Kilpailutoiminta

Huuhkaja-Helmariliigan toinen vaihe nyt pelattu - "Innostavia pelejä nuorille"

12-14 -vuotiaiden, eli tänä vuonna 2008-2010 syntyneiden Huuhkaja-Helmariliigan toinen kierros on päättynyt. Kierroksen otteluita pelattiin alueittain 1.5. asti.

Kuva ottelusta FC Kirkkonummi - FC Espoo, Helmariliiga 2022

Kuva ottelusta FC Kirkkonummi - FC Espoo, Helmariliiga 2022Kuva: Kalevi Hämäläinen

9.5.2022 klo. 15:41

Uudenlaisena formaattina vuonna 2022 aloitettu Huuhkaja-Helmariliiga muodostaa Huuhkaja- ja Helmaripolun toiminnallisen ytimen, jossa pelit ovat tapahtumien keskiössä. Poikien turnauksia kutsutaan Huuhkajaliigaksi ja tyttöjen turnauksia Helmariliigaksi. Alkuvaiheessa Huuhkaja-Helmariliiga on jaoteltu alkusarjoihin ja karsintoihin. Keskitetysti Eerikkilässä pelattaviin alkusarjoihin osallistuivat Huuhkaja- ja Helmaripolun tasojen 4-5 seurat. 

Sen sijaan ne seurat, jotka ovat Huuhkaja- ja Helmaripolun tasoilla 1-3 (tai eivät ole tasojärjestelmässä ollenkaan), osallistuvat alueellisiin karsintoihin, jotka järjestetään 6–8 joukkueen tapahtumina (Etelä, Länsi, Itä ja Pohjoinen). Karsintoihin osallistuu myös turnaukseen osallistumattomien tai turnauksesta jo karsiutuneiden joukkueiden pelaajista koostettuja aluejoukkueita. Tällä varmistetaan yksittäisten pelaajien eteneminen Huuhkaja- ja Helmaripolulla. 

Tammi-maaliskuussa pelatun ensimmäisen kierroksen lohkovoittajat etenivät nyt meneillään olevalle toiselle karsintakierrokselle, josta turnausvoittajat etenevät kesäkuussa pelattavalle valtakunnalliselle kolmannelle karsintakierrokselle. Sen voittajat pääsevät Huuhkaja- ja Helmariliigan yläloppusarjoihin asti yhdessä alkusarjoihin osallistuneiden Huuhkaja- ja Helmaripolun tasojen 4 ja 5 joukkueiden kanssa.

Tiistaina 26.4. Jätkäsaaren hallissa Helsingissä pelattiin P13 Huuhkajaliigan toisen kierroksen karsintaturnausta. Mukana olivat Gnistan, FCFJ ja PPJ sekä kolme Etelän aluejoukkuetta.

Karsintakierroksella 1 oman turnauksensa voittanut PPJ ja yksi Etelän yhdistelmäjoukkueista kohtasivat puolen päivän maissa ottelussa, joka koostui kahdesta 20 minuutin puoliajasta. Turnauksen pistetaulukossa myös ensimmäinen puoliaika laskettiin omaksi ottelukseen.

Punaisissa pelannut Etelä taisi hallita pitkään maalittomana pysynyttä peliä, mutta voittomaalin tekikin PPJ:n Justus Seppänen vain kolme minuuttia ennen toisen puoliajan loppua. PPJ:n valmentaja Topi Pietilä kertoi ottelun jälkeen, että ensimmäisessä turnauksessa joukkueen vauhti oli ollut hyvää, mutta nyt toisen kierroksen pelit olivat jännittäneet poikia hieman enemmän.

- Toistaiseksi uusi turnausjärjestelmä on palvellut meidän joukkuettamme hyvin. Pelaajat ovat saaneet kovia pelejä myös "harjoituskaudelle", joka on tietysti tänä vuonna ollut poikkeuksellisen pitkä [takatalven vuoksi], Pietilä sanoi.

PPJ:tä vastaan pelannut Etelän yhdistelmäjoukkue oli koottu HyPS:n, RiPS:n, PKKU:n, HooGeen, Gnistanin, KäPan ja KTP:n pelaajista. Joukkueena se oli siis tullut turnaukseen käytännössä kylmiltään. 

- En tuntenut pelaajia ollenkaan, eivätkä pojat tainneet tuntea minua ollenkaan, kertoi joukkuetta valmentanut Sixten Boström. Heti perään Boström kuitenkin kehui, miten hyvin joukkueen yhteispeli kuitenkin onnistui olosuhteisiin nähden.

- Itse asiassa pelaaminen näytti ihan hyvältä. Pelaajat olivat tappiosta aika käärmeissään. He olivat innolla mukana ja näkyi selvästi, että turnaus oli heille iso juttu, Boström analysoi. 

Huuhkaja-Helmariliigan uudistettu turnausformaatti oli toiminut hyvin myös Boströmin mielestä. Valmentaja näkee positiivisena, että parhaat pelaajat voivat tarpeen tullen jatkaa pelejä yhdistelmäjoukkueissa, vaikka heidän joukkueensa putoaisivatkin jo alkuvaiheessa.

- Ovathan nämä pelit pelaajille aivan hirveän tärkeitä, vähän kuin piirijoukkueottelut ennen vanhaan, Boström muistelee.

Vaikka tapahtumina alueelliset turnaukset eivät ole kovin raskaita järjestää, niihin osallistuvat pelaajat pääsevät myös käymään turnauksen ohessa järjestettävissä koulutuksissa, saavat tietoa maajoukkueputken alkuvaiheesta sekä siitä, mitä asioita tulevina vuosina mahdollisesti tapahtuu. Boström näki yhtenä Huuhkaja-Helmariliigan tärkeimmistä anneista myös sen, että turnauksissa juniorit pääsevät pelaamaan alueen muita hyviä pelaajia vastaan.

- Se ei ole tärkeää pelkästään pelin tason, vaan myös innostavuuden takia. Kun pääsee kentällä vertailemaan itseään muihin, näkeekin helposti, että hitto, tuo toinen kaveri onkin aika hyvä... pitää treenata enemmän! Siinä suhteessa se on varmasti hyvä juttu kaikille, Boström muistutti.

Myös PPJ:n Pietilä nosti esiin kovien pelien tärkeyden nimenomaan pelaajien motivoinnin kannalta.

- Pojat haluavat aina pelata kovia, Suomen parhaita joukkueita vastaan. Näiden pelien avulla pystytään sitä motivaatiota ruokkimaan, Pietilä päätti.

Sarjataulukot ja tulokset Tulospalvelussa:
T12 Helmariliiga >>
T13 Helmariliiga >>
T14 Helmariliiga >>
P12 Huuhkajaliiga >>
P13 Huuhkajaliiga >>
P14 Huuhkajaliiga >>

Huuhkaja- ja Helmaripolku

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit