MM-unelma murskaksi – Hollanti kaatoi Suomen jatkokarsinnoissa

Miesten futsalmaajoukkue kohtasi Hollannin MM-jatkokarsintojen ratkaisuottelussa keskiviikkona Vantaalla. MM-kisapaikka jäi vain sekuntien päähän jännitysnäytelmässä, jonka Hollanti lopulta voitti rangaistuspotkukilpailussa.

Lassi Lintula toi Suomen tasoihin.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

17.4.2024 klo 21:31

Jatkokarsinta pelattiin formaatilla, jossa karsintaparin molemmissa otteluissa yhteensä enemmän maaleja tehnyt joukkue sai kisapaikan. Avausottelu päättyi lauantaina Almeressa lukemiin 1–1, joten keskiviikon ottelun voittajalle oli luvassa paikka syksyllä Uzbekistanissa pelattavaan MM-lopputurnaukseen.

Suomen avausviisikon muodostivat maalivahti Antti Koivumäki, Tero Intala, Lassi Lintula, Jani Korpela ja Iiro Vanha. Ottelun panokset näkyivät ensimmäisillä minuuteilla, kun molemmat joukkueet pelasivat tarkasti ja välttivät riskejä. Tuukka Pikkarainen loukkaantui harmillisesti noin kolmen minuutin pelin jälkeen ja joutui jättämään kentän.

Suomi hallitsi palloa Hollannin hyökkäysten jäädessä lyhyiksi kotijoukkueen korkean prässin ansiosta. Avausottelussa Suomen ainoasta maalista vastannut Jaakko Alasuutari oli lähellä maalintekoa viiden minuutin pelin jälkeen, mutta Hollannin maalivahti Manuel Kuyk venyi hyvään lähitorjuntaan.

Hollanti sai ensimmäisen maalipaikkansa kahdeksan minuutin jälkeen, kun Ayob Boukhari leikkasi sisään ja laukoi. Koivumäki oli pallon tiellä ja Suomen maali säilyi koskemattomana. Pian tämän jälkeen Kuyk pysäytti Henri Alamikkotervon kovan laukauksen. Alamikkotervo kokeili uudestaan heti seuraavassa hyökkäyksessä – tällä kertaa pallo lipui niukasti takakulman ohi.

Kotijoukkue oli selvästi hallitsevampi osapuoli avausjaksolla täpötäyden Energia Areenan edessä. Avausmaali oli lähellä vapaapotkukuviosta kymmenen minuutin kohdalla, mutta Alamikkotervon laukaus pysähtyi Hollannin puolustuksen blokkiin.

Kuten Almeressa, Hollannin hyökkäyspeli perustui pitkälti taitavien yksilöiden haastoihin. Kotijoukkue piti Hollannin taiturit melko hyvin kurissa, vaikka muutamaan otteeseen haasto keskustaan avasi laukaisupaikkoja vieraille.

Suomi vaihtoi maalivahtiaan jatkuvasti Kasper Kangaksen tuodessa uuden aseen Sergio Gargellin miehistön hyökkäyspeliin. Lintulan terävä laukaus viuhui hieman tolpan väärälle puolelle ajassa 13:26. Seuraavaksi Kuyk torjui Jere Intalan laukauksen kulmapotkusta.

Molempien joukkueiden virhesaldo kasvoi tasaisesti avausjaksolla. Sekä Suomen että Hollannin rikkeet olivat täynnä noin viisi minuuttia ennen taukoa.

Vierasjoukkue siirtyi johtoon kuin varkain ajassa 16:15. Kotijoukkueen harhasyöttö omalla kenttäpuoliskolla päätyi Jordany Martinukselle, joka sijoitti pelivälineen verkkoon.

Suomi loi painetta vieraiden maalille ensimmäisen jakson viimeisten minuuttien aikana. Hollannin kapteeni Kuykin loistopelastukset kuitenkin pitivät Suomen maalisarakkeen nollassa ja tauolle lähdettiin Hollannin maalin johdossa.

Suomi hallitsi peliä avausjaksolla, palloa ei saatu verkkoon.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

Toinen jakso

Suomi jatkoi toisella jaksolla siitä, mihin ensimmäisellä jäätiin. Pelin painopiste oli vahvasti Hollannin maalilla. Vieraiden maalivahti otti jälleen torjunnan, kun Kangas kokeili kaukaa. Suomi laukoi aktiivisesti, mutta joko Kuyk oli pallon edessä tai vedot viuhuivat maalipuiden ohi.

Kotijoukkue sai todella kylmän suihkun niskaansa ajassa 26:55. Pitkä syöttö avasi Suomen puolustuksen ja Martinus pääsi iskemään illan toisen osumansa.

Suomi onnistui kuitenkin elintärkeässä kavennusmaalissa lähes heti. Iiro Vanha hankki Suomelle keskeltä vapaapotkun, jonka Justus Kunnas latasi voimalla Hollannin verkkoon ja kotiyleisö pääsi juhlimaan ensimmäistä kertaa.

Pelinkuva säilyi samanlaisena myös kahden nopean maalin jälkeen. Laukaukset viuhuivat vieraiden maalille, mutta Hollanti kesti vielä. Vieraiden virheet täyttyivät jo noin yhdeksän minuuttia ennen täyttä aikaa.

Suomi pääsi kokeilemaan tasoitusta kymmenestä metrin pisteeltä noin kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa. Kuyk pysäytti Kunnaksen laukauksen, mutta kotiyleisön riemuksi heti seuraava hyökkäys tuotti tulosta. Tero Intala lähetti maalille pallon, jonka Lintula ohjasi päällään maaliin.

Vain minuutti tästä ja juhlat jatkuivat. Vanha laukoi Korpelan tarjoilusta pallon tolppaan, josta se kimposi Kuykin kautta verkkoon ja Suomi siirtyi ansaittuun johtoon.

Hollanti lähti hakemaan tasoitusta lentävällä maalivahdilla noin neljä minuuttia ennen täyttä aikaa. Kangaksen upea jalkatorjunta esti maalin, kun peliä oli jäljellä minuutti. Voitto oli vain kuuden sekunnin päässä, kun Boukharin laukaus upposi Suomen maalin takakulmaan.

Jatko-ottelu

Uskomaton jännitysnäytelmä jatkui jatko-ottelussa, jossa pelattiin kaksi viiden minuutin jaksoa. Kotijoukkue pääsi taas kymppipisteelle heti jatko-ottelun alussa. Tällä kertaa laukomaan asettui Tero Intala, jonka veto pysähtyi ylärimaan. Paluupallo tippui Lintulalle, jonka ohjaus meni 2000-päisen yleisön harmiksi ohi maalin.

Korpela hankki Suomen seuraavan yrityksen kymmenestä metristä. Kunnas laukoi, mutta Kuyk oli jälleen pallon edessä. Jatko-ottelun ensimmäinen puolisko päättyi maalittomana.

Kotiyleisö kannusti Suomea raivokkaasti viimeisen viisiminuuttisen alussa. Kuyk jatkoi huimia otteitaan pysäyttämällä Vesa Liljan yrityksen läheltä.

Energia Areena hiljeni ajassa 46:43. Ismail Ouaddouh leikkasi sisään ja laukoi pelivälineen Suomen maalin yläkulmaan.

Kotijoukkue oli taas jahtaajan asemassa ja otti lentävän maalivahdin heti käyttöön. Suomi pyöritti peliä, mutta Hollannin puolustus piti isännät poissa vetopaikoilta. Mieletön draama jatkui kuitenkin, kun ottelua jäljellä enää sekunti. Lentävänä maalivahtina kentällä ollut Vanha ohjasi pallon takatolpalta sisään ja MM-kisapaikkaa lähdettiin ratkaisemaan rangaistuspotkukilpailussa.

Rangaistuspotkukilpailu

Suomelta ensimmäisenä vuorossa oli Korpela, joka onnistui. Myös Saber Ben Khalou osui Hollannin ensimmäisenä laukojana.

Seuraavaksi Kangas venytti verkkoja Kuykin takana. Hollannin Karim Moussoui pisti pallon ylänurkkaan ohi Koivumäen.

Kunnas epäonnistui Suomen kolmantena vetäjänä. Lahcen Bouyouzan onnistui omassaan ja Hollanti siirtyi johtoon.

Alamikkotervo sijoitti pallon varmasti verkkoon neljäntenä vetäjänä. Myös vieraiden Ishak Belhaj osui.

Vanha onnistui Suomen viidentenä vetäjänä, mutta Hollannin Ouaddouh upotti ratkaisevan pilkun ja Hollanti pääsi juhlimaan Suomen MM-unelman vaihtuessa karvaaseen pettymykseen.