31 päivää EM-kisoja – 31 tarinaa

Jalkapallo yhdistää Suomea muuhun Eurooppaan ja muuta Eurooppaa Suomeen. Palloliitto julkaisee alkulohkojen jokaisena pelipäivänä ja jatkopeleissä puolivälieristä alkaen vähintään yhden pienen jalkapallotarinan, jossa kotimainen jalkapallo linkittyy samana päivänä EM-kisoissa pelaavaan maahan.

Jalkapallon EM-kisat pelataan Saksassa.

14.6.2024 klo 14:46

14.7. Englanti - 31

Harry Kane (oik.) ja Jude Bellingham EM-kisojen Tanska-ottelussa 20. kesäkuuta.Kuva: Ⓒ 2024 UEFA /Alexander Scheuber

Englanti pelaa tänään illalla EM-finaalissa Espanjaa vastaan. Lokakuussa Harry Kanen (kuvassa) kipparoima joukkue nähdään Olympiastadionin nurmella. Suomi on samassa UEFA Nations Leaguen lohkossa Englannin kanssa. Maat kohtaavat ensin 10. syyskuuta Wembleyllä. Kotiottelu odottaa reilua kuukautta myöhemmin 13. lokakuuta Helsingin Olympiastadionilla. Lohkon kaksi muuta maata ovat Kreikka ja Irlanti. Lippuja Nations League -otteluihin voit ostaa osoitteesta https://www.palloliitto.fi/liput/huuhkajat

Suomi ja Englanti kohtasivat viimeksi MM-karsinnoissa 24. maaliskuuta 2001. Anfieldilla pelattu ottelu päättyi kotijoukkueen 2–1-voittoon. Suomen maalin viimeisteli Aki Riihilahti. Englannilta onnistuivat David Beckham ja Michael Owen. Karsintojen aiempi kohtaaminen pelattiin 11. lokakuuta 2000 Olympiastadionilla. Tuolloin pisteet jaettiin ja loppulukemat olivat 0–0. Kuinka käy tämän vuoden lokakuussa?

10.7. Hollanti - 30

Jos Hooiveld 17. elokuuta 2008 Veritas Stadionilla ottelussa FC Lahtea vastaan.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Tammikuussa 2007 hollantilainen keskuspuolustaja Jos Hooiveld saapui Turkuun ja FC Interiin. Kotimaansa Heerenvenissä uransa aloittanut Hooiveld pelasi ennen Inter-sopimustaan Itävallassa.

Hollantilainen pelasi upean kauden Turussa ja hänet valittiin myös Veikkausliigan vuoden puolustajaksi. Sama tapahtui myös seuraavalla kaudella, mutta sen kruunuksi Inter pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta.

Hooiveld siirtyi kahden menestyksekkään Veikkausliigakauden jälkeen Tukholman AIK:n riveihin. Hooiveld juhli mestaruutta myös ruotsalaisseurassa välittömästi.

Hienolla urallaan Hooiveld pelasi myös Englannin Valioliigaa Southamptonin paidassa. Hän edusti urallaan lisäksi muun muassa skotlantilaisjätti Celticia, FC Kööpenhaminaa ja Norwichia.

Hooiveld päätti uransa vuonna 2021.

Päivän ottelu
22:00 Hollanti - Englanti

9.7. Ranska - 29

Armand Oné 14. kesäkuuta 2007 ottelussa FC Honkaa vastaan.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Ranskalaishyökkääjä Armand Oné edusti Turun Palloseuraa kausina 2007 ja 2008. Vahva kärkipelaaja oli Veikkausliigan puolustajille omanlaisensa haaste. Liki kaksimetrinen ja yli satakiloinen ranskalainen saapui Suomen liigakentille tehokkaana. Hän osui jo avauskautensa toisessa ottelussa MyPaa vastaan ja viimeisteli toukokuun aikana kolme maalia. Oné valittiin myös kuukauden pelaajaksi heti kättelyssä.

Aiemmin urallaan ranskalaishyökkääjä pelasi Englannissa ja Skotlannissa. Hänen valmentajanaan skotlantilaisseura Cowdenbeathissa toimi Mika-Matti Paatelainen. Tämä houkutteli Onén Suomeen tultuaan TPS:n päävalmentajaksi. Ranskalainen pelasi Turussa lopulta 46 liigaottelua ja viimeisteli niissä 11 maalia. TPS-kausien jälkeen Oné palasi Skotlantiin ja Livingstoniin. Hän päätti uransa vuonna 2013 Stranraerin paidassa.

Päivän ottelu
22:00 Espanja - Ranska

6.7. Hollanti - 28

Sami Hyypiä Willem II -paidassa.Kuva: Juha Tamminen

Hollannin pääsarjassa, Eredivisiessä, on esiintynyt suuri joukko suomalaisia ja erittäin isoissa rooleissa. Jari Litmasen upeat esitykset Ajaxissa ovat varmasti kaikkien mielessä. Joonas Kolkka edusti hienolla urallaan useampaa hollantilaisjoukkuetta. Lisäksi muun muassa Mika Nurmela, Niklas Moisander ja Mika Väyrynen ovat pelanneet pitkän ajanjakson Hollannin pääsarjassa.

Yhden upean kansainvälisen uran alkuhetket koettiin myös Hollannissa. MyPan alakerrassa otteillaan ihastuttanut Sami Hyypiä siirtyi vuonna 1996 Willem II:n vahvuuteen. Samoihin aikoihin seuraan siirtyi myös MyPa-aikainen seurakaveri Kolkka. Hyypiä pelasi tilburgilaisjoukkueessa lopulta kolme ja puoli kautta. Varmaotteinen toppari nousi joukkueen kapteeniksi ja auttoi johdattamaan Willem II:n kaudella 1998–99 sarjan toiseksi. Seura eteni ensimmäistä kertaa historiassaan Mestarien liigaan. Niistä peleistä Hyypiä ei päässyt Willem II:n paidassa nauttimaan, koska hän siirtyi vuonna 1999 Liverpooliin ja nousi maineikkaan englantilaisseuran legendojen joukkoon. Hyypiä voitti Liverpoolissa Mestarien liigan vuonna 2005.

Tällä hetkellä Eredivisiessä pelaa ainoastaan yksi suomalaispelaaja, Thomas Lam, joka edustaa Zwollea.

6.7. Englanti - 27

Brian Greenhoff Rovaniemen Palloseurassa.Kuva: Ⓒ Lapin Kansa

Suomen kentillä on nähty useita englantilaispelaajia, mutta vain yksi heistä on pelannut Englannin miesten A-maajoukkueessa. Brian Greenhoff edusti Rovaniemen Palloseuraa kaudella 1983. Uransa viimeisiä vuosiaan pelannut englantilainen pelasi yhteensä 10 ottelussa ja viimeisteli yhden maalin.

Keskuspuolustajana ja keskikenttäpelaajana viihtynyt Greenhoff ei nauttinut rovaniemeläisjoukkueen silloisen päävalmentajan Jerzy Masztalerin varauksetonta luottamusta. Tämä piti meritoitunutta englantilaista ylipainoisena. Greenhoff laitettiinkin tuolloin ”vissykuurille” ja hän istui usein vaihtopenkillä.

Hänen uransa huippuvuosien saavutukset ovat sen sijaan komeaa lueteltavaa. 271 ottelua Manchester Unitedin kovassa joukkueessa, FA Cupin voitto kaudella 1977 ja 18 ottelua Englannin A-maajoukkueessa. Greenhoff edusti urallaan myös muun muassa Leeds Unitedia useamman vuoden ajan.

Päivän ottelut
19:00 Englanti - Sveitsi
22.00 Hollanti - Turkki

5.7. Ranska - 26

Toulousen joukkue 1959. Vasemmalta ylhäältä; Robert Mouynet, Simon Czerwonka, Guy Roussel, Daniel Byrch, Pierre Cahuzac, Richard Boucher, Bako Touré, Robert Bocchi, Ernest Schultz, Aulis Rytkonen, Pierre Dorsini.Kuva: André Cros, Wikimedia Commons

Ranskan kentilläkin on nähty useita suomalaispelaajia ja jotkut heistä aivan lähivuosina. Muun muassa Teemu Tainio pelasi hienon ajanjakson Auxerressa omalla urallaan ja nykyisin MLS-liigan Charlottessa pelaava maajoukkuepuolustaja Jere Uronen pelasi hiljattain Brestissä. Naatan Skyttä edustaa seurajoukkuetasolla Toulouse FC:tä.

Oikeastaan juuri Lounais-Ranskassa sijaitseva Toulouse omaa merkittävän roolin ranskalaisessa seurajoukkuejalkapallossa kotimaisesta näkövinkkelistä. Myös vaaleanpunaisena kaupunkina tunnetun Toulousen jalkapalloväki muistaa varmasti ikuisesti Aulis Rytkösen, joka sai Ranskassa pelatessaan lempinimen Monsieur Magic.

Huipputaitava ja pelikäsitykseltään poikkeuksellinen Rytkönen on yksi Suomen kaikkien aikojen pelaajista. Hänen uransa alkoi aikuisten tasolla Kuopion Palloseurassa, jossa Rytkönen pelasi vuodet 1945–52. Helsingin olympialaisten jälkeen 37 A-maaottelua urallaan pelannut hyökkääjä siirtyi Toulouseen ja oli samalla ensimmäinen suomalaispelaaja, joka pelasi ammattilaisena ulkomailla. Rytkönen oli nostamassa ranskalaisseuran maan pääsarjaan ja vuonna 1957 Toulouse voitti Ranskan Cupin.

Kahdeksan Toulouse-kauden jälkeen Rytkönen palasi Suomeen ja HJK-paitaan. Ensin pelaajavalmentajan roolissa, jonka aikana hän voitti seurassa Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin. Hän päätti pelaajauransa vuonna 1966, jonka jälkeen Rytkönen jatkoi joukkueen päävalmentajana. Kaudella 1978 hän valmensi helsinkiläisjoukkueen mestariksi. Rytkönen luotsasi vuosina 1975–78 myös Suomen miesten A-maajoukkuetta. Hän valmensi urallaan lisäksi HJK:n naisten joukkueen peräti kymmeneen SM-kultaan ja neljään Suomen Cupin voittoon.

5.7. Espanja - 25

Jari Litmanen FC Barcelonan paidassa.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Espanjan miesten pääsarjassa on vuosien saatossa pelannut kolme suomalaispelaajaa. Jari Litmanen siirtyi Ajaxista maineikkaan FC Barcelonan riveihin kesällä 1999. Katalonialaisjättiä valmensi tuolloin Louis van Gaal, joka hankki tiheään tahtiin Ajaxin huippuvuosien vanhoja suojattejaan Barcelonan vahvuuteen.

Nykyisin Veikkausliigan Gnistanissa pelaava Jukka Raitala edusti vuosina 2011 ja 2012 Osasunaa. Hän saapui espanjalaisseuraan lainasopimuksella Saksan Bundesliigan Hoffenheimista. Kolmas kotimainen pelaaja Espanjan liigassa on Teemu Pukki. Nuorena Sevillan organisaatioon lähtenyt hyökkääjä pääsi tammikuussa 2009 vaihdosta kentälle ottelussa Racing Santanderia vastaan. Nykyisin Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä edustaa Yhdysvaltojen MLS-liigan Minnesota Unitedia.

Espanja kohtaa tänään perjantaina EM-kisojen puolivälierissä Saksan. Raitalan lisäksi myös Litmanen ja Pukki ovat pelanneet Bundesliigassa. Litmanen edusti vuonna 2005 Hansa Rostockia ja Pukki siirtyi vuonna 2011 HJK:n vahvuudesta Schalkeen.

Tällä hetkellä Espanjan miesten pääsarjassa ei suomalaispelaajia ole, mutta naisten liigassa pelaa Helmareiden Sanni Franssi, joka edustaa Real Sociedadia.

Päivän ottelut
19:00 Espanja - Saksa
22.00 Portugali - Ranska

26.6. Georgia - 24

Gotcha Tkeboutchava ottelussa FC Oulua vastaan 12. heinäkuuta 1992.Kuva: Juha Tamminen

Georgia selvitti pelaa ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoissa. Ensimmäinen georgialaispelaaja Suomen pääsarjoissa oli puolestaan Gotcha Tkeboutchava. Kausina 1992 ja 1993 Ilveksen paidassa ihastuttanut pelaaja esiintyi kotoisessa pääsarjassa yhteensä 42 kertaa ja viimeisteli 8 maalia. Yksi maaleista syntyi Tampereen paikallispelissä TPV-Ilves 3. kesäkuuta 1993. Tammelassa 4832 silmäparin edessä Tkeboutchava tasoitti kamppailun lukemiin 1–1. Kotijoukkue käänsi pelin itselleen numeroin 3–2. Kaikki TPV-maalit iski Valeri Popovitš.

26.6. Ukraina - 23

Denys Oliinyk ottelussa SJK - HIFK 6.4.2019. Ukrainalaislaiturin maalilla kotijoukkue voitti ottelun 1-0.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Ukrainalaislaituri Denys Oliinyk ihastutti otteillaan Veikkausliigan SJK:ssa neljän kauden aikana. Oliinyk saapui Seinäjoelle vuonna 2018 ja pelasi SJK-paidassa 116 ottelua, joissa maaleja syntyi 29. Uransa aikana muun muassa niin Saksan Bundesliigassa kuin Hollannin Eredivisiessä pelannut Oliinyk on esiintynyt myös Ukrainan A-maajoukkueen paidassa 12 ottelussa. Hän lähti Seinäjoelta kesken kauden 2022 takaisin kotimaansa pääsarjaan, FC Vorskla Pultavaan, koska halusi olla auttamassa synnyinmaataan kriisitilanteessa. Oliinyk oli myös luvannut päättää uransa Ukrainassa. Laituri siirtyi kesällä 2023 Tšerkasyn kaupunkiin ja FC LNZ Cherkasyn paitaan. Viimeisen Veikkausliigaottelunsa Oliinyk pelasi 22. kesäkuuta 2022 OmaSP Stadionilla FC Hakaa vastaan. Hän vei SJK:n rangaistuspotkusta 1–0-johtoon. Ottelu päättyi 2–2.

Päivän ottelut
19:00 Slovakia - Romania
19:00 Ukraina - Belgia
22:00 Georgia - Portugali
22:00 Tšekki - Turkki

25.6. Slovenia - 22

Filip Valencic oli kaudella 2017 erittäin tehokas. Kuva Tammelasta ottelusta Ilves - PS Kemi.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa syntynyt Filip Valencic nousi kotimaisen jalkapalloväen tietoisuuteen kaudella 2016, kun hän saapui Veikkausliigaan nousseen PS Kemin vahvuuteen. Todellinen läpimurto sarjan eliittiin tapahtui seuraavalla kaudella ja maalinälkäinen hyökkääjä siirtyi kesken kauden HJK:n riveihin. Kausi päättyi suomenmestaruuteen ja slovenialainen valittiin kauden pelaajaksi. Valencic viimeisteli 15 maalia ja alusti 12 liigaosumaa. HJK-ajanjaksonsa jälkeen hän pelasi hetken Norjassa Stabækin joukkueessa, kunnes palasi lainasopimuksella Veikkausliigaan kaudella 2019 ja tällä kertaa turkulaisen FC Interin hyökkäykseen. Tuloksena sarjan maalikuninkuus 16 osumalla.

Edellä mainittujen seurojen lisäksi Valencic on Suomessa edustanut myös Kuopion Palloseuraa. Hänen viimeisin seuransa on puolalainen Olimpia Grudziadz.

Ainoa suomalaispelaaja, joka on pelannut Slovenian pääsarjassa eli PrvaLigassa, on Marko Kolsi. Keskikenttäpelaaja edusti uransa aikana neljää slovenialaista seuraa; NK Mariboria, NK Celjea, NK Rudar Velenjea ja NK Šmartnoa. Kolsi toimii nykyisin helsinkiläisen PPJ:n talenttivalmentajana.

25.6. Ranska - 21

Ranskan nykyinen valmentaja Didier Deschamps oli 1998 maailmanmestarijoukkueen kapteeni.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Ranska pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta hienoissa ja tapahtumarikkaissa kotikisoissaan vuonna 1998. Kisojen suursuosikki Brasilia kaatui finaalissa 3–0. Zinedine Zidane viimeisteli kaksi maalia ja Emmanuel Petit yhden.

Ranska leireili Suomessa kesäkuun alussa kisojen alla. Joukkue majaili Kalastajatorpalla ja halusi valmistautua kotikisoihinsa mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä. Harjoittelu tapahtui Kauniaisissa.

Les Bleus kohtasi Suomen A-maajoukkueen Olympiastadionilla perjantaina 5. kesäkuuta. Tasaisessa kamppailussa hyvin pelanneella Suomella oli varsinkin erikoistilanteissa omat saumansa maalintekoon. Tolppaa lähemmäksi ei suomalaispelaajat palloa kuitenkaan saaneet. Ottelun ainokaisen viimeisteli noin kymmenen minuuttia ennen loppua David Trezeguet.

Seuraavana päivänä lauantaina 6. kesäkuuta Ranska pelasi harjoitusottelun vielä Kauniaisissa. Vastaan asettui HJK ja 3 x 30 minuutin mittaisen kamppailun tuomarina toimi Ranskan valmentaja. Ranskalta ottelussa pelasivat Suomi-kamppailun vaihdossa aloittaneet pelaajat ja mukana oli myös vierailevia vahvistuksia. Suomen maajoukkueen luottotoppari Sami Hyypiä puki otteluun ylleen Marcel Desaillyn pelipaidan ja pelasi Ranskan alakerrassa Frank Leboeufin toppariparina.

Ranskan harjoitusleiri Kauniaisissa päättyi maanantaina 8. kesäkuuta. MM-kisojen isäntämaa aloitti arvoturnausurakkansa lauantaina 12. kesäkuuta Etelä-Afrikkaa vastaan. Ranska voitti tuon ottelun 3–0.

Maailmanmestarijoukkue jatkoi liki samalla rungolla menestysputkeaan myös vuoden 2000 EM-kisoissa. Finaalissa kaatui Italia. Voittomaalin iski tuolloin käytössä olleella kultaisella maalilla Trezeguet.

Päivän ottelut
19:00 Hollanti - Itävalta
19:00 Ranska - Puola
22:00 Englanti - Slovenia
22:00 Tanska - Serbia

24.6. Albania - 20

Dritan Stafsula ottelussa FC Inter Turkua vastaan kaudella 2007.Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigassa pelaavan AC Oulun yksi kaikkien aikojen pelaajista on ehdottomasti Tiranassa syntynyt Dritan Stafsula. Laivastonsinisissä 184 ottelua pelannut laituri on viimeistellyt myös eniten maaleja AC Oulun väreissä, 54. Stafsula saapui Suomeen 1990-luvun lopulla ja hänen ensimmäinen seuransa oli Tervarit. Samassa seurassa hän pelasi myös mittavan uran futsalin puolella. Stafsula voitti Sievi FS:n riveissä myös suomenmestaruuden ja nousi futsalissa Suomen maajoukkueeseen asti.

Stafsula herätti pelkoa vastustajissa niin jalkapallon kuin futsalin puolella muun muassa upeilla vapaapotkuillaan. Hän on pelannut kotimaan nurmilla AC Oulun ja Tervareiden lisäksi myös AC Allianssissa, Tampere Unitedissa, HauPassa ja FC OPA:ssa. Lisäksi Stafsula ehti pelaamaan ulkomailla esimerkiksi norjalaisen FK Bodø/Glimtin ja kazakstanilaisen FK Astanan vahvuudessa. Heinäkuussa 43 vuotta täyttävä taituri pelaa edelleen. Hän edustaa Tervareiden Miesten Nelosessa pelaavaa joukkuetta.

24.6. Espanja - 19

Teemu Pukki vuoden 2013 MM-karsintaottelussa Espanjaa vastaan. Vieressä Jordi Alba.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Suomen ja Espanjan kohtaamisista monille tunnetuin lienee Huuhkajien MM-karsintaottelu Gijónissa 22. maaliskuuta 2013. El Molinónilla 27 637 katsojan edessä pelattuun kamppailuun kotijoukkue lähti suurena suosikkina. Espanja oli FIFA-rankingin ykkösmaa, hallitseva maailmanmestari ja edelliskesän Euroopan mestari.

Avausjakso oli maaliton. Toisella puoliajalla ottelua odotetusti hallinnut Espanja meni Sergio Ramosin kulmasta puskemalla maalilla johtoon. Suomi nousi upeasti pelatulla nopealla vastaiskulla kuitenkin tasoihin noin kymmenen minuuttia ennen loppua. Alexander Ring löysi maalin edustalta matalalla syötöllä Teemu Pukin, joka ohjasi pallon yhdellä kosketuksella ohi Victor Valdesin. Ottelu päättyi 1–1-tasalukemiin ja jälkikäteen sitä alettiin nimittämään Gijónin ihmeeksi. Pukin osuma valittiin myös Urheilugaalassa vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi.

Suomi on kohdannut Espanjan myös EM-kisoissa varsin tuoreeltaan. Helmarit pelasi Espanjan kanssa samassa alkulohkossa vuoden 2022 kisoissa Englannissa. Ottelu pelattiin heti avauskierroksella 8. heinäkuuta Milton Keynesissa. Suomi sai otteluun todellisen salama-alun. Anna Westerlund antoi upean pystysyötön, josta Linda Sällström pääsi karkuun ja sijoitti pallon tarkasti alakulmaan. Viime vuonna maailmanmestaruuden voittanut Espanja punnersi kuitenkin takaa 4–1-voittoon.

Päivän ottelut
22:00 Albania - Espanja
22:00 Kroatia - Italia

23.6. Unkari - 18

Unkarin juuri olympiafinaalin voittanut joukkue. Lantos (vas.), Bozsik, Czibor, Palotás, Lóránt, Zakariás, Grosics, Kocsis, Hidegkúti, Puskás, Buzánszky.Kuva: FORTEPAN / Kovács József

Helsingin olympialaisissa Unkari jyräsi vastustamattomasti kultamitaleille. Finaalissa 2. elokuuta 1952 kaatui Jugoslavia lukemin 2–0. Olympiastadionilla oli ottelua seuraamassa hurjat 58 553 katsojaa. Kaiken kaikkiaan Unkari pelasi turnauksessa viisi ottelua ja voitti jokaisen maalierolla 20–2. Unkarin 1950-luvun maajoukkueesta käytetään nimitystä kultainen joukkue. Kaksi vuotta olympialaisten jälkeen Unkari ylsi Sveitsissä MM-finaaliin asti. Länsi-Saksa voitti loppuottelun kuitenkin 4–2.

Unkarin huippuvuosien tunnetuin pelaaja on Ferenc Puskás. Urallaan pitkään muun muassa Real Madridia edustaneen maalitykin mukaan on nimetty FIFA:n jakama palkinto kalenterivuoden hienoimmasta osumasta. Suomen maajoukkueen taival kotiolympialaisissa päättyi ensimmäisellä kierroksella Itävaltaa vastaan. Suomi johti kamppailua vielä tauolla, mutta toisella jaksolla Itävalta tuli rinnalle ja ohi lukemin 4–3. Suomalaisista maalinteossa onnistuivat Olof Stolpe kahdesti ja Aulis Rytkönen kertaalleen.

Päivän ottelut
22:00 Skotlanti - Unkari
22:00 Sveitsi - Saksa

22.6. Belgia - 17

Juha Reini ottelussa Club Bruggea vastaan syyskuussa 2001.Kuva: Juha Tamminen

Belgia on seurajoukkueiden puolella ollut mieluinen paikka suomalaispelaajille. Kotkalainen jalkapallolegenda Arto Tolsa vaihtoi rakkaan KTP-paitansa vuonna 1969 belgialaisen Beerschotin väreihin. Hän pelasi maan pääsarjassa ammattilaisena kymmenisen vuotta ja pääsi juhlimaan Belgian Cupin voittoa kahdesti. Toisessa voitokkaassa finaalissa Tolsa viimeisteli kamppailun voittomaalin. Arvostetun Cup-kilpailun ovat suomalaisista voittaneet myös Kari Ukkonen, Juha Reini (kuvassa), Jere Uronen ja Casper Terho.

Genkissä pelannut Reini pääsi juhlimaan myös Belgian liigamestaruutta. Myös Ukkonen ja Uronen ovat voittaneet Belgiassa niin pääsarjan kuin Cupin. Muita suomalaisia liigamestareita ovat Hannu Tihinen, Petteri Kupiainen ja Tomi Kinnunen.

Päättyneellä kaudella Belgian pääsarjassa pelasi ainoastaan Terho. Vastikään Huuhkajien riveissäkin esiintynyt laituri edustaa Union SG:n joukkuetta.

22.6. Turkki - 16

Mika-Matti Paatelainen puski Suomen kulmapotkusta johtoon jo 5. minuutilla Istanbulissa 1998.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Turkki on parhaimmillaan edennyt EM-kisoissa aina välieriin asti - vuoden 2008 kisoissa. Suomi on kohdannut Turkin myös lukuisia kertoja. Yksi sinivalkoisin silmin mieleenpainuvimmista on varmasti EM-karsintojen vierasottelu lokakuussa 1998. Mika-Matti Paatelaisen, Jonatan Johanssonin ja Jari Litmasen maaleilla Suomi haki ikimuistoisen 3–1-voiton 33 000 katsojan edessä. Ensimmäisen kerran maat kohtasivat aurinkoisena tiistaina 17. kesäkuuta 1924. Pelipaikkana oli Töölön Pallokenttä. Tuolloin koettiin uusi yleisöennätys, kun ottelua saapui seuraamaan arvioiden mukaan noin 8000 ihmistä. Kaikki eivät mahtuneet sisään ja ottelun alla kentän läheisyydessä vilisi autoja, hevosia ja jalankulkijoita ruuhkaksi asti. Suomalaiskannattajien harmiksi Turkki vei voiton lukemin 4–2. Turkin joukkue juhli voittoaan kutsuillallisella Kaivohuoneella, jossa Palloliiton varapuheenjohtaja Lauri Tanner puhui joukkueelle ja ojensi heille Palloliiton merkit.

Päivän ottelut
16:00 Georgia - Tšekki
19:00 Turkki - Portugali
22:00 Belgia - Romania

21.6. Puola - 15

Tomasz Arceusz kaudella 1996 Hietalahdessa. Vastassa HJK.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Suomalaispelaajia on vuosien saatossa pelannut useita Puolan sarjoissa. Muun muassa Kasper Hämäläinen pelasi hienon ajanjakson maan pääsarjassa Ekstraklasassa. Hän edusti Lech Poznania ja Legia Varsovaa. Päättyneellä kaudella Puolan pääsarjassa pelasi viisi suomalaispelaajaa, kun Benjamin Källman, Kai Meriluoto, Petteri Forsell, Niilo Mäenpää ja Arttu Hoskonen edustivat puolalaisseuroja.

Vastavuoroisesti kotimaan kentillä on nähty myös puolalaista osaamista. Yksi merkittävimpiä puolalaistarinoita suomalaisessa seurajalkapallossa on Tomasz Arceusz. Maansa jättiläisessä Legia Varsovassa yli 100 ottelua pelannut keskikenttäpelaaja loisti huippuvuosinaan varsinkin nopeudellaan ja tekniikallaan. Arceusz saapui Suomeen ja Vaasaan vuonna 1989. Alkuperäinen suunnitelma oli pelata Vaasan Palloseurassa hetki ja palata Puolaan.

Suunnitelmat muuttuivat. Nuoret lapset kasvoivat Vaasassa ja heille Suomesta tuli koti. Perhe asettui Vaasaan. Veikkausliigaa taitava keskikenttäpelaaja pelasi VPS-paidassa kausina 1995 ja 1996. Peliurallaan hän edusti myös JJK Jyväskylää ja Sundom IF:ää. Arceusz toimi pelaajavalmentaja jo VPS-aikanaan ja hän siirtyi valmennustehtäviin uransa päätyttyä. Puolalainen on valmentanut muun muassa FC Kiistoa, VIFK:n edustusta ja junioreita sekä niin TP-Seinäjoen kuin SJK:n junioreita.

21.6. Slovakia - 14

Lukas Hradecky on huippuotteillaan mahdollistanut Suomelle lukuisia hienoja tuloksia.Kuva: Jyri Sulander

Huuhkajien kapteenilla ja tuoreella Saksan Bundesliigan mestarilla Lukas Hradeckylla on sukujuuret Slovakiassa. Bratislavassa syntynyt Lukas oli noin 1-vuotias, kun hän muutti äitinsä Brigitan kanssa Suomeen. Isä Vladimir pelasi lentopalloa Ruskon Pallossa ja oli saapunut maahan jo syksyllä 1990. Lukas ja Brigita seurasivat perässä talvella.

Ruskolaisseuran lentopallojaoston puheenjohtaja Vesa Mäkinen kiinnitti huomionsa Vladimiriin joukkueen Tšekkoslovakian pelireissulla ja sai houkuteltua tämän Suomeen. Muutaman vuoden mittaiseksi suunniteltu visiitti Varsinais-Suomeen venähti kotimaisen jalkapalloväen onneksi ”hivenen” pidemmäksi. Perhe asettui Turun Runosmäkeen ja Lukas sai kaksi pikkuveljeä. Urheilullisesti lahjakkaan perheen ja veljeskatraan nuoremmat jäsenet Tomas ja Matej Hradecky nousivat myös pääsarjatason jalkapalloilijoiksi.

Lukas oli keskeisessä roolissa viemässä Huuhkajat ensimmäisiin arvokisoihin. EM-kisojen avausottelussa Tanskaa vastaan hän torjui Pierre Højbjergin ampuman rangaistuspotkun ja Suomi eteni Joel Pohjanpalon maalilla 1–0-voittoon. Lukas sai lapsuuden kotiseudulleen tänä kesänä nimeään kantavan kentän. Runosmäen kenttä on nykyisin virallisesti Lukas Hradeckyn kenttä.

Päivän ottelut
16:00 Slovakia - Ukraina
19:00 Puola - Itävalta
22:00 Hollanti - Ranska

20.6. Serbia - 13

Lauri Dalla Valle Suomen alle 21-vuotiaiden maaottelussa.Kuva: Juha Tamminen

Serbian Superliigan hallitseva mestari on Belgradin Punainen tähti eli FK Crvena Zvezda. Vuonna 1991 Mestarien liigan edeltäjän, Euroopan Cupin, nimiinsä vienyt suurseura on suomalaisille tuttu myös vuoden 2019 Mestarien liigan toiselta karsintakierrokselta. HJK voitti serbialaisjätin kotonaan 2–1 Sebastian Dahlströmin ja Riku Riskin osumilla. Crvena Zvezda eteni kuitenkin jatkoon yhteismaalein 3–2.

Ainoa Serbian pääsarjassa pelannut suomalainen on Lauri Dalla Valle (kuvassa), joka edusti kaudella 2017 FK Zemunia. Joensuulaisen Jipon kasvatti nousi suuren yleisön tietoisuuteen solmittuaan nuorena sopimuksen englantilaisjätti Liverpoolin kanssa. Dalla Valle pelasi uransa aikana ammatikseen myös Skotlannissa, Norjassa ja Belgiassa.

20.6. Englanti - 12

Pertti Jantunen viimeisteli ensimmäisenä suomalaisena maalin Englannin pääsarjassa.Kuva: Ⓒ JUHA TAMMINEN

Eniten pelaajia EM-kisoissa on Englannin sarjoista, yhteensä 114. Joukkueista vahvimmin edustettuina ovat Italian mestarijoukkue Inter, ja Valioliigan jälleen nimiinsä vienyt Manchester City. Kummastakin pelaajia EM-nurmilla nähdään 13 kappaletta. Suomalaisista päättyneellä kaudella Valioliigassa esiintyi ainoastaan Chelsean Jimi Tauriainen.

Suomalaispelaajilla on kuitenkin vahva historia Englannin korkeimmalla sarjatasolla. Ensimmäinen pelaaja oli Pertti Jantunen (kuvassa), joka pelasi Bristol Cityn paidassa 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Jantunen viimeisteli myös ensimmäisenä suomalaisena maalin Englannin pääsarjassa, vuonna 1979 Leeds Unitedia vastaan.

Eniten Englannin pääsarjaotteluita pelannut suomalainen on Jussi Jääskeläinen. Huikean uran pelannut maalivahti pelasi upeat 436 Valioliigaottelua. Kenttäpelaajista piikkipaikkaa pitää Sami Hyypiä. Liverpoolin kapteeniksi asti kohonnut toppari pelasi komeat 318 Valioliigaottelua. Mikael Forssell puolestaan on eniten maaleja Englannin pääsarjassa iskenyt suomalaispelaaja. Verkko heilui 34 kertaa. Naisten pääsarjassa eli Englannin kovatasoisessa Superliigassa pelasi päättyneellä kaudella neljä suomalaispelaajaa merkittävissä rooleissa. Eveliina Summanen ja Olga Ahtinen Tottenhamissa, Emma Koivisto Liverpoolissa ja Jutta Rantala Leicesterissä.

Päivän ottelut
16:00 Slovenia - Serbia
19:00 Tanska - Englanti
22:00 Espanja - Italia

19.6. Skotlanti - 11

Amanda Rantanen nousi sankariksi debyytissään.Kuva: Craig Doyle

Huuhkajat kohtasi Skotlannin Hampden Parkilla Glasgow'ssa perjantaina 7. kesäkuuta. Ottelu oli kotijoukkueelle kenraalinharjoitus ennen EM-urakan alkua. A-maajoukkueiden osalta edellinen karsintakohtaaminen menee vuodelle 2020. Joulukuun ensimmäisenä päivänä Helmarit pelasi huipputärkeän EM-karsintaottelun Skotlantia vastaan Edinburghissa. Kamppailu näytti jo päättyvän maalittomaan tasapeliin, vaikka kotijoukkue painoikin hurjasti päälle. Annetut neljä lisäaikaminuuttia oli jo täynnä, kun Suomi sai riistettyä pallon oman rangaistusalueensa edustalla. Emmi Alanen sai pallon ja lähetti nopeasti pitkän syötön Skotlannin puolustuslinjan selustaan. Amanda Rantanen karkasi läpi. Vastaantulonsa aikana kompastellut maalivahti Lee Alexander sai torjuttua suomalaishyökkääjän ensimmäisen laukauksen, mutta pallo kimposi Rantasen kasvojen kautta Skotlannin maaliin. A-maajoukkuedebyyttiään pelannut Rantanen ehti olla kentällä vain 56 sekuntia, kunnes nousi suureksi sankariksi. Helmarit voitti helmikuussa toisella riemukkaalla viime hetkien osumalla Portugalin. Tuolloin asialla oli Linda Sällström. Suomi eteni lohkovoittajana suoraan lopputurnaukseen.

Suomalaiset ovat tavanneet olla tuttu näky Skotlannin sarjakentillä myös. Vuosien saatossa maan sarjoissa on pelannut kymmeniä suomalaispelaajia. Mika-Matti Paatelainen jäi pysyvästi skotlantilaisten mieleen pelattuaan viidessä eri seurassa. Myös muun muassa Simo Valakari, Jonatan Johansson, Antti Niemi ja Markus Heikkinen pelasivat pitkään Skotlannin pääsarjassa. Nykypelaajista Glen Kamara esiintyi niin Dundee FC:n kuin Glasgow Rangersin paidassa 150 pääsarjaottelussa ennen siirtymistään Leeds Unitediin. Tällä hetkellä Skotlannin Valioliigassa pelaa ainoastaan keskuspuolustaja Richard Jensen, joka edustaa Aberdeenia. Maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaa lisäksi Alloa Athleticin Miko Virtanen.

19.6. Kroatia - 10

Pyry Soiri osui heti maajoukkuedebyytissään.Kuva: Janne Ekman

Kroatia marssi vuoden 2018 MM-lopputurnauksessa aina finaaliin asti. Ranska oli finaalissa etevämpi loppulukemin 4–2, mutta kisat olivat Kroatialta huippusuoritus. Karsinnat eivät kulkeneet Luka Modrićin tähdittämältä nipulta yhtä lennokkaissa tunnelmissa. Huuhkajilla oli lopulta oma osansa Kroatian menestyksekkään MM-turnauksen taustalla.

Suomi kohtasi Kroatian Rijekassa 6. lokakuuta 2017. Kotijoukkue oli yhä etenemässä lopputurnaukseen, mutta edelliset ottelut olivat sujuneet todella heikosti. Päävalmentaja Ante Čačić alkoi olla vahvan kritiikin ja potku-uhan alla. Ottelu Suomea vastaan näytti jo kulkevan siinä määrin Kroatian suunnitelmien mukaisesti, että pisteet olivat jäämässä Rijekaan Mario Mandžukićin viimeistelemällä osumalla. Sitten kuvaan astui A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Pyry Soiri. Laitapelaaja juoksi kentälle 80. minuutilla. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Niklas Moisander lähetti pitkän pallon Kroatian puolustuslinjan selustaan ja nopeajalkainen Soiri ehti ensimmäisenä palloon. Tulinen laukaus etukulmasta sisään ja Huuhkajat nousi tasoihin.

1–1-tasapeli koitui myös Čačićin kohtaloksi. Hän sai ottelun jälkeen potkut ja tilalle palkattiin Zlatko Dalić. Hänen johdollaan Kroatia selvitti tiensä ensin jatkokarsintaan hakemalla vierasvoiton Ukrainasta. Tämän jälkeen kaatui Kreikka jatkokarsinnoissa ja loppu on historiaa. MM-hopeaa 2018 ja MM-pronssia 2022. Soiri sai paljon kiitosta Islannista, joka taisteli Kroatian kanssa kisapaikoista. Kiitosta tuli myös Kroatiasta, kun hänen maalinsa aloitti Dalićin menestyksekkään aikakauden.

Päivän ottelut
16:00 Kroatia - Albania
19:00 Saksa - Unkari
22:00 Skotlanti - Sveitsi

18.6. Portugali - 9

Pepe ja Robert Ivanov keskustelivat 4.6. pelatun ottelun jälkeen.Kuva: Jimi Soinila

Saksan EM-kisojen vanhin pelaaja on Portugalin kokenut keskuspuolustaja Pepe, 41. Mikäli portugalilaistoppari pääsee kisojen aikana kentälle, tulee hänestä myös kaikkien aikojen vanhin EM-kisapelaaja. Nykyisin FC Portoa edustava Pepe pelasi uransa huippuvuosina yhteensä kymmenen vuoden ajan Real Madridin takalinjoilla.

Pepe teki A-maajoukkuedebyyttinsä 21. marraskuuta 2007 nykyisellä kotistadionillaan Estádio do Dragãolla. Vastassa oli Suomi ja panoksena paikka Itävallan ja Sveitsin järjestämissä Euro 2008 -kisoissa. Huuhkajat tarvitsi ottelusta voiton, Portugalille riitti tasapeli kisapaikkaan. Portoon oli matkustanut suuri joukko suomalaiskannattajia. Pepe ja Portugalin muu puolustus pitivät maalinsa puhtaana ja maa eteni lohkosta Puolan vanavedessä kisoihin. Roy Hodgsonin valmentama Suomi pelasi hienot karsinnat.

Kisoihin edenneistä maista Huuhkajat voitti Puolan vieraissa ja Olympiastadionilla kamppailu päättyi tasan. Portugalin kanssa Suomi pelasi kaksi tasapeliä, joiden aikana muun muassa Cristiano Ronaldo pysyi tiukasti Toni Kallion vartioinnissa.

18.6. Tšekki - 8

Kaan Kairisen aika Prahassa on ollut menestyksekäs.Kuva: David Lejček

Tšekin kisajoukkueessa on 16 pelaajaa maan omasta pääsarjasta. Huuhkajien Kaan Kairisen seurakavereita mestarijoukkue Sparta Prahasta on mukana yhteensä kolme. Puolustajat Ladislav Krejčí ja Martin Vitík sekä hyökkääjä Jan Kuchta. Tšekki on ollut EM-lopputurnausten vakiomaita jo vuosikausia. Usein joukkue on myös erottunut taitavalla ja viihdyttävällä pelityylillään. Englannin kisoissa 1996 maa eteni aina finaaliin asti, jonka Saksa vei kuitenkin nimiinsä. Tšekin joukkueessa pelasi muun muassa Karel Poborskýn, Pavel Nedvědin ja Patrik Bergerin kaltaisia pelaajia, jotka tekivät tuloaan maanosan eliittiä kohden. Portugalin vuoden 2004 kisoissa Milan Baroš voitti maalitilaston, mutta hienot kisat pelanneen Tšekin matka tyssäsi välierävaiheessa Kreikkaa vastaan. Otto Rehhagelin valmentama joukkue etenikin lopulta sensaatiomaiseen Euroopan mestaruuteen asti.

Päivän ottelut
19:00 Turkki – Georgia
22:00 Portugali – Tšekki

17.6. Itävalta - 7

Tomi Maanoja torjui rangaistuspotkukilpailussa Pikkuhuuhkajat kisoihin.Kuva: Juha Tamminen

Itävalta oli viimeinen este Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen EM-unelman tiellä vuonna 2008. Jatkokarsinnan ensimmäinen osaottelu Itävallassa päättyi kotijoukkueen hyväksi 2–1. Pikkuhuuhkajien maalin viimeisteli Perparim Hetemaj. Toinen osaottelu pelattiin Turun Veritas Stadionilla 14. lokakuuta. Itävalta siirtyi aikaisessa vaiheessa johtoon, mutta Suomi nousi kahdella Jussi Vasaran osumalla rinnalle ja ohi viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Yhteismaaleissa 3–3 edettiin jatko-ottelun kautta aina rangaistuspotkukilpailuun, jonka sankariksi nousi maalivahti Tomi Maanoja. FC Honkaa edustanut maalivahti torjui kaksi itävaltalaisten pilkkua ja Pikkuhuuhkajat eteni historiallisesti ensimmäistä kertaa EM-lopputurnaukseen, joka pelattiin Ruotsissa vuonna 2009. Nykyisin Maanoja toimii Ykkösliigassa pelaavan Käpylän Pallon valmennusryhmässä.

Päivän ottelut
16:00 Romania – Ukraina
19:00 Belgia – Slovakia
22:00 Itävalta – Ranska

17.6. Romania - 6

Kapteenit Esa Pekonen (vas.) ja Tudorel Stoica.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen

Romanialainen suurseura Steaua Bukarest eteni Mestarien liigan edeltäjässä, Euroopan Cupissa, vuonna 1986 aina mestaruuteen asti. Finaalissa kaatui FC Barcelona rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Romanialaisten matka olisi voinut katketa jo 19. maaliskuuta 1986 Olympiastadionilla. Euroopan Cupin puolivälierissä lahtelainen FC Kuusysi oli taistellut Bukarestissa pelatusta avausosasta 0–0-tasapelin.

Olympiastadionille saapui 32 000 ihmistä seuraamaan ottelua, joista osa joutui seuraamaan kamppailua juoksuratojen puolella, jotkut jopa lumikinosten päältä. Mestarivalmentaja Keijo Voutilaisen luotsaamalla FC Kuusysillä oli omat maalipaikkansa ottelussa, mutta suomalaisyleisön harmiksi ainoastaan vierasjoukkue onnistui maalinteossa. Victor Piturcan osuma neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua riitti Steaua Bukarestille jatkopaikkaan.

FC Kuusysi eteni kuitenkin Euroopan Cupissa kahdeksan parhaan joukkoon, mitä moni pitää suomalaisen seurajalkapallon merkittävimpänä kansainvälisenä saavutuksena. Romanian kisajoukkueen päävalmentaja Edward Iordanescu pelasi vuonna 1986 Steaua Bukarestin junioreissa ja Steaua on vahvasti edustettuna myös pelaajistossa.

Päivän ottelut
16:00 Romania – Ukraina
19:00 Belgia – Slovakia
22:00 Itävalta – Ranska

16.6. Tanska - 5

Laura Österberg Kalmari vei Suomen 1-0-johtoon EM-kisoissa 2005.Kuva: Action Images / Lee Smith

Tanska on Suomelle hämmentävän tuttu vastustaja EM-kisoissa. Joka kerta, kun Suomi on selvinnyt aikuisten EM-lopputurnaukseen, on Tanska löytynyt samasta alkulohkosta. Näin on tapahtunut Helmareilla neljä kertaa ja Huuhkajilla kerran. Vuoden 2021 ottelussa Suomi kaatoi Parkenilla Tanskan Joel Pohjanpalon osumalla 1–0. Helmareiden ensimmäiset EM-kisat pelattiin Englannissa vuonna 2005. Tuolloin Suomi eteni upeasti aina välieriin asti. Tanska kaatui alkulohkossa Laura Österberg Kalmarin (tekee kuvassa kyseisen osuman) ja Heidi Kackurin maalella 2–1. Neljä vuotta myöhemmin Suomi voitti jälleen. Kotiyleisön edessä Maija Saari viimeisteli ottelun ainokaisen. Ruotsissa 2013 maat pelasivat 1–1-tasapelin. Suomen maalista vastasi Annica Sjölund. Toissa kesän Englannin kisojen kohtaaminen on viimeisin. Milton Keynesin pelissä Tanska otti lopulta ensimmäisen lohkovaiheen voittonsa Suomesta Pernille Harderin 72. minuutilla syntyneellä osumalla.

Päivän ottelut
16.00 Puola - Hollanti
19.00 Slovenia - Tanska
22.00 Serbia - Englanti

16.6. Hollanti - 4

Jyri Nieminen valmentaa nykyään Feyenoordissa.Kuva: Ⓒ Alamy Stock Photo

Hollannin kisajoukkueen maalivahti Justin Bijlow, 26, pelaa ammatikseen kotimaansa pääsarjajoukkueessa ja päättyneellä kaudella Eredivisien toiseksi yltäneessä Feyenoordissa. Bijlow pääsee arjessaan nauttimaan suomalaisesta valmennuksesta, koska hollantilaisen suurseuran maalivahtivalmentajaksi pestattiin kesällä 2023 Jyri Nieminen. Hän saapui Feyernoordiin Yhdysvaltojen pääsarjajoukkue New York Red Bullsin riveistä. 36-vuotias suomalaisvalmentaja on tehnyt komeaa uraa ulkomailla jo vuodesta 2014 lähtien. Suomessa Nieminen on toiminut muun muassa Turun Palloseuran maalivahtivalmentajana ennen ulkomaille siirtymistään.

Päivän ottelut
16.00 Puola - Hollanti
19.00 Slovenia - Tanska
22.00 Serbia - Englanti

15.6. Italia - 3

Pallon kanssa Algoth Niska vuoden 1912 olympialaisissa.Kuva: Wikimedia commons

Hallitsevana Euroopan mestarina Saksaan lähtevä Italia pelasi ensimmäisen kilpailullisen maaottelunsa Tukholman olympialaisissa 1912. Tranebergin kentällä 29. kesäkuuta pelattu ottelu oli Suomea vastaan, joka esiintyi myös ensimmäistä kertaa panoksellisessa jalkapallomaaottelussa.

Varsinainen peliaika päättyi lukemiin 2–2. Suomelta maalinteossa onnistuivat Jarl Öhman ja Eino Soinio. Italialaisista maaliverkkoa heiluttivat Enrico Sardi sekä Franco Bontadini. Kamppailun ratkaisu syntyi 105. peliminuutilla. Bror Wiberg nousi suomalaisten sankariksi. Suomi eteni ensimmäisessä arvoturnauksessaan aina pronssiotteluun asti, jossa Hollanti oli parempi selvin 9–0-lukemin. Suomen joukkueen hyökkäyksessä pelasi myös Algoth Niska (kuvassa tumma paita). Viipurilaissyntyisen ja kaksinkertaisen suomenmestarin isä oli merikapteeni.

Niska hyödynsi taitojaan ja kielipäätään peliuransa jälkeen salakuljettajana. Kieltolain aikaan hän myi ja kuljetti alkoholia meriteitse. Italian vuoden 1912 päävalmentaja Vittorio Pozzo johdatti maansa myöhemmin kahteen maailmanmestaruuteen.

Päivän ottelut
16.00 Unkari - Sveitsi
19.00 Espanja - Kroatia
22.00 Italia - Albania

15.6. Sveitsi - 2

VAR-tarkistus kesältä 2021.Kuva: Ⓒ Alex Caparros /Alex Caparros - UEFA

Saksassa pelataan toiset EM-kisat, joissa on käytössä VAR-järjestelmä. Kesän 2021 kisoissa, joissa myös Huuhkajat oli mukana, nähtiin yhteensä 18 videotarkistusjärjestelmän tuomiota, jotka kumosivat kentällä tehdyt alkuperäiset tuomiot. Esimerkiksi yhteensä kuusi maalia hylättiin VAR-tarkistuksen jälkeen paitsioina. Yksi niistä nähtiin 12. kesäkuuta 2021.

Bakussa pelatussa ottelussa kohtasivat Wales ja Sveitsi. Breel Embolo oli vienyt sveitsiläiset johtoon 39. minuutilla. Kiefer Moore tasoitti kamppailun noin vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Sveitsin Mario Gavranovic luuli viimeistelleensä mahdollisen voittomaalin 85. peliminuutilla. Embolo pelasi sveitsiläishyökkääjälle pallon rangaistusalueen sisällä ja Gavranovic sijoitti pallon ohi Danny Wardin. Ottelun ranskalaistuomari Clement Turpin sai kuitenkin VAR-kollegaltaan Benjamin Pagesilta tiedon, että tilanne oli paitsio ja Wales pelastui takaiskulta.

Suomessa VAR-järjestelmää testataan kesällä. Suomen Cupin välierissä ja finaalissa on VAR ensimmäistä kertaa käytössä kotimaisissa otteluissa.

Päivän ottelut
16.00 Unkari - Sveitsi
19.00 Espanja - Kroatia
22.00 Italia - Albania

14.6. Saksa - 1

Manuel Neuer tositoimissa alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa 2009.Kuva: Ⓒ Action Images

Kisaisäntä Saksan kokenut huippumaalivahti Manuel Neuer lienee jälleen suuressa roolissa, kun Die Mannschaft lähtee kotiyleisönsä edessä tavoittelemaan Euroopan mestaruutta. Neuer vartioi Saksan maalia myös Halmstadissa 18. kesäkuuta 2009 Suomea vastaan. Pikkuhuuhkajat selvitti karsintojen kautta tiensä upeasti alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin Ruotsiin. Samassa lohkossa pelasi Saksan lisäksi Englanti ja Espanja. Pikkuhuuhkajia valmensi tuolloin Markku Kanerva. Örjans Vallin nurmella Suomi ei saanut yllätettyä Neueria, peli päättyi Saksalle 2–0.

Päivän ottelut
22.00 Saksa - Skotlanti kello (Yle TV2 -lähetys alkaa kello 21.00)

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit