Nuorten kanssa toimivan lahjakkaan valmentajan kehitysprosessi: Koulutusmatka Hollantiin

Eteläisen alueen koulutusasiantuntija Mika Riutto kertoo nuorten kanssa toimivan lahjakkaan valmentajan kehitysprosessin päättäneestä koulutusmatkasta Hollannissa 6.–9.9.2022.

Kehitysprosessiin osallistuneet valmentajat ja heidän mentorinsa Hollannissa.

13.9.2022 klo 18:00

Viime syksynä käynnistimme nuorten kanssa toimivan lahjakkaan valmentajan kehitysprosessin etelän alueella, jonka maali tuli päätökseen viime viikon perjantaina 9. syyskuuta. Olimme kuuden valmentajan ja yhden seuran valmennuspäällikön kanssa neljä päivää Hollannissa, jossa henkilöiden tarkoitus oli verrata omien kehityskohteidensa kautta toimintaa kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Matkalla olivat seuraavat valmentajat:
Jarno Fagerroos (FC Kasiysi)
Markus Kollin (LoPa)
Tommi Aaltonen (GrIFK)
Severi Vartti (KOIPS)
Teemu Romppainen (PKKU)
Sami Hakala (NuPS)

Ja lisäksi:
Niko Koskela (KOIPS, mentori)
Mika Riutto (SPL, koulutusasiantuntija)

Tiistaina 6.9.2022 ryhmä matkusti aamukoneella Amsterdamiin, josta siirryttiin majapaikkaan. Matkanjärjestelyistä vastasi Harrald Stelder, joka toimii DH Sporttours -nimisessä yrityksessä.
Majoittumisen jälkeen söimme päivällisen, ja sen jälkeen matkustimme DOVO Veenendaalin seuravierailulle. Seuran edustusjoukkue pelaajaa Hollannin 4. korkeinta sarjatasoa, ja sillä on noin 600 lisenssipelaajaa. Vastaanotto oli oikein lämmin ja saimme myös vieraaksemme entisen Suomen A-maajoukkueen pelaajan Joonas Kolkan. Joonas on toiminut pitkään PSV Eindhovenin organisaatiossa valmentajana. Joonas kertoi omia kokemuksiaan valmennustoiminnasta PSV Eindhovenissa, ja katsoimme yhdessä ottelun DOVO vastaan DVS33.

Keskiviikkona 7.9. pääsimme vierailemaan DVS33 Ermelossa, jonka edustusjoukkue oli edellisenä iltana voittanut edellisen illan isäntäseuramme. Amatööriseura DVS33:lla on yli 1300 lisenssipelaajaa. Seura tekee tiivistä yhteistyötä ammattilaisseura Vitessen kanssa. Seurassa on vahva vapaaehtoiskulttuuri, ja seurassa on vain yksi päätoiminen valmentaja. DVS33:lla on noin 260 sponsoria, joiden kautta seuran vuosibudjetti noin 400 tuhatta euroa. Seura on valittu kaksi kertaa (2015 & 2019) Hollannin vuoden akatemiaksi.

Vierailulla DVS Ermelossa.

Torstaina 8.9. siirryimme ammattilaisseura Vitessen vieraaksi. Aamulla katselimme U18-joukkueen harjoituksia. Tämän jälkeen kuulimme esityksen seuran IT-vastaavalta, joka esitteli heidän käyttämiään työkaluja. Heillä on käytössä Soccer Lab -sovellus, johon syötetään kaikki pelaajan tiedot sekä kaikki ottelut ja harjoitukset alle 16-vuotiaista ylöspäin. Jokaisen pelaajan tehtävänä on itse analysoida suorituksiaan ja tehdä videoklippejä. Jokaisen pelaajan tehtävänä on valmistautua esittämään omat hyvät ja kehitettävät suoritukset viikonlopun pelistä joukkueen edessä alkuviikosta. Pelaajat saavat koulutukset alustan käyttöön alkukaudesta. Jos pelaaja vaihtaa seuraa, saa uusi seura käyttöönsä kyseisen pelaajan historian.

Alkuviikon harjoituksissa toimintaa organisoidaan huomioiden pelaajien biologinen ikä, eli kyseisissä alkuviikon harjoituksissa ei ole suoranaista ikäluokkatoimintaa. Pelaajien pituuskasvua (PHV) seurataan tarkasti mittaamalla pelaajia säännöllisesti.

Seura käyttää myös Spiideo-videojärjestelmää, jonka kautta pystytään esimerkiksi seuraamaan koko ajan yhden pelaajan toimintaa kentällä ja tekemään tarkka analyysi automaattisesti hänen toiminnastaan. Tämä kautta pystytään luomaan tarkkoja syöttökarttoja peleistä ja analysoimaan pelaajien välisiä yhteyksiä. Tätä analytiikkaa valmentaja pystyy hyödyntämään esim. puoliajalla ja näyttämään myös videoklippejä.

Iltapäivällä seuran fysiikkavastaava kertoi fyysisen harjoittelun ohjelmoinnista ja seurattavista asioista. He seuraavat jalkapallokentällä tapahtuvia toimintoja peleissä ja harjoituksissa, pelaajien mieltä, suorituskykyanalyysia (fyysiset ja kognitiiviset testit), elämänhallintaa ja palautumista/kuntoutumista.

Esimerkiksi ilmasto on viime vuosina muuttunut kuumemmaksi, ja tällä on ollut vaikutus pelaajien nesteytykseen. Pelaajien kognitiivisia testejä testataan kuvilla. Pelaaja näkee peräkkäin monia kuvia, joissa on esine ja siihen linkittyvä numero, lopussa pelaaja yrittää yhdistää mahdollisimman monta numeroa eri esineisiin.

Fysiikkavastaava esitteli yleisesti viikkorytmiä ja rasituksen seurantaa vanhimmissa ikäluokissa sekä ykkösjoukkueessa. Ottelun jälkeen vähemmän pelanneille pelaajille teetetään rasitusta, joilla pyritään antamaan saman suuntaista rasitusta kuin pelissä. Tarkoitus on valmistaa joukkueen pelaajien samansuuntainen rasitustaso seuraavalle harjoitusviikolle. Hän myös kertoi, kuinka ykkösjoukkueen pelaajien otteluun valmistautuminen menee minuuttitasolla.

Vierailulla Vitessessä.

Perjantaina 9.9. lähdimme kotimatkalle, joka alkoi käymällä katsomassa Vitessen ykkösjoukkueen harjoituksia. Tästä sitten siirryimme vierailulle ammattilaisseura FC Utrechtiin. Pääsimme kuulemaan, kuinka seura on organisoinut U9-U12 ikävaiheen uudella kokeilulla. Tässä mukaan on valittu tietty määrä pelaajia, eikä suoranaista ikäluokkatoimintaa ole. Pelaaja jaetaan joka viikko eri ryhmiin huomioiden pelaajien fyysiset, taidolliset ja henkiset ominaisuudet. Tällä hetkellä mukana 41 kenttäpelaajaa ja 6 maalivahtia. Esimerkiksi biologisesti myöhemmin kypsyvä U12-pelaaja voi osallistua U11-peleihin tai fyysisesti kehittynyt U10 (pitkä/voimakas) pelaaja harjoittelee samassa ryhmässä U11- ja U12-pelaajien kanssa.

Koulutusmatka päättyi Utrechtissa.

Mika Riutto, eteläisen alueen koulutusasiantuntija


Yksi kuudesta koulutusmatkalle osallistuneesta valmentajasta oli PKKU:n Teemu Romppainen, joka näki nuorten kanssa toimivan lahjakkaan valmentajan kehitysprosessin positiivisena kokemuksena.

– Mielestäni hyvää prosessissa oli, että sen aikana pystyi keskittymään yhteen spesifiin toimintoon omassa valmennusympäristössä ja löytää sitä kautta työkaluja kehittää itseään, Romppainen kehuu.

– Haastavaa oli oppia rajaamaan prosessin alkuvaiheessa, mihin asiaan keskittyy. Kun sen löysi, pystyi keskittymään yhteen tiettyyn osa-alueeseen, Romppainen jatkaa.

Hollannin reissulta Romppaisen mieleen jäivät erityisesti seurojen fasiliteetit ja toimintaympäristöt.

– Pääsimme käymään kahdessa ammattilais- ja kahdessa amatööriseurassa. Kaikilla niistä oli mielettömät olosuhteet, Romppainen sanoo ja painottaa heti perään, miten tärkeätä oli valmentajien omankin oppimisen kannalta, että vierailuilla näki hollantilaisseurojen valmennustoimintaa sisäpuolelta. Valmentajia vastassa oli avuliaita ammatti-ihmisiä kertomassa toiminnasta tarkasti.

– Meillä oli matkassa hyvä ja kompakti ryhmä suomalaisvalmentajia. Saatiin hyvää keskustelua monista eri näkökulmista. Oli helppo vaihtaa ajatuksia, Romppainen päättää.

Myös mentorina mukana ollut KoiPS:n U10-U13 -joukkueiden valmennuspäällikkö Niko Koskela näki matkan hyödyllisenä kaikille osanottajille.

– Kokonaisuudessaan tosi positiivinen matka. Jos seurallamme on mahdollista hakea tähän prosessiin uudestaan, ehdottomasti tulemme mukaan, Koskela sanoo.

Koskelan omaan työnkuvaan KoiPS:n valmennuspäällikkönä kuuluu valmentajien tutorointi.

– Tämän projektin avulla saimme Palloliitolta kanavoitua tutorointiin rahaa ja taloudellista tukea, mikä mahdollisti tutoroinnin yhteen valmentajaan enemmän kuin ilman projektia olisi ollut mahdollista. Projektissa pääsin myös seuraamaan konkreettisemmin valmentajien tavoitteita ja näkemään, miten kehityskulku menee, Koskela sanoo ja harmittelee, että koronan vuoksi menneenä talvena kurssilaisilta jäivät livetapaamiset väliin.

– Tulevan syksyn talven ja kevään kurssilaisille livetapaamiset tuovat tähän verrattuna varmasti hyvän lisän, Koskela uskoo.

Hollannista Koskelan mieleen jäi vahva futiskulttuuri.

– Itseäni seuratyöntekijänä sykähdytti erityisesti amatööriseurojen vapaaehtoisten toiminta, joka perustui vapaaehtoisuuteen ja ylpeyteen omasta seurasta ja väreistä. Jopa reissun tärkeintä antia oli nähdä keinoja saada pienillä asioilla omaan ympäristöön lisäyhteisöllisyyttä ja seurakulttuuria, Koskela pohtii.

– Se jäi myös mieleen, miten amatööri- ja ammattilaisseurat tekevät vahvaa yhteistyötä, ja miten sitä on koordinoitu liittotasolta asti, Koskela sanoo.

Myös Koskela näki matkassa olleiden valmentajien keskinäisen vuorovaikutuksen ja tiedonjaon hyvin hyödyllisenä kaikille.

– On aina hienoa, kun valmentajat pääsevät jakamaan tietoja myös keskenään. Sekin oli ehdottomasti reissun positiivista antia, Koskela päättää.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit