönnetään pitkäjänteisestä työstä jalkapalloperheessä Respect-hengen ja -arvomaailman ollessa ohjaamassa toimintaa. Tänä vuonna arvostettu pokaali luovutettiin Jarmo Lehtiselle.

Jarmo Lehtinen on yksi kautta aikojen legendaarisimmista radioäänistä. Lehtinen tunnettiin urheilun monipuolisena tulkkina, jonka lajikirjo-osaaminen ulottui laidasta laitaan. Yksi merkittävimmistä lajeista, joita Lehtinen on välittänyt kuuntelijoille, on jalkapallo. Lehtinen selosti ikimuistoisesti, kun Bubi-huuhkaja lennähti Olympiastadionille. Lehtisen tulkitsi myös ”sukupolvien unelman” täyttymisen, kun Suomen miehet varmistivat historiallisen EM-kisapaikan Töölössä. Ja paljon muuta, vuosikymmenten ajan. Kun lisätään Lehtisen panos vielä sarjajalkapalloiluun, sekä selostajana että uuden luojana, puhutaan mediapuolen yhdestä jalkapalloilun merkkihenkilöstä: arvostetusta ja kunnioitetusta lajin taitajasta. Suomen Palloliitolla on kunnia palkita Jarmo Lehtinen Respect-palkinnolla.

Hall of Fame

Suomalaisen jalkapallon kunniagalleria sai illan kruununa uuden jäsenen, kun Keith Armstrong nimettiin Hall of Fameen. Lue lisää >>

Hall of Fameen nimettävä henkilö on suomalaisen jalkapalloilun legenda. Hänen pelaajauransa oli hyvin menestyksekäs, mutta poikkeuksellisen menestyksekäs hän oli valmentajana. Pelaajaurallaan tuleva Hall of Fame jäsen voitti kolme Suomen mestaruutta, mutta valmentajana hän ylitti tuonkin saldon, voittaen Suomen mestaruuden viidesti päävalmentajana, tämän lisäksi hänen palkintokaappinsa pursuaa muita saavutuksia, kuten Suomen Cupin voittoja, sarjanousuja, vuoden valmentaja - palkintoja, mitaleita ja niin edelleen. Tämä suuren yleisön tuntema ja rakastama tv-kommentaattori muutti aikanaan Newcastlesta Suomeen pelaajaksi ja on sen jälkeen jättänyt eri rooleissaan massiivisen jäljen suomalaiseen jalkapalloon. Suomalaisen jalkapalloilun Hall of Fameen nimetään, Keith Armstrong.

Keith Armstrong nimettiin Hall of Fameen Tampereella.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit