Naisten futsalmaajoukkue matkaa Ruotsiin kolmen maan turnaukseen

Naisten futsalmaajoukkue kohtaa tulevana viikonloppuna Puolan ja Ruotsin. Turnauksesta haetaan vauhtia EM-kotikarsintoihin valmistautumiselle.

Naisten futsalmaajoukkue Eerikkilän leirillä elokuussa.Kuva: Kalevi Hämäläinen

1.9.2022 klo 10:06

Suomen naisten futsalmaajoukkue kohtaa 3.–4. syyskuuta pelattavassa kolmen maan turnauksessa Puolan ja Ruotsin. Ottelut pelataan Ruotsin Alingsåsissa. Turnaukseen on lähdössä kolmesta maalivahdista ja 13 kenttäpelaajasta koostuva ryhmä, joka tulee muodostamaan rungon myös EM-kotikarsintojen joukkueelle. Maajoukkueen ryhmä on hieman elänyt alkukauden aikana, mutta päävalmentaja Jaakko Laitisen mukaan Suomella on kasassa hyvin kilpailukykyinen ryhmä. 

– Muutamat keväällä ja kesällä varmistuneet kokeneiden pelaajien lopettamiset sekä muutamien ainakin hetkelliset poisjäännit liigatasolta ovat hieman kaventaneet valinnan varaa karsintoja ajatellen, mutta toisaalta on myös löydetty uusia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, jotka eivät välttämättä olisi päässeet esiin samalla tavalla, jos ei poisjääntejä olisi tullut, Laitinen avaa kokoonpanoa.  

Maajoukkueen runkopelaajista Ruotsin turnauksen joutuu jättämään väliin Ylöjärven Ilvestä edustava Senni Viren, sillä hän loukkaantui edellisellä maajoukkueleirillä. Virenin uskotaan kuitenkin kuntoutuvan hyvissä ajoin ennen karsintoja. Ruotsin turnauksessa hänet korvaa Kampuksen Dynamoa edustava Heidi Malkki.  

Jaakko Laitisen mukaan Suomella on edessä kovia otteluita Ruotsissa.

Ruotsissa edessä hyvät tasomittarit 

Puola ja Ruotsi ovat molemmat kovia futsalmaita, joten Suomella on edessään tasokas miniturnaus. Kovat pelit ennen lokakuun EM-karsintoja tuottavat tärkeää tietoa joukkueen tämän hetkisestä tasosta. 

– Joukkue on nyt hyvin lähellä lopullista muotoaan karsintojen ollessa enää noin 50:n päivän päässä. Kaikki tieto ja kokemus mitä nyt vielä saadaan hyvätasoisesta turnauksesta on luonnollisesti erittäin tärkeää niitä ajatellen, Laitinen sanoo. 

Suomi tulee turnauksessa kokeilemaan hieman erilaisia koostumuksia ja taktiikoita tulevia karsintoja varten. Turnauksen pääasiallinen tavoite onkin valmistaa joukkuetta EM-karsintoihin, vaikka totta kai turnauksessa aina pelataan myös voitosta. 

– Maaotteluissa tavoitteena on aina tietenkin voittaminen ja hyvät tulokset antavat aina lisää luottamusta tekemiseen. Tiedostamme kuitenkin, että tärkeimmät ottelut ovat edessä lokakuussa ja nyt on vielä mahdollisuus kokeilla erilaisia koostumuksia ja taktiikoita mitkä eivät välttämättä ole puhtaasti tuloksesta pelattaessa optimaalisia. Pelillisesti haluaisin nähdä näissä otteluissa, että etenkin hyökkäyspelissä olemme kehittyneet sitten Kroatian kesän turnauksen, Laitinen avaa. 

Kesällä Kroatiassa pelatussa Futsal Week turnauksessa Suomi kohtasi myös Ruotsin turnauksessa mukana olevan Puolan. Tuolloin Suomi kärsin kirvelevän 0–1. Edessä on siis paitsi mahdollisuus revanssiin, myös hyvä tilaisuus tarkastella oman joukkueen kehitystä. 

– Puola oli ainoa joukkue jolle hävisimme Kroatian turnauksessa, joten näen sen erittäin sopivana testinä tähän hetkeen. Heidän joukkueensa on taktisesti hyvä ja he pyrkivät aina pelaamaan vahvuuksiensa kautta. Meidän tasoinen joukkue, jonka kanssa pelatut maaottelut ovat ratkenneet  pienellä maalierolla, Laitinen arvioi. 

 EM-karsintavastustaja Ruotsin testissä 

Puolan lisäksi Suomi kohtaa Ruotsin. Ruotsissa naisten futsal on ollut kovassa nosteessa ja joukkue on kehittynyt isoin askelin. Ruotsi oli mukana myös Kroatian turnauksessa kesällä. Silloin Suomi oli vahvempi selkein 4–1-lukemin. Laitinen pitää Ruotsia siitä huolimatta kovana vastustajana. 

– Ruotsi on tehnyt määrätietoista työtä kehittymisen eteen ja Kroatian turnauksessa nähtiin jo paljon viitettä siitä. Näkisin heidät meidän tavoin tällä hetkellä Euroopan Top 10 joukkueena, jolla kehityksen jatkuessa on jo lähitulevaisuudessa mahdollisuuksia haastaa aivan maanosan kärkijoukkueita, Laitinen pohtii. 

Suomi tulee kohtaamaan Ruotsin myös EM-karsinnoissa. Tilanne suhteellisen harvinainen, sillä karsintavastustajia harvoin kohdataan näin lähellä karsintaturnausta. Laitisen mukaan tämä ei kuitenkaan ole ongelma, vaan tärkeintä on saada alle kovia otteluita. 

– Ruotsin päätyminen samaan lohkoon karsinnoissa selvisi vasta sen jälkeen, kun tätä turnausta oltiin jo ohjelmaan pitkälti suunniteltu. En näe sitä mitenkään ongelmalliseksi, koska kilpaurheilussa on yleisesti aivan normaalia kohdata samoja joukkueita useitakin kertoja lyhyen ajan sisään vaikkakin se maajoukkuetasolla on harvinaisempaa. Tärkeimpänä asiana taustatiimin kesken nähtiin keväällä se, että meille oli lukkoon lyötynä kovatasoiset pelit syyskuulle, joiden ympärille on muuta ohjelmaa voitu sovitella jo hyvissä ajoin, Laitinen päättää.  

 

Suomen ottelut Ruotsissa: 

 3.9. klo 17:00 Suomi – Puola 
4.9. klo 18:00 Ruotsi – Suomi 

Ajat ovat Suomen aikaa.    

Suomen joukkue: 

Maalivahdit (3):   

Siiri Lilja, MusaFutsal   
Tiia Ropanen, PJK   
Lilli Sandström, Ilves FS   

Kenttäpelaajat (13):   

Hanna Halonen, HIFK FS   
Anna-Kaisa Hannuksela, HIFK FS   
Netta Hannula, MuSaFutsal   
Matilda Herranen, Ilves FS   
Emilia Jokisalo, GFT   
Tiia Juntikka, FTK   
Sini Lauermaa, MuSaFutsal   
Sandra Lind, GFT   
Anni-Elina Luotonen, MuSaFutsal   
Maria Mäntylä, GFT   
Elina Setälä, MuSaFutsal   
Heidi Malkki, KaDy 
Jasmin Ylikraka, MuSaFutsal 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit