Pikkuhuuhkajat maalittomaan tasapeliin Albaniassa

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) kohtasi Albanian EM-karsintojen tärkeässä vierasottelussa 22.3.2024. Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin.

Pikkuhuuhkajat Albaniaa vastaan.

22.3.2024 klo 19:55

Suomi oli ennen perjantain ottelua karsintalohkossaan neljäntenä, kolme pistettä yhden ottelun enemmän pelanneen Albanian perässä. Otteluennakko.

Maalissa ottelun aloitti tuttuun tapaan Lucas Bergström. Puolustuslinjassa avasivat Miska Ylitolva, Rony Jansson, Ville Koski ja Juho Lehtiranta; keskikentän pohjalla Santeri Väänänen ja Leo Walta; ylempinä keskikenttinä Casper Terho, Niklas Pyyhtiä ja Juho Talvitie; ja hyökkääjänä Naatan Skyttä.

Hyväkuntoisella kentällä optimaalisessa jalkapallosäässä pelattu ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Ensimmäinen vaaratilanne syntyi Albanian maalille Niklas Pyyhtiän laukauksesta 12. minuutilla, mutta maalivahti torjui kaukolaukauksen ohi maalin. 20 minuutin tuntumassa oli Medon Berishan vuoro laukoa kaukaa, mutta Lucas Bergström torjui terävän vedon kulmapotkuksi.

36 minuutin tienoilla sisään leikanneen Juho Talvitien syöttö tavoitti Naatan Skytän, joka oli menossa pystyyn albanialaispuolustuksen väliin, mutta pallo ei jäänyt tamperelaisen haltuun ja vaaratilannetta ei syntynyt. Aivan ensimmäisen jakson lopussa Albania loi oikean laidan keskityksestä erittäin vaarallisen tilanteen, mutta Stiven Shpendin matala pusku meni niukasti ohi maalin etunurkan.

Toiselle puoliajalle Suomi ei tehnyt vaihtoja. Heti puoliajan alkuun vasemman laidan pallonmenetyksestä oli syntyä vaarallinen tilanne, mutta albanialaishyökkääjät eivät saaneet matalaa keskitystä haltuun, eikä Bergström päässyt torjuntatöihin. 53. minuutilla Shpendi pyörähti vapaaksi boksissa ja laukoi vaarallisesti - pallo sivuverkkoon. Paine jatkui, kun muutaman minuutin kuluttua Adrion Pajaziti tuli pallon kanssa boksin rajalle laukoi reilusti yli maalin. Shpendi kokeili laukaustaan taas 60. minuutilla - Bergström torjui. Heti perään Suomi vaihtoi Naatan Skytän pois ja tilalle tuli Otso Liimatta.

66. minuutilla Talvitie pääsi virittämään laukaustaan Terhon oikean laidan keskityksestä, mutta pallo blokattiin kulmaksi, josta Suomi ei saanut aikaiseksi suurempaa vaaraa. Jälleen maalipaikalle muutamaa minuuttia myöhemmin päässeen Stiven Shpendin laukaus lirui ohi maalin. Heti perään vastaiskusta Otso Liimatta pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta albanialaiset saivat pysäytettyä oululaisen etenemisen, eivätkä suomalaisten protestit tuomarille auttaneet.

75. minuutilla Pajaziti pääsi laukomaan pienestä kulmasta vasemmalta laidalta - laukaus nuoli takatolppaa, mutta Suomen onneksi sen vaarattomalta puolelta. Muutaman minuutin päästä oli albanialaisten vuoro protestoida turhaan, kun Ville Koski taklasi pallon albanialaishyökkääjältä turvallisemmille vesille.

80 minuutin tienoilla syntyy Suomen kenties paras hyökkäys siihen asti, kun vaihdosta kentälle tullut Henri Salomaa teki puolenvaihdoin oikealle. Miska Ylitolvan ja Casper Terhon yhteistyöllä pallo saatiin maalipaikkaan - Terhon laukaus ohi etukulman. Molemmat joukkueet pelasivat palloa suoraviivaisesti koko ottelun lopun ajan, mutta yhtä Albanian lisäajan laukausta suurempaa tulosta tästä ei syntynyt, ja ottelu päättyi 0-0.

Päävalmentaja Mika Lehkosuon mielestä tasapeli oli kohtuullisen oikeutettu tasaisen ottelun jälkeen.

– Molemmilla oli omat tilanteensa. Meillä oli jokunen vaarallinen tilanne vähemmän, mutta meidän tilanteemme olivat ehkä parempia, Lehkosuo mietti.

Albania oli muuttanut omaa pelijärjestelmäänsä, jotta Suomen vahvuuksia pystyttiin puolustamaan paremmin pois.

– Siinä he kyllä jonkin verran onnistuivat ja saivat meiltä meidän hyökkäyspään vaarallisuuttamme pois. Emme saaneet hyökkäyspäässä aikaan sellaista linjan taakse menemisen volyymia, mitä pystyimme luomaan edellisessä kohtaamisessamme lokakuussa, Lehkosuo sanoo.

– Meidän pelaamisessamme parasta oli prässipelaaminen, vaikka olemme hyvä pallonhallintajoukkue. Saimme niistä tilanteista muutamia hyökkäyksiä, ja Otso Liimatan läpiajotilanteen, joka oli mielestäni täysin päivänselvä punainen kortti Albanialle, mutta jota ei koskaan tuomittu edes vapaapotkuksi jostain ihmeen syystä. Vaikka jäljellä oli enää parisenkymmentä minuuttia, se olisi voinut kääntää peliä, Lehkosuo harmittelee.

Ottelun tavoitetta, kolmea pistettä, ei saavutettu, mutta isossa kuvassa Lehkosuo ei ole yhteen pisteeseen täysin tyytymätön. Kaksi voittoa kahdessa kotipelissään ottanut Albania pidettiin nollilla, mikä oli puolustuksen näkökulmasta hyvä suoritus.

– Vähän vajaaksi kuitenkin jäi meidän hyökkäyksiemme vaarallisuus tänään, Lehkosuo jatkaa.

Katseet käännetään ottelun jälkeen kohti Montenegro-ottelua Podgoricassa 26.3. Sinne joukkue siirtyy heti huomenna.

– Pidetään tämä koko puolustamisen asenne, prässääminen ja oman puolustusalueen puolustaminen samalla tasolla. Jokainen peli on tietysti aina eri peli, eli on mietittävä, miten Montenegro-peliin löydetään pieniä keinoja, joiden avulla luomme hyökkäykseemme muutosta ja saamme enemmän maalipaikkoja, Lehkosuo sanoo.

– On selvää, että Montenegrosta haetaan kolmea pistettä. Tällainen neljän pisteen vieraskiertue maaliskuulta pitäisi meidät mukana taistelussa kahden joukkoon pääsemisestä.