Miesten Futsal-Liiga: Vahva Vieska Futsal haluaa takaisin mestaruuskantaan

Vieska Futsal on voittanut seurahistoriansa aikana kolme Suomen mestaruutta kausina 2014-2015, 2015-2016 ja 2016-2017. Kaudeksi 2021-2022 futsal teki paluun Ylivieskaan ja legendaarinen seuranimi Sievi Futsal vaihtui Vieska Futsaliksi. Miesten liigajoukkueen taustalla työskentelee vahva seuraorganisaatio sen eteen, että palataan taas mestaruuskantaan.

Vahva maalivahti on futsalin sydän, Slobodan Tomic jatkaa Vieska Futsalin maalillaKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

13.9.2022 klo 08:42

Vieska Futsalin talous perustuu työhön ja talkoisiin

Jami Ruhkala, Vieska Futsalin myynti- ja tapahtumapäällikkö on yksi seuran toiminnan tukijaloista ja työskentelee ahkerasti seuramenestyksen pitkäjännitteisen kehityksen eteen. – Paluu Ylivieskaan oli yksi askel toiminnan aikajanalla ja on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Yleisömäärä peleissä on lähes tuplaantunut, kaiken kaikkiaan muutto on tuonut olosuhteita moderniin suuntaan ja uudet olosuhteet tarjoavat puitteet harrastaa urheilutoimintaa laadukkaammin. Olosuhteet olivat hieman vajaat Seivissä, mutta tunnelma oli puolestaan aivan erinomainen. Sievin vuosista jää totta kai hienoja muistoja ja urheilullinen menestys jää historiaan Sievi Futsal nimellä. Urheilullisen toiminnan ja menestyksen kannalta Sievi on ollut futsalille menestyksekäs paikka. Ilman historiaa ei ole nykypäivää.

– Ylivieska on ottanut meidät erinomaisesti vastaan. Ylivieskan kaupunki on toiminnallisesti ja taloudellisesti merkittävä yhteistyökumppani. Tavallaanhan me palasimme vaan kotiin, Ylivieska on aina ollut pelaamisen taustalla toimivan yhdistyksen kotipaikka. Ylivieskassa Vieska Futsal on korkeimmalla sarjatasolla pelaava palloilujoukkue, seuraava löytyy Kokkolasta tai Oulusta, joukkueen vetovoima on kasvamaan päin. Toki paljon riippuu omasta teosta ja toiminnasta.

– Me olemme seura, joka ei kaihda työtä. Talousrakenteemme muodostuu niin, että varainhankinnasta tulonmuodostuksesta 20% tulee suoraan sponsorirahana ja loppu tehdään toiminnan rahoittamiseksi erilaisina talkoina ja työnä. Me on aina ajateltu siten, että pitää uskaltaa olla omaleimainen ja erilainen. Meillä Pohjanmaalla vaan kuuluu olla oma itsensä, oman näköisensä seura ja Vieska Futsal on meidän näköisemme seura. Matka on aina kesken. Ihmisethän sen toiminnan tekevät ja Vieska Futsalin toiminnassa on mukana hieman toistasataa ihmistä. Toiminnallisesti ollaan vahvasti läsnä talousalueen ja paikkakunnan arjessa, niin lasten kuin aikuistenkin.

Vieska Futsalin toiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää ja seura liikuttaa alueen lapsia; iltapäiväkerhotoimintaan osallistuu 1000-1200 lasta/viikko. – Työllistämme 14 kerhonohjaajaa, jotka vetävät monenlaista lasten liikuntatoimintaa, kaikkea maan ja taivaan väliltä, liikunnallisia leikkejä ja pelejä. Ikähaitari on eskarista seiskaluokkalaisiin. Meillä on selkeä yhteiskunnallinen merkitys lasten liikuttajana, tämä on juuri sitä työtä missä ollaan osa paikallista maakunnallista identiteettiä, toteaa Ruhkala. – Me pystymme toiminnallamme vaikuttamaan asioihin, eikä vain tehdä varainhankintaa. Erilaisilla toiminnoilla on myös työllistävä vaikutus edustusjoukkueen pelaajille.

Vieska Futsalin tunnelmia GFT pelistäKuva: Kalevi Hämäläinen

Tulevan kauden joukkue on entistä vahvempi

Millaista Vieska Futsalia on nyt rakennettu joukkueena tulevalle kaudelle: – Me olemme tehneet liikkuvaa, urheilullista, aktiivista ja aggressiivisesti pelaavaa joukkuetta. Kaikki lähtee siitä kivijalasta, että on raudanluja maalivahti. Voittavan futsalin tärkein yksittäinen palanen on todella maalivahti ja Slobodan ”Bob” Tomicilla on iso rooli joukkueessa. Bobin merkitys Vieskalle on suurempi kuin vain pelaajan rooli, hän tuo joukkueeseen lisää kansainvälisyyttä ja koko joukkue hyötyy hänen valtavasta kontaktiverkostostaan, toteaa Ruhkala kun kausi 2022-2023 on alkamassa – Lisäksi Bob vaan on positiivinen ja valoisa persoona ja luo ympärilleen hyvää energiaa.

Joukkueen kovia vahvistuksia on yksi liigan taidokkaimmista kenttäpelaajista. Henry Gutierrez siirtyi alkavalle kaudelle Vieska Futsaliin – Sen perusteella mitä on nähty, Henry tulee tekemään tulevalla kaudella kovat tehot, toteaa Ruhkala joukkueen vahvistuksesta.

Valmennus jatkuu venäläiskoutsin käsissä, Igor Bochkov jatkaa valmennustehtävissä. – Pyrkimys on olla urheilullisesti korkeatasoinen, laadukasta toimintaa harjoittava huippu-urheilujoukkue ja meillä on kalenterissa harjoitustapahtuma jokainen arkipäivä. Ammattivalmennuksen merkitys tällä tasolla pelattaessa on urheilullisen prosessin ja pelaajien kehittämisen kannalta olennaisen tärkeä.

Igor Bochkov valmentaa Vieska Futsalin liigajoukkuettaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Nyt on tavoite nostaa Vieska Futsal takaisin kultakantaan. – Ennen kuin voitettiin ensimmäistäkään mestaruutta, oli voittaminen itseisarvona tärkeämpää. Nyt ollaan vapaita ajattelutavasta, että voittaminen olisi pakollista tai väkisin, hinnalla millä hyvänsä -ajattelutapa on jäänyt taakse. Laadukas työ arjessa on tärkeämpää ja toiminnassa pitää olla mukana myös juuret omaan tekemiseen. Pelaajahankinnoissa meillä on omaleimainen sydän, me ajatellaan asiaa niin, että omia kasvatteja on oltava osa joukkueesta, oman maakunnan pelaajia, oli tilanne mikä tahansa. Yritetään aina parantaa ja nostaa keltamustaa pelaajapolun laatua ja nostaa omien nuorien mahdollisuuksia kiivetä, vaikka eurooppalaiselle huipulle. Jaakko Alasuutari on esimerkki siitä että on mahdollista ponnistaa Pohjois-Pohjanmaalta ja jatkaa nyt siis uraansa Puolassa.

 

Puolaan siirtynyt Jaakko Alasuutari haastaa punamustan KaDy puolustuksenKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Slobodan Tomic peittää Vieskan maalin tulevallakin kaudella

Slobodan “Bob” Tomic on yksi Suomen varmimmista maalivahdeista ja aloittaa neljännen kautensa nyt Suomessa. Taidokas serbialainen siirtyi vuosi sitten FC Kemistä Vieska Futsalin riveihin.

Tomic ja Jaakko Alasuutari suunnittelemassa keinot KaDyn kaatoonKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

– Aloitin futsalin kuusitoistavuotiaana pelattuani siihen asti jalkapalloa hyökkääjänä. Kenttäpelaajana pelatut vuodet näkyvät varmasti maalivahtina pelaamisessani ja on minulle tunnuksenomaista. Ensi esiintymiseni Serbian futsalliigassa oli jo 17-vuotiaana, KMF Becejin paidassa. Jo ensimmäisellä kaudella voitimme Futsal Cupin, mutta hävisimme mestaruuden. Siirryin seuraavaksi vuodeksi mestaruusjoukkueeseen Ekonomac Kragujevaciin – mutta kun kautta oli kulunut vain 6 kuukautta, sain tilaisuuden siirtyä Armeniaan.

– Pelaaminen Armeniassa oli minulle uskomattoman hieno mahdollisuus antaa näytöt Serbian ulkopuolella, vaikka olin vielä tuolloin todella nuori. Kausi oli uskomaton, minut valittiin Armenian mestaruussarjan parhaaksi maalivahdiksi. Palattuani Armeniasta takaisin Serbiaan nousin Serbian A-maajoukkueeseen, nuorten U19 maajoukkueessa olin pelannut jo 18 -vuotiaana. Pelasin Serbiassa pari vuotta, ennen kuin mahdollisuus pelata FC Kemissä avautui. Minulla oli kova halu jatkaa peliuraani Serbian ulkopuolella, joten päätin että silloin oli oikea aika lähteä pelaamaan jälleen ulkomaille. Oma perheeni ja erityisesti veljeni tukivat minua merkittävästi, ja päätin lähteä Suomeen. Ja loppu tarinasta onkin sitten suomalaisille tuttu.

Kaksi todella kovaa kautta FC Kemissä, ensimmäinen kausi päättyi koronan takia kesken, mutta sitä ennen FC Kemi ehti voittaa Futsal Final Fourin Tomic maalillaan. Seuraavalta kaudelta hopeaa. Sitten tarina jatkui Vieska Futsalissa. – Sain huomata saaneeni itselleni ison futsal perheen. Oman uran kannalta siirtyminen Vieska Futsaliin oli paras mahdollinen ratkaisu, en ole koskaan tuntenut oloani iloisemmaksi ja tyytyväisemmäksi. Ensinnäkin siihen vaikuttaa se, miten Vieska Futsalissa minua kohdellaan. – Vieska Futsalin merkitys suomalaisen futsalin historiassa on merkittävä ja se on ollut käsinkosketeltavissa ihan siitä asti, kun ensimmäisen kerran istahdin alas keskustelemaan seuran kanssa. Sitoutuneisuus, energia, tahto ja halu tehdä asioita on kadehdittavalla tasolla. Seura kasvaa jatkuvasti ja samoin kasvavat tavoitteet.

Tomic nappaa pallon Antti Arvolan yläpuoleltaKuva: Kalevi Hämäläinen

– Viime kaudella meillä oli merkittäviä ongelmia koronan kanssa ja jouduimme lähtemään pudotuspelivaiheeseen valmistautumatta kunnolla. Ei ole tarpeen kehitellä mitään selityksiä, mutta uskon että olisimme pystyneet parempaan, jos joukkue olisi ollut kunnossa. Tänä vuonna me tulemme näyttämään mihin pystymme.

Vielä nuorella maalivahdilla on tulevaisuus edessään. – Minulla on aina ollut ilo pelata seuroissa, joissa on korkeat tavoitteet. Kun tulin Vieska Futsaliin, päätös tulla joukkueeseen perustui lähinnä siihen, että tunsin selkeästi futsalin intohimon ja halun palauttaa joukkue sinne, minne se kuuluu, eli Suomen parhaiden seurojen joukkoon.  – Henry Gutierrezin saaminen joukkueen vie meitä eteenpäin, mielestäni hän on tämän maan paras futsalpelaaja ja hänen kanssaan pelaamme nopeammin, laadukkaammin ja tehokkaammin.

Seurattuaan suomalaista futsalia vuosia lajin sisältä, on Tomicilla terveiset lajiharrastajille ja seuroille. – Seurojen toiminta Suomessa on kadehdittavalla tasolla verrattuna moneen eurooppalaiseen liigaan. Mutta MARKKINOINTI, MARKKINOINTI ja vielä kerran MARKKINOINTI on se, mihin seurojen pitäisi panostaa paljon enempää. Ja Palloliiton organisaationa pitäisi tukea seurojen halua kehittyä ja parantaa markkinointiaan. Markkinoinnin merkitystä ei voi korostaa liikaa, jokaisen seuran vaan pitäisi tarttua haasteeseen.

 

Tomic Vieska Futsalin maalillaKuva: Ⓒ © Ville Koskiniemi /Ville Koskiniemi

Juho Alasuutari ottaa edustusjoukkueen valmennusvastuuta jatkossa

Seuralegenda, iki-ikoni, keltamustan sydämen omistava Juho Alasuutari on allekirjoittanut pelaavan valmentajan sopimuksen Vieska Futsalin kanssa. Juti tuli seuraan pelaamaan jo 15-vuotiaana ja nyt 32-vuotias lajitaituri jatkaa pitkää uraansa Vieska Futsalissa valmentajana. Koko peliura on pelattu Vieskan ja sen edeltäjien riveissä. Jami Ruhkala toivottaa legendan takaisin seuran riveihin enemmän kuin tyytyväisenä: Juti itse otti puheeksi tilanteen, että näyttäisi siltä, että joukkue tarvitsisi apua. Hän on seuran mies henkeen ja vereen ja sydämellä mukana. Juho Alasuutarin henkinen aura on käsittämättömän voimakas ja positiivinen vaikutus merkittävä, hän vaan on aidosti ja oikeasti poikkeuksellinen pelaajana ja hengen luojana. Alasuutarin henkinen kapasiteetti on vaan pohjaton. Juhon merkitys koko Vieska Futsalille on muutakin kuin pelaajana, hän on rakentanut nykyistä Vieska Futsalia siihen mitä se on, myös joukkueen taustaorganisaatiossa.

Juho Alasuutari joukkueen kapteeninaKuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

– Viime kauden päätteeksi kerroin, että aktiivinen pelaajaura loppuu. Kesä on lomailtu ja ratkaisu on alkanut muodostumaan, toteaa Juho Alasuutari seuran julkaisemassa haastattelunauhoitteessa.

– Lopetuspäätöksessä jo kerroin, että joku rooli varmaan minulle löydetään tästä minulle rakkaasta seurasta. Alan keskittymään nyt enemmän valmentamiseen. On ollut haaveeni, että saisin pelaajauran jälkeen keskittyä valmentamiseen ja tavoitteena on myös suorittaa valmentajakoulutukset. Nyt on mahdollista imeä Igorilta paljon oppia kauden aikana. Mutta tiukan paikan tullen voin vetää tossutkin jalkaan. Tämä on kyllä ensisijaisesti nyt lähtölaukaus valmentamiseen.

– Ihan samaa ajallista panosta en voi antaa pelaamiselle kuin aikaisemmin, roolin muututtua haen tasapainon kodin ja joukkueen välille lähinnä ajankäytön suhteen. Pyrin olemaan aina paikalla peleissä, mutta jokapäiväisestä viikkoharjoittelusta jään hieman syrjään. Minulla on varmasti edellytykset tulla hyväksi valmentajaksi, mutta tiedän että oppimista on ja että olen ihan raakile tehtävään. Lähden tähän seikkailuun avoimin mielin ja tulen antamaan tälle kaiken mitä annoin ennen joukkueen kapteenina.

– Pelaajauran lopettaminen ei ollut helppo paikka, mutta meistä ei kukaan ole kone – takana on monta isoa leikkausta ja loukkaantumista, enää ei vaan pysty pelaamaan täysiä minuutteja ja treenaamaan joka päivä. Viime keväänä oli aika lopettaa, ja nyt sen pystyy jo hyväksymään, vaikka koville on ottanutkin. Jatkoa miettiessä on vaan todettava, että on tärkeää kuulua tähän yhteisöön, mikä on antanut niin paljon.

Juho Alasuutari Akaa-Vieska pelissä kaudella 2021-2022Kuva: Ⓒ Newstream Photography /Tuukka Nyström

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit