”Nuorten kanssa pitäisi keskustella erotuomareiden tärkeydestä”

Suomen Palloliitto palkitsee joka kuukausi eri sarjatasoilta eri puolilta Suomea noin kymmenen ”kuukauden erotuomaria”. Lokakuun erotuomarilla Matts Björkgårdilla on takanaan ensimmäinen kausi erotuomarina.

Erotuomari Matts Björkgård.

20.11.2023 klo 12:26

48-vuotiaan pietarsaarelaisen Matts Björkgårdin uusi harrastus on lähtenyt loistavasti käyntiin, vaikka erotuomarointi onkin vaatinut kiireisessä perhearjessa aikataulutusta:

- Ensimmäinen kauteni erotuomarina on sujunut erittäin hyvin. Toimin erotuomarina 50 sarjaottelussa. Minulla on kolme lasta ja myös heidän harrastuksensa, joten erotuomarointi vaatii aikataulutusta, kertoo Björkgård.

Björkgård on pelannut nuorempana jalkapalloa Miesten Kakkosessa JBK:n riveissä sekä viimeisimpänä toiminut junioreiden valmentajana FF Jarossa.

- Kun lopetin valmentamisen, ajattelin että nyt minulla on aikaa erotuomarointiin. Menin peruskurssille ja huomasin, että tämähän on minun juttuni.

Ensimmäisellä kaudella Björkgård tuomaroi muun muassa Miesten Vitosessa ja toimi avustavana Naisten Kakkosessa. Ensi kaudella hän tavoittelee otteluita Miesten Nelosesta, vaikka tykkääkin yhtä lailla tuomaroida myös junioriotteluita.

- Niin kuin työelämässä myös erotuomarina pyrin eteenpäin niin pitkälle kuin mahdollista. Olen kuitenkin jo 48 vuotta, joten pitää olla realistinen. Katsotaan mihin taidot ja kunto riittää.

Björkgård kannustaa myös muita lähtemään erotuomariksi vielä myöhemmällä aikuisiällä:

- Saat hyvää liikuntaa ja tutustut uusiin ihmisiin. Tuomarikollegat ovat minulle oma seurani. Saan heiltä paljon tukea ja kaveruutta. Kannattaa lähteä avoimin mielin mukaan, positiivisella asenteella pärjää pitkälle.

Lisäksi Björkgård toivoisi, että joukkueissa keskusteltaisiin enemmän erotuomareille huutelusta.

- Juniorijoukkueissa valmentajien ja vanhempien pitäisi keskustella nuorten kanssa erotuomareiden tärkeydestä. Emme pelaa, jos erotuomari ei ole paikalla. Erotuomarit yrittävät aina parhaansa, mutta olemme ihmisiä, joten meilläkin on välillä huonoja päiviä.

Lokakuun erotuomarit

Tatu Matilainen, Hyvinkää
Tatu on osoittanut erittäin hyvää aktiivisuuta ja menestystä otteluissaan. Nuoresta iästään huolimatta hän on ollut toiminnassa mukana jo muutaman vuoden ja hänen saamansa palautteet ovat erittäin positiivisia ja ottelumäärät kiitettäviä. Avustavana erotuomarina Tatu onkin jo nähty Naisten Kakkosessa ja miesten Vitosessa. Tatulle kertyikin kaudella 2023 yli 100 ottelua.

Eetu Koskinen, Kouvola
Eetu on ollut erittäin aktiivisesti mukana erotuomaritoiminnassa. Alueen aseteltujen 48 ottelun lisäksi hän on toiminut erotuomarina erilaisissa turnauksissa, kuten Helsinki Cupissa ja Huuhkajaliigassa. Näitä pelejä on kertynyt 49 kappaletta. Eetu aloitti erotuomaritoiminnan kaudella 2022, mutta nuoresta iästään huolimatta hän on jo toiminut avustavana erotuomarina miesten Nelosen peleissä. Palautteet kentiltä ovat olleet positiivisia.

Pasi Tuomiranta, Helsinki
Pasi aloitti erotuomaritoiminnan tänä keväänä. Ottelumäärät eri sarjoissa ovat olleet merkittäviä ja palaute joukkueilta erittäin positiivista. Pasi on hyvä esimerkki siitä, että erotuomaritoiminnan aloittaminen ei ole ikäkysymys.

Niklas Hölttä, Tampere
16-vuotias toisen vuoden jalkapallo- ja futsalerotuomari on osoittanut potentiaalinsa edetä erotuomarin uralla. Aktiivisuus ja kiinnostus erotuomaritoimintaa kohtaan on vienyt Niklaksen jalkapallon puolella Miesten Neloseen avustavaksi erotuomariksi. Myös ensimmäiset kolmikko-ottelut on jo vihelletty. Futsalin puolella kokemusta löytyy kaksikko-otteluista. Kokonaisuudessaan kalenterivuoden aikana hänelle on kertynyt jo yli 100 erotuomaritehtävää, joista hän on saanut joukkueilta myös paljon positiivista palautetta. Uran suunta on jyrkästi ylöspäin.

Matts Björkgård, Pietarsaari
Matts aloitti erotuomariharrastuksen hieman vanhemmalla iällä, mutta vakavissaan. Ensimmäisen kauden aikana hän hoiti Pietarsaaren seudulla 50 tehtävää toimien sekä erotuomarina että avustavana erotuomarina. Matts itse kiteytti kautensa hyvin opettavaiseksi ja hauskaksi. Joukkueilta saadut palautteet Mattsin kaudesta ovat erittäin positiivisia. Matts on tarkka, selkeä ja rauhallinen erotuomari. Matts on oiva esimerkki siitä, että harrastuksen voi aloittaa myös varttuneempana ja asettaa itselleen tavoitteet vaikkapa liikunnan lisäämisen suhteen.

Ville Käldström, Turku
Ville on alueen aktiivisin tarkkailija, tällä kaudella virallisia tarkkailuja kertyi huikeat 58. Erotuomarit pitävät Villen tyylistä antaa palautetta otteluiden jälkeen. Ville toimii myös kouluttajana erotuomariakatemiassa, joten hän on tärkeä tekijä alueen erotuomareiden kehittymisen suhteen.

Jari Lyytikäinen, Savonlinna
Jari on pitkään ollut erotuomarina ja auttanut muita kaikilla tavoilla kehittymään. Hän on aina valmis joustamaan, jotta peleihin saadaan erotuomari/pelinohjaaja. Motivaatio erotuomarina on edelleen hyvä, mikä näkyy hyvänä palautteena joukkueilta. Erotuomarina toimiminen on hänelle myös hyvä tapa ylläpitää kuntoaan, kun tulee huomaamattaan juostua "lenkki" ja samalla saa olla pitämänsä lajin toiminnassa mukana. Jari oli myös isolla panoksella mukana Saimaa Turnauksessa lokakuun alussa.

Akseli Junnikkala, Lappeenranta
Akseli toimii toista vuotta erotuomarina ja hän on osoittanut ymmärtävänsä erotuomarin tehtävän kentällä hyvin. Pelejä hän on ottanut paljon myös avoimista ja siten omalla panoksellaan auttanut muita. Hän on kehittynyt erittäin paljon ja keskustelee mielellään peleistä muiden erotuomareiden kanssa.

Ari Palolahti, Rovaniemi
Ari on alueen kokeneimpia erotuomareita eikä ikä paina tekemisessä. Oli ottelun taso mikä hyvänsä, niin ne hoituvat varmasti. Kun erotuomari puuttuu pelistä tai joku tarvitsee sijaista tehtävään, Ari on aina valmis auttamaan. Ari myös auttaa ja opastaa uusia erotuomareita aina kun tarvitaan tai pyydetään. Erinomainen fyysinen kunto antaa edellytykset toimia erotuomaritehtävissä, toivottavasti vielä pitkään.

Jari Heikkilä, Raahe
Jari on erittäin aktiivinen erotuomari sekä jalkapallossa että futsalissa. Hän hoitaa erotuomaritehtäviä paljon vuodesta toiseen, mikä on tärkeää varsinkin paikkakunnalla, jossa erotuomareiden määrä on varsin pieni. Jari on aina valmis auttamaan, jos joku tarvitsee sijaista tai puuttuu ottelusta. Myös uusien erotuomareiden tukeminen ja ohjaaminen on Jarille tärkeää sekä luonnollista.

Kuukauden erotuomarit ovat Palloliiton erotuomaritoiminnon valitsemia. Erotuomarikerhot voivat ehdottaa heidän mielestään eri tavoin ansioituneita erotuomareita. Palkittavat erotuomarit voivat olla uransa alkutaipaleella tai jo kokeneita erotuomareita. Palloliiton juttusarja avaa joka kuukausi yhden palkittavan erotuomarin polkua.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit