P19 Futsal-Liiga: GFT Suomen mestariksi rankkareilla, Ylöjärven Ilvekselle hopeaa, KäPa pronssille

Espoolaisen GFT:n ja helsinkiläisen ToTen yhteisjoukkue voitti P19 Futsal-Liigan mestaruuden. Finaalissa kaatui vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen hallitseva mestari Ylöjärven Ilves. Varsinainen peliaika päättyi 3-3, ja jatko-ottelussa molemmat osuivat viimeisellä peliminuutilla kertaalleen. Pronssia saalisti Käpylän Pallo, joka voitti jatko-ottelun jälkeen pronssiottelussa raahelaisen AS Moonin maalein 5-3. (Kaikki artikkelin kuvat: Esa Norvia)

GFT on P19-ikäluokan Suomen mestari 2022-2023. Espoolaiset voittivat lopputurnauksen finaalissa Ylöjärven Ilveksen rankkareilla.Kuva: Esa Norvia

9.4.2023 klo 19:03

P19 Futsal-Liigan lopputurnaus tarjosi kaikkea

Sunnuntaina pelatut P19 Futsal-Liigan mitaliottelut Tampereen Kauppi Sports Centerissä tarjosivat runsaslukuiselle ja äänekkäälle yleisölle todellista pääsiäisherkkua: laadukasta futsalia, draamaa, jännitystä sekä ilon ja pettymyksen kyyneleitä. Suomen mestariksi kruunattiin yhteisjoukkueena pelannut GFT. Espoolainen Golden Futsal Team ja helsinkiläinen Toukolan Teräs yhdistivät voimansa P19 Futsal-Liigan kauteen. GFT/YJ kaatoi viime kevään mestari Ylöjärven Ilveksen rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi 3-3, ja jatko-ottelussa molemmat osuivat viimeisellä peliminuutilla kertaalleen.

GFT:n joukkueesta Oliver Kulp teki kaksi maalia ottelun ensimmäisellä puoliajalla; Ylöjärven Ilveksen Elias Hämäläinen osui kahdesti toisella puoliajalla. GFT/YJ:n maalivahti Vertti Niskanen palkittiin koko Final Four -lopputurnauksen arvokkaimpana pelaajana.

Mestarijoukkue GFT/YJ:n päävalmentajana toimi Kim Räisänen. Viime keväänä mestariksi Ylöjärven Ilveksen valmentanut Petteri Pulkkinen sai palkintokaappiinsa tällä kertaa SM-hopeaa.

Pronssia saalisti Käpylän Pallo, joka voitti jatko-ottelun jälkeen pronssiottelussa raahelaisen AS Moonin maalein 5-3. Aleksi Alatalo ja Sampo Båsk laukoivat helsinkiläisille kaksi osumaa mieheen, raahelaisista Samu Pyhäluoto osui kahdesti.

Varsinainen peliaika pronssiottelussa päättyi 2-2, joten puolet ottelun osumista nähtiin 2 x 5 minuutin jatko-ottelussa. KäPan pronssijoukkueen päävalmentajana toimi Kalle Hakkola; AS Moonin päävalmentajana on Jan-Eric Hämeenkorpi.

Ylöjärven Ilves ei pystynyt uusimaan P19-ikäluokan Suomen mestaruuttaan, vaan jäi tällä kertaa hopealle rankkareilla.Kuva: Esa Norvia

GFT katkaisi YIlveksen mestaruusputken

Eiliset välieränsä selvin numeroin voittaneet GFT/YJ ja Ylöjärven Ilves kohtasivat odotetussa finaalissa. Vastakkain olivat kaksi ikäluokan laadukkainta futsaljoukkuetta, ja ottelusta oli lupa odottaa tasaista. Sellainen ottelusta toden totta muodostuikin: ratkaisua haettiin aina rangaistuspotkukilpailun kahdeksannesta parista asti.

Ottelu alkoi GFT:n lievässä hallinnassa. Etenkin nuorten maajoukkuevahti Vertti Niskasen pitkät avaukset aiheuttivat päänvaivaa ylöjärveläisille. Hallinta realisoitui myös tulostaululle, kun Oliver Kulp vei GFT:n 1-0-johtoon kuudennella peliminuutilla. Axel Krapf tuplasi johdon Eric Syllan erinomaisesta esityöstä vain pari minuuttia myöhemmin. Puoliajan edetessä Ilves pääsi pikkuhiljaa paremmin ottelun tempoon kiinni, ja kavensi numeroiksi 2-1 vapaapotkun kimmottua tolpasta Niskasen kautta omaan maaliin.

Jakson lopussa GFT kaatoi kuitenkin kylmää vettä YIlveksen niskaan, kun maalivahdin pitkä avaus tavoitti Oskari Malmivaaran. Tämä jatkoi näppärällä jalkapohjasyötöllä pallon Kulpille, joka täräytti pienestä kulmasta maalin kattoon ottelun toisen osumansa.

Toisella puoliajalle tuli sisuuntunut YIlves. Jo vajaan minuutin pelin jälkeen Elias Hämäläinen laukoi kavennuksen. Viisi minuuttia myöhemmin ottelu oli tasan, kun Hämäläinen siirsi kauniin kuvion päätteeksi pallon tyhjään GFT-rysään. Tässä vaiheessa peli oli ylöjärveläisten näpeissä. GFT ei saanut pallollista peliään käyntiin, ja ottelu näytti kääntyvän Ilvekselle. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty, ja GFT taisteli itsensä takaisin peliin. Varsinaisen peliajan lopussa molemmilla oli vielä erinomainen tilaisuus ratkaista ottelu edukseen, mutta YIlveksen 10 metrin vapari painui yli, ja GFT osui vaparikuviostaan tolppaan. Näin edessä oli jatko-ottelu.

Peli jatkui tasaisena, mutta maalittomana lähes jatko-ottelun loppuun. GFT sai pallon parhaimmillaan maaliviivalle, ja turnauksen parhaana pelaajana palkittu Niskanen venytti haamutorjunnan takatolpalta.

Vain 44 sekuntia ennen jatko-ottelun loppua YIlves toimitti pallon GFT:n maalille, josta se kimposi nuottaan GFT-pelaajan kautta. Ottelu näytti jo ratkeavan tähän omaan maaliin, mutta GFT oli toista mieltä ja aloitti saman tien ylivoimapelin lentävällä maalivahdilla. Vain 11 sekuntia myöhemmin Lasse Ylönen ohjasi GFT:n riemuksi pallon läheltä Ilves-maaliin ja siirsi mestaruuden ratkaisun rankkareille.

Ottelun teeman mukaisesti rangaistuspotkukilpailukin venyi kolmanteen jatkopariin, jossa GFT oli lopulta etevämpi, ja pääsi juhlimaan mestaruutta.

GFT:n Räisänen: "Tsemppasimme ja selvisimme vaikeasta tilanteesta"

GFT/YJ:n valmentaja Kim Räisänen oli turnauksen päätyttyä iloisin päävalmentaja.

”Upea ja ylpeä fiilis koko joukkueesta! Meidän joukkue osoitti koko kauden sinnikkyyttä ja taistelutahtoa. Se näkyi etenkin tänään finaalissa. Ylöjärven tultua 3-1-tilanteesta 3-3 tasoihin momentum oli selkeästi heillä, mutta tsemppasimme ja selvisimme vaikeasta tilanteesta. Uskomme ei horjunut edes jatkoajan lopussa, kun jouduimme 45 sekuntia ennen loppua tappiolle. Tilannetta oli harjoiteltu ja teimme sovitun kuvion ehkä vähän onnekkaasti ja siitä tuli tasoitus”, iloitsi mestariluotsi Räisänen.

”Pilkut voivat mennä miten vaan, mutta maalivahti Vertti Niskanen osoitti olevansa voittava maalivahti. Usean pelaajan junioripelit päättyivät tähän, mutta olen varma että heitä nähdään  vielä miestenkin Futsal-Liigassa”, Räisänen päätti.

Ylöjärven Ilveksen päävalmentaja Petteri Pulkkinen veti yhteen joukkueensa menestyksekästä taivalta:

”YIlveksen 5:n vuoden (P15-P19) juniori-sarjojen pelit tulivat tänään päätökseen. Yhteinen matka on tuottanut 3 SM-kultaa ja 2 hopeaa, joten ylpeitä voimme olla vaikka äärimmäisen niukka tappio tänään kärsittiinkin. Onnittelut GFT:lle mestaruudesta.”

“Matka on tuottanut upeita pelaajia, isoja tunteita ja pysyviä ystävyyssuhteita sekä paljon hienoja futsal-kokemuksia. Huikea junioripolku kuljettiin saman pelaajarungon kanssa yhdessä läpi. YIlves04 poistuu areenoilta. Kiitos!”, päättää valmentajakonkari Pulkkinen.

KäPa nappasi P19 Futsal-Liigan pronssit voittamalla pronssiottelussa AS Moonin.Kuva: Esa Norvia

Myös pronssiottelu täynnä draamaa

Pronssiottelussa kohtasivat Käpylän Pallo Helsingistä, ja Raahen AS Moon. Molemmilla joukkueilla oli aamupäivän ottelussa paikalla omat fanijoukkonsa, ja tunnelma oli finaalin tapaan upea. Ottelu alkoi varovasti, ja ensimmäinen kymmenen minuutin ajan maalipaikat olivat vähissä. Vähitellen peli alkoi aueta, ja reilun 16 minuutin pelin jälkeen Sampo Båsk vei kauniilla ylänurkkakäännöllään KäPa:n johtoon. AS Moon tuli kuitenkin nopeasti tasoihin, kun Samu Pyhäluoto sijoitti pallon pitseihin nopeasti pelatun sivurajan jälkeen, ja huudatti noin kolmeakymmentä Raahesta Tampereelle matkannutta AS Moon-fania.

Toisella puoliajalla molemmat joukkueet hakivat rohkeasti lisämaaleja, ja tarjosivat samalla yleisölle todella viihdyttävää ja vauhdikasta, päästä päähän virrannutta futsalia. Toista puoliaikaa oli takana viisi minuuttia, kun Sampo Båsk rokotti AS Moonia lähes identtisellä nopealla sivurajalla, kuin raahelaisten tasoitusmaalikin. AS Moon ei kuitenkaan luovuttanut, ja Samu Pyhäluoto tasoitti ottelun, jälleen sivurajapotkun jälkitilanteesta. Tämän jälkeen joukkueet rakensivat lukuisia maalitilanteita, mutta vaikka pallo kävi viimeisellä peliminuutilla molempien joukkueiden maalipuissakin, siirryttiin jatko-otteluun tasatilanteesta 2-2.

Jatko-ottelua oli takana puolitoista minuuttia, kun Aleksi Alatalon kova laukaus lipui loisto-ottelun pelanneen Moon-vahti Elias Saarelan längistä maaliin. Upeasti läpi ottelun taistellut AS Moon ei luovuttanut vieläkään, ja pian ottelu oli tasan Arttu Trifonovin tykitettyä komeasti kaukaa ns ylätilheen.

KäPa:n U19-maajoukkuepelaaja Samuel Vuohtoniemen 4-3-maali oli kuitenkin raahelaisillekin jo liikaa. Jatko-ottelun toisella puoliskolla KäPa otti pallonhallinnallaan onnistuneesti tempon alas, ja Alatalo pääsi sinetöimään loppulukemat 5-3 tyhjään maaliin AS Moonin haettua kavennusta lentävällä maalivahdilla.

KäPan päävalmentajana toimi tänä vuonna Kalle Hakkola.

”Eilen ei oikein päästy pelin päälle, oli heikko semifinaali meiltä, vaikka toki vastuskin oli todella kova. Pallollinen peli oli vähän heikkoa. Pronssiottelu oli hieno. Vähän etukäteen pelotti, miten motivaatio riittää pronssista pelaamiseen, mutta se syttyi lopulta hyväksi peliksi. Ja tämä on hieno tapa lopettaa kausi, pitkä sellainen meidän kohdalla. Tänään oltiin hitusen verran parempia, ja se riitti.”, myhäili KäPa-koutsi Hakkola.

AS Moonin valmentaja Jan-Eric Hämeenkorpi joutui joukkueineen tyytymään kahteen tappioon kovatasoisessa SM-lopputurnauksessa.

”Turnaukseen lähdettiin hyvällä valmistautumisella ja odotukset oli korkealla. Harmittavasti ensimmäisessä pelissä ei päästy omalle parhaalle tasolle. Pronssiottelu tänään näytti sitten mihin joukkue pystyy. Pelaajat osoittivat isoa taistelutahtoa ja sydäntä”

“Kauden aikana joukkuetta saatiin rakennettua kovia pelejä varten. Paljon oppia tuli nuorelle joukkueelle tulevaisuutta ajatellen. Kehitettävää on siinä, että joukkue pystyy ensi kerralla haastamaan vielä paremmin kärkijoukkueet jokaisella osa-alueella.”, summasi pääsiäisen antia joukkueelleen AS Moonille Jan-Eric Hämeenkorpi.