Portugali Suomea tehokkaampi MM-karsintojen Elite Roundin avausottelussa

Miesten futsalmaajoukkueen MM-karsintojen Elite Round -vaihe käynnistyi lauantaina Vantaan Energia Areenalla, kun Suomi isännöi hallitsevaa Euroopan ja maailmanmestaria, Portugalia. Vieraat hakivat Vantaalta kolme pistettä lukemin 1–5 (0–1).

Sergei Korsunov oli lähellä maalintekoa.Kuva: Kalevi Hämäläinen

16.9.2023 klo 19:55

Sergio Gargellin miehistön avausviisikon muodostivat maalivahti Juha-Matti Savolainen, Henri Alamikkotervo, Miika Hosio, Lassi Lintula ja kapteeni Jani Korpela.

Kotijoukkue aloitti ottelun todella vahvasti ja Suomella oli mahdollisuus maalintekoon heti ottelun avausminuutilla näyttävän hyökkäyksen jälkeen, mutta Korpela ei ehtinyt ohjaamaan palloa kohti maalia Lintulan esityöstä. Hetki tästä ja Portugalin maalia vartioinut Edu joutui torjumaan Korpelan yrityksen.

Suomen hyvät otteet jatkuivat ja Portugali oli vaikeuksissa. Kolmen minuutin pelin jälkeen Sergei Korsunov oli siirtää pallon verkkoon nopean vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta Portugalin puolustajan viime hetken liuku selvitti tilanteen.

Portugalin ensimmäinen laukaus kohti Savolaisen maalia nähtiin vasta ajassa 5:12, ja Savolainen torjui kaukaa lähteneen laukauksen varmasti. Suomi oli pelin hallitsevampi osapuoli ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Hallitseva maailmanmestari pääsi kuitenkin paremmin peliin kiinni jakson edetessä.

Savolaisen hyvä jalkatorjunta pysäytti Carlos Monteiron laukauksen ajassa 10:41. Heti perään Pauleta ohjasi läheltä yli. 13 minuutin pelin jälkeen Zicky pääsi kääntymään maalin edessä, mutta Savolaisen vastaantulo pysäytti tähden yrityksen.

Toisessa päässä Hosio riisti pallon ja karkasi läpiajoon. Edun hyvä torjunta piti kuitenkin pelin maalittomana. Seuraavaksi maalintekoa yritti Portugalin Erick, jonka kova laukaus painui selvästi yli.

Kotijoukkue otti lentävän maalivahdin käyttöön neljä minuuttia ennen taukoa Suomen virheiden ollessa täynnä. Portugali sai kuitenkin riiston noin kaksi minuuttia ennen taukoa, Suomi joutui rikkomaan ja pallo vietiin kymmeneen metriin. André Coelhon laukaus painui maaliin Savolaisen torjunnan kautta, ja vieraat siirtyivät johtoon.

Suomi jatkoi lentävän maalivahdin käyttöä, ja Edu joutui torjumaan Lintulan läheltä tulleen ohjauksen minuutti ennen taukoa. Tauolle lähdettiin Portugalin yhden maalin johdossa.

Toinen jakso

Lintula otti loistavan riiston heti toisen jakson alussa ja Pany Varela joutui rikkomaan keltaisen kortin arvoisesti. Hosio oli ohjata Alamikkotervon vedon verkkoon seuranneesta vapaapotkusta, mutta peliväline ei kimmonnut tolppien väliin.

Coelho haki illan toista maaliaan ajassa 22:08, mutta keskelle suuntautunut veto oli Savolaiselle helppo torjuttava. Suomen intensiivinen ja energinen peli jatkui ja kotijoukkue pääsi jatkuvasti hyviin tilanteisiin. Edu torjui Korsunovin laukauksen ajassa 22:30.

Suomi ei antanut vastustajalle tilaa tai aikaa, mutta Portugalin maailmantähdet väläyttelivät yksilötaitoaan ajoittain. Alfonso Jesus pääsi laukomaan, kun Savolainen oli pois maaliltaan, mutta veto painui yläriman kautta päätykatsomoon.

Gargellin miehistö jahtasi tasoitusmaalia aktiivisesti. Edu venyi Olli Pöyliön matalan laukauksen eteen ajassa 24:47. Seuraavaksi Hosio laukoi ohi Lintulan pudotuksesta. Hetki tästä ja Portugalin maalivahti otti loistotorjunnat Lintulan ja Savolaisen tykityksiin.

Vieraat tuplasivat johtonsa Suomen painostuksesta huolimatta. Pauleta leikkasi oikealta sisään ja viimeisteli tarkasti, kun kellossa oli 26:16.

Portugali onnistui hidastamaan ottelun tempoa toisen jakson edetessä. Vieraat tekivät useita rikkeitä ja katselivat keltaista korttia kaksi kertaa, kun peliä oli jäljellä noin 10 minuuttia. Justus Kunnas pääsi laukomaan kahdesti – jälkimmäinen laukaus pysähtyi ainoastaan Portugalin maalin tolppaan.

Vaikka kavennusmaali roikkui ilmassa, seuraava osuma tuli Suomen verkkoon. Portugali pääsi ylivoimahyökkäykseen ajassa 32:12 ja Coelho viimeisteli illan toisen osumansa komean sommitelman päätteeksi.

Edu oli jälleen pallon tiellä, kun Jukka Kytölä pääsi tekopaikkaan kuusi minuuttia ennen päätösvihellystä. Kaksi minuuttia tästä ja Portugali iski vielä kertaalleen, kun Fábio Cecílio pääsi siirtämään pallon helposti verkkoon.

Suomi pelasi ottelun lopun lentävällä maalivahdilla. Kunnaksen tykitys huudatti jo kotiyleisöä, mutta laukaus päätyi tolpan väärälle puolelle ja sivuverkkoon.

Pany Varela viimeisteli minuutti ennen täyttä aikaa omalta puoliskolta tyhjään maaliin ja vieraiden johto kasvoi näin viiteen nollaan. 14 sekuntia ennen loppua Suomi pääsi vielä kaventamaan, kun Jukka Kytölä riisti pallon ja Iiro Vanha sai pallon viimein ohi Portugalin maalivahdin. Tämä jäi ottelun viimeiseksi tapahtumaksi ja näin Suomi joutui tyytymään tappioon Elite Roundin avausottelussaan. Ottelun lopputulokseksi jäi 1-5.

Miesten futsalmaajoukkueen MM-karsintojen Elite Round -vaihe jatkuu jo keskiviikkona 20.9., kun Suomi kohtaa Armenian Jerevanissa Suomen aikaa kello 18.00. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Viiden Elite Roundin lohkon voittajat pääsevät suoraan MM-lopputurnaukseen. Neljä parasta lohkokakkosta pelaavat huhtikuussa 2024 kaksiosaisen MM-jatkokarsinnan, josta aukeaa vielä kaksi paikkaa Uzbekistanissa syksyllä 2024 pelattavaan MM-lopputurnaukseen.