Unelma haihtui Cardiffin iltaan – Wales kukisti Huuhkajat

Unelma miesten EM-kisapaikasta karkasi torstai-iltana Cardiffissa, kun Wales kaatoi Huuhkajat EM-jatkokarsinnassa maalein 4-1 (2-1).

Teemu Pukki vastasi Suomen ainoasta maalista Cardiffissa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

21.3.2024 klo 23:45

Ottelun alku oli Huuhkajille pahin mahdollinen. Pelikello tikitti vasta kolmatta minuuttia, kun Wales pääsi murtautumaan rangaistusalueelle ja Harry Wilson pääsi laukomaan vaarallisesta paikasta. Lukas Hradecky torjui erinomaisesti Wilsonin laukauksen, mutta paluupallosta David Brooks toimitti pallon ohi voimattoman Hradeckyn.

Suomi ei takaiskusta kuitenkaan lannistunut ja yhdeksännellä minuutilla Robin Lod ja Nikolai Alho rakensivat hyvän paikan Daniel Håkansille, jonka laukaus vaikeasta asennosta karkasi kuitenkin yli Walesin maalin.

Pallonhallinta oli selkeästi Suomella, mutta Walesin puolustuksesta oli vaikea löytää tilaa ja muutamasta puolittaisesta paikasta huolimatta Danny Ward Walesin maalilla ei varsinaisiin torjuntatöihin joutunut. Wales puolestaan iski terävästi aina paikan saadessaan ja Brennan Johnson pääsi mainioon paikkaankin, mutta Miro Tenho oli viime hetkellä blokkaamassa laukauksen.

Vastahyökkäys oli kuitenkin Walesin ase ja 2-0-osuma syntyi sellaisesta. Tenho joutui rikkomaan Johnsonia aivan rangaistusalueen rajan tuntumassa ja seuranneesta vapaapotkusta Nico Williams täräytti pienestä siirrosta pallon oikeaan ylänurkkaan.

Tilanne oli tukala Suomen kannalta, mutta juuri ennen taukoa Walesin puolustus aukesi kauniisti. Alho ajoi vahvasti keskustaan hyökkäysalueella, syötti syvyyteen Pohjanpalolle, joka jatkoi pienellä kosketuksella vapauttaen Teemu Pukin, joka viimeisteli kavennuksen varmasti alanurkkaan ohi Wardin.

Lisää kylmää suihkua heti tauon jälkeen

Jos Suomi pääsikin tauolle kavennuksen myötä luottavaisena, kylmää vettä tuli niskaan heti toisen jakson alussa. Walesin vapaapotku päätyi parin pompun kautta Johnsonille, joka siirsi läheltä numeroiksi 3-1 käytännössä tyhjään maaliin.

Kuten avausjaksolla, nopea takaisku ei saanut Suomen peliä sekoamaan, vaan paine siirtyi jälleen Walesin kenttäpuoliskolle. Todellisia maalipaikkoja ei kuitenkaan nähty ja Wales oli jopa lähempänä lisätä johtoaan jälleen yhden vastaiskun päätteeksi, mutta Wilsonin ratkaisu painui tolpan väärälle puolelle Walesin kannalta.

Pelinhallinta pysyi Suomella ja päävalmentaja Markku Kanerva haki vaihdoilla lisää ennen kaikkea hyökkäysvoimaa kentälle. Walesin pakka pysyi kuitenkin tiiviinä kellon käydessä yhä kiihtyvämmin kohti täyttä aikaa. Pallo oli Suomen maalissa neljännen kerran 80. minuutilla, mutta VAR ja paitsiovihellys pelastivat Suomen.

Ottelun lopussa Suomen yritykset jäivät puolittaisiksi ja lopputuloksen alkaessa näyttää jo vääjäämättömältä Wales iski vielä kertaalleen. Tenho menetti pallon alimpana miehenä, Daniel James kiitti lahjasta, kiersi Hradeckyn ja siirsi numeroiksi jo 4-1.

Wales oli kaikkineen ottelussa selvästi vaarallisempi ja tehokkaampi huolimatta siitä, että pallonhallinta merkittiin Suomen eduksi. Tuloksesta ei juuri jossittelemista jäänyt ja Wales jatkaa näin EM-jatkokarsinnan finaaliin.

Huuhkajat kohtaa näin ollen tiistaina Olympiastadionilla A-maaottelussa Viron, joka samaan aikaan kärsi EM-jatkokarsintaottelussa Puolan vieraana tappion maalein 1-5.