U16-pojat tasasi maalit Ruotsia vastaan

Åbyssä pelattu ottelu päättyi 2–2-tasapeliin. Suomen seuraavat ottelut koittavat lokakuussa, jolloin Minihuuhkajat pääsee pelaamaan kotimaan kamaralla.

Suomen avaus Ruotsia vastaan.

21.8.2022 klo 14:55

U16-pojat (2007 ja myöhemmin syntyneet) aloitti ottelun vahvasti, ja pallo pyöri ensimmäiset minuutit täysin isäntien päässä. Taavi Koukkumäki sai alkuminuuteilla kolme hyvää vetopaikkaa, mutta ruotsalaisvahti Hugo Sandahl Tranvančić selvitti kaikki laukaukset. Lähimpänä oli kolmas yritys, jossa Sandahl Tranvančić venyi todelliseen paraatipelastukseen.

Ruotsi pääsi hankalan alun jälkeen paremmin mukaan otteluun, ja Osku Maukonen sai töitä 13. minuutilla, kun Kenan Busuladžić haki alakulmaa. Kymmenen minuuttia myöhemmin Maukonen teki erinomaisen torjunnan Fadi Halawin yrittäessä maalintekoa. Maukonen sai olla tarkkana myös muutamissa keskityksissä, jotka hän nappasi varmoin ottein.

Avausjakson toinen puolikas oli Ruotsin hienoista hallintaa, mutta Minihuuhkajat pääsi tauolle johtoasemassa. Aniis Machaal taisteli pallon Koukkumäelle juuri ennen taukoa, ja kymppipaita tykitti 0–1-osuman lähietäisyydeltä.

Suomi oli tuplata johtonsa toisen jakson alussa, kun Koukkumäki vapautti Kerkko Harjulan hyvään paikkaan – Sandahl Tranvančić teki tärkeän torjunnan, ja tuloksena oli lopulta vain kulmapotku. Hetki tästä David Weiss laukoi terävästi, mutta Sandahl Tranvančić oli jälleen mies paikallaan. Suomen prässi toimi mainiosti, ja vierasjoukkue oli erittäin vaarallinen yläalueen riistojen jälkeen.

Ruotsi ei saanut hyökkäyspeliään rullaamaan ensimmäisen vartin aikana, mutta osui tunnin pelin jälkeen toisen jakson ensimmäisestä paikastaan. Rasmus Nåfors Dahlin teki erinomaisen esityön, ja torstainakin Suomea kurittanut Erik Nilsson pääsi tuikkaamaan tasoituksen takatolpalta.

Kumpikin joukkue onnistui maalinteossa heti muutaman minuutin sisään. Ensin pallo vieri boksissa Ossian Nordvallille, joka sijoitti 2–1-osuman – vain hetki tästä Nuutti Nenosen laukaus otti onnekkaan pompun ja painui komeasti takakulmaan. Nenonen ehti olla kentällä vain minuutteja, ja maalia edeltäneet kosketukset olivat laiturille ottelun ensimmäisiä.

Matias Siltanen teki 78. minuutilla erinomaisen riiston ja pääsi kasvokkain Sandahl Tranvančićin kanssa, mutta keskikenttämiehen viimeistely epäonnistui. Kumpikin joukkue haki aina päätösvihellykseen asti voittomaalia – sellaista ei kuitenkaan nähty, ja lopputuloksena oli 2–2-tasapeli.

Päävalmentaja Kai Nyyssönen kuvaili omiensa esitystä isoksi tasonnostoksi. Suomen prässipelaaminen tuotti jälleen useita riistoja, ja joukkue oli kaksinkamppailuissa huomattavasti vahvempi kuin edellisessä ottelussa.  

– Alku oli meiltä todella hyvä, eikä Ruotsi päässyt muotomme sisään. Koukkumäellä oli avausjaksolla pari loistavaa paikkaa, ja mielestäni johtomaalimme oli ansaittu. Halusimme jatkaa toisella jaksolla siitä, mihin jäimme – meille tuli pieni notkahdus, mutta nousimme vielä tasoihin, Nyyssönen toteaa.

– Keli oli kuuma ja rasitus iso, ja vaihdot toivat meille hyvää virtaa. Saimme lopussa katkoja ja riistoja vaarallisissa paikoissa juuri niin, kuin olimme harjoitelleet. Meillä oli paikkamme voittomaaliin, jonka olisimme mielestäni ansainneet – sitä ei tullut, mutta olen tyytyväinen kokonaisuuteen.

Viisi suomalaispelaajaa teki kuluneen viikon aikana maajoukkuedebyyttinsä, joten ikäluokan maaotteluissa on nähty peräti 36 nuorukaista. Tuoreet debytantit saivat päävalmentajalta kiitosta – Nyyssösen mukaan viisikko pääsi toimintaan mukaan erinomaisesti.

– Kaikki saivat onnistumisia, mutta Machaal oli erityisen hyvä. Hän teki paljon töitä pallollisena sekä pallottomana, ja matsin jälkeen huomasi, että hän oli ylpeä omasta pelistään. Jokainen pelaaja ansaitsi paikkansa tässä joukkueessa, Nyyssönen sanoo.

– On tärkeää, että pojat tottuvat kansainväliseen tempoon. Pelaajien henkilökohtaisessa taitotasossa on vielä petrattavaa – tekemisen tulee säilyä laadukkaana pelin loppuun asti, vaikka väsymys painaa. Nämä ottelut ovat pelaajille sekä joukkueellemme todella arvokkaita. On myös tärkeää, että pelaajat vievät omaan arkeensa tietoa siitä, millainen vaatimustaso maailmalla on.

Minihuuhkajien seuraavat ottelut koittavat jo muutaman viikon kuluttua, kun Suomi isännöi Pohjois-Irlantia sekä Viroa kolmen maan turnauksessa. Eerikkilässä pelattavat ottelut koittavat lokakuun alussa, ja uusi ryhmä nimetään syyskuun loppupuolella.

– On kiva päästä pelaamaan kahta erilaista joukkuetta vastaan. Meillä on jälleen enemmän infoa pelaajistamme, ja lokakuussa pääsemme näkemään heitä lisää. Pelit ovat pojille erinomaisia näyttöpaikkoja myös U17-vaihetta ajatellen.

Ruotsi – Suomi 2–2 (0–1)
45’ Taavi Koukkumäki 0–1
61’ Erik Nilsson 1–1
66’ Ossian Nordvall 2–1
69’ Nuutti Nenonen 2–2

12 Osku Maukonen (mv)
3 Santeri Romppanen (67’ 11 Nuutti Nenonen)
4 Jere Kari (C) (28’ 15 Otso-Pekka Parkkila)
5 Maxim Nazari
6 David Weiss (67’ 8 Matias Siltanen)
7 Djoully Nzoko (67’ 16 Eemil Tanninen)
10 Taavi Koukkumäki
13 Eetu Turkki (75’ 2 Otto Minkkinen)
17 Aniis Machaal (86’ 20 Olle Lämsä)
18 Adam Le Goff-Conan
19 Kerkko Harjula (67’ 9 Sulo Ketola)

Vaihdossa:
1 Ukko Happonen (mv)

Poissa kokoonpanosta:
Ilkka Koivukoski

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit