U16-tyttöjen avausmaaottelu päättyi voittoon Walesista

Suomen U16-tytöt (2006 syntyneet ja nuoremmat) aloitti Walesissa pelattavan UEFA Development -turnauksen hienolla voitolla Walesista lukemin 3–1.

U16-tyttöjen avauskokoonpano Walesia vastaan 17.4.2022.Kuva: Palloliitto

3.5.2022 klo 17:31

Suomen peli alkoi ikävällä tavalla, kun Anela Ljesnjanin joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia jo minuutilla 17. Alle vartin kuluttua tästä vaihdosta kentälle Suomen prässi puri hyökkäysalueella. Ljesljaninin tilalle tullut Sofia Jahnukainen riisti pallon ja pääsi viimeistelemään tilanteeksi 1–0.

Pikkuhelmarit ratkaisi pelin heti toisen puoliajan alkupuolella. Yläalueen sivurajaheitosta pallo pelattiin vapaaksi pääseelle Kerttu Sareliukselle, jonka keskitys löysi Emilia Laihon. Laiho viimeisteli tilanteeksi 2–0, kun toista puoliaikaa oli pelattu vain kaksi minuuttia. Suomen kolmannen maalin teki Sarelius itse ohitettuaan ensin walesilaispuolustajan ja päästyään nokikkain Walesin maalivahdin kanssa.

Wales kavensi minuutilla 74 suoraan kulmapotkusta, ja pääsi antamaan Suomen maalille vahvaa painetta vielä ottelun loppua kohti, mutta lopulta Venla Roineen vartioima maali säästyi useammilta takaiskuilta. Näin Suomi avasi UEFA Development -turnauksen voitolla lukemin 1–3.

Turnauksessa vastaavana päävalmentajana toiminut Toni Koskinen iloitsi pelin jälkeen Suomen esityksestä.

– Kaiken kaikkiaan hieno, väkevä esitys. Kova intensiteetti oli pelissä ja meidän tekemisessä, Koskinen kehui.

Jännityksestä huolimatta Suomen ottelu käynnistyi mallikkaasti.

– Meillä oli hyvät suunnitelmat peliin. Wales ehkä muutti vähän omaa peliään siitä, mitä olimme nähneet aikaisemmin, mutta pystyimme muokkaamaan omaa peliämme sen mukaan. Ensimmäisellä jaksolla saimme hyvin luotua maalipaikkoja huolimatta siitä, että murtautumiset lähtivät vähän kaukaa. Kova tuuli oli koka pelin ajan, joten ensimmäisellä puoliajalla syötöt menivät herkästi päädystä yli, Koskinen kertoo.

– Meille tuli harmillinen loukkaantuminen puoliajan alkupuolella, mutta sen jälkeen, kun saatiin peli yhteen nollaan, saimme peliä avattua vielä enemmän. Tauolla saimme käytyä asioita hyvin läpi joukkueen kanssa, ja teimme pieniä muutoksia taktisesti. Toisella puoliajalla pelasimme vielä organisoidummin ja saimme sitä kautta parempaa pallonhallintaa, mikä johti siihen, että teimme nopeasti toisen ja kolmannen maalin. Loimme senkin jälkeen hyviä maalipaikkoja, Koskinen jatkaa.

Walesin kavennusmaali syntyi suoraan kulmapotkusta osin vahvan tuulenkin ansiosta.

– Sen jälkeen Wales nosti prässiä ja painosti hetken, saamatta kuitenkaan vaarallisia maalipaikkoja. Toteutimme tosi hyvin treenaamiamme asioita, mikä näkyi sekä puolustaessa että hyökätessä. Sitä kautta peli oli todella kivasti meidän hallinnassa, Koskinen summaa.

Turnauksen seuraavassa ottelussaan Suomi kohtaa Tanskan.

– Todella hyvillä mielin lähdetään tiistain otteluun. Tanska ja Sveitsi pelaavat oman ottelunsa tänään illalla, ja meidän staffista osa on skouttaamassa sitä. Puretaan ensin meidän peli joukkueen kanssa, ja lähdetään sitten keskittymään Tanska-otteluun, Koskinen päättää.

Wales – Suomi 1–3 (0–1)
31' Sofia Jahnukainen 0–1
47' Emilia Laiho 0–2
52' Kerttu Sarelius 0–3