Jalkapalloilijan varusteet

Vinkkejä jalkapallovarusteiden hankitaan ja käyttöön.

Varusteet

Tietoa ja vinkkejä jalkapalloilijan ja futsalin pelaajan varusteiden hankintaan ja huoltoon. Miten valita oikeat nappulat eri alustoille ja millä tavalla pelaajan tärkeitä työkaluja kannattaa huoltaa sekä mitkä kaikki asiat vaikuttavat mm. kenkien valintaan.

Vinkkejä myös pukeutumiseen kentällä ja sen ulkopuolella talven kylmyydessä.

Jalkapallokenkien hankinta

Nykyään jalkapallokenkien hankinta ei ole maailman helpoin juttu. Merkkejä sekä malleja on runsaasti saatavilla ja sitten on niitä lyhenteitä. Muutama vinkki toivottavasti helpottaa edes aavistuksen kenkien hankinnassa.

Kengän tulee tietysti olla sopivan kokoinen. Liian pieni kenkä puristaa ja liian iso kenkä puolestaan vaikeuttaa pelaamista/potkaisemista, ja on niitäkin nähty, että haittaa jopa juoksemista. Saman kenkämerkin eri mallit voivat erota jopa 2:lla numerolla toisistaan, ja tämä on hyvä pitää mielessä, kun kenkiä hankitaan netistä. Toki vaihto-oikeus on olemassa, mutta ns. tuunattujen (nimi, pelinumero jne.) kenkien osalta näin ei välttämättä ole. Merkit, mutta myös mallit saman merkin alla eroavat koon lisäksi lestiltään toisistaan. Ennen hankintaa, kenkiä kannattaa siis sovittaa.

Muovikenkä on yleensä kevyempi ja helppohoitoisempi. Nahkakenkä puolestaan muotoutuu paremmin yksilölliseen jalkaan, mutta märällä kentällä se muuttuu painavaksi. Sukkakenkä…no se on kallis ja muotia.

Suositukset

Lapsille ja nuorille suositus on AG- tai HG-kengät. Ne ovat matalat (nilkka ei nyrjähdä), niissä on pehmeämmät ja useammat napit (vaimentavat iskuja paremmin). Sopivan kokoiset ja hyvän näköisethän kenkien pitää tietysti olla, jotta ne ovat joka kerta kiva laittaa jalkaan.

Uusia kenkiä kannattaa käyttää useammissa harjoituksissa, ennen kuin ne otetaan käyttöön otteluihin tai turnauksiin. Näin vältytään turhilta hiertymiltä.

Muuta huomioitavaa

Jos pelaaja kärsii Osgood-Schlatterin (polven alapuolella oleva kipu) tai Severin taudin (akillesjänteen/kantapään kipu) oireista, kannattaa vaiva ensin diagnosoida lääkärillä. Toistuvista alaraajaongelmista kärsiville pelaajille suositellaan myös MG tai turf-kenkiä. Turf-kenkä ei kuitenkaan sovellu märälle nurmelle.

Hoito-ohjeita

Harjoitusten ja pelien jälkeen kengät tulee ottaa pois kassista ja säilyttää niitä raikkaassa ilmavassa paikassa. Ei kuitenkaan lämpöpatterin välittömässä läheisyydessä. Kengät eivät tykkää pesukoneesta tai kuivausrummusta, mutta kevyt puhdistus esim. harjalla on hyväksi. Lisäksi nahkakengät tulisi ”rasvata kengänhoitotuotteilla” säännölisin väliajoin.

Kenkien nappulavaihtoehdot eri alustoille

AG=Artificial Grass eli tekonurmi

FG=Firm Ground eli luonnonnurmi tai pehmeä tekonurmi

HG=Hard Ground eli tekonurmi tai hiekkakenttä

IN=Indoor eli sisäpelikentät

MG=Multi Ground eli tekonurmi ja luonnonnurmi

SG=Soft Ground eli pehmeä/märkä luonnonnurmi

ST=Street Turf eli asfaltille ja vastaa vapaa-ajan kenkää

TF=Turf eli kova tekonurmi tai hiekkakenttä

VT=Versatract, sopii lähes kaikille alustoille

Varustevinkkejä videoilla

Kenkien valinta

Nappisten nauhoitusvinkit

Kenkien huolto

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit