U17-pojat päihitti Belgian toistamiseen

Julius Körkkö osui avausjaksolla kahdesti, ja 3–2-voittomaalin viimeisteli Julius Paananen.

Suomen avaus Belgiaa vastaan.

26.1.2023 klo 17:28

U17-pojat (2006 ja myöhemmin) voitti Belgian tänään torstaina Helsingissä pelatussa maaottelussa. Lukemiin 3–2 päättyneen ottelun voi katsoa jälkikäteen Palloliiton YouTube-kanavalta.

Kamppailu lähti käyntiin vauhdikkaasti, ja Belgia prässäsi huomattavasti aggressiivisemmin kuin tiistain kamppailussa. Minihuuhkajat selvisi alun rynnistyksestä kunnialla – isännille sattui pari pallonmenetystä, mutta vieraat eivät onnistuneet hyödyntämään niitä. Suomalaispelaajilta nähtiin ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana muutama hyvä nousu, mutta viimeiset ratkaisut jättivät parantamisen varaa.

Belgia siirtyi johtoon 17. minuutilla ensimmäisestä tekopaikastaan. Minihuuhkajat menetti pallon omassa boksissaan, ja vieraat rankaisivat armotta – Benjamin Melkebekelle pedattiin paikka noin 20 metriin, ja kapteenin komea laukaus upposi yläkulmaan. Belgia sai avausosumasta piristysruiskeen ja hallitsi peliä seuraavien minuuttien ajan, mutta Suomi selvisi ilman toista takaiskua.

Tasoitus syntyi 26. minuutilla Minihuuhkajien ensimmäisestä laatupaikasta. Suomi riisti pallon Belgian maalipotkusta, ja Vilho Huovila murtautui boksiin – laituri syötti Julius Körkölle takaviistoon, ja tämä viimeisteli varmasti.

Suomi osui muutamaa minuuttia myöhemmin toistamiseen. Samuel Pasanen antoi vapaapotkun nopeana, ja Julius Paananen ajoi sisään pallon kanssa ja syötti Körkölle, jonka upea laukaus vei Minihuuhkajat johtoon.

Myös Belgian toinen maali syntyi Suomen pahan pallonmenetyksen seurauksena. Mohamed Waki riisti pallon boksin edustalla, ja kova laukaus upposi Tino Kangasahon selän taakse. Suomi sai avausjakson viimeisillä minuuteilla aikaan hyvää painetta, mutta tauolle mentiin 2–2-tasalukemissa.

Minihuuhkajat hyökkäsi 50. minuutilla vaarallisesti oikean laidan kautta. Gabriel Oksanen antoi omasta boksistaan erinomaisen avauksen, ja Körkkö jatkoi pallon Emil Ingmanille – tämä sai jalkansa vapaaksi rangaistusalueella, ja Suomen kolmas maali oli vain senttien päässä.

Hetki tästä Sebastian Suvanne nousi vasemmalta laidalta ja laukoi sivuverkkoon. Seuraavassa tilanteessa Paananen teki mainion riiston syötti Körkölle avopaikkaan – Körkön yritys meni aavistuksen ohi takakulman.

Suomen hyökkäyspeli oli toisen jakson alussa huomattavasti pirteämpää kuin ensimmäisellä puolikkaalla, ja kotijoukkue onnistui hyödyntämään tiloja Belgian linjan alla. Belgialaisvahti Matti Merckx torjui tunnin kohdalla Körkön laukauksen, mutta joutui antautumaan heti seuraavasta tilanteesta – Pasanen katkoi keskialueella, Huovila syötti Paanaselle ja tämä ampui tarkasti alakulmaan.

Belgia pääsi peliin mukaan 3–2-maalin jälkeen. Matteo Heremans oli lähellä tasoitusta 67. minuutilla, mutta Kangasaho venyi mainioon torjuntaan. Suomi suoritti samoihin aikoihin neljä vaihtoa ja sai lisää virtaa keskikentälle sekä hyökkäyspäähän. Otto Ruopilla oli loistava tilaisuus maalintekoon Elmer Vauhkosen tarjoilusta, mutta Merckx piti lukemat ennallaan ilmiömäisellä jalkatorjunnallaan. Paananen pääsi kokeilemaan paluupallosta, mutta laukaus meni selvästi ohi.

Kangasaho torjui Heremansin maanuoliaisen kymmenisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, ja hetkeä myöhemmin suomalaisvahti koppasi Milo Horemansin kaukovedon. Max Van Keilegom puolestaan haki tasoitusta takatolpalta, mutta vapaaksi jääneen belgialaisen viimeistely epäonnistui Suomen onneksi.

Belgian rohkea hyökkäyspeli avasi tilaisuuksia myös Suomelle. Vauhkonen teki 86. minuutilla röyhkeän nousun, mutta ajautui hieman pieneen kulmaan, ja yritys meni Merckx’n kautta kulmapotkuksi – muutamaa minuuttia myöhemmin Vauhkonen pääsi uudestaan vetopaikalle, mutta Merckx vei jälleen pidemmän korren.

Viimeisillä minuuteilla vierasjoukkue haki tasoitusta lähinnä keskityksillä, jotka eivät aiheuttaneet Suomelle suurempia ongelmia. Lopulta kamppailu päättyi yli 250-päisen yleisön iloksi Suomen 3–2-voittoon.

Vaikka Belgia ei ollut liikkeellä ykkösnyrkillään, päävalmentaja Erkka V. Lehtola piti voittoja suuressa arvossa. Pasasta lukuun ottamatta koko avauskokoonpano muuttui tiistaista täysin – avauksessa oli monia pelaajia, jotka eivät olleet pelanneet toistensa kanssa juuri lainkaan. Myös Pasasen oli määrä aloittaa penkiltä, mutta Daniel Riihilahti ei pystynyt pelaamaan loukkaantumisen takia.

– Tiedämme, että Belgia saa jalkeille vielä kovemman joukkueen, mutta tässäkin nipussa oli todella hyviä pelaajia – kaksi voittoa oli kova suoritus. Teimme suuria muutoksia ensimmäiseen peliin, ja se näkyi hieman ensimmäisellä jaksolla, mutta pelaajat suoriutuivat kokonaisuudessa hyvin. Onnistuimme monessa asiassa ja olisimme voineet tehdä enemmänkin maaleja, Lehtola sanoi.

– Oli hienoa nähdä, että pelin aikana tapahtui oppimista. Asenteesta homma ei ole koskaan jäänyt kiinni tämän joukkueen kanssa, ja kaikki heittäytyivät täysillä peliin. Moni pelaaja antoi erinomaisia näyttöjä – yhtenä onnistujana voi mainita Julius Körkön, joka todella osaa potkaista. Hän näytti upeaa esimerkkiä muille.

Maajoukkuetapahtuma oli Lehtolan mukaan kokonaisuudessaan onnistunut, ja joukkue on nyt astetta valmiimpi maaliskuun EM-jatkokarsintaturnaukseen – Minihuuhkajat saa vastaansa isäntämaa Turkin lisäksi Espanjan ja Saksan. Kahdeksan lohkovoittajaa sekä seitsemän parasta lohkokakkosta etenevät EM-lopputurnaukseen.

– Nämä ottelut valmistivat meitä etenkin Espanja-peliin. Espanja tulee olemaan vielä kovempi vastustaja, mutta se on samantyyppinen joukkue kuin Belgia. Meillä on vielä yksi tapahtuma ennen karsintoja, ja tästä on hyvä jatkaa sitä kohti.

Suomella oli maaotteluissa kaikkiaan viisi ensikertalaista, joista Suvanne ja Gershon Henry tekivät debyyttinsä jälkimmäisessä ottelussa. FC Hongan Suvanne vaihdettiin kentältä vartti ennen loppua, ja yhdysvaltalaista Real Salt Lakea edustava Henry pelasi täydet 90 minuuttia. Henry otti yhteyttä Lehtolaan saatuaan tämän numeron Oksaselta, joka debytoi Suomen paidassa viime vuonna.

– Oli mahtavaa tehdä maajoukkuedebyytti, ja oli hienoa, että voitimme ottelun. Tämä oli upea viikko, ja nautin ajastani joukkueen kanssa Eerikkilässä. Kaikki ottivat minut todella hyvin vastaan, ja meillä oli hauskaa joukkueen kanssa. Olen varsin tyytyväinen myös omaan suoritukseeni tänään – tuntui kivalta auttaa joukkuettamme voittamaan kovaa maata, Henry sanoi.

Ottelun tilastot löytyvät Tulospalvelusta.