Olosuhdeyhteistyö-sivun hero-kuva

Seuralisenssit

Tietoa seuralisenssijärjestelmästä ja eri sarjojen lisenssimääräykset

Seuralisenssit

Lisenssijärjestelmän käyttämisestä aikuisten sarjamuotoisessa kilpailussa päättää Palloliiton hallitus. Lisenssijärjestelmän tarkoitus on luoda vakaa pohja jatkuvasti kehittyvälle jalkapallo- ja futsaltoiminnalle. Lisenssipäätökset tehdään riippumattomien lisenssikomiteoiden toimesta, joiden jäsenet Palloliiton hallitus nimittää. Lisenssikomitean jäsenen toimikausi on yksi vuosi.

Kansallisista kilpailuista lisenssijärjestelmä on käytössä Veikkausliigassa, Miesten Ykkösessä, Kansallisessa Liigassa, Naisten Ykkösessä, Miesten Futsal-Liigassa ja Naisten Futsal-Liigassa. Lisäksi UEFA-lisenssi on edellytys UEFA:n seurajoukkuekilpailuihin osallistumiselle. 

Tavoitteena on, että kaikki näihin kilpailuihin osallistuvat seurat toimivat samojen kilpailukohtaisten minimilaatustandardien mukaisesti.

Sivulinkkien alta löydät vielä tietoa seuralisenssitoiminnosta ja lisenssijärjestelmän historiasta.

Sarjojen lisenssit

Seuralisenssijärjestelmän tarkoitus

Seuralisenssijärjestelmän tavoitteena on jalkapallo- ja futsaltoiminnan laadun kehittämiseksi Suomessa:

• edistää jalkapalloilua/futsalia ja jatkuvasti kehittää sen laatua toiminnan eri tasoilla

• vahvistaa ja valvoa seurojen taloudellista asemaa

• kehittää jatkuvasti peli- ja harjoitusolosuhteita tavoitteena toimiva, moderni, turvallinen ja viihtyisä ympäristö kaikille (pelaajat, erotuomaristo, toimitsijat, katsojat, tiedotusvälineiden edustajat jne.)

• varmistaa, että seuroilla on riittävän laadukas seurajohto ja organisaatio

• tukea seura- ja pelaajakehitystä ja taata nuorille pelaajille hyvätasoinen ja jatkuvasti kehittyvä nuorisotoiminta

• mahdollistaa erilaiset vertailut ja tilastot järjestelmän eri kriteerien osalta.

UEFA-lisenssi ja kansalliset seuralisenssit

UEFA-seuralisenssin saaneet lisenssin hakijat ovat oikeutettuja osallistumaan UEFA:n seurajoukkuekilpailuihin (UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Europa Conference League ja UEFA Women's Champions League). Veikkausliigassa pelaamisen edellytyksenä on puolestaan liigalisenssi ja Ykkösliigaan, Kansalliseen Liigaan, Naisten Ykköseen (kaudesta 2022 alkaen) ja Ykköseen (kaudesta 2024 alkaen) sarjojen omat lisenssit. Kaudelle 2022-23 lisenssijärjestelmä tuli käyttöön myös sekä Miesten että Naisten Futsal-Liigassa.

Lisenssivaatimukset jakautuvat seuraaviin kategorioihin:

 1. Oikeudelliset kriteerit

 2. Taloudelliset kriteerit

 3. Olosuhteisiin ja turvallisuuteen liittyvät kriteerit

 4. Henkilöstöön ja hallintoon liittyvät kriteerit

 5. Urheilulliset kriteerit

 6. Muut kriteerit

Seuralisenssijärjestelmän historiaa

 • UEFA-lisenssijärjestelmä toteutettiin kaikissa UEFA:n 52 jäsenliitossa ensimmäisen kerran kaudella 2004/05. Tuolloin 644 seuraa haki UEFA-lisenssiä: 531:lle se myönnettiin; 116 sai puolestaan kielteisen päätöksen.

 • Kaudella 2005/06 hakijoita oli 646: tuloksena 538 myönteistä päätöstä ja 108 kielteistä päätöstä, kaudelle 2006/2007 myönnettiin 596 UEFA-lisenssiä; hakijoita oli 719.

 • Kauden 2021-22 seurajoukkuekilpailuihin UEFA-lisenssiä haki 601 seuraa ja lisenssi myönnettiin 519 seuralle.

 • Kaudesta 2020-21 alkaen UEFA-lisenssijärjestelmä on ollut käytössä myös UEFA Women's Champions League -kilpailussa.

 • Liigahallitus, Suomen Palloliiton hallitus ja UEFA:n hallitus hyväksyvät UEFA-seuralisenssi-/liigalisenssijärjestelmän määräykset – järjestelmä on ollut voimassa jalkapallokaudesta 2004 lähtien. Aiemmin Suomessa oli toki olemassa Jalkapalloliigan hallinnoima liigalisenssijärjestelmä vuodesta 1998 lähtien.

Suomen Palloliitto sitoutuu noudattamaan vuosittain arvioitavia UEFA:n lisenssistandardin määräyksiä. Ko. arvioinnin suorittaa UEFA:n nimittämä itsenäinen ulkopuolinen taho, SGS. Viimeisin auditointi on suoritettu hyväksytysti 18.9.2023.

Lisätiedot

Mikko Aitkoski

Seuralisenssipäällikkö, Valtakunnallinen

+358503788030

mikko.aitkoski@palloliitto.fi

UEFA- ja Liigalisenssikomitean, Valtakunnallisten jalkapallosarjojen lisenssikomitean ja Futsalin lisenssikomitean esittelijä, seuralisenssijärjestelmän kehittäminen ja lisenssimääräysten valmistelu, seuralisenssijärjestelmään kuuluvien seurojen auttaminen, konsultointi ja valvonta. HUOM! PELIPASSEJA, VAKUUTUKSIA JA REKISTERÖINTIEN UUSIMISIA KOSKEVISSA ASIOISSA OLE YHTEYDESSÄ PALLOLIITON TUKIPALVELUUN tuki@palloliitto.fi

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit