"Monelle tulee yllätyksenä, että tällaista tapahtuu" – Erotuomari Abdirahman Sugulle kertoo rasistisesta huutelusta Suomen kentillä

Erotuomari Abdirahman Sugulle kertoo, että hänelle huudeltiin rasistisesti kesäkuussa pelatussa Ykkösen ottelussa. Sugullelle tapaus on jo kolmas vuoden sisään.

Erotuomari Abdirahman Sugulle.Kuva: Jyri Sulander

4.7.2024 klo 18:00

Abdirahman Sugulle toimi erotuomarina kesäkuun alkupuolella pelatussa Miesten Ykkösen ottelussa PKKU–Atlantis. Ottelua oli pelattu noin 11 minuuttia, kun Atlantikselle vihellettiin vapaapotku. Silloin katsomosta kuului häntä kohtaan rasistinen solvaus. 

“*******, ei siinä ollut yhtään mitään”, Sugulle toistaa. 

Livenä ottelussa Sugulle ei huutoa kuullut, eivätkä kuulleet myöskään ottelun muut erotuomarit. 

– Eivätkä todennäköisesti kuulleet pelaajatkaan, sillä kukaan ei reagoinut. Itse kuulin huudon vasta eilen ottelutallenteen välityksellä, kun katsoin ottelun jälkikäteen läpi omaa erotuomarityöskentelyä analysoidessani. Silloin huomasin, mitä sieltä oli huudettu, Sugulle kertaa.

Rasismitapauksesta on tehty nyt kurinpitoraportti ja jatkotoimenpiteitä odotetaan. Mikäli Sugulle olisi kuullut huudon livenä tai hänelle olisi siitä raportoitu, olisi toimenpiteisiin voitu ryhtyä jo ottelun aikana Palloliiton ohjeistuksen mukaisesti.

– Olisin ehdottomasti keskeyttänyt ottelun käyttäen niin sanottua kolmiportaista prosessia, Sugulle sanoo. 

Rasismitapaus ei valitettavasti ollut viime vuonna Veikkausliigassakin 4. erotuomarina debytoineelle Sugullelle ensimmäinen vaan jo kolmas vuoden sisään.

– Kohtasin ensimmäistä kertaa rasismia suomalaisessa jalkapallo-ottelussa erotuomaroidessani Miesten Kakkosta viime syksynä Porvoossa. Silloin vierasjoukkueen pelaaja tuli tauolle mentäessä luokseni ja kertoi, että katsomosta huudeltiin juuri, että “Saatanan somali, saatanan paska somali, musta on aina musta”. Silloin mentiin koppiin, toimittiin protokollan mukaisesti, tunnistettiin huutelija katsomosta ja turvahenkilöstö poisti hänet sieltä. Saatiin jatkettua ottelua normaalisti, Sugulle kertoo.

– Toinen tapaus kävi myös Miesten Kakkosen ottelussa samana syksynä Pihlajamäen kentällä. Silloin katsoja oli huudellut “tämä ei ole muslimimaa” ja tehnyt sieg heil -natsitervehdystä. Ottelun järjestyksenvalvoja tuli kertomaan meille tauolla pukukoppiin, että tämä oli havaittu ja siihen oli tauolla puututtu. 

Näiden kahden tapauksen jälkeen jälkeen Sugulle on huolehtinut erityisen tarkasti jokaisessa ottelupalaverissa, että ottelumanuaali rasismitilanteita varten on käyty järjestäjien toimesta läpi ja kuuluttajalla on kuulutusteksti valmiina, mikäli ottelu joudutaan keskeyttämään. Näin hän oli toiminut myös kesäkuun ottelussa. 

– Valitettavasti me erotuomarit huutoja emme kuulleet ja kukaan muukaan ei kuullut tai niistä meille raportoinut. Siksi emme voineet puuttua huuteluun paikan päällä, vaan vasta nyt jälkikäteen, Sugulle harmittelee.

“Mitä ihmettä, tapahtuuko tällaista ylipäätään”

Tällä kertaa Sugulle postasi rasistisesta huudosta videon myös sosiaaliseen mediaan. 

– Olen saanut satoja kommentteja, että "mitä ihmettä, tapahtuuko tällaista ylipäätään" – miten tämä ei todellakaan ole hyväksyttävää. Nykypäivänä yhteiskunnassa on selviö, että tällaista tapahtuu, mutta monelle tulee yllätyksenä, että tätä tapahtuu myös meidän kansainvälisessä, maailman pelatuimmassa lajissa, Sugulle kertaa. 

Sugulle ei ole tyytyväinen siihen, miten rasismitapauksiin on suomalaisessa jalkapallossa reagoitu. 

– Jokaisen vastuulla on puuttua rasismiin. Ymmärrän, että se vaatii rohkeutta – jos et uskalla, ilmoita rasismista tapahtuman järjestäjälle ja turvahenkilöstölle. Silloin todennäköisesti saamme nimen tietoon ja voimme tehdä toimenpiteitä välittömästi. Vihelletään peli poikki, mitä tulee rasismiin. 

Hän toivoisi, että välittömän reagoinnin lisäksi rasistisesta häirinnästä seuraisi myös nopeampia ja selkeämpiä jatkotoimenpiteitä.

– On siinä kehitettävää, miten Suomessa toimitaan sen jälkeen, kun näitä tapauksia sattuu. Asioiden pois kitkemiseksi pitäisi tehdä lisää konkreettisia asioita. Pitäisi olla selvillä, mitkä ovat rasistisen häirinnän seuraukset huutelijalle, mitkä tapahtumajärjestäjälle ja niin edelleen.

– Nämä ovat kuitenkin sanoja, jotka satuttavat kanssaihmisiä, ja yksikin tapaus on liikaa. Ei näitä saisi olla, Sugulle päättää. 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit