Valkeakoskella esitellään sähköpyörätuolijalkapalloa Miesten Futsal-Liigapelin yhteydessä

Futsal Mad Max, Valkeakoski järjestää yhteistyössä Pirkanmaan Lihastautiyhdistyksen kanssa tutustumisnäytöksen sähköpyörätuolijalkapalloon lauantaina 28.10.2023 liigapelin yhteydessä. Peli alkaa klo 14.00 ja lajinäytös järjestetään pelin tauolla. Näytöksessä nähdään tamperelaisen TPV Powerchair joukkueen pelaajat.

Sähköpyörätuolijalkapalloa harrastetaan Suomessa neljässä jalkapalloseurassaKuva: Suomen Sähköpyörätuolijalkapallo

28.1.2023 klo 11:13

Lauantaina 28.1.2023 pelataan Valkeakoskella kolme eri sarjatasojen futsalpeliä ja tapahtumien vapaaehtoisten pääsymaksujen tuotto lahjoitetaan alueelliselle lihastautiyhdistykselle erilaisten sovellettujen liikuntamahdollisuuksien kehittämiseen.

Liikunta kuuluu jokaiselle

Pirkanmaan Lihastautiyhdistyksen liikuntatoiminnan moottorina on Mika Saarela. Yhden miehen panostus liikuntamahdollisuuksien kehittämiseksi on ollut valtava ja Mikan tavoitteena onkin saada kotiin jääneet liikuntarajoitteiset liikkeelle, mukaan toimintaan ja osallistumaan yhteisiin liikuntapahtumiin.

- Tärkeää on myös saada järjestettyä erityisryhmien omia liikuntaryhmiä. Kynnys osallistua sovellettuihin liikuntatapahtumiin ja harrastusmahdollisuuksiin on matalammalla ja mukaan on helpompi tulla. Korona piti monet kotona neljän seinän sisällä vuosia ja nyt on tavoitteenamme tarjota liikuntamahdollisuuksia ja koota ihmiset jälleen liikunnan pariin, toteaa Mika Saarela. – Olen soitellut kuntien ja kaupunkien liikunnanohjaajia läpi ja tavoitteena on saada mahdollisimman paljon matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksia myös jotain lihastautia sairastaville. Suurin osa meidänkin kohderyhmästämme on vielä toiminnan ulkopuolella.

- Oma urheilutausta on motivaattorina toimia aktiivisesti myös koko kohderyhmämme eteen, sanoo Saarela. – Minulle itselleni osallistuminen on varmasti helpompaa, kun olen aina urheillut, mutta toivoisin saman liikunnan ilon kaikille.

Lihastaudit ovat neurologisia sairauksia, joille on tyypillistä tahdonalaisten lihasten vähitellen tapahtuma heikkeneminen. Diagnoosina lihastaudit ovat erittäin laaja käsite, ja taudin aste voi vaihdella lievästä liikuntarajoitteesta aina vaikeavammaisuuteen.

Sähköpyörätuolijalkapallo kuuluu Palloliiton lajiperheeseen

Lauantaina Miesten Futsal-Liigaottelussa esittelyssä oleva sähköpyörätuolijalkapallo on löytänyt omat harrastajansa Suomessa. Lajia esitellään Valkeakosken Liikuntahallissa Mad Max – FC Kemin tauolla. Lajilla on olosuhteiden lisäksi paljon yhteistä futsalin kanssa.

Sähköpyörätuolijalkapallon aloittamisen kynnys on usein pelituolin hankinnassaKuva: Suomen Sähköpyörätuolijalkapallo

Harrastamisen mahdollisuuksia pyritään parantamaan sekä alueellisesti sekä tuomalla lajia parempaan tietoisuuteen.

- Laji sopii mainiosti osaksi jalkapalloperhettä Palloliiton mission Jalkapalloa jokaiselle mukaisesti. Laji on vielä nuori, mutta Suomessa on pelattu jo lajin EM kisat muutama vuosi sitten, kertoo Palloliitosta Lasse Keski-Loppi. - Toivon että moni muukin seura ottaisi lajin siipiensä suojaan ja käynnistäisi toimintaa lapsille ja nuorille, jotka ovat suurimmassa syrjäytymisen vaarassa ilman omaa harrastusta.   

Lajia harrastetaan Suomessa tällä hetkellä neljässä seurassa (Inter, HJK, SJK ja TPV) ja toiminnalle olisi kysyntää laajemmaltikin. - En näe olosuhteita haasteeksi, pelipaikaksi sopii saavutettavuuden kannalta sopiva sisäliikuntapaikka. Lajin levittämiseksi laajemmalle tarvitaan tietoa lajista sekä mahdollisuuksista. Tarvitaan myös rohkeutta seuroilta järjestää toimintaa yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa. Paljon on vielä isoja kaupunkeja ilman joukkuetta.

- Lajiliitosta autamme ja tuemme toiminnan käynnistymistä. Laji vaatii hieman välineistöä, mutta olemassa olevissa joukkueissa on jo paljon tietotaitoa ja hyviä esimerkkejä, kuinka päästä alkuun, rohkaisee Keski-Loppi uusia seuroja mukaan toimintaan.

Lajin kilpailukaudeksi ollaan vaihtamassa jalkapallon kesäkautta talvikaden sijaan. Olosuhteiden saaminen lajin käyttöön paranee, kun lajin sesonkikaudella on moni laji ulkoharjoittelun parissa tai kesätauolla.

- Edellä mainitun lisäksi tämä muutos toivottavasti tuo myös salibandyn sähköpyörätuolipelaajia lajimme pariin. Haluamme ainakin tarjota mahdollisuutta poistamalla päällekkäisyyksiä lajien osalta, mainitsee vielä Keski-Loppi hyödyistä kesälajiksi siirtymisessä.

Yhteiskunta tarjoaa arjen apuvälineet, mutta sähköpyörätuolijalkapallon harrastaminen maksaa

Kynnys harrastamiseen saattaa syntyä myös välineiden hinnasta. Käytetyn pelaamiseen soveltuvan sähköpyörätuolin voi saada 1500 eurolla, mutta kilpakäyttöön viritetty henkilökohtainen pelituoli voi maksaa lähes 15 000 euroa. TPV Powerchairin joukkueella on mahdollista kokeilla pelipyörää ja tulla mukaan lajiin matalammalla kynnyksellä. Oman pelipyörätuolin hankkiminen on edessä harrastuksen edetessä.

- Meille joukkueen taustahenkilöille on kertynyt paljon tietoa pelivälineiden huollosta ja kunnossa pitämisestä. Haluamme tarjota osallistumisen mahdollisuuksia mahdollisimman monelle, joten autamme myös erilaisten tukimuotojen ja avustusten kartoittamisessa. Urheiluharrastuksen mahdollistamiseen tarvittavan pelipyörätuolin hankintaan saa vaihtelevasti tukea, riippuen myös asuinkunnasta ja alueesta, kertoo TPV Powerchairin joukkueenjohtaja Mika Nousiainen.

- Pelituoli on toki ihan oman kehittelynsä tulos, olennainen lisävaruste lajin pelaamiseen on potkaisupuskuri. Peliä pelataan jalkapalloa suuremmalla pallolla, joka helpottaa pallon käsittelyä. Pelituoli on aina henkilökohtainen ja huomioi parhaalla mahdollisella tavalla myös käyttäjänsä tarpeet pelaamisen mahdollistamiseksi.

- Suomesta puuttuu hieman joukkorahoitusten ja hyväntekeväisyyden perinteet, millä pelivälineiden saatavuus voitaisiin varmistaa kaikille lajista kiinnostuneille ja kynnys harrastamisen aloittamiseksi madaltuisi. Mutta tokihan harrastaminen maksaa, oli sitten kyse erityisvälineistöstä tai ihan mistä tahansa urheilusta, toteaa Nousiainen.

- Halliolosuhteita sähköpyörätuolijalkapallon käyttöön löytyy, mutta huomioitava olisi myös hallien esteettömyys, pukuhuoneiden käytettävyys ja esimerkiksi INVA-WCeiden saatavuus lähellä hallia ja pukuhuoneita.

Liikunta ja urheiluseura voi avartaa nuoren pelaajan maailmanKuva: Suomen Sähköpyörätuolijalkapallo

Sähköpyörätuolijalkapallo kokoaa joukkueeseen monimuotoisia harrastajia

- Meillä joukkueessamme TPV Powerchairissa on nuorin pelaaja on 18-vuotias ja vanhin 30-vuotias. Joten ikähaitaria löytyy. Moni aloittaa urheiluharrastuksen jo nuorena ja lajina on usein ensin sähköpyörätuolilajeista salibandy. Uudella lajiuudistuksella ja lajien limittämisellä ajankohdallisesti eri kilpailukauteen saadaan varmasti lisää harrastajia molempiin lajeihin.

- Aloittamisen vaikeus helpottuisi, jos erityisryhmän liikuntaan saisi lähtemään mukaan kaverin. Toiminnassa on ollut lähes 2,5 vuoden katkos pandemian takia, mutta nyt aletaan taas päästä aktiivisesti toimintaan. Hiihtolomien jälkeen on tarkoitus jälleen koota harrastajat yhteistapahtumaan kehittämään toimintaa. Haluamme myös levittää lajistamme tietoisuutta esimerkiksi fysioterapeuttien kautta, he ovat avainasemassa uusia harrastajia löydettäessä. Lajista kiinnostuneiden urheiluseurojen tuleekin työskennellä aktiivisesti tässä rajapinnassa.

Eri lihassairauksien yhdistykset tavoittavat kohderyhmistään vain murto-osan, moni jää kotiin etenevän sairauden kanssa. Erilaiset sovelletut liikuntamuodot ovatkin tärkeä tuoda harrastajien saataville, oli kyse sitten vaikka tuolijumpasta aina sähköpyörätuoliurheiluun asti.

Nykymallin mukaisesti lihassairauksia sairastavat lapset osallistuvat vakiomuotoiseen opetukseen eri kouluissa. - Kun lapset kouluissa mukana muussa opetuksessa eivätkä erityiskouluissa, voi nuorelle käydä niin, että on ainoa apuvälineitä tarvitseva omassa kouluyhteisössään. Jos ainoana jää yksin ja jos ei kaveria, jonka kanssa lähteä harrastamaan on vertaistuki todella tärkeää. Kun kynnys ylittyy tulla tutustumaan, voi urheilusta tulla nuorelle oma vertaistuen ryhmänsä, mainitsee Nousiainen vielä tärkeästä aiheesta. – Nuoren maailma voi aueta urheilun kautta, oman ryhmän kanssa.

Lajin parissa toimii Suomessa aktiivisia harrastajia.

- Lajin startti Suomessa saatiin hyvin käyntiin, saimme jo heti alkuun lajille valmennuskoulutusta ulkomailta ja nyt alkaa seuroista löytymään jo osaajia myös sisäiseen valmennuskoulutukseen, kertoo Nousiainen. Lajin pariin koulutetaan myös erotuomareita.

Futsal soveltuu erinomaisesti erityisryhmien liikuntalajiksi

Sähköpyörätuolijalkapallo soveltuisi hyvin myös futsalseurojen lajivalikoimaan. Sähköpyörätuolijalkapallo on eniten apuvälineeltä vaativaa erityistyhmätoimintaa, mutta soveltava futsal toimisi hyvin monen futsalseuran joukkueen toimintana. Soveltavan futsalin erinomainen puoli on lämpimät sisäolosuhteet harjoittelulle, ulkokenttää helpommin hahmotettavissa oleva sisäkenttä ja harjoitusaikataulut hyvin suunnitellen myös häiriöttömämpi harjoittelu.

Palloliitto tukee erityisryhmien toiminnan aloittamisessa jäsenseurojensa toimintaa, Lasse Keski-Loppi auttaa mielellään myös futsalseuroja toiminnan alkuun.

 

 

 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit