Miesten Futsal-Liigassa välieräsarjojen kaksi ensimmäistä ottelua takana

Miesten Futsal-Liigan välierät starttasivat viikonloppuna. FC Kemin ja Vieska Futsalin ottelupari on kahden ensimmäisen ottelun jälkeen tasalukemissa 1–1, kun taas Akaa Futsal osoittautui SoVoa vahvemmaksi molemmissa joukkueiden välisissä kahdessa ottelussa.

Akaa Futsalin Bob (keskellä) on aivan jäätävässä pudotuspelivireessä – brassitähti on iskenyt neljässä jatkopelissä jo tehot 9+8.Kuva: Tuukka Nyström

22.4.2024 klo 19:03

Lauantai 20.4.

Akaa Futsal–SoVo 8–1 (4–0)

Akaa Futsalin ja SoVon ensimmäinen välieräottelu oli varsin yksipuolinen näytös. Kotijoukkue karkasi jo reilussa kuudessa minuutissa 3–0-johtoon – maalintekijöinä Tero Intala tarkalla sijoituksella oikeaan alanurkkaan Bobin syötöstä, Pedro elegantilla ja maltillisella viimeistelyllä maata pitkin puolittaisesta läpiajosta ja Jovan Stankovic aivan maalin edestä Jere Intalan laukauksen paluupallosta. Kolmannen maalin jälkeen somerolaiset selvisivät takaiskuitta tovin, mutta tauolle mentiin lukemissa 4–0, kun vielä reilu minuutti ennen taukosummeria Akaa Areenalla nähtiin magiaa à la Bob – brasilialainen nosti laidasta maata pitkin keskelle tulleen Pedron syötön yhdellä kosketuksella ilmaan yli SoVo-puolustuksen ja tälläsi puolittaisella saksipotkulla pallon vastustamattomasti neljännen kerran vierasjoukkueen verkkoihin. Yhden kauden hienoimman maalin siivittämänä siirryttiin tauolle.

Jo käytännössä ratkenneen ottelun intensiteetti laski selvästi viimeistään Stankovicin ja Markus Rautiaisen viimeistelemien 5–0- ja 6–0-maalien jälkeen pelikellon näyttäessä aikaa 25:51 – kummankin maalin syötti näppärillä syötöillä kukapa muukaan kuin Bob. Tovin päästä Rinor Karaca viimeisteli taidokkaalla nostolla pitkän kuljetuksensa päätteeksi vieraiden avausosuman, mutta kun vielä viimeisillä minuuteilla Juhana Jyrkiäinen sivalsi vielä kaksi lisämaalia isännille, kirjattiin loppulukemat tylyyn muotoon 8–1.

Kotijoukkueen parhaana palkittiin maalin ja neljä syöttöä kerännyt Bob, vierailta Karaca. Akaa Futsalille näytöstyyliin ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan, mutta heti seuraavana päivänä SoVo pääsi hakemaan korjausliikettä kotikentällään.

Kotijoukkueen otteluraportti
Vierasjoukkueen otteluraportti
Ottelun maalikooste (Ruutu+ & YouTube)

FC Kemi–Vieska Futsal 2–1 (6–5 rp.), 1–1 jo., 1–1 (1–0)

Kemissä ensimmäisen ottelun voittajaa saatiin taas jännätä aina rangaistuspotkukilpailuun asti, mutta kotijoukkue nappasi kenties marginaaleista pienimmällä ensimmäisen kiinnityksen finaalipaikkaan. Kovavauhtinen vääntö eteni tasaisena, ja ensimmäistä maalia saatiin odottaa avausjakson toiseksi viimeiselle minuutille asti. Maicon Tauan laukoi terävästi Anass Nasserin kulmapotkusta antamasta nostosta ja maalinedustalla vapaaksi jäänyt Enderson Suarez räjäytti yli 800-päisen kotiyleisön huutoon taidokkaalla ohjauksella kantapäällään maalin kattoon. Tämän maalin turvin FC Kemi pääsi tauolle 1–0-johdossa.

Ottelun kuva jatkui tasaisena, ja Vieska Futsal kampesi tilanteeksi 1–1 reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa. Ylivieskalaiset pelasivat hienosti maltilla loppuun asti saamansa ylivoimahyökkäyksen, ja Jaakko Alasuutari pääsi liruttamaan maalin edestä pallon Elmer Käännän syötöstä maaliin. Maalivahtien Rennan Cabralin ja Slobodan Tomicin esittäessä parastaan ei osumia varsinaisella peliajalla eikä 2 x 5 minuutin jatko-ottelunkaan aikana enää syntynyt, joten ensimmäistä ottelua lähdettiin ratkomaan kuuden metrin pisteeltä lauottavasta rangaistuspotkukilpailusta. Kummaltakin joukkueelta ensimmäisistä viidestä laukojasta onnistui kolme, joten kuudennesta laukojasta eteenpäin jatkettiin kerrasta poikki -tilanteessa laukojapari kerrallaan. Kahdeksansien laukojien kohdalla kemiläisten pelaajavalmentaja Boris Cizmar tälläsi voimalla yläriman kautta viivan paremmalle puolelle ja Cabral torjui virkaveljensä Tomicin yrityksen, joten avausottelun voitto meni niukasti ennätysyleisönsä edessä pelanneille isännille.

Kummankin joukkueen parhaana palkittiin maalinteossa varsinaisella peliajalla onnistuneet pivotit, kotijoukkueelta Suarez ja vierailta Alasuutari. FC Kemi siirtyi otteluvoitoissa yhden edelle, mutta Vieska Futsalilla oli heti sunnuntaina mahdollisuus tasoittaa puntit niin ikään Kemin jäähallissa pelattavassa toisessa välieräottelussa.

Tässä omintakeisessa torjuntayrityksessä Rennan Cabral ei onnistunut, mutta muuten brassivahti torjui rangaistuspotkukilpailussa kolmesti taaten avausvoiton FC Kemille.Kuva: Ari Vuorela

Sunnuntai 21.4.

FC Kemi–Vieska Futsal 1–4 (1–1)

FC Kemin ja Vieska Futsalin toinen välieräottelu oli lopulta suhteellisen selvästi vierasjoukkueen heiniä. Ylivieskalaiset siirtyivät johtoon yhdeksännellä peliminuutilla, kun Alasuutari otti Tomicin pitkän heiton upeasti haltuun yli oman puolustajansa ja viimeisteli tarkasti oikeaan alanurkkaan. Johto ei Vieska Futsalilla kuitenkaan kauaa pysynyt, kun kotijoukkue onnistui avaamaan vieraiden sivurajapuolustuksen ja Suarez pääsi ohjaamaan maalin edestä Nasserin toimituksen verkon perukoille. Tasalukemissa 1–1 asteltiin tauolle.

Toisella jaksolla ottelu alkoi pikkuhiljaa kääntyä selvemmin laajemman rosterin omanneelle Vieska Futsalille, kun hyvin kapealla kokoonpanolla liikkeellä ollut kotijoukkue ei enää pystynyt vieraidensa veroiseen intensiteettiin. Joni Pakola palautti johdon ylivieskalaisille hienolla yksilösuorituksella ja tarkalla viimeistelyllä vasemman tolpan kautta sisään katkaistuaan ensin liian matalaksi jääneen kemiläisten oman alueen syötön, ja alle minuutin päästä edellisestä ajassa 27:28 johto kasvoi kahteen maaliin Käännän laukauksen kimmottua suotuisan onnen avittamana Hannes Seikkalan ja tolpan kautta niukasti maaliviivan yli. Kotijoukkue pyrki vielä luonnollisesti nousemaan lopussa ylivoimalla, mutta Tomic viimeisteli viileästi kaukaa tyhjään maaliin loppulukemat 1–4 vajaat puolitoista minuuttia ennen loppusummeria.

Kotijoukkueen parhaana palkittiin Vesa Lilja, vierailta Kääntä. Näin Vieska Futsal tasoitti otteluvoitot 1–1:een, ja täten tulevana viikonloppuna joukkueiden välillä nähdään varmuudella kaksi koitosta ylivieskalaisten isännöimänä.

Fyysisissä kamppailuissa Vieska Futsal pystyi pitämään jalkaa kaasulla kovempaa ja pidempään.Kuva: Ari Vuorela

SoVo–Akaa Futsal 3–7 (2–2)

Sunnuntaina Somerolla nähtiin avausottelua sekä myös sunnuntain loppulukemia huomattavasti tasaisempi vääntö, jossa Akaa Futsal sai tehdä täyden päivätyön toisen otteluvoittonsa eteen. Kotijoukkue siirtyi johtoon yhdeksännellä peliminuutilla, kun keskialueen riisto jälkeen Antti Korhonen tarjoili vastahyökkäyksestä sivuun Mergim Bushille, jolla oli kohtuullisen helppo työ sijoittaa SoVo ensimmäistä kertaa johtoon Akaa Futsalia vastaan tällä kaudella. Dusan Milojevic toi vieraat tasoihin ajassa 15:46 Jere Intalan löydettyä tämä poikkisyötöllä pienoisen maalinedushässäkän päätteeksi, ja 1–1-tasalukemat näyttivät säilyvän tauolle asti, mutta avausjakson viimeisellä peliminuutilla tapahtui vielä molemmissa päissä. Ensin Adonis Sfishta vei isännät 2–1-johtoon ajassa 19:37 tarkalla yhden kosketuksen viimeistelyllä takaylänurkkaan Karacan loistavasta esityöstä, mutta vain kymmenen sekunnin päästä somerolaisten otettua jakson kuudes rikkeensä pääsi Bob kymmenen metrin pisteelle laukomaan vuorenvarmasti pallon oikeaan ylänurkkaan ja taukolukemiksi 2–2.

Heti toisen jakson alkuun vieraat siirtyivät ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, kun Tero Intala leikkasi laidalta keskelle ja laukoi maata pitkin noin kymmenestä metristä vasempaan alanurkkaan. Tästä eivät isännät liikaa hämmentyneet, vaan tasoitus syntyi ajassa 28:51, kun Karaca kääntyi vahvasti puolustajaltaan keskialueella ja viimeisteli läpiajosta rauhallisesti oikeaan ylänurkkaan. Akaalaiset kuitenkin kuittasivat tasoitusosuman välittömästi ja palasivat johtoon vain kahdentoista sekunnin kuluttua – Tero Intala siirsi lähivapaapotkusta sivuun Milojevicille, joka laukoi nipin napin parin kimmokkeen kautta pallon neljännen kerran SoVo-maaliin. SoVo puski loppuajan vielä ahnaasti päälle, muttei enää onnistunut tasoihin nousemaan, ja viimeisen puolentoista minuutin aikana Bob viimeisteli vielä kahdesti ja Pedro kertaalleen, joten loppulukemat kasvoivat muotoon 3–7.

Kotijoukkueen parhaana pelattiin varsinkin ensimmäisellä jaksolla aivan loisto-otteilla pelin vielä tasoissa pitänyt maalivahti Nevzat Mustafa, vierailta Stankovic. Huomattavasti parantuneesta SoVon esityksestä huolimatta Akaa Futsal nappasi toisen kiinnityksensä finaalipaikkaan ja pääsee hakemaan katkoa sarjalle seuraavassa ottelussa kotona tulevana lauantaina.

Pudotuspelien pistepörssin kakkonen Rinor Karaca (keskellä) oli joukkueensa tehokkain myös sunnuntaina.Kuva: Kirsi Nummela