Natalia Kuikka janoaa Helmareiden voittoputkelle jatkoa – ”Tietenkin meillä on voitonnälkää”

Torstaina nousun A-liigaan varmistanut Helmarit pelaa kuluvan Nations League -kauden päätösottelunsa tiistaina (5.12.) Trnavassa Slovakiaa vastaan. Kello 20.00 alkava ottelu näytetään suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa.

Natalia Kuikka Helmareiden harjoituksissa Trnavassa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

4.12.2023 klo 13:23

Helmarit matkusti perjantaina Itävallan Wienin kautta Slovakiaan, jossa joukkue pelaa tiistaina Nations Leaguen päättävän ottelun. Lauantaina ja sunnuntaina joukkue harjoitteli Trnavan liepeillä sijaitsevassa Križovany nad Dudváhomin kylässä, ja maanantai-iltana edessä on viimeistelyharjoitus Štadión Antona Malatinskéholla, jossa tiistain ottelu pelataan.

- Vaikeuksien kautta voittoon. Kenttä oli aika jäinen (sunnuntaina) ja oli hieman vaikeaa vetää täysillä, mutta saatiin kuitenkin pääasia hoidettua. Tällaista käy joskus ja siihen sopeudutaan, Helmareiden toppari Natalia Kuikka kertoo.

Tiistain ottelustadion on Helmareille tuttu paikka, sillä Suomi ja Slovakia kohtasivat samalla stadionilla huhtikuussa 2022 pelatussa MM-karsintaottelussa. 1–1 tasatulokseen päättyneessä ottelussa Suomen ainoan maalin viimeisteli Tuija Hyyrynen, joka pääsi yhdessä Anna Westerlundin kanssa jättämään maajoukkejäähyväiset torstain Romania-kotiottelun yhteydessä.

Tiistain ottelustadion on Helmareille tuttu paikka huhtikuun 2022 MM-karsintaottelusta.Kuva: Ⓒ SPL /Norika Szombatova

Voitonnälkää

Helmarit on pelannut syksyn aikana viisi Nations League -ottelua, joista joukkueen tulosluettelo on vaikuttavaa luettua: viisi voittoa, 16 tehtyä maalia ja nolla päästettyä. Upeasti sujuneesta syksystä ja torstaina varmistuneesta lohkovoitosta huolimatta Helmareilla on edelleen nälkää jäljellä.

- Tietenkin meillä on voitonnälkää. Meillä on kuitenkin noita maalintekijöitä tuolla, jotka haluavat varmasti tehdä enemmän maaleja, ja me puolustajat ja maalivahdit haluamme pitää oman pään puhtaana. On mukavampaa lopettaa tämä Nations League niin, että kaikki ottelut on voitettu, Kuikka sanoo.

Itseluottamuksen ja voittamisen kulttuurin rakentamisen lisäksi otteluiden voitoista jaetaan rankingpisteitä, jotka voivat nousta esimerkiksi tulevaisuuden lohkoarvonnoissa tärkeään arvoon.

- Tulevaisuudessa tämä yksikin voitto voi olla todella tärkeä ja arvokas meille, Kuikka painottaa.

"Meillä on kuitenkin noita maalintekijöitä tuolla, jotka haluavat varmasti tehdä enemmän maaleja, ja me puolustajat ja maalivahdit haluamme pitää oman pään puhtaana."

Tuttu vastustaja

Vaikka huhtikuussa 2022 Trnavassa pelatusta MM-karsintaottelusta ei ole kulunut aikaa kuin vajaat 18 kuukautta, ovat Suomi ja Slovakia kohdanneet sen jälkeen kolmesti: kahdesti keväällä Senecissä A-maaotteluissa ja kertaalleen Turussa Nations Leaguen avausottelussa syyskuussa. Kaikki kolme ottelua ovat päättyneet Suomen voittoon yhteismaalein 7–0.

Kuluvan vuoden aikana tehokkaimpana Slovakian kaatajana on loistanut Katariina Kosola, joka on tehnyt keskinäisissä otteluissa kolme maalia. Kalenterivuoden 2023 aikana Slovakian verkkoon ovat osuneet myös Linda Sällström sekä Jutta Rantala kahdesti. Keskinäisten otteluiden vahvoista tuloksista huolimatta Helmarit tunnistaa Slovakian vaarallisuuden.

- He ovat kovia vastahyökkäyksissä. Heillä on suhteellisen taitavat keskikenttäpelaajat, jotka pystyvät hyvin pistämään syöttöjä linjojen taakse nopeille laitureille, Kuikka analysoi.

Edellisen kolmen kauden ajan yhdysvaltalaista Portland Thornsia edustaneella puolustajalla on myös selkeä näkemys siitä, mihin asioihin Helmareiden tulee kiinnittää erityistä huomiota oman pelaamisensa osalta.

- Pitää olla varma omassa pelin avaamisessa, ettei satu kömmähdyksiä, eikä Slovakia pääse vastahyökkäyksiin. Varmasti myös erikoistilanteet ovat tärkeitä, sillä ne ovat tilanteita, joissa he ovat lähellä meidän maaliamme. Niissä pitää olla todella tarkka, Kuikka analysoi.

Helmarit harjoitteli viikonloppuna Križovany nad Dudváhomin kylässä.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Uudenlaisia kokemuksia

Historian ensimmäisen Nations League -kauden kilpailun B-tasolta aloittanut Suomi on osoittanut syksyn aikana kuuluvansa selkeästi A-liigaan. Kuikka näkee positiivisena sen, että Helmarit on päässyt pelaamaan uudenlaisessa asemassa ja saanut harteilleen ennakkosuosikin paineita.

- Vähän erilainen kokemus, mitä yleensä, että emme kovin usein ole se niin sanottu johtaja otteluissa, vaan olemme usein hieman altavastaajia. On ollut kiva sitäkin treenata, juuri vaikka Kroatia-otteluissa. Emme ole kovin usein tuollaista bussia vastaan pelanneet, niin oli kiva oppia, että miten sekin puretaan ja saadaan maaleja aikaiseksi.

Vaikka tulosluettelo onkin Helmareiden osalta upeaa luettavaa, on joukkueen matka vielä kesken. Nousu A-liigaan toimii ensimmäisenä tavoiteltuna väliaskeleena kohti kesän 2025 EM-lopputurnausta, johon joukkueen tähtäin on asetettu tiukasti. A-liigassa menestyminen ja EM-kisoihin pääseminen edellyttävät 83 A-maaottelua pelanneen Innon Mimmien kasvatin mukaan vielä kehitysaskeleiden ottamista.

- Puolustaminen on aina se, mitä pitää parantaa. Emme ole päässeet sellaiseen testiin, että olisi tullut kovia koitoksia puolustamisessa. Kuitenkin A-liigassa joukkueet tulevat olemaan vielä kovempia, niin se puolustaminen on vielä tärkeämpi asia, Kuikka sanoo.

- Myös 1vs1-tilanteet ovat tärkeitä. Jos tulee irtopallo, niin haluamme olla niissä ensimmäisenä ja voittaa ne. On mukavampaa pitää pallo itsellä ja pistää vastustaja juoksemaan, kuin toisin päin, Kuikka jatkaa.

Suomi ja Slovakia kohtaavat Helmareiden vuoden 2023 viimeisessä ottelussa tiistaina (5.12.). Kello 20.00 alkava ottelu näytetään suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit