Joel Pohjanpalo uuden edessä Italiassa – ”On kyse mielenkiintoisesta projektista”

Joel Pohjanpalo jätti Saksan kentät taakseen lähes vuosikymmenen jälkeen ja lähti nostamaan Venezia FC:tä takaisin Serie A:han.

Joel Pohjanpalo kesäkuun Romania-ottelussa.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen /Juha Tamminen

4.9.2022 klo 12:55

Joel Pohjanpalo otti loppukesästä uuden askeleen urallaan siirtyessään Bundesliigan Bayer 04 Leverkusenista Italiaan ja Serie B:ssä tällä kaudella pelaavaan Venezia FC:hen. Näin hän päätti liki vuosikymmenen pituiseksi venyneen ajanjaksonsa Saksassa.

- Koko siirtoikkunan ajan oli paljon kiinnostusta ympäri Eurooppaa ja maailmaa: Bundesliigasta, Ranskan liigasta, Espanjasta ja Serie A:sta, oikeastaan kaikista eurooppalaisista huippusarjoista. Totta kai se, mitä Leverkusen pyysi siirtokorvausta, oli monelle se suurin este liitettynä siihen, mitä omat palkkavaatimukseni olivat. Se tavallaan eliminoi aika paljon seuroja pois. Loppujen lopuksi muutama hyvä seura oli loppuvaiheessa mukana. Veneziaan loppujen lopuksi päädyin. On kyse mielenkiintoisesta projektista. Valitettavasti seura tippui viime vuonna Serie B:hen, mutta meidän tavoitteenamme on nousta Serie A:han mahdollisimman nopeasti, hän kertoo siirtonsa taustoista.

- Uudet omistajat ovat tulleet seuraan muutama vuosi takaperin ja oikeastaan kaikki on laitettu uusiksi. Uusi treenikeskuksemme taitaa valmistua parin kuukauden päästä ja kunnianhimo on korkealla. Meillä on tosi nuori jengi, ja he halusivat vähän kokeneemman ja vanhemman pelaajan mukaan. Pääsen isoon rooliin seurassa. Koko paketti, joka tässä oli, kuulosti parhaimmalta. Taloudelliset vaatimuksetkin pystyttiin täyttämään. Sen takia tänne tultiin.

Pohjanpalo on jo kolmas suomalainen Veneziassa. Ennen häntä seurassa olivat jo maalivahdit Jesse Joronen ja Niki Mäenpää.

- Sillä oli iso merkitys. He tiesivät, millaista italialainen futis on. Italia on myös maana sellainen, että asiat eivät aina suju niin kuin niiden pitäisi. Jesse pystyi varmistamaan minulle, että Veneziassa asiat toimivat. Siinä auttaa se, että seuralla on amerikkalaiset omistajat. Sen huomaa, että seuraa johdetaan hieman eri tavalla kuin muita italialaisia seuroja – ainakin Jessen sanojen mukaan. Se auttoi asiassa, ja mikäs sen parempaa kuin pelata samassa jengissä oman bestmanin kanssa!

Fanit ottaneet omakseen

Pohjanpalo on pelannut ennen tätä viikonloppua kahdessa Serie B -ottelussa. Ensimmäisessä ottelussa peliaikaa tuli penkiltä puolisen tuntia ja toisessa pelissä ”Jolle” oli jo avauksessa. Hyökkääjä sai osakseen hienon vastaanoton, kun Venezian kannattajat lauloivat jo ensimmäisen ottelun lämmittelyssä suomalaisen nimeä.

- Muut pelaajat sanoivat, että olen ensimmäinen pelaajamme, joka on saanut heti ensimmäisessä pelissä oman kannatuslaulun! En tiedä, mitä fanit olivat tutkineet, mutta oli hieno fiilis. Olin ollut seurassa kaksi päivää, olin saman tien kokoonpanossa mukana ja lämmittelyssä fanit huusivat omaa nimeäni. Tuli tervetullut olo. Muutenkin fanimme ovat aivan huikeita ja se on näkynyt näissä parissa vieraspelissä. Nyt päästään pelaamaan ensimmäinen kotipeli, niin mikäs sen parempaa, hän sanoo lauantaisen kotiavauksen alla.

Pohjanpalo teki viime kaudella Turkin liigan kehnoimpiin joukkueisiin kuuluneessa Rizesporissa 16 maalia. Nyt on luvassa taaskin rooli, jossa maaleja voi odottaa.

- Koutsilta tulee paljon luottoa ja hän odottaa minulta paljon. Hän odottaa maaleja ja että pystyn nostamaan pelimme tasoa. Tykkään systeemistä, jolla pelaamme. Saan olla keskushyökkääjänä ja keskittyä omiin vahvuuksiini: maalintekemiseen ja boksissa olemiseen ja välillä saan olla linkkinä hyökkäyksessä. Kun pallo tulee minulle, pystyn tiputtelemaan sitä pelikavereille lähelle. Se oli ongelmana edellisessä pelissämme, että olin aika yksin, kun pelikaverit olivat vähän siellä sun täällä. Eiköhän tämä tästä parane. Minulla on iso luotto meidän joukkueeseemme, Pohjanpalo kertoo.

Saksan muistot

Pohjanpalo ehti Saksan vuosinaan edustaa peräti viittä seuraa. Vuodet kuluivat Bayer 04 Leverkusenin, VfR Ahlenin, Fortuna Düsseldorfin, HSV:n ja Union Berlinin riveissä. Sarjatasoina olivat milloin Bundesliiga, milloin 2. Bundesliiga.

Aikaan mahtui käänne jos toinenkin.

- Olen erittäin kiitollinen siitä ajasta niin jalkapalloilullisesti kuin privaattipuolellakin. Jos en olisi mennyt Saksaan pelaamaan, minulla ei todennäköisesti olisi vaimoa tällä hetkellä! Iso kiitos Leverkusenille ja kaikille seuroille, joissa pelasin. Saksalainen futis teki minusta ammattifutaajan. Sain nimeni eurooppalaisen futiksen kartalle, enkä olisi täällä ilman sitä. Oli hieno kokemus olla lähes kymmenen vuotta Saksassa. Koskaan ei tiedä, menenkö joskus sinne takaisin. Hyvin todennäköisesti tulen asumaan siellä urani jälkeen. Enemmän tai vähemmän voin suositella sitä suomalaisille futaajille. Saksa on huikea paikka! Se fanikulttuuri, joka siellä on, on sellaista mitä ei muualla Keski-Euroopassa ole, Pohjanpalo tunnelmoi.

Paras muisto nimenomaan Bundesliigasta tulee mieleen helposti. Pohjanpalo palaa syksyyn 2016 ja toiseen otteluunsa Bundesliigassa.

- Kyllä se varmaan on se ensimmäinen hattutemppu Hampuria vastaan. Ei siitä paljon paremmaksi voi mennä! Totta kai debyytti oli (ennen sitä) ja tein maalin siinä, mutta pääsin kotidebyytissä vaihdosta sisään ja tein kolme maalia. Se varmasti on se paras muisto, hän kertaa.

Pohjanpalo teki Saksan kahdella ylimmällä sarjatasolla ja cupissa yhteensä 41 maalia. Nämä syntyivät 139 ottelussa, eli verkko heilahti keskimäärin joka kolmannessa ottelussa. Pelattuihin minuutteihin suhteutettuna lukema on vielä tehokkaampi, eli maalitahtiinsa Jolle voi olla tyytyväinen.

- Voin olla. Totta kai loukkaantumiset pilasivat aikaa siellä sun täällä. Oli syyt mitkä tahansa, peliaikaa ei tullut sillä tavalla kuin olisin toivonut. Leverkusenissa peliaika jäi vähäisemmälle. Sinne hommattiin aina isompi nimi. Silloinen urheilutoimenjohtaja lähti aika nopeasti pois, kun tein ensimmäisen pitkän jatkosopimukseni. Uusi urheilutoimenjohtaja tuli tilalle ja hänellä oli oma visionsa, jonka varaan hän halusi rakentaa Leverkusenin. En sopinut siihen suunnitelmaan samalla tavalla kuin edeltäjän suunnitelmaan.

- On monia seikkoja, mutta totta kai pitäisi pelata paremmin. En syytä ketään siitä, että ajoittain peliaika jäi vähäiseksi. Loppujen lopuksi kaikki on aina itsestä kiinni. Jos katson näin ympäripyöreästi, niin numeroiden valossa tehokkuus oli erittäin kohdallaan, hän sanoo.

Nopea sopeutuja

Pohjanpalo pelasi ensimmäiset ottelunsa 2. Bundesliigassa alle 20-vuotiaana ja oli heti tehokas. Myös pelit Bundesliigassa ja senkin jälkeen lainaseuroissa ovat sujuneet alusta asti hyvin.

- On aina itsestä kiinni, miten sopeutuu ympäristöön. Se on aina ollut minulle tosi helppoa. Se, miten pääsee uuteen peliympäristöön ja miten tulee toimeen uusien valmentajien ja pelikavereiden kanssa, ei ole koskaan ollut minulle mikään ongelma, Pohjanpalo kertoo.

Pohjanpalon mutkaton suhtautuminen faneihin on myös auttanut siinä, että hän on ollut varsin pidetty pelaaja siellä, minne on mennyt.

- Tähän mennessä moni on tykännyt ja fanit ovat tykänneet. Itse on paha sanoa, mikä on syynä. Saksalaiset tykkäsivät tavasta, jolla pelaan. Futaajana on tärkeää, miten suhtautuu faneihin. Annatko kuvia fanien kanssa, nimikirjoituksia ja pelipaitoja... Kun pitää huolen itsensä ja fanien välisestä yhteydestä, se auttaa siihen, miten fanit suhtautuvat sinuun pelaajana, hän sanoo ja kertoo tulleensa tunnistetuksi jo tässä ajassa liikkuessaan Venetsian historiallisessa keskustassa.

- Kun tulosta tekee, niin fanit huomaavat. On futaajana hieno asia, että pystyy antamaan jotain pientä faneille takaisin.

Miehen sopimus Venezian kanssa kestää kevääseen 2025, mikä tuo vakautta elämään ja auttaa keskittymään täysillä kentällä tapahtuviin asioihin.

- Sitä lähdettiin hakemaan, että saadaan pitkä sopimus ja projekti tähän kohtaa uraa. Hienoa, että pääsen mukaan Venezian mukaan tähän vaiheeseen. Odotan innolla, mitä tuleva tuo!

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit