Naisten futsalmaajoukkue aloittaa EM-karsintaurakkansa Ruotsia vastaan

Naisten futsalmaajoukkueen EM-karsintaturnaus käynnistyy 19. lokakuuta klo 19, kun Vantaan Energia Areenalla vastaan asettuu naapurimaa Ruotsi.

Sini Lauermaa futsalmaajoukkueen harjoituksissa.Kuva: Ⓒ Heini Lehtipuu /heinilehtipuu

18.10.2022 klo 16:20

Naisten futsalmaajoukkue aloittaa EM-karsintaturnauksensa keskiviikkona, kun vastaan asettuu tuttuakin tutumpi naapurimaa Ruotsi. Maat ovat kohdanneet viimeisen vuoden aikana jo kahdesti: kerran Kroatian Futsal Weekillä ja kerran Ruotsissa kolmen maan turnauksessa. Molemmilla kerroilla Suomi on selviytynyt ottelusta voittajana. Futsal Weekillä Suomi voitti lukemin 4–1 ja Ruotsissa lukemin 1–4.  

Ruotsi pelaa hyökkäyssuuntaan hyvin perinteisellä 3-1-formaatiolla. Joukkue pyrkii tyhjentämään painottoman laidan ja luomaan ylivoiman pallon puoleiselle kenttäpuoliskolle. Ruotsi pyrkii etenemään laidoilta seinäsyöttöjen ja laitanostojen avulla, mutta hakee palloa myös aktiivisesti pivot-pelaajille.  

Vaikka Suomi lähtee otteluun Ruotsia vastaan ennakkosuosikkina, löytyy länsinaapurista paljon taitoa ja osaamista, mitä ei missään nimessä pidä ylenkatsoa. Tämän tiedostaa myös maajoukkueen kantaviin voimiin jo vuosia kuulunut Sini Lauermaa.  

– Ruotsilla on erittäin taitavia yksilöitä. He luottavat vahvasti siihen. Meillä on ollut tiukkoja pelejä, eikä tästäkään tule helppoa peliä. He pistävät varmasti kaiken peliin. Uskon kuitenkin, että me olemme joukkueena valmiimpia, Lauermaa sanoo.  

Erityiseen tarkkailuun Ruotsin joukkueesta kannattaa laittaa Serie A:ssa Kick Off C5 Femminile Milanossa pelaava Madeleine Stegius. Taitava molempijalkainen pelaaja on paljon pallossa. Samaa voidaan sanoa myös Nanna Janssonista, joka pelasi viime kauden Espanjassa, mutta pelasi täksi kaudeksi Ruotsiin. Ulkomailta kokemusta on myös Ruotsin todennäköisellä ykkösmaalivahdilla Amanda Olssonilla, joka on aikaisemmin pelannut Kreikan sarjassa.  

 

Pelaajavartiointi voi kääntyä Suomen eduksi 

Ruotsi on tavallisesti puolustanut tarkasti pelaajavartioinnilla. Vaikka Ruotsi on aikaisemmissa otteluissa osoittanut puolustavansa uhrautuvasti, pelaajavartiointi antaa Suomen taitavilla pelaajille mahdollisuuden loistaa. Esimerkiksi maajoukkuekonkareista pivot-pelaaja Tiia Juntikka ja laituri Netta Hannula ovat erittäin vahvoja haastamaan 1v1. Viime vuosina Suomen joukkue on myös vahvistunut uusilla taitureilla. 

– Olemme menneet viime vuosina paljon eteenpäin. Joukkueeseen on tullut uusia, erittäin taitavia pelaajia, Lauermaa kertoo. 

Nuoremman sukupolven taitureista voidaan nostaa esimerkiksi Emilia Jokisalo ja Matilda Herranen, joista kumpikin luo uhkaa myös erittäin tulisella laukauksellaan. Jokisalo ja Herranen ovat myös molemmat kokeilleet siipiään ammattilaiskentillä Italiassa, mutta molemmat palasivat valmistautumaan EM-karsintoihin Suomen sarjaan. Vaikka molemmat pelaajista ovat vielä nuoria, Jokisalo on kuulunut maajoukkueen runkoon jo pitkään. Herranen debytoi maajoukkueessa viime vuoden lokakuussa tehden heti hattutempun Slovenian verkkoon.  

Tuoreita tulokkaita maajoukkueessa ovat myös Jasmin Ylikraka, Anni-Elina Luotonen, Heidi Malkki sekä Sandra Lind. Näistä pelaajista Lind onnistui Ruotsin kolmen maan turnauksessa maalinteossa juuri Ruotsin verkkoon.  

 

Matilda Herranen (vas.) kuuluu maajoukkueen nuorempaan kaartiin. Sini Lauermaa (oik.) on kuulunut runkopelaajiin jo pitkään.

Joukkueessa odottavainen fiilis 

EM-karsintaturnaus on Suomen joukkueelle erityinen, sillä naiset pääsevät vihdoin pelaamaan suomalaisyleisön eteen. Ruotsia vastaan pelattava karsintaottelu on vasta kolmas Suomessa pelattava naisten A-maaottelu. On siis selvää, että tämä tuo turnaukseen erityistä tunnetta myös joukkueelle.  

– Joukkueessa on todella hyvä, mutta odottavainen fiilis. Kaikki odottavat innolla, että pääsisimme jo pelaamaan. Onneksi se jo kohta koittaa, Lauermaa pohdiskelee.  

EM-karsinnat tuovat Vantaalle tasokkaita, maailmanluokan futsalotteluita, joita ei Suomessa liian usein nähdä. Lauermaa toivookin, että mahdollisimman moni lähtee kannustamaan Suomea näihin huippuotteluihin.  

– Toivon, että kaikki tulevat sankoin joukoin katsomaan meidän pelejä. Se on meille todella tärkeää. Me tarvitsemme sen tuen tänne katsomoon, Lauermaa päättää. 

 

Suomen ottelut EM-karsintaturnauksessa: 

Ke 19.10. klo 19:00 Ruotsi – Suomi 
To 20.10. klo 19:00 Suomi – Belgia 
La 22.10. Klo 17:00 Suomi – Espanja 

 

Ottelut pelataan Vantaan Energia Areenalla. Lippuja otteluun voi ostaa osoitteesta lippu.fi. Matseja voi seurata kotisohvilta myös Yle Areenan välityksellä.  

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit