Naisten Futsal-Liigassa HIFK FS toiseen peräkkäiseen suomenmestaruuteen

HIFK FS:n ja YIlveksen ratkaisevaan viidenteen otteluun edenneen finaalisarjan päätöskamppailu oli lopulta helsinkiläisten näytös. Historiallisen 345-päisen kotiyleisön edessä pelanneet punapaidat karkasivat kahden maalin karkumatkalle avausjaksolla ja kasvattivat vielä jälkimmäisellä 20-minuuttisella loppulukemiksi 7–2 (4–2). Mestaruus oli HIFK FS:lle toinen peräkkäinen.

Mestaruuden ratkettua ilo oli ylimmillään koko HIFK-yhteisössä.Kuva: Kalevi Hämäläinen

6.5.2024 klo 10:40

HIFK FS–YIlves 7–2 (4–4)
Otteluvoitot 3–2

Kovan finaalisarjan viimeinen kamppailu oli tasaisen alun jälkeen HIFK FS:n näytös, ja helsinkiläiset pääsivät juhlimaan suomenmestaruutta lopulta selvällä voitolla viidennestä ottelusta. Ottelu alkoi vauhdilla, ja heti ensimmäisestä hyökkäyksestä kotijoukkue sai laatupaikan, muttei maalia. Avausosuma syntyi juuri neljän minuutin täytyttyä, kun Tiia Savolainen riisti pallon puolessa kentässä ja petasi Minttu Ylikrakalle hyvällä seinäpelillä helpoin työn putata maalin edestä käytännössä tyhjiin. Johto ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun vain puolen minuutin kuluttua puolestaan Tilda Pyykkönen ja Ella Lehtonen pelasivat nopean seinäpelin laidassa ja ensin mainittu laukoi kaukaa laidasta millintarkan laukauksen maata pitkin takatolpan kautta sisään. Vieraat painelivat nopeasti vielä johtoon, kun vajaan kahden minuutin kuluttua Jenni Häkli riisti hyökkäysalueella ja Esra Erden laukoi noin kahdeksasta metristä maata pitkin verkkoihin. Monesti finaalisarjassa tappioasemasta noussut HIFK FS ei tästä kuitenkaan hämmentynyt. Tasoitusmaali syntyi ajassa 9:34, kun helsinkiläiset katkaisivat jälleen puolessa kentässä ja Selja Laine pääsi tarjoilemaan näppärästi sivuun Hanna Haloselle, joka sai toisella yrittämällään viimeisteltyä nipin napin maaliviivan paremmalle puolelle. Seuraavan kolmen ja puolen minuutin aikana kotijoukkue osui vielä kahdesti – ensin Selma Rantalan toimitus laidasta maalille kimposi epäonnekkaasti YIlves-puolustuksesta omaan maaliin, ja tämän jälkeen nopea vastahyökkäys päättyi Savolaisen viimeistelyyn Dali Mellerin hyvästä poikittaissyötöstä. Näissä 4–2-lukemissa mentiin tauolle.

Kotijoukkue aloitti toisenkin jakson ryminällä. 22. peliminuutilla se kävi ensin tolpassa, ja nopeasti tämän perään Siiri Ahon pitkä heitto löysi YIlves-puolustuksen selustasta Halosen, joka viimeisteli tuttuun eleganttiin tyyliinsä pienellä nostolla pallon maaliin – 5–2. YIlvekselläkin oli muutama paikka viritellä nousua, mutta tarvittavaa laatua ei viimeisissä ratkaisuissa ollut, ja finaalisarjassa alkoi olla ratkaisun tuntua ajassa 32:24, kun Meller riisti pallon hyökkäyskulmassa ja taiteili upeasti lopulta kantapäällään etukulmasta sisään. YIlves alkoi hyvissä ajoin pyörittämään ylivoimaa, mutta tuloksetta, ja Halonen pääsi laittamaan vielä tyhjiin hattutempun täydentäneen kolmannen maalinsa ja loppulukemiksi 7–2. Kotijoukkueen parhaana palkittiin Savolainen, vierailta maalivahti Helena Unkuri.

Tiia Savolainen on juuri viimeistellyt 4–2-osuman.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Oikeanlainen asenne kunnossa heti alusta alkaen

HIFK FS:n kolme maalia iskenyt kapteeni Halonen näki ottelun ratkaisun olleen helsinkiläisten asenteessa, joka oli huippuunsa viritetty tällä kertaa heti aivan alusta lähtien – ratkaiseva viides ottelu oli finaalisarjassa myös ainoa ottelu, jossa HIFK FS oli johtoasemassa ensimmäisen jakson jälkeen.

– Lähdettiin sellaisella asenteella, että haluttiin voittaa ihan alusta asti. Koko kausi ollaan harjoiteltu hyvin, että kyllä me osataan ne asiat, ja tänään sitten oikeanlainen asenne ratkaisi sen, että voitettiin, Halonen näkee.

Sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörssin voittanut Halonen oli kolmella maalillaan myös yksi viimeisen finaalin ratkaisupelaajista. Omien onnistumisten sijaan päällimmäisenä mieleen kuitenkin jäi koko joukkueen upea suoritus sekä historiallinen 345-päinen kotiyleisö, jonka kanssa kelpasi juhlia onnistumisia.

– En edes itse asiassa huomannut, että tuli itselle niin monta maalia. Huomasi vain tuon upean fanijoukon, niiden edessä oli ihan huikea tuulettaa. Loppupeleissä ihan sama, kuka ne maalit tekee, mielestäni jokainen, joka tänään oli kentällä, oli isossa roolissa. Yhdessä tehtiin tämä, kapteeni päättää.

Kapteeni pääsi nostamaan pokaalia ensimmäisenä joukkueensa keskellä.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Päävalmentaja jakaa kiitosta Suomen parhaalle pelaajistolle

Ylivoimaisesti runkosarjan voittanut HIFK FS joutui ensimmäistä kertaa kunnolla puntariin tällä kaudella finaalisarjassa, jossa se oli ajoittain vaikeuksissa ja oli hävitäkin suomenmestaruuden viime sunnuntaina ennen lopun hienoa nousua neljännessä ottelussa. Joukkueen päävalmentaja Ilkka Somero antaakin tunnustusta vastustajalle, jonka kanssa helsinkiläiset ottelivat hienon finaalisarjan.

– Hatunnosto Ylöjärven suuntaan, että pystyi tekemään finaalisarjan tosi vaikeaksi. Luulen, että varmaan isoin haaste meillä oli se, että ollaan päästy koko kausi vähän helpolla – siitä ollaan paljon puhuttu, se ollaan tiedostettu ja siihen on pyritty reagoimaan, mutta silti kun YIlves laittoi koville, meillä vähän kesti ennen kuin saatiin oma peli optimoitua, Somero näkee.

Päävalmentaja on toiseen peräkkäiseen suomenmestaruuteen päättyneeseen kauteen erittäin tyytyväinen. Hän jakaa ennen kaikkea kiitosta pelaajistolleen, jota pitää sarjan kovimpana.

– Kyllä sanoisin, että tämäkin kausi oli tosi hyvä, ollaan jo kaksi vuotta valmistauduttu ja treenattu laadukkaasti. Ja kyllä tämä menestys kiteytyy siihen, että meillä on Suomen parhaan pelaajat. Laaja ja äärettömän laadukas rinki, joten kyllä kiitos menee pelaajille.

Halosen tapaan Somero on erittäin iloinen sankasta yleisöjoukosta, joka oli löytänyt Pirkkolaan katsomaan finaalien ratkaisua. Valmentajalta yleisömassa menee ottelun tuoksinassa ehkä hieman ohi, mutta ennen kaikkea Somero iloitsee pelaajiensa puolesta, jotka pääsivät ottelemaan kentällä mahtavassa tunnelmassa.

– Mieletön juttu, että saatiin katsomo oikeasti täyteen ja oli myös hyvin ääntä ja tunnelmaa. Tuossa valmentajana selkä katsomoon päin ollessa sitä ei itse pelin aikana ihan niin ajattele, mutta oli kyllä hieno fiilis jo siinä puoli tuntia ennen matsin alkua, kun alkoi silloin jo olemaan 200 katsojaa paikalla. Kiitollinen fiilis erityisesti pelaajien kannalta, että tuossa on kyllä makea pelata, Somero päättää.

Mestarivalmentaja Ilkka Somero.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Vaikka kirkkain kruunu jäi saavuttamatta, oli hopeamitali YIlveksen seurahistorian paras suoritus.Kuva: Kalevi Hämäläinen