U19 valmennustiimi: Päävalmentaja Kerkko Huhtanen, valmentaja Tomi Tuominen, maalivahtivalmentaja Juha Ojanperä ja erikoistilanne valmentaja Tuomas Linjamäki

Valmentajakoulutuksen korkeakouluyhteistyö

Yhteistyö Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa

Suomen Palloliitolla ja Lapin ammattikorkeakoululla on strategioidensa mukaisia yhteisiä tavoitteita muun muassa liikunnanohjaajien ja valmentajien osaamista koskien. Yksi Palloliiton strategisista päävalinnoista on valmennusosaamisen vaikuttavuuden vahvistaminen. Siihen liittyen käynnistettiin syksyllä 2018 Lapin ammattikorkeakoulun ja Suomen Palloliiton yhteistyönä jalkapallovalmennukseen painottuva liikunnanohjaajan AMK-koulutus. 

Koulutuksen rakenne

Liikunnanohjaaja (AMK) -tutkinto (Bachelor of Sport Studies) on alempi korkeakoulututkinto, joka vastaa yliopiston kandidaatin tutkintoa. Jatko-opintokelpoisuuden liikunnanohjaaja (YAMK) -tutkinnon suorittamiseen saat liikunnanohjaaja (AMK) -tutkinnon suorittamisen ja kahden vuoden työelämässä olon jälkeen. Opintoja voit jatkaa myös hakeutumalla yliopistojen maisterikoulutuksiin. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa.

Jalkapallovalmennukseen painottuvassa liikunnanohjaajan AMK-koulutuksessa tiettyjä koulutuksen sisältöjä on korvattu lajiin liittyvillä opinnoilla siten, että normaalin liikunnanohjaajatutkinnon sisältöjen lisäksi opiskelija suorittaa koulutuksen aikana myös lajiliiton valmennuskoulutusjärjestelmän kursseja edeten aina UEFA B-tutkinnon suorittamiseen asti. Mikäli opiskelija on jo suorittanut UEFA B-tutkinnon opinnot aloittaessaan, hänelle räätälöidään lajisisältöihin liittyvä koulutus omien oppimistarpeiden mukaisesti. Opiskelijoille rakennetaan henkilökohtainen opetussuunnitelma ammattikorkeakoulun tutkinnon sekä Palloliiton uudistuvan valmennuskoulutusjärjestelmän sisällöistä ihmisen elämänkaarta mukaillen.  Tavoitteena on, että opinnoissaan jalkapallovalmennukseen suuntautuva liikunnanohjaajaopiskelija suorittaa kaikki opintoihin kuuluvat tehtävänsä, opinnäytetyönsä ja harjoittelunsa jalkapalloon pohjautuen. Tavoitteena on lisäksi, että kolmannen vuoden harjoittelu suoritetaan kansainvälisessä ympäristössä. 

Jalkapallovalmennukseen painottuvan koulutuksen kokonaisuus ja rakenne

Avoimen AMK:n kautta sisään tulevien opiskelijoiden koulutus toteutuu pääasiassa verkko-opintoina ja niihin liittyvinä näyttöinä (näyttöpäivinä), joten paikkakuntaan sidotun kontaktiopetuksen määrä on kohtuullisen vähäinen ja tutkinto on mahdollista suorittaa oman työn ohessa. Tarvittaessa myös yhteishaun kautta valittavat tutkinto-opiskelijat voivat tehdä opintojaan etäryhmässä. Edelleen korostetaan kuitenkin, että alemman korkeakoulututkinnon suorittaminen vaatii korkeaa opiskelumotivaatiota ja -osaamista, kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja opintojen aikataulutukseen suhteessa muuhun elämään 3,5 vuoden ajan sekä mahdollisuutta osallistua noin viikon mittaisiin lähijaksoihin 3-4 kertaa lukuvuodessa.

Tätä on jalkapallovalmennukseen painottuva liikunnanohjaajan (AMK) koulutus. Oheisella videolla Jyrki Ahola kertoo kokemuksistaan opiskelujen ensimmäisestä lukuvuodesta.

AMK-koulutuksen aikana suoritettavien Palloliiton lajikoulutusten kustannuksista vastaa opiskelija (tai edustamansa seura) itse (pl. ensimmäisen opiskeluvuoden lajisisällöt). Samoin opiskelija vastaa itse koulutuksen aikana järjestettävien lähijaksojen majoitus- ja ruokailukustannuksista.

Hakeminen koulutukseen yhteishaun kautta keväällä 2023

Jalkapallovalmennukseen painottuvaan liikunnanohjaajan AMK-koulutukseen voi hakeutua kahta eri reittiä. Ensimmäisessä vaiheessa koulutukseen hakeminen on mahdollista yhteishaun kautta. Yhteishaun kautta valituiksi tulleet opiskelijat pääsevät sisään AMK-koulutukseen tutkinto-opiskelijoina ja suorittavat opintonsa päiväopiskelijoiden joukossa, halutessaan jalkapallovalmennukseen painottuen, mikäli omaavat lajitaustaa ja valmennuskokemusta sekä valmentavat aktiivisesti opintojen alkaessa. 

Yhteishakuaika on käynnissä 15.3.-30.3.2023 ja ohjeet yhteishakuun löytyvät osoitteesta https://www.lapinamk.fi/fi/Hakijalle/Hakeminen-tutkinto-opiskelijaksiYhteishaun kautta sisään pääsevien, jalkapallovalmennukseen painottuvien opiskelijoiden määrää ei ole rajattu, vaan sisään pääseminen noudattaa yhteishaun normaaleita kriteereitä.

Hakeminen koulutukseen avoimen AMK:n polkuopintojen kautta keväällä 2023

Nyt avautuvassa avoimen AMK:n polkuopintojen haussa opiskelupaikka on tarjolla viidelle Palloliiton ja Lapin AMK:n yhdessä valitsemalle opiskelijalle. Näiden viiden valitun opinnot käynnistyvät avoimen AMK:n polkuopintoina. Mikäli opiskelija suorittaa avoimen polkuopintoja ensimmäisenä vuonna vaadittavat 60 opintopistettä, hän voi hakea Lapin AMK:n tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.

Avoimen AMK:n polkuopintoihin opiskelijat valitaan ennakkotehtävän ja CV:n kautta muodostuvien pisteiden perusteella. Pisteytys muodostuu tämänhetkisestä toimintaympäristöstä sekä roolista jalkapallon parissa, työkokemuksesta jalkapallon parissa, koulutustaustasta sekä kirjallisesta ennakkotehtävästä. Maksimipistemäärä on 35 pistettä. Minimipistemäärä valituksi tulevalle on seitsemän pistettä, joista neljä pistettä tulee saada kirjallisesta ennakkotehtävästä. 

Hakijoita pyydetään lähettämään hakemuksensa oheisen linkin kautta 3.5.2023 klo 16.00 mennessä. Myöhässä tulleita hakemuksia ei huomioida. Liitä hakemukseen pyydetyt liitetiedostot CV:n ja kirjallisen ennakkotehtävän osalta. CV tulee tehdä oheiselle mallipohjalle ohjeiden mukaan ja kirjallisessa tehtävässä noudattaa ulkoasuun liittyviä ohjeita. Tarkemmat ohjeet CV:n täyttämisestä ja ennakkotehtävistä löytyy linkkien tiedostoista. Valinnat hakemusten pohjalta tehdään 15.5.2023 mennessä.

Linkki hakulomakkeeseen

Kaikki jalkapallovalmennukseen painottuvan liikunnanohjaajan AMK-koulutukseen valitut opiskelijat ovat selvillä heinäkuun loppuun mennessä, jolloin myös yhteishaun kautta paikkansa lunastaneet ovat varmistuneet. Valituilla opiskelijoilla opinnot alkavat 1.8. verkko-opintoina ja orientaatiopäivillä Rovaniemellä 28.8.–29.8. 

Lisätiedot

Valtakunnallinen

Santeri Suvala

Lapsuusvaiheen valmennusosaamisen päällikkö, Valtakunnallinen

+358407675668

santeri.suvala@palloliitto.fi

Vastuu FSV (Futisvalmentajan startti) – UEFA B -koulutusprosessien kehityksestä ja toteutuksesta sekä alueellisen koulutuspäällikköverkoston johtamisesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit