Pelipassivakuutukset uudistuvat – Vakuutusehtoihin merkittäviä parannuksia

Palloliiton pelipassivakuutukset uudistuvat tulevalle kaudelle. Keskeisimmät muutokset ovat leikkausomavastuun poistuminen ja leikkaushoidon korvausmäärän nousu.

Kuvituskuva.Kuva: Tara Jaakkola

13.11.2023 klo 11:31

Asiakkailta tulleen palautteen perusteella vakuutusehtoja on käyty laajasti läpi seurojen ja Pelaajayhdistyksen kanssa, hintoja on kilpailutettu ja vakuutusyhtiö vaihtuu (jatkossa Zurich Finland). Myös inflaatiolla on keskeinen vaikutus uudistukseen.

– Vakuutusten hintoihin tulee pieniä korotuksia, mutta samaan aikaan vakuutusehdot paranevat ja järjestelmää tarkastetaan niin, että pelaajan yli- tai alivakuuttaminen ei ole enää mahdollista, Palloliiton jäsenpalvelupäällikkö Taneli Sopanen kertoo.

Viime vuosina inflaatio on nostanut lääkärikeskusten hoitokuluja, minkä vuoksi aiempi yksityisen leikkaushoidon korvauskatto (8 000€) ei riittänyt enää esimerkiksi polven eturistisideleikkauksen hoitoon, vaan vakuutetulle itselleen tai seuroille jäi erotusta maksettavaksi. Nyt yksityisen leikkaushoidon korvausmäärä nousee 14 000 euroon ja leikkausomavastuu poistuu kokonaan.

– Olemme käyneet uusia vakuutusehtoja ja vakuutusjärjestelmän muutoksia laajasti läpi seurojen ja JPY:n kanssa. Vaikka hintoihin tulee korotus, seurat kokevat, että vakuutusten sisältö myös kehittyy. Osalle seuroista muutos tarkoittaa kokonaisuuden kannalta edullisempaa vakuutusta, Sopanen avaa.

Jatkossa vakuutusturvan valinta perustuu edelleen ensisijaisesti ikään, mutta aikuisten kohdalla se sidotaan myös pelaajastatukseen (esim. amatööri tai ammattilainen). Tämä on pelaajan oikeusturvan kannalta tärkeä muutos, sillä sekä asiakaspalautteen että asiantuntijoiden lausuntojen perusteella liiton sarjoissa on ollut tapauksia, joissa pelaajat ovat olleet alivakuutettuja.

– Tämä on erinomainen muutos vastuullisempaan suuntaan. Jotta ikäviä yllätyksiä tulisi jatkossa mahdollisimman vähän, kehotan pelaajia edelleen tutustumaan ajoissa ja huolellisesti vakuutusten ehtoihin, kommentoi Jalkapallon Pelaajayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Panu Autio.

– Muutos vakuutusehtoihin tehdään nyt ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Vakuutusyhtiöt on kilpailutettu ja vakuutusyhtiö vaihtuu. Uudistus on erityisesti inflaation sanelema, koska hintoja on mahdotonta pitää samana lääkärikeskusten hintojen nousun vuoksi. Uudet vakuutusehdot ja hinnat on nyt lukittu seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, Sopanen kertoo.

Vakuutusmeklari Aon Finland Oy:n asiakasvastaava Raine Forsman kertoo viime vuosina kerätyn datan ja tiedon vahvistavan muutoksen tarpeellisuutta. Eri ikäisten pelaajien tapahtumariski on ennakoitavissa ja sen tulee näkyä myös vakuutuksen vaihtoehdoissa asiakkaille.

– On tärkeää pitää huolta siitä, että eri ikä- tai pelaajaryhmien vakuutusmaksut ovat oikeudenmukaisia suhteessa kyseisen ryhmän tapaturmariskiin. Samalla, kun aikuisten pelipassiryhmien määrityksiin on tullut muutoksia, on nuorten kilpailutoiminnan ikäryhmiin tuotu tarkempi ikäporrastus, joka mahdollistaa jatkossakin dataan perustuvan oikeudenmukaisen hinnoittelun, Forsman sanoo.

Palloliiton johdolla yhdessä vakuutusmeklari Aon Finland Oy:n kanssa laadittu vakuuttamisen malli on varsin poikkeuksellinen ainakin suomalaisessa toimintaympäristössä. Toimintamallin tulokset puhuvat puolestaan.

– On arvioitu, että kotitalouksien säästöt vuositasolla ovat ainakin miljoona euroa kaudessa. On väläytelty jopa puolentoista miljoonan säästöjä vuotuisissa vakuutusmaksuissa. Tämä selittyy ulkoistetulla vahinkokäsittelyllä, jonka ansiosta korvausmenojen läpinäkyvyyttä on pystytty parantamaan ja siten vaikuttamaan suoraan vakuutusten tuotekohtaiseen hinnoitteluun, sanoo seurapalvelujohtaja Timo Huttunen ja jatkaa:

– Olemme erittäin tyytyväisiä Aon Finland Oy:n kanssa yhdessä rakentamaamme pelipassivakuuttamisen malliin, jonka hyötyjinä ovat ennen kaikkea lajejamme harrastavat pelaajat perheineen.

Vakuutushinnat muuttuvat seuraavasti:

Vakuutus Korotus kaudelle 2024
Aikuiset, kilpa (laaja) +30 €
Aikuiset, kilpa (suppea) +20 €
Erotuomarit

+10 €

Nuoret, kilpa +10 €
Lapset, kilpa +1 €
Aikuiset, harraste +10 €
Nuoret, harraste +5 €
Lapset, harraste +1 €

Vakuutukset 2024

Kuluvan kauden vakuutusten hinnat >>

Uuden pelipassikauden ja vakuutusten myynti käynnistyy 1. joulukuuta 2023.

Lisätietoja: https://www.palloliitto.fi/kilpailut/pelipassit-ja-vakuutukset

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit