Jere Uronen isossa roolissa Schalkessa ennen EM-karsintoja – ”Kukaan ei halua pelata meitä vastaan”

Huuhkajien monivuotisen luottopuolustajan Jere Urosen kevät pitää sisällään EM-karsintojen alun ja Bundesliigan säilymistaistelun.

Jere Uronen on isossa roolissa Schalkessa ennen EM-karsintojaKuva: Ⓒ Juha Tamminen /Juha Tamminen

20.2.2023 klo 20:19

Jere Uronen nauttii parhaillaan suuresta vastuusta Bundesliigan Schalke 04:ssä. TPS-kasvatti on ollut avauksessa Schalken kaikissa kuudessa bundesliigaottelussa sen jälkeen, kun Huuhkajien puolustaja siirtyi seuraan.

Maaliskuun lopulla odottava EM-karsintojen alku toki kangastelee takaraivossa.

- Totta kai sekin on mielessä. Talvet ovat aina siinä mielessä pitkiä, kun ei näe jätkiä pitkään aikaan, eikä pääse pukemaan Suomi-paitaa ylle. On niin kivaa, kun kevät tulee, maaottelut alkavat ja pääsee pelaamaan niitä. Meillä on taas uusi hieno mahdollisuus ja mikäs sen hienompaa kuin aloittaa sillä kovimmalla mahdollisella testillä, hän sanoo viitaten karsinnat avaavaan Tanskan kohtaamiseen.

Kun Suomi aloitti viime karsinnat, oli silloinkin ensimmäisenä lohkon suurin suosikki Italia, ja siitä ottelusta joukkue jatkoi toiseen vierasotteluun Armeniaan. Kun ohjelma vie nytkin ykkössuosikin kohtaamisen jälkeen toiselle vieraskentälle Pohjois-Irlantiin, voisi historia toistaa lopputulomankin mielessä itseään.

Uroselle tämä kävisi, mutta vain joukkuetasolla.

- Jos itse saisin yhden asian muuttaa, niin jospa en missaisi kahta ensimmäistä peliä ja pääsisin mukaan tällä kertaa. Kaikki muu voisi pysyä samana.

Suomella on lohkoarvonnan perusteella hyvä mahdollisuus kisoihin.

- Pelaajan näkökulmasta lohkolla ei ole mitään merkitystä. Mentaliteetti on aina sama: lähdemme voittamaan jokaista peliä ja pääsemään jokaiseen arvoturnaukseen. Kaikki tietävät, että tästä tulee todella tiukka rupeama ja lohkossa tulee olemaan monta tiukkaa peliä. Sama se on muillekin joukkueille. Tiedän, että kukaan ei halua pelata meitä vastaan. Meitä vastaan pelaaminen ei ole helppoa. Teemme vastustajan elämän todella vaikeaksi. Kaikki on kiinni yksittäisissä peleissä. Kun pidämme fokuksen siinä hetkessä ja seuraavassa pelissä, emmekä mieti liian pitkälle, saamme sillä parhaan tuloksen. Mennään tekemään parhaamme ja antamaan vielä vähän enemmän joka tilanteessa kuin vastustaja. Se on paras resepti saada tulokset aikaan, Uronen sanoo.

Ranskan aika käännetään opiksi

Uronen siirtyi Schalkeen Ranskan liigan Brestistä. Uronen sai aloittaa vain kolme ottelua Brestissä tällä kaudella, eikä lopulta paikka ollut omiaan hänelle.

- Jotkut paikat ovat sellaisia, että asiat natsaavat ja jotkin sellaisia, että ne eivät ole sinun juttusi. Tämä varmaan kannattaa sanoa suoraan. Se on pienistä asioista kiinni. Onko valmentaja sellainen, että hän tykkää pelityylistäsi, onnistuuko itse tietyissä peleissä, onnistuuko joukkue tietyissä peleissä jne.? Tärkeintä on oppia hyvistä ja huonoista ja hetkistä ja tietää, että elämä jatkuu, hän sanoo.

Kaatunutta maitoa on siis turha surra. Brestin vuodet on hyvä käsitellä saadun kokemuksen kautta.

- Paljon hyvää siellä kuitenkin oli. Pääsin pelaamaan PSG:tä, Marseillea, Lyonia ja Monacoa vastaan. Näin päivittäisessä tekemisessä, etten ollut mikään vastaantulija. Pitää itsekin katsoa peiliin, että teinkö tarpeeksi taustatöitä. Tunnen itseni pelaajana ja ihmisenä. Meninkö paikkaan, joka on itselleni ja perheelleni hyvä ja teimmekö oikeat ratkaisut? Kunhan oppii, se on tärkeintä, Uronen puntaroi kypsästi.

Bundesliiga on huomattavasti enemmän miehen mieleen. Temmossa on silminnähtävä ja lihaksissa hyvin tuntuva ero.

- Kuin yö ja päivä! Ranskan liiga on todella puolustusorientoitunut liiga. Läpi käydään omaa puolustusblokkia ja näitä yksityiskohtia ja hyökkäyspeli on kaikkien taitavien yksilöiden varassa. Peli on aluepuolustamista ja oman tontin hoitamista. Pitää klaarata pienempiä matkoja, koska ympärillä on omia pelaajia. Täällä peli on isomman alueen ja oman miehen hoitamista ja eteenpäin puolustamista.

- Meillä arvostetaan sitä, ja prässi pitää saada aina pallolliseen, oli pallo sitten vastustajan topparilla tai kärjellä. Kovatempoinen juoksu ja prässi pitää aina tehdä, Uronen kuvailee.

Minuutteja illasta toiseen

Uronen on päässyt Schalken joukkueeseen sisään hyvin. Hän on tosiaan aloittanut kaikki siirron jälkeiset ottelut.

- On ollut kiva alku. Mielestäni olemme menneet joka viikko oikeaan suuntaan. Se on tärkeää. Olen itse kokenut ensimmäisen kuukauden aikana, että tämä on tiukka ja tasainen sarja. Pienet asiat ratkaisevat ja kunhan pystymme vielä parantamaan niiden asioiden kanssa, joihin olemme keskittyneet, tästä tulee todella mielenkiintoinen kevät.

- Viime pelit ovat olleet ihan kolikonheittoa, että mihin ne kääntyvät tai ovat kääntymättä. Pienet asiat ratkaisevat ja vauhti täällä on hirveä. On ollut todella nautinnollista, hän iloitsee.

Schalken valmennusjohto kommentoi Urosen pitkää tarkkailua ja lopulta hankintaa siltä kantilta, että hänen puolustusominaisuutensa puolsivat hänen hankintaansa. Uronen on ollut vuosien ajan tunnettu nimenomaan hyökkäysavuistaan, mutta ei hätkähtänyt näitä kommentteja.

Kokenut pelaaja hakee tähänkin asiaan selkänojaa kokemuspankistaan, ja nimenomaan Ranskassa sinne tehdyistä talletuksista.

- Olen jutellut paljon valmennusjohdon kanssa siitä, missä olen hyvä ja mitä he odottavat minulta. Se oli yksi syy siihen, että menin Ranskaan, että se osa-alue tulisi paremmaksi. Menin joukkueeseen, joka ei pidä palloa 70 prosenttia pelistä. Tiedän, että se puoli kehittyi. Kun ikää on tullut lisää, on puolustuspeli tullut paremmaksi ja se on rauhallista ja pystyn omasta mielestäni ennakoimaan tilanteita ennen kuin ne tapahtuvat.

- Olen aina tyytyväinen, jos pystyn ratkomaan tilanteen ennen kuin se on edes kehittynyt tilanteeksi ja sitä kautta voi tehdä elämän helpommaksi. Nykyään on ihan fifty-fifty ja menee hieman päivänkin mukaan, kumpi on vahvempi osa-alue. Tietysti kun olen puolustaja, peliä pelataan puolustuksen kautta. Se pitää aina olla kunnossa, hän sanoo.

Schalke on Bundesliigan jumbona ja 13 jäljellä olevan kierroksen aikana sen pitäisi kuroa kiinni karsijan paikalla olevan VfL Bochumin kuuden pisteen etumatka kiinni. Rohkaisua haetaan nyt neljästä peräkkäisestä 0-0 -tasapelistä. Nuo tulokset ovat tulleet keskikastin FC Kölniä, Borussia Mönchengladbachia ja VfL Wolfsburgia sekä viimeisimpänä mestaruudesta taistelevaa Union Berliniä vastaan.

Voidaanko sanoa, että joukkue ei ole niin huono kuin mitä sarjataulukko kertoo?

- Todellakin! Joukkueella oli syyskaudella hirveä määrä loukkaantumisia ja pelejä, joissa pallo ei pomppinut heille. Sama juttu näissä viime peleissäkin. rehellisesti sanottuna olisimme ansainneet voitot Kölnistä ja Wolfsburgista. Gladbach-ottelu oli ihan tasainen ja tiukka vääntö. Jokainen piste tuntuu kullanarvoiselta, mutta kun pelaa kotona 0-0 ja on selvästi paremmat paikat – kuten Kölniä vastaan – ja olisi ollut iso mahdollisuus ottaa kaksi lisäpistettä, se tuntuu jopa vähän tappiolta. Samaan aikaan se kasvattaa itseluottamusta. Meillä kaikilla riittää uskoa omaan tekemiseen ja kaikki on omissa käsissä. Tässä on monta mahdollisuutta.

Kotiyleisön tukeen Schalke voi luottaa viikosta toiseen. Se kohtaa lauantaina helmikuun 25. päivänä kotonaan vain kuuden pisteen päässä sijalla 14 olevan VfB Stuttgartin.

- Fiilis on ollut joka kerta aivan yhtä uskomaton! Kotistadionimme on aika maaginen paikka. Vetää sanattomaksi, että saa pelata sellaisessa fiiliksessä ja tuollaisten fanien edessä. Tuki ja kannustus puskevat niin paljon eteenpäin. Vierasjoukkue on se, joka joutuu hornankattilaan. Tiesin, millainen stadion ja fanit täällä olivat ja ei se ainakaan laskenut intoani tulla tänne, Uronen sanoo.

Huuhkajat karsii Saksassa pelattavaan vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen karsintalohko H:ssa Tanskan, Slovenian, Kazakstanin, Pohjois-Irlannin ja San Marinon kanssa. Huuhkajien karsintojen kaikki kotiottelut pelataan Olympiastadionilla - osta karsintojen kausikortti täältä!

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit