Naisten Unified-jalkapallojoukkue haaveilee kullasta ja paremmasta näkyvyydestä Special Olympics -urheilulle

Suomen naisten Unified-jalkapallojoukkue pelaa 17.–25.6. Berliinissä kehitysvammaisten urheilun suurimmassa tapahtumassa, Special Olympics -kesämaailmankisoissa.

Berliinin Special Olympics -kisoihin lähtevä jalkapallojoukkue.

17.6.2023 klo 23:32

Special Olympics -kisojen jalkapallo-ottelut pelataan aivan Berliinin Olympiastadionin kupeessa, Maifeldin kentillä.

Unified-jalkapalloa pelataan Berliinin kisoissa 7-vs-7-pelimuodossa. Unified-jalkapallossa kentällä on joukkueesta samanaikaisesti neljä kehitysvammaista urheilijaa ja kolme vammatonta Unified-partneripelaajaa.

Säännöissä ei ole määritelty sitä, millä pelipaikoilla partnerien tulee pelata. Suomen joukkue pelaa lähtökohtaisesti 2–3–1-muodossa siten, että kolme partneria ovat kenttäpelaajia ja sijoittuvat tasaisesti eri puolille kenttää.

Suomen joukkueen viidestä partnerista Jenni Summanen ja Pihla Jokinen edustavat kotimaassa Kaarinan Poikia ja Iida Äijö, Sanna Koskinen sekä Felicia Gröning EIF:ää. Gröning tosin harmillisesti loukkaantui kisojen alla. Sen myötä joukkueen sisällä luovittiin siten, että apuvalmentaja Ida Mäkelä siirtyi partneriksi Gröningin ottaessa apuvalmentajan roolin.

Joukkueen päävalmentajana toimii lahtelainen Jarmo Pelli apunaan toinen pitkän linjan Special Olympics -valmentaja, kokkolalainen Maria Olkkola.

Suomen joukkueen kehitysvammaisista urheilijoista kaikki FC Kontun Wilma Tornia lukuun ottamatta ovat maailmankisojen ensikertalaisia. Maalissa Suomella on Järvenpään Palloseuran luotettava torjuja Sandra Ramberg, Julia Niska ja Melina Mäkimartti edustavat Rovaniemen Palloseuraa, Kia Linturi Koivukylän Palloseuraa ja Janette Teerenmaa FC Kuusysiä.

Lue koko joukkueen esittely täältä! >>

Joukkue saapui Berliiniin torstaina. Perjantaina päästiin ottamaan tuntemaa Maifeldin nurmeen.

– Treeneissä sain vedettyä ensimmäistä kertaa ylärimaan. Se oli hienoin teko, sanoo Janette Teerenmaa, joka pelaa pääasiassa hyökkääjänä tai keskikentällä.

Suomesta on neljättä kertaa naisten joukkue mukana Special Olympics -maailmankisoissa. Ateenassa 2011 Suomi sijoittui viidenneksi, Los Angelesissa 2015 tuli kultaa ja Abu Dhabissa 2019 hopeaa.

Berliinin Special Olympics -maailmankisoissa naisten Unified-jalkapallossa on mukana 11 joukkuetta. Special Olympics -kisoihin kuuluu niin sanotut tasoluokittelut, joiden perusteella joukkueet jaetaan 3–8 joukkueen divisiooniin, joissa joukkueet ovat keskenään mahdollisimman tasaväkisiä. Näissä divisioonissa jaetaan kussakin mitalit kolmelle parhaalle. Tällä varmistetaan se, että kaikilla kisoihin osallistuvilla urheilijoilla on aito mahdollisuus kilpailla mitaleista, eivätkä mitalit mene pelkästään esimerkiksi kaikista lievimmin kehitysvammaisille urheilijoille.

Suomi pelaa tasoluokitteluotteluissa Moldovaa, Slovakiaa, Keniaa ja Taiwania vastaan. Näiden otteluiden pohjalta kisajärjestäjät arvioivat Suomen joukkueen tason ja asettavat sen sopivaan divisioonaan. Naisten Unified-jalkapallossa toisessa divisioonassa tulee olemaan kuusi ja toisessa viisi joukkuetta. Vasta tasoluokitteluotteluiden päätyttyä tiistaina saadaan tietää Suomen varsinaisen turnauksen otteluiden vastustajat ja ajankohdat.

– Uutuutena aiempiin kisoihin verrattuna nyt myös tasoluokitteluotteluiden tulokset voidaan ottaa mukaan varsinaiseen turnaukseen siltä osin, kun kyse on samaan divisioonaan sijoitettavista joukkueista. Tällä saadaan ottelumäärä pysymään kohtuullisena ja samalla estetään se, ettei mikään joukkue voi pelailla tasoluokittelupelejä puolivaloilla, jotta pääsisivät itselleen suotuisampaan divisioonaan, Suomen päävalmentaja Jarmo Pelli sanoo.

Unified-jalkapallossa on alati läsnä vilunkipelin mahdollisuus juuri Pellin mainitsemalla tavalla sekä siten, että esimerkiksi partneripelaaja ottaa liian dominoivan roolin pelitapahtumista jättäen joukkuetoverinsa statistin rooliin.

– Meidän joukkue on saanut aiemmissa kisoissa kiitosta siitä, että olemme sisäistäneet Unified-urheilun idean. Tänne ei hirveän montaa joukkuetta jalkapalloon kelpuuteta, vaikka lajia pelataan varmasti kaikissa kisoihin osallistuvista maista. Ehkä meidän rehellisellä pelaamisellamme on ollut roolinsa siihen, että tulimme valituksi kisoihin, Pelli toteaa.

– Partnerina pelaaminen on ihan samanlaista pelaamista kuin muutenkin, mutta ohjeistetaan enemmän muita pelaajia kentällä, kun omissa sarjapeleissä. Tässähän ei ole varsinaisesti mitään sääntöjä, mitä partnerit saavat ja eivät saa tehdä, mutta pitää oppia vähän lukemaan peliä, että miten missäkin kohtaa toimitaan. Ja sitten tietysti kentän ulkopuolella autetaan, jos pelaajille tulee jotain probleemeja, sanoo Suomen joukkueen partneri Jenni Summanen.

– Meidän partnerit on ainakin tosi hyviä pelaamaan. Niillä on myös hyvä huumorintaju, kehuu Janette Teerenmaa.

Special Olympics -maailmankisoihin ei ole karsintajärjestelmää, vaan kisajärjestäjät jakavat maille paikkoja sen mukaan, miten aktiivista toimintaa niissä kyseessä olevan lajin kohdalla on sekä joidenkin muiden, kirjoittamattomien kriteerien mukaan. Kuten Suomen tasoluokitteluiden vastustajien listasta – Moldova, Taiwan, Kenia ja Slovakia – käy ilmi, Berliinin jalkapalloturnauksessa on mukana varsin eksoottinen kattaus joukkueita maailman joka kolkasta.

Suomen naisten joukkueen valmistautuminen Berliinin kisoihin on valmentaja Pellin mukaan käytännössä käynnistynyt pian edellisten, vuoden 2019 Abu Dhabin kisojen jälkeen, vaikka lopullinen joukkue nimettiinkin vasta lokakuussa 2022. Pelaajat harjoittelevat ja pelaavat kotiseuroissaan ja kokoontuvat pari kertaa vuodessa Special Olympics -leireille. Lisäksi koko Suomen 65 urheilijan maailmankisajoukkueelle, Sisujengille, järjestettiin valmistautumisleirit Pajulahdessa loppuvuodesta 2022 ja tämän vuoden huhtikuussa.

Pelli kertoo, että naispelaajien määrä Suomen Special Olympics -jalkapallossa on harmillisen pieni, ja huolta on myös kokonaispelaajamäärän laskusta koronaviruspandemian jälkeen. Jos Unified-jalkapallo saisi seuratasollakin tuulta kunnolla siipiensä alle, niin se voisi olla ratkaisu ongelmaan, Pelli uskoo.

– Pienellä paikkakunnalla on vaikea saada joukkuetta kasaan kehitysvammaisista urheilijoista, mutta jos olisi kotimaassakin mahdollista pelata Unified-sarjaa, niin joukkueen saisi kasaan pienemmällä määrällä pelaajia. Jokaisesta seurasta saa varmasti mukaan partnereita, kunhan tätä Unified-sanomaa vain saataisiin paremmin nostettua esiin, Pelli sanoo ja toteaa koripallossa Unified-sarjan pyörineen mallikkaasti jo toistakymmentä vuotta.

– Unified-sarja olisi tosi hyvä juttu, mutta siihen tarvittaisiin vain taustalle porukkaa, jotka oikeasti tekisivät työtä sen toteutumiseksi, toteaa partneri Pihla Jokinen.

– Ja se vaatii sitä, että saadaan paremmin näkyvyyttä Suomessa näille kisoille ja Unified-jalkapallolle, Jenni Summanen komppaa.

Berliinin kisojen tavoitteiden osalta Pelli arvelee pelaajien kyllä hakevan kultaa, mutta valmentajille tärkeintä on, että joukkue saa onnistumisia ja tuntee peli-iloa.

– Viime kesänä Göteborgin Gothia Cupissa meidän pelaajat tutustuivat Belgian joukkueen pelaajiin ja tänään, kun he tapasivat taas, niin siellä halailtiin ja oltiin tosi hyvää pataa. Kyllähän tällaiset kansainväliset tuttavuudetkin ovat aika mahtava homma, Pelli toteaa.

– Olen jo saanut hyviä ystäviä muiden lajien urheilijoistakin, mikä on hieno juttu. Joukkueen kanssa ollaan kyllä puhuttu, että kultaa olisi mukava voittaa, linjaa puolestaan Janette Teerenmaa.

Suomen naisten Unified-jalkapallojoukkueen ohjelma Special Olympics -kesämaailmankisoissa (ajat Suomen aikaa)

Tasoluokittelu-ottelut

·         Sunnuntai 18.6. klo 15.30 Suomi–Moldova

·         Sunnuntai 18.6. klo 19.30 Suomi–Slovakia

·         Maanantai 19.6. klo 17.00 Suomi–Kenia

·         Tiistai 20.6. klo 12.00 Suomi–Taiwan

Varsinainen turnaus (otteluaikataulu varmistuu tiistaina)

·         Keskiviikko 21.6. klo 12.00 ja/tai 16.00

·         Torstai 22.6. klo 15.00

·         Lauantai 23.6. klo 15.00

Suomen koko joukkue Special Olympics -kisoissa 2023.

Special Olympics -maailmankisat alkoivat lauantaina 17.6. ja jatkuvat sunnuntaihin 25.6 asti. Lue niistä lisää täältä! >>

Sisujengin edesottamuksia voi seurata Special Olympics Finlandin some-kanavien kautta: Insta: @so_finland, Facebook: Special Olympics Finland ja Twitter: @so_finland sekä Unified-jalkapallon omilta tileiltä: Insta: @special_jalkapallo ja Face: Special Olympics Jalkapallo.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit