Pikkuhuuhkajat kaatoi Albanian Turussa

Pikkuhuuhkajat kohtasi Albanian EM-karsintaottelussa perjantai-iltana Veritas Stadionilla. Ottelu päättyi Suomen voittoon lukemin 4-1 (2-0).

Otso Liimatta (kuvassa) iski hattutempun ja Miska Ylitolva kaunisteli lisäajalla Suomelle hienon 4-1-voiton Albaniasta.Kuva: Riku Laukkanen

13.10.2023 klo 20:05

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueen (2002 syntyneet ja nuoremmat) EM-karsinnat jatkuivat perjantaina, kun vastaan asettui kaksi ensimmäistä otteluaan voittanut lohkokärki Albania.

Pikkuhuuhkajien maalia vartioi Lucas Bergström, ja puolustuksessa avasivat Kalle Wallius, Ville Koski, Tony Miettinen ja Tomas Galvez. Keskikentän pohjalla pelasivat Leo Walta ja kapteeni Santeri Väänänen, ja hyökkäyspäässä aloittivat Juho Talvitie, Niklas Pyyhtiä, Topi Keskinen ja Otso Liimatta.

Pikkuhuuhkajien avauskokoonpano Albaniaa vastaan 13.10.2023.Kuva: Ⓒ Riku Laukkanen /Riku Laukkanen

Suomi sai otteluun loistavan alun. Pitkä hyökkäys päättyi neljännellä minuutilla maalijuhliin, kun Leo Wallan nosto tavoitti päätyrajalle juosseen laitapuolustaja Kalle Walliuksen, jonka keskitys löysi keskeltä Otso Liimatan. Oululaisen suora laukaus upposi alakulmaan ja tilanteeksi tuli näin 1-0.

Vain kaksi minuuttia avausmaalista Liimatta täräytti jo toisen maalinsa sekä Suomen 2-0-johtoon. Tällä kertaa maalin alustivat Tomas Galvez ja vasemmalta laidalta sisään ajanut Topi Keskinen. Kaksi minuuttia tästä Liimatta oli jo viimeistellä hattutemppunsa päästessään puskemaan Santeri Väänäsen nostoon Albanian linjan takana, mutta Albanian maalivahti onnistui venyttämään torjunnan Liimatan yritykseen.

Salama-alun jälkeen Suomi ei vetäytynyt suojaamaan kahden maalin johtoaan, vaan piti prässiä korkealla ja pyrki aktiivisesti kohti Albanian maalia. Vasta puolen tunnin tienoilla Albania alkoi saada pelistä kiinni ja painetta Suomen kenttäpuoliskolle. Stiven Shpendin yritys 32. minuutilla lensi kuitenkin Suomen kannalta turvallisesti katsomoon. Pari minuuttia tästä kapteeni Medon Berisha pääsi laukomaan, mutta suomalaispuolustus pääsi eteen eikä tästä tilanteesta tai jatkotilanteestakaan vaadittu Bergströmiltä torjuntoja.

Albania jatkoi painostusta, mutta ennen taukoa Suomi pääsi vielä yhteen maalipaikkaan, kun Liimatta pelasi Talvitien upealla pystysyötöllä läpi - tämän laukaus tosin epäonnistui pahasti. Ensimmäisen puoliajan viimeinen tilanne oli torikokous, jonka seurauksena Albanian Ajdi Dajko nappasi kuristamisesta keltaisen kortin, ja samassa syssyssä kortti viuhui myös Albanian päävalmentaja Alban Bushille.

Ensimmäinen puoliaika kuului hattutemppumies Otso Liimatalle.

Toinen puoliaika alkoi kuin ensimmäinenkin. Liimatta varasti pallon toppari Dajkolta, karkasi läpiajoon ja sijoitti pelivälineen taka-alakulmaan pelin 48. minuutilla. Näin Suomi johti jo 3-0.

Kolmas takaisku taivutti Albanian painostusta hetkeksi, ja peli jatkui tasaisissa merkeissä. 55. minuutilla Juho Talvitie pääsi kokeilemaan vasemman jalan laukaustaan, jonka koppasi vaivatta. Muutama minuutti myöhemmin Stiven Shpendi syötti keskustaan veljelleen Cristianille, jonka laukaus ei kuitenkaan löytänyt etukulmaa.

Varsin rikkonainen peli jatkoi aaltoilemista molempiin bokseihin, ja erityisesti vierasjoukkueen tunteet kävivät kuumana ja rangaistuspotkuja vaadittiin erotuomarilta useaan otteeseen. Seuraava varsinainen maalipaikka syntyi kuitenkin Keskiselle 62. minuutilla, mutta Albanian maalivahti koppasi matalan laukauksen helposti.

Tilanteen jälkeen Suomi teki kaksi vaihtoa, ja kentälle tulivat Talvitien ja Väänäsen tilalle Adam Marhiev ja Miska Ylitolva, jonka syötöstä oikealla laidalla syntyi myös seuraava maalitilanne. Kalle Walliusta taklattiin kahdesti, mutta tämä sai pallon siitä huolimatta Pyyhtiälle, joka jatkoi pelivälineen keskelle Topi Keskiselle. Vaarallisesta paikasta tämä ei kuitenkaan saanut vetoa aikaiseksi.

73. minuutilla hattutemppusankari Liimatta ja Keskinen tulivat vaihtoon, ja kentälle pääsivät Kai Meriluoto ja Eetu Mömmö. Pian Meriluoto pelasi Mömmön pystyyn vasemmalle, ja tulinen vasemman jalan laukaus aiheuttikin maalivahdille vaikeuksia.

Albanian kavennus syntyi 80. minuutilla. Adrion Pajaziti sai irtopallon boksin rajalle, ja napakka laukaus päätyi Suomen maalin alanurkkaan.

Albania pyrki painostamaan loppuun asti, mutta Suomi kesti aivan loppuun asti - lisäajan viime hetkillä Bergström otti upean torjunnan. Viime minuutin vastahyökkäyksestä Miska Ylitolva sai Mömmöltä pallon oikealle laidalle, chippasi pallon maalivahdin yli ja näin Suomi otti arvokkaat kolme pistettä maalein 4-1.

Niklas Pyyhtiä ja Otso Liimatta.

Pisteiden saaminen ei ollut kaukana myöskään Suomen avausottelussa Sveitsiä vastaan, mutta kokonaisuudessaan siinä ottelussa esitys ei ollut sellainen, mitä joukkue halusi. Päävalmentaja Mika Lehkosuo kommentoi, että päivän Albania-voitto ja joukkueen esitys kokonaisuudessaan oli siksi joukkueelle erittäin arvokas.

- Oli selvää, että tästä Albania-pelistä piti ottaa kolme pistettä. Pelaajamme olivatkin todella latautuneita ne hakemaan, ja siitä hatunnosto jätkille. Varmasti ottelun koko 95 minuutin aikana voimme tehdä asioita vieläkin paremmin, mutta pelissämme moni asia onnistui tänään, Lehkosuo kehui.

Ennen peliä Lehkosuo kertoi joukkueen keskittyneen harjoituksissa prässäämisten käynnistämisiin ja omassa pallollisessa pelaamisessaan erirytmisten hyökkäysten aloittamiseen. Harjoituskentältä nämä asiat siirtyivät onnistuneesti myös pelikentälle heti kättelyssä, kun Suomi aiheutti Albanialle vaikeuksia kovalla prässillään ja monipuolisilla hyökkäyksillään, iskien nopeasti kaksi maalia.

- Pitää kiittää pelaajia hyvästä virittäytymisestä pelin alkuun. Oli upeaa, miten pelaajamme tulivat kentälle. Siksi pystyimme yllättämään vähän vastustajaamme, Lehkosuo sanoi.

Yksittäisistä onnistujista Lehkosuo nosti esiin tietenkin ensimmäisenä hyökkääjän paikalla hattutempun iskeneen Otso Liimatan, mutta huomioi myös, että avauspuoliajan maalit syntyivät joukkueen laadukkaista esitöistä, kun pallo saatiin hyvällä suorituksella maalin eteen.

- Tietysti jonkun täytyy paikoista myös ne maalit tehdä. Kolme maalia missä tahansa jalkapallopelissä on aina kova suoritus. Moni pelaajistamme, kuten Niklas Pyyhtiä, teki töitä koko 90 minuuttia aikamoisella työmoraalilla. Vasemmalla laidalla Topi Keskinen karkaili koko ajan Albanian puolustukselta, ja oikealla laidalla myös Juho Talvitiellä oli omat hetkensä, Lehkosuo jatkoi.

Yläkerran vahvojen suoritusten lisäksi Lehkosuo haluaa nostaa myös puolustuksen onnistumisia. Vaikka Albania näytti tänäänkin olevansa vahva pallollinen joukkue, ei se päässyt Suomen boksiin kovinkaan hyville maalipaikoille.

- Muutamia laukauksia tuli kauempaa - yhden Lucas Bergström torjui hienosti, toinen meni maaliin - mutta käytännössä kaikki maaliyritykset tulivat boksin ulkopuolelta. Se kertoo, että puolustuslinjamme ja keskikenttäpelaajamme ovat tehneet äärettömän hyvää työtä vastustajan pitämisessä pois meidän boksistamme.

Haastatteluhetkellä illan ottelu Suomen seuraavan vastustajan Romanian ja Armenian välillä oli vielä käynnissä. Joukkue on matkaamassa tiistaina 17.10. pelattavaan vierasotteluun jo huomenna, mutta vielä tänä iltana Lehkosuo aikoo selvittää, onko Romania tehnyt pelaamisessaan muutoksia edelliseen peliinsä nähden.

- Romania on laitapelaajiensa kautta erittäin vahva joukkue. Vastahyökkäykset tulevat usein laidoilta, ja heidän parhaimmat pelaajansa löytyivät sieltä. Laitakaistojen puolustaminen tulee olemaan meille kova haaste. Toisaalta uskon, että jos pidämme Romaniassa pallosta hyvää huolta, pystymme haavoittamaan kotijoukkuetta. Pelasimme tänään hyökkäyssuuntaan vähän erilaisella formaatiolla, mikä toimi tänään hyvin. Seuraavaan peliin valmistautuessa keskitymme niihin pieniin asioihin, mitä voimme tehdä vielä paremmin ja sopeutamme niitä Romanian pelisuunnitelmaan. Erittäin mielenkiintoinen vieraspeli tulee tiistaina, Lehkosuo lupaa.

Ottelun tiedot Tulospalvelussa

Suomen EM-karsintalohkossa pelaavat Romania, Sveitsi, Albania, Montenegro ja Armenia. U21-EM-lopputurnaus järjestetään Slovakiassa vuonna 2025 – isäntämaan lisäksi turnaukseen etenee 15 maata. Yhdeksän lohkovoittajan lisäksi kolme parasta lohkokakkosta saa suoran paikan EM-kisoihin, kun muut lohkokakkoset puolestaan pelaavat kaksiosaiset jatkokarsinnat.