Tyttöjen Futsal-Liiga on vihdoin totta

IngressiTyttöjen Futsal-Liiga on vihdoin totta. T19 Futsal-Liiga starttaa ensimmäiseen kauteensa valtakunnallisen sarjan osalta lokakuun lopussa 15 joukkueen voimin.

Tätä maaliriemua Naisten Futsal-Liiga ottelussa, juhlijat T19 Liigan ikäisiä: Stella Enwena ja Tiiu Lehtonen, RaiFuKuva: Kirsi Nummela

9.10.2023 klo 10:23

Tyttöjen Futsal-Liigan 15 ilmoittautunutta joukkuetta tulee laaja-alaisesti koko Suomen alueelta. Suomi jakaantuu sarjassa etelässä pelattavaan A-lohkoon ja lännen ja pohjoisen alueella pelattavaan B-lohkoon, jossa on tehty maantieteelliset alkulohkot B1 ja B2. Idän helmi Ylämyllyn Yllätys pelaa parempien kulkuyhteyksien päässä olevaa etelän lohkoa.

Tekla Valkeapää (2007) on yksi nuorimmista Naisten Futsal-Liigan pelaajista ja nähtäneen pitkään vielä myös vahvistamassa nuorten puoltaKuva: Kirsi Nummela

Nyt ei ole kyse vain yhdestä sarjasta, vaan isommasta ilmiöstä

- On mahtavan hienoa, että uuden T19 Futsal-Liigan ansiosta tytöille saadaan sarjan arvoinen alle 19-vuotiaiden lopputurnaushuipentuma, missä 4 joukkuetta kohtaa toisensa. Lopputurnaus tulee varmasti olemaan todella kovatasoinen, on hienoa, että päästään samaan formaattiin poikien ikäluokan kanssa. Pitkä tilaushan tälle sarjalle oli, mutta korona sekoitti hieman pakkaa aikataulullisesti, hienoa että ollaan nyt tässä tilanteessa, toteaa uuden sarjan aloituksesta futsalin kilpailupäällikkö Jouni Pihlaja.

Hertta Riipinen, GFT (2006) on yksi ikäluokan lupauksista, GFT on mukana T19 Futsal-LiigassaKuva: Kirsi Nummela

- Hienoa uuden liigan aloituksessa on ilmoittautuneiden joukkueiden määrä ja se että joukkueet tulevat varsin laajalta alueelta, 15 joukkuetta on hieno saavutus ensimmäiselle sarjan kaudelle. Tämä on iso askel tyttöjen pelaajakehitykselle ja tulevaisuuden naisten maajoukkueen kasvatusalustana.

- Samaan aikaan starttaavan tyttöjen maajoukkueen kanssa, T19 Futsal-Liigan merkitys kasvaa entisestään. Nyt ei ole kyse vain yhdestä sarjasta, vaan isommasta asiasta, kun samaan aikaan tapahtuu tyttöjen pelaajakehityksen osalta paljon, toteaa Pihlaja.

- Aloitusvaiheessa oleva pilotointi yhteistyössä Eerikkilän kanssa futsalin maajoukkuepolun osalta tulee koskemaan 15-vuotiaita tyttöjä samaan aikaan kuin pojatkin aloittavat, joten tulevan kauden merkitys on mittava lajin kehityksen kannalta, mainitsee vielä lajin kehityspäällikkö Kirsi Nummela.

- Strategiakauden yksi tärkeimmistä tavoitteista on vahvistaa pelaajapolkuja ja tyttöjen aloittava toiminta on vuosien suuri haave, jonka etenemiseen eri rattaissa on osallistunut lukuisia vahvoja futsalvaikuttajia. Nyt kun vielä tuleville vuosille saadaan lisättyä joukkuemäärää erityisesti Naisten Futsal-Liigaa pelaavien joukkueiden junioritoiminnan osalta, rakennetaan vahva pohja tulevaisuudelle, Nummela haastaa liigajoukkueita mukaan lajin kehitystalkoisiin.

RaiFun Naisten Futsal-Liigajoukkueessa pelaa monta nuorta pelaajaa, seura lähtee vahvasti myös tulevaan T19 Futsal-Liigakauteen.Kuva: Kirsi Nummela

T19 Futsal-Liiga on osa nuorten kehityspolkua kohti maajoukkuetta

Maajoukkuevalmentaja Jaakko Laitinen on erittäin tyytyväinen aloittavaan Futsal-Liigaan.

- Sarja antaa mahdollisuuden tarkkailla nuorten kehitystä oman ikäluokan peleissä, vaikka moni pelaakin jo nuoresta iästä huolimatta Naisten Futsal-Liigaa ja on siten ollut nähtävissä valintoja tehdessä. Laaja valtakunnallinen pelaajakehitysleiri kokosi keväällä pelaajia yhteen ja nyt on jo päästy näkemään nuoria UEFA Futsal B-valmentajakoulutuksen mallileirillä.

Kauden avaus T19 Futsal-Liigan osalta on iso edistysaskel tyttöjen kehittyvässä pelaajapolussa. Samaan aikaan aloittaa myös tyttöjen maajoukkuetoiminta. Maajoukkueen aloitusta on hidastanut kansainvälisen kilpailutoiminnan puute U19-tytöille. Tyttöjen maajoukkuetoimintaan ja maiden välisiin ystävyysotteluihin aktivoituvat maat toivottavasti nostavat jälleen pinnalle keskustelun kansainvälisen päätöksenteon osalta U19-tyttöjen sarjan aloittamisesta Euroopan tasolla.

Jo Naisten Futsalmaajoukkueeseenkin paikan raivannut Tiiu Lehtonen (2004) nähtäneen Laitisen kokoonpanossa syksyn maaottelussaKuva: Kirsi Nummela

Tyttöjen maajoukkueleiri kokoontuu loka-marraskuun vaihteessa Eerikkilässä. Joukkueen kutsut lähtevät vielä tällä viikolla leirille ja ensimmäiseen maaotteluun valmistautuville pelaajille. Ensimmäiseen maaotteluun nimetään pelaajia vielä ikäluokan rajalta 2004-syntyneistä, mutta myös nuorempia tulee kokoonpanoon mukaan.

U19-tyttöjen futsalmaajoukkueen ensimmäiset maaottelut pelataan Portugalissa Portugalin U19-futsalmaajoukkeutta vastaan 20.11.-23.11.2023.

- Kansainväliset pelit mittaavat tasoa millä joukkueemme on, toki Portugali yhtenä maailman johtavista futsalmaista on kova aloitus, mutta tarjolla on varmasti laadukkaat pelit kehittyä lisää ja saada hienoja kokemuksia maajoukkuepolun alussa, toteaa tulevista peleistä naisten maajoukkueen lisäksi tyttöjä valmentava Laitinen.

Kevään 2023 T18 lopputurnauksen tunnelmiaKuva: Jouni Pihlaja

 

T19 Futsal-Liigan sarjaohjelma nähtävissä Tulospalvelussa

T19 Futsal-Liigaan osallistuu 15 joukkuetta

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit