Kanerva: ”Kärsivällisyys ja tehokkuus ovat avainsanat”

EM-karsinnat jatkuvat Olympiastadionilla maanantaina kello 19.00, kun San Marino haastaa Suomen.

Päävalmentaja Markku Kanerva median edessä San Marino -ottelun aattona.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

18.6.2023 klo 23:32

Huuhkajat otti perjantaina tärkeän 2–0-voiton Sloveniasta täyden Olympiastadionin loistavassa tunnelmassa. 32 560 katsojaa todisti hienossa kesäillassa Joel Pohjanpalon ja Oliver Antmanin osumia, joihin Teemu Pukki tarjoili syötöt.

Myös maanantain ottelu tullaan pelaamaan helteisessä säässä ja täyden katsomon edessä. Odotettavissa on kuitenkin kokonaan erilainen ottelu, kun lohkon viimeisellä sijalla pisteittä majaileva San Marino haastaa isännät.

– Slovenia-peli oli meiltä hyvä. Nyt meillä on vastassa täysin erilainen vastustaja. Maajoukkuejalkapallossa ei ole helppoja pelejä, meillä ei ole varaa aliarvioida San Marinoa. Luotan, että pystymme ottamaan voiton, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi sunnuntaina median edessä.

Vaikka Slovenia-ottelu oli joukkueelta monin tavoin loistava esitys, parannettavaa löytyy. Varsinkin ensimmäisen jakson lopussa Suomi oli ajoittain vaikeuksissa Slovenian painostaessa. Ottelu on analysoitu Suomen leirissä tarkkaan.

– Pyrimme koko ajan kehittämään peliämme. Se voitto ei saa sulkea silmiämme niiltä kehityskohteilta. Meillä on kovat vaatimukset pelaamisemme suhteen, Kanerva totesi.

”Peli ei ole helppoa, jos vastustaja puolustaa matalalta ja siitä ei pääse läpi”

Huuhkajat lähtee maanantain otteluun jättimäisenä ennakkosuosikkina. San Marino on FIFA:n rankingin viimeisellä sijalla (211). Joukkueen historian ainut voitto on Liechtensteinista vuodelta 2004.

San Marino on päästänyt kolmessa karsintaottelussaan yhteensä seitsemän maalia ja tehnyt nolla, mutta joukkue on aiheuttanut haasteita Pohjois-Irlannille, Slovenialle ja Kazakstanille. Slovenia joutui odottamaan avausmaaliaan melkein tunnin kotikentällään.

Huuhkajat haluaa dominoida kenttätapahtumia maanantaina. Kanerva ei kuitenkaan halua joukkueensa turhautuvan, jos avausmaali ei ota syntyäkseen.

– Korkea prässi tulee korostumaan puolustuspelissämme. Pyrimme riistämään heiltä pallon suht aikaisin pois. Hyökkäyspelissä kärsivällisyys on avainasia, mutta meidän pitää olla myös rohkeita ja pyrkiä olemaan uhka heille. Jos tyydymme pyörittämään palloa pelkästään heidän muotonsa ulkopuolella, voi olla, että aika alkaa loppua. Kärsivällisyys ja tehokkuus ovat avainsanat huomisessa pelissä.

Käynnissä olevat karsinnat vertautuvat monilla tavoin vuoden 2019 voitokkaisiin EM-karsintoihin. Myös silloin Suomi kaatoi kolmannella ottelukierroksella yhden päävastustajistaan ja kohtasi seuraavassa ottelussa lohkojumbon. Silloinen ottelu Liechtensteinia vastaan ei ollut helppo, kuten maalin ottelussa iskenyt Benjamin Källman tietää.

– Peli ei ole helppoa, jos vastustaja puolustaa matalalta ja siitä ei pääse läpi. Nykyään jalkapallossa aika moni joukkue osaa sen. Liechtenstein-pelikään ei ollut meille helppo, vaikka voitimme. Tähän peliin pitää olla tosi hyvä fokus, hyökkääjä sanoi.

Benjamin Källman.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

”Meidän tehtävämme on tuottaa niitä positiivisia elämyksiä”

Suomen joukkueen terveystilanne on hyvä ja kaikki pelaajat ovat käytettävissä, vaikka Slovenia-ottelussa nähtiin kolhuja ja kramppeja. Erilaiseen otteluun lähdetään erilaisella avauskokoonpanolla.

– Teemme alustavat ottelusuunnitelmat aina ennen tapahtumaa ja niitä viilaillaan tarpeen mukaan. Voin paljastaa, että avauskokoonpanoon tulee muutoksia, päävalmentaja kommentoi.

EM-karsintalohko H:n tilanne on tasainen – Suomi, Tanska, Kazakstan ja Slovenia ovat kaikki kuudessa pisteessä. Kaikille on selvää, että Suomella täytyy olla maanantai-illan päätteeksi yhdeksän pistettä.

– En mielelläni käytä pakkovoitto-sanaa, mutta kyllähän meidän täytyy tämä voittaa ja kaikki ymmärtävät sen, Kanerva linjasi.

San Marino -otteluun on jäljellä enää vain yksittäisiä lippuja. Peli on ”perheottelu”, johon saapuu huima määrä lapsia. Huuhkajat haluaa tarjota junioreille ja Pohjoiskaarteelle taas uuden unohtumattoman kesäillan Olympiastadionilla.

– Huomenna on ennen kaikkea hienoa nähdä perheitä ja lapsia katsomossa. Eteläkaarteessa on 7000 junioria, ja luulen, että se on heillekin aika huikea elämys. Meidän tehtävämme on tuottaa niitä positiivisia elämyksiä, Kanerva sanoi.

Suomen ja San Marinon välinen EM-karsintaottelu käynnistyy Olympiastadionilla maanantaina 19.6. kello 19.00. Otteluun on vielä jäljellä yksittäisiä lippuja. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit