U17-pojat taipui niukasti Englannille

Englanti-tappion myötä Minihuuhkajien Norjan-turnauksen saldoksi jäi yksi voitto ja kaksi tappiota.

Avauskokoonpano ottelussa Englantia vastaan.

10.8.2022 klo 15:17

U17-poikien (2006 ja myöhemmin syntyneet) PM-turnaus päättyi hyvästä esityksestä huolimatta Minihuuhkajien niukkaan tappioon Englannille. Norjan Fredrikstadissa pelatun ottelun loppunumeroiksi jäivät 1–2.

Kolmannella minuutilla ottelun ensimmäinen maalipaikka siunaantui Englannille, mutta hyökkääjän pusku lähietäisyydeltä suuntautui ohi Johannes Viitalan vartioiman maalin. Suomi ei kuitenkaan säikähtänyt tai lähtenyt peruuttelemaan, vaan pyrki pitämään palloa ja prässäsi yhä korkealta. Kymmenen peliminuutin kohdilla tapahtui toisessa päässä, kun Otto Ruoppi pääsi vetopaikkaan boksin ulkopuolella, mutta laukaus kimposi englantilaispuolustajan jalasta yli maalin.

Pikkuhiljaa Suomi otti hallinnan pelistä entistä vahvemmin. Korkea prässi aiheutti Englannin pelinavaamiseen suuria vaikeuksia. 20 minuutin paikkeilla Iiro Mendolin riisti pallon heidän puolustajaltaan noin 25 metrissä Englannin maalista, ja keskikenttäpelaajan laukauksesta Englannin maalivahti joutui venymään torjuntaa varten. 27. minuutilla Englannin puolustajalle tuli vaikeuksia pysäyttää pallo, jonka nappasi oikealla laidalla pystyyn juossut Juho Lähteenmäki. Tämä pääsi puolittain läpiajoon pelasi vasemmalle Elmer Vauhkoselle, jonka laukaus meni vain niukasti ohi Englannin maalin.

Siihen asti peliä hallinnut Suomi lahjoitti seuraavasta tilanteesta Englannille maalin lähes ilmaiseks,. Maalivahti Viitalan avaus päätyi suoraan boksin rajalla väijyneelle Englannin hyökkääjä Jimmy-Jay Morganille, ja vaikka Suomen puolustus pysäytti ensimmäisen laukauksen uhrautuvasti maaliviivalta, pääsi hyökkääjä paluupalloon ja siirsi Englannin 1-0-johtoon.

Suomen rytmi meni takaiskusta hetkeksi aikaa sekaisin, ja Englanti otti pelin hallinnan väliaikaisesti. Suurta uhkaa Suomen maalille se ei kuitenkaan saanut, vaan seuraava vaaratilanne syntyi taas Englannin omassa päässä minuutilla 43. David Ezeh ja Samuel Pasanen eivät kuitenkaan saaneet vaikeista asennoista laukauksia aikaan. Vielä ensimmäisen puoliajan lopussa saatiin kaksi kulmaa, joista molemmista Ezeh pääsi yrittämään puskua. Ensimmäisestä yrityksestä Englannin maalivahti otti loistotorjunnan, ja toinen yritys meni reilusti ohi maalin. Näin koppiin mentiin tappioasemassa 0-1.

Toisella puoliajalla Suomi jatkoi rohkeaa pelaamistaan ja pyrki edelleen ylöspäin pallon kanssa, mutta mahdollisimman terävästi. Vähän 50 minuutin rajapyykin jälkeen taitava David Ezeh sai pidettyä palloa Englannin boksissa ja pelasi lopulta paikan Ruopille, mutta tämän matala laukaus pysähtyi vastustajan maalivahtiin. 56. minuutilla Ruopin uusi laukaus boksin rajalta oli päätyä maaliin, mutta kimpoli hivenen epäonnisestikin ohi Englannin maalin takatolpan.

60 minuutin kohdille Juho Lähteenmäki pelasi pallon oikealta laidalta vasemmalle takatolpalle Elmer Vauhkoselle, mutta tämän matalan laukauksen torjui Englannin maalivahti. Pian tämän jälkeen Suomen vahva painostus aiheutti Englannille virheen, mitä seurannut Samuel Pasasen laukaus tärähti takatolpasta takaisin kentälle. Irtopallon jälkitilanteesta Suomi sai vaparin boksin rajalta, mutta Lähteenmäen laukaus siitä meni katsomoon.

Kun Suomi ei monista paikoistaan maalia tehnyt, käytti Englanti seuraavan paikkansa harmillisen tehokkaasti. 63. minuutilla Englanti pelasi nopeasti oikealle laidalle, josta terävä keskitys maata myöten tavoitti vaihtomies Lewis Mileyn. Tämä ampui pallon vastustamattomasti alakulmaan ja tilanteeksi 0-2.

Heti takaiskun jälkeen Suomi teki muutaman vaihdon. Kentälle tulleista pelaajista Emil Ingman juoksi pystyyn pallon kanssa oikealta laidalta, mutta tulinen laukaus jäi sivuverkon väärälle puolelle. Muutama minuutti ennen ottelun loppua Englanti pääsi hyökkäykseen, josta seurannut laukaus ohitti Viitalan jo kolmanteen otteeseen – mutta maalia ei syntynyt, sillä Topi Sistosen upea hyppyblokki esti pallon menemisen maaliin aivan maaliviivalta.

Vastaiskusta kaventamaan onnistuikin Suomi. Oikealta laidalta Vilho Huovila pelasi pallon keskelle Ingmanille, jonka 87. minuutin laukaus muutamasta metristä kilpistyi ensin Englannin puolustukseen. Ripareita ei Englanti saanut enää puolustettua, vaan Ingman pisti pallon maaliin väkisin ja kavensi pelin 1-2:een, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä muutama minuutti.

Maalia seurasi erikoinen tilanne, kun maalia myös juhlimaan rientänyt Elmer Vauhkonen törmäsi Englannin maalin edessä maassa maanneeseen, omaa jalkaansa loukanneeseen puolustajaan ja kompastui ikävän näköisesti. Lopulta Vauhkonen pääsi onneksi ylös ja näin Suomi pääsi myllyttämään hyökkäyksiä täydellä miehistöllä kohti Englannin matalalle vetäytynyttä blokkia. Paras paikka tasoitukseen syntyi boksin rajalla odotelleelle Otto Ruopille parin lisäaikaminuutin kohdalla, mutta keskikenttäpelaajan veto viuhui niukasti yli yläkulmasta.

Sen jälkeen Englanti sai purettua Suomen paineen, ja näin peli päättyi hyvästä pelistä huolimatta karvaaseen 1-2-tappioon.

Päävalmentaja Erkka V. Lehtola oli tappiosta huolimatta ylpeä joukkueestaan.

- Toivottavasti mahdollisimman moni näki tämän pelin. Tulos on himmeä, mutta tuloksen takana on paljon valoa. Se on hyvä juttu. Pystyimme kontrolloimaan palloa ja luomaan paikkoja yhtä Euroopan suurmaista vastaan, Lehtola sanoo.

- On hyvä juttu, jos Englannin tasoisen maan saa vaihtamaan puolustavampaan ryhmitykseen selviytyäkseen ja pitämään tuloksesta kiinni. Silloin tietää, että olemme tehneet jotain asioita hyvin.

Ensimmäinen takaisku tuli harmilliseen paikkaan, sillä Suomella oli ollut erityisen vahva jakso juuri ennen 31. minuutilla syntynyttä maalia.

- Maali syntyi harmillisen helposta virheestä. Niitä meidän pitäisi saada vähennettyä, Lehtola manasi.

- Siitä huolimatta joukkue ei lannistunut, vaan painoi päälle loppuun asti. Töitä tehtiin joukkueena, ja läpi ottelun saimme luotua maalipaikkoja omilla ehdoillamme. Olen siihen erittäin tyytyväinen.

Lehtolan mukaan useampi pelaaja pelasi hyvän pelin, mutta erityisesti hän nostaa esiin Elmer Vauhkosen ja Otto Ruopin. Nopea ja tekninen Vauhkonen aiheutti toistuvia vaikeuksia Englannin laitapuolustajalle, ja Ruoppi pelasi keskikentällä vahvan ottelun. Vain maalit jäivät muutamista paikoista huolimatta puuttumaan.

- Oli heiltä erittäin hyvät esitykset, Lehtola sanoo.

- Toisaalta kehityskohteena joukkueelle pitää mainita, että olimme tässä ottelussa niin monta kertaa hyökkäyskolmanneksella syöttämässä palloa alueen sisään, yrittämään maalintekoa, laukomaan ja puskemaan, ettei se ole tuurikysymys vaan osaamiskysymys. Meidän pitää olla siellä entistä tehokkaampia, Lehtola kommentoi.

U17-poikien seuraava tapahtuma on Eerikkilän leiri syyskuun alussa. Siellä vastaan asettuu kahteen otteeseen Pohjois-Irlanti. Lokakuussa pelataan alle 17-vuotiaiden EM-karsintaturnaus Kosovossa.

Kokonaisuudessaan Lehtola näkee, että PM-turnauksesta on hyvä jatkaa eteenpäin.

- Turnauksen avannut Norja-ottelu oli meiltä hyvä, ja vaikka välissä Tanskaa vastaan pelattiin heikompi peli, saimme Englanti-ottelussa tehtyä niitä asioita, joita halusimmekin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, ja pyrimme ottamaan monia asioita mukaan myös syksyn peleihin, Lehtola päätti.