U19-tytöt avasi EM-karsinnat voitolla Sveitsistä

Suomen U19-tytöt aloitti Skotlannissa pelattavan EM-karsintaturnauksen voitokkaasti Sveitsiä vastaan. Ottelu päättyi Pikkuhelmareiden voittoon 0-2.

U19-tyttöjen avauskokoonpano ottelussa Sveitsiä vastaan 5.10.2022.

5.10.2022 klo 17:03

Suomen U19-tytöt (2004 ja myöhemmin syntyneet) aloitti EM-karsinnat komealla voitolla Sveitsistä keskiviikkona Edinburghissa. Suomen maalit tekivät Oona Sevenius minuutilla 47 ja viisi minuuttia myöhemmin sveitsiläispuolustaja Giulia Schlup omalla maalillaan.

Suomen päävalmentaja Arttu Pitkäkangasta voitto ilahdutti. 

- Erinomainen startti näihin karsintoihin. Sveitsi on todella kova jengi, minkä he osoittivat myös tänään. Tämä oli todella kova suoritus, ja olen iloinen ja onnellinen koko meidän joukkueemme puolesta. Pelaajamme osoittivat jälleen, että vaikka pelin kulku voi olla hankala, voidaan kolme pistettä ottaa olemalla laadukkaita tärkeissä hetkissä, Pitkäkangas kehuu.

Sveitsi oli lähtenyt tasaiseksi povattuun otteluun prässäten korkealta, onnistuen aiheuttamaan Suomen pelinavaamiselle ongelmia heti alusta lähtien. Suomi reagoi prässiin pelaamalla pidempiä syöttöjä useamman linjan yli. Ensimmäisen puoliajan edetessä se onnistuikin muodostamaan muutamia hyviä maalipaikkoja erityisesti vastahyökkäyksistä. Lähimpänä maalintekoa oli 29. minuutilla maalipuita kolisutellut Noora Juusela. Toisaalta Sveitsikään ei ilman maalipaikkoja jäänyt, vaan pakotti Suomen maalia vartioineen Maija Kootan kahteen paraatipelastukseen. 

Tauolla Suomi pyrki muokkaamaan pelaamistaan. Vaihdosta kentälle otettiin energiaa tuomaan Tao Stark ja Daniela Tolonen. Toisen puoliajan alkaessa Suomi sai paineen heti Skotlannin päätyyn, ja Oona Sevenius aloitti maalinteon kulmapotkutilanteesta minuutilla 47. Suomen toinen ja ottelun viimeiseksi jäänyt maali syntyi minuutilla 52 vastahyökkäyksestä Tuuli Viinikan upean kuljetuksen päätteeksi. Sevenius oli etualueella vapaana, josta pallo meni lopulta maaliin Sveitsin pelaajan kautta.

Pitkäkangas oli erittäin tyytyväinen vaihtopelaajien tuomaan lisävirtaan. 

- Olemme tosi paljon puhuneet joukkueemme kanssa siitä, miten penkiltä kentälle tulevat pelaajat voivat olla pelin muuttajia. Tänäänkin niin tapahtui, kun sisään tulleet pelaajat muuttivat pelin kulkua eduksemme ja olivat ratkaiseva tekijä ottelun lopputulokselle, Pitkäkangas alleviivaa.

Nopeasti tullutta kahden maalin johtoa Suomi alkoi suojella vaihtamalla 5-4-1 -pelisuunnitelmaan ja puolustamalla syvemmältä. Vaikka toisen jakson edetessä Sveitsi piti palloa, Suomi kontrolloi peliä puolustamalla. Lukuun ottamatta muutamia vasemmalta laidalta tulleita keskitystilanteita, onnistui Pikkuhelmarit pitämään Sveitsin poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Näin Suomi piti johtonsa loppuun asti ja voitti ottelun hienosti 0-2. 

Valmistautuminen kääntyy nyt kohti lauantaista ottelua Skotlantia vastaan. 

- Tämä oli upea startti, josta nautimme tänään. Huomenna katseet käännetään kohti lauantain Skotlanti-ottelua. Katsomme tänä iltana Espanja-Skotlanti -ottelun ja pääsemme näkemään, onko Skotlanti muuttanut jotain aikaisemmista otteluistaan. Vähän tai ei ollenkaan pelanneiden kanssa menemme huomenna kentälle, ja paljon urakoineet pelaajat palauttelevat hotellilla, Pitkäkangas sanoo.

Skotlanti-ottelussa hän haluaa nähdä heti alusta lähtien samanlaista pelille heittäytymistä kuin mitä Suomi tänään näytti toisen puoliajan alusta alkaen. 

- Ensimmäinen haastava steppi on nyt selätetty loistavasti, mikä antoi meille tosi paljon itseluottamusta kohti lauantaita. Karsinnat ovat vasta alussa ja haluamme parantaa pelaamistamme ottelu ottelulta, kuten teimme Portugalissakin, Pitkäkangas päättää.

Sveitsi - Suomi 0-2
47' Sevenius 0-1
52' Oma maali 0-2

1 Maija Koota (mv)
3 Helmi Perkaus
4 Jasmin Mansaray
5 Nette-Nina Hiltunen
6 Sara Ikonen (83' 8 Neela Antikainen)
10 Matilda Kuusniemi Fishwick (46' 9 Tao Stark)
11 Sofia Määttä (76' 16 Liina Tervo)
13 Tuuli Viinikka
15 Noora Juusela (46' 7 Daniela Tolonen)
18 Oona Sevenius (C) (79' 14 Pauliina Pirinen)
20 Inka Sarjanoja

Vaihdossa:
12 Kerttu Karresmaa (mv)
2 Sara Haapala
17 Jutta Angeria
19 Elli Seiro

Pikkuhelmareiden EM-karsintaturnaus jatkuu seuraavilla otteluilla:
8.10. 13:00 Suomi – Skotlanti, Edinburgh (Ainslie Park Stadium)
11.10. 15:00 Suomi – Espanja, Edinburgh (Falkirk Stadium)

EM-karsintaturnauksen kolme parasta maata etenee keväällä 2023 pelattavaan EM-jatkokarsintaturnaukseen.

Edit: Päävalmentaja Pitkäkankaan kommentteja korjattu klo 20.48

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit