Saloranta: ”Tällä ottelulla on iso merkitys”

Helmarit kohtaa Slovakian UEFA Nations Leaguen päätösottelussa Trnavassa tiistaina Suomen aikaa kello 20.00. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä alkaen kello 19.45.

Päävalmentaja Marko Saloranta (kesk.) Helmareiden harjoituksissa Trnavassa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

4.12.2023 klo 16:18

Suomi varmisti torstaina B-liigan lohkonsa ykkössijan ottamalla 6–0-murskavoiton Romaniasta Turussa. Lohkovoiton myötä Suomi nousee Euroopan eliittiin eli A-liigaan, jossa se pelaa ensi keväänä käynnistyvissä EM-karsinnoissa.

EM-karsinnat pelataan Nations Leaguen tavoin neljän joukkueen lohkoissa. A-liigan lohkovoittajat ja -kakkoset saavat suoran kisapaikan Sveitsissä kesällä 2025 pelattavaan EM-lopputurnaukseen kun taas lohkokolmoset ja -neloset pelaavat kisapaikasta jatkokarsinnoissa. Helmareiden hieno menestys tämän vuoden Nations Leaguessa on siis varmistanut vähintään paikan jatkokarsinnoissa.

Vaikka lohkovoitto on jo varmistunut, on Helmareilla tänä vuonna vielä yksi haaste edessä. Tällä hetkellä lohkon toisella sijailla majaileva Slovakia emännöi Suomea Trnavassa Štadión Antona Malatinskéholla tiistaina Suomen aikaa kello 20.00.

– Olemme jo varmistaneet nousun, mutta tällä ottelulla on iso merkitys. Meillä on tämän ottelun jälkeen vain kolme peliä ennen kuin EM-karsinnat alkavat. Emme halua hukata yhtään ottelua. Mietimme jokaisen ottelun kohdalla, että miten pystymme voittamaan ja tekemään niitä asioita, jotka edesauttavat voittamista. Lähtökohta on nyt sama, päävalmentaja Marko Saloranta kommentoi.

Kooste torstain Romania-voitosta:

”Slovakia on ollut lohkon paras joukkue meidän jälkeemme”

Viisi ottelua ja viisi voittoa maalierolla 16–0 on komea saldo, jota Helmarit haluaa vielä parannella kilpailun viimeisessä ottelussa. Ottelussa on jaossa myös arvokkaita ranking-pisteitä. Oman maalin puhtaana pitäminen ja tehokkuus maalipaikoissa on menestysresepti, jota joukkue pyrkii kehittämään ensi vuoden EM-karsintoja ajatellen.

– Emme ole päästäneet yhtään maalia Nations Leaguessa ja olemme pitäneet vastustajat vähillä paikoilla. Slovakia pystyi Turussa luomaan muutamia paikkoja ja ne me haluamme saada minimiin.

– Hyökkäyspäässä huutelemme yhä tehokkuuden perään. Turussa olimme Slovakiaa vastaan todella tehokkaita ja nyt Romaniaa vastaan suoritus oli ok tehokkuuden osalta. Kun niitä paikkoja tulee, meidän tulee olla niissä kliinisiä. Sitä mitataan ensi vuonna, koska silloin paikkoja ei tule enää niin paljoa.

Slovakia on tullut Suomelle viime aikoina erittäin tutuksi. Joukkueet ovat kohdanneet tänä vuonna jo kolmesti. Vaikka Helmarit on voittanut kaikki kolme ottelua päästämättä maaliakaan, on Slovakia osoittanut vaarallisuutensa. FIFA-rankingissa sijalla 48 oleva Slovakia haluaa varmistaa tiistaina lohkon tärkeän kakkossijan.

– Mielestäni Slovakia on ollut lohkon paras joukkue meidän jälkeemme.  Slovakialla on tässä pelissä todella kovat panokset. Lohkokakkonen karsii A-liigaan ja lohkokolmonen C-liigaan. On mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa Slovakian peliin, jos tilanne muuttuu samaan aikaan pelattavassa Kroatian ja Romanian välisessä ottelussa. Meidän pitää olla siinä skarppina, Saloranta sanoo.

Katariina Kosola osui kahdesti, kun Helmarit kaatoi Slovakian Turussa.Kuva: Ⓒ SPL /Jimi Soinila

Romania-otteluun verrattuna Suomen joukkueesta sivussa ovat Eva Nyström ja Anni Hartikainen.  Uutena pelaajana joukkueeseen on liittynyt HPS:n Helmi Vapola. Vaikka loukkaantumiset ovat värittäneet marras-joulukuun maaotteluikkunaa, on päävalmentaja ollut erittäin tyytyväinen ryhmänsä tekemiseen Slovakiassa.

–  Terveystilanne on hyvä. Joukkueen fokus on säilynyt olennaisessa myös lohkovoiton varmistamisen jälkeen. Eilinen harjoitus meni osittain ohi, koska kenttä oli jäässä, mutta ryhmä on keskittynyt, latautunut ja rauhallinen.

Slovakian ja Suomen välinen UEFA Nations League ottelu käynnistyy Trnavassa tiistaina Suomen aikaa kello 20.00. Yle TV2 näyttää ottelun suorana alkaen kello 19.45.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit