Valtakunnalliset sarjat

Miesten Futsal-Liiga: Alastaron Urheilijat valmiina toiseen liigakauteensa

Loimaalainen Alastaron Urheilijat lähtee toiseen liigakauteensa nöyrin mielin. Viime kauden liigakarsintaurakkaa ei kuitenkaan haluta toistaa ensi keväänä.

Tuomas Happonen ja Jani Luoma ovat seuran omia kasvatteja.

Tuomas Happonen ja Jani Luoma ovat seuran omia kasvatteja.Kuva: Henrik Siiskonen

19.9.2022 klo. 16:22

Keväällä 2021 varmistunut nousu Miesten Futsal-Liigaan tuli huikean tarinan päätteeksi. Edelliseen yhdeksään vuoteen mahtui peräti viisi sarjanousua, kun joukkue raivasi itsensä vitosdivisioonasta aina pääsarjaan asti.

AU:n manageri Jesse Happonen kertoo, että jonain päivä halutaan unelmoida myös mitalista, mutta ei ehkä ihan vielä.

- Meillä ei ole mitään viisivuotissuunnitelmaa tehtynä. Tässä on menty nyt niin monta vuotta huimin harppauksin kohti Suomen kärkeä, jonka vuoksi tärkeintä on nyt stabilisoida paikka liigakartalla. Se on se sarja, missä haluamme pelata. Tietenkin on selvää, että jossain vaiheessa tästä haluaa jonkin mitalinkin kaulaan roikkumaan, ja ulosmitata joukkueen potentiaalin. Loistavaa tässä on se, että olemme todella nuori jengi, ja halutessaan vaikka jokainen pelaajistamme pystyy pelaamaan helposti viidenkin vuoden päästä. Tämän joukkueen parhaat vuodet on vasta edessä päin. Suuria maata mullistavia suunnitelmia ei ole siis nyt lähipiirissä, vaan keskitymme vankasti nykyhetkeen päivä kerrallaan.

Alastaro liittyi vuonna 2009 Loimaaseen, joka on tunnettu urheilukaupunki.

- Pikkuhiljaa meilläkin alkaa se oma paikka täältä löytymään, kun ihmiset kiinnostuvat joukkueen otteista yhä enemmän ja enemmän. Futsalin liigajoukkue toimii AU:n lippulaivana, ja sillä menee varsin mukavasti. Tulevaisuuden haaveissa on ehdottomasti palauttaa myös junioritoiminta asteittain yhtä aktiiviseksi, mitä se on aikanaan ollut. Kysyntää varmasti on, Happonen kertoo.

AU:lle maistui sarjapaikan varmistaminen viime keväänä

AU:lle maistui sarjapaikan varmistaminen viime keväänä.Kuva: Henrik Siiskonen

 

Lajiromantiikalle olisi tilausta

 

Toiseen liigakauteensa lähtevä AU painii arjessaan perinteisten urheiluseuran haasteiden parissa. Toisaalta, pienemmästä kaupungistä tulevalla on myös omat etunsa verrattuna suurempiin kaupunkeihin.

- Meillä on tiivis ydinryhmä, josta löytyy paljon monen eri sektorin osaamista. AU kärsii niistä tyypillisimmistä pienen seuran ongelmista: talkoolaisia ei tahdo löytyä joka nurkalta ja juniorijoukkueille on vaikea löytää vetäjiä. Toisaalta taas on kyllä kehuttava loimaalaisyrityksiä, kuinka hyvin he ovat syttyneet AU:n liigapaikasta. Yhteistyökumppaneiden määrä on jopa triplaantunut reilussa vuodessa, mikä on toimintamme jykevä selkäranka.

Suomalainen futsal on kehittynyt paljon viime vuosina. Pelin taso on noussut huomattavasti etenkin taktisella puolella ja lajiin erikoistuvia pelaajia tulee koko ajan lisää. Happonen toivoo, että kehitystä saataisiin enemmän myös kentän ulkopuolisiin asioihin.

- Mielestäni on tärkeää, että seurat satsaavat esimerkiksi viestintäänsä ja ottelutapahtumiin. Olisi hienoa, jos futsalissa oltaisiin vielä joskus jollain osa-alueella edelläkävijöitä. Kilpailu näkyvyydestä muita lajeja vastaan on nimittäin kovaa ja nuorena lajina meillä on pienoinen takamatka kirittävänä. Mielestäni futsalissa pitäisi ehdottomasti olla pitkät playoff-sarjat keväisin. Niissä ne elämään jäävät tarinat syntyvät. Palauttaisin myös Futsal Cupin ohjelmistoon pikaisella aikataululla, nyt futsalissa kytee pienoinen lajiromantiikan tyhjiö!

 

AU:n kotiotteluissa on tunnelmaa.

AU:n kotiotteluissa on tunnelmaa.Kuva: Henrik Siiskonen

 Mettälän paluu ja muita muutoksia

AU:n päävalmentaja Sami Happonen palaa lyhyesti vielä viime kauteen. Joukkueen sijoitus runkosarjassa oli toiseksi viimeinen, mikä tarkoitti liigakarsintapaikkaa. Siinä AU kaatoi raahelaisen AS Moonin otteluvoitoin 2-1.  

- Päällimmäisenä ensimmäisestä liigakaudesta jäi mieleen taktisuus. Opimme valtavan paljon ja valitettavasti enimmäkseen kantapään kautta. Päätavoitteena oli kuitenkin sarjapaikka ja se saavutettiin. Ihan itse sössittiin suora säilyminen pois näpeistä. Alkavan kauden tavoitteena on suora säilyminen, mutta kauden viisaampina viimeisistä playoffpaikoista taisteleminen on myös mahdollisuuksien rajoissa, Happonen linjaa.

Kokoonpanon suhteen AU on kokenut joitakin muutoksia viime kauteen nähden. Poissa ovat nyt Janne Mäkinen, Akseli Mäkinen, ja maalivahti Emdad Palani. Päävalmentaja Happonen ei myöskään halua nähdä itseään kentän puolella.

-  Omalta osaltani pelihommiin ryhdytään äärimmäisen hädän koittaessa, muuten on tarkoitus keskittyä valmennukseen. Saapujien puolella on Azad Ebrahimi kokonaan uutena tulokkaana, samaten kuin SoVosta maalivahtiosastolle saapunut Joel Salonen. Paikallisista nuorista kiinnitimme LoPS-kasvatit Justus Virran, Aake Alisaaren ja Elias Muurisen, joista viimeksi mainitulla on lapsuusvaiheessa monta vuotta AU:n väreissä. Iloksemme olemme saaneet myös Ilari Mettälän jälleen futsalparketeille, Happonen listaa uusia pelaajiaan.

Sami Happonen luottaa AU:n toiseen liigakauteen.

Sami Happonen luottaa AU:n toiseen liigakauteen.Kuva: Henrik Siiskonen

 

Takana lupauksia herättävät treenipelit

 

Päävalmentaja Happonen kertoo joukkueen valmistautumisen liigaan sujuneen hyvin.

-  Kesä ja alkusyksy on mennyt ihan mukavasti. Ansaittu lepojakso pidettiin, mutta vapaaehtoista fysiikkaharjoittelua oli jo kesäkuun puolella ja kunnolla treenit lähti käyntiin  heti elokuun alusta. Treeneissä on ollut hyvä meno ja tryouttien kautta sopimuksensa lunastaneet pelaajat ovat piristäneet myös muiden tekemistä. Harjoituspelit ovat olleet lupauksia herättäviä, etenkin kun miehistömme on ollut testipelaajapainotteinen.

Pelilliseltä kannalta kehitettäviä asioita luonnollisesti riittää viime kauteen nähden, kun sijoitus oli sarjassa yhdestoista. Happonen nostaa yhden erityisen osa-alueen kehityskohteeksi.

- Erikoistilanteet, erityisesti omassa päässä. Olisi kuitenkin typerää kuvitella homman korjaantuvan kuin taikaiskusta pelkillä erikoistilanteilla, joten omaan pallolliseen peliin haetaan myös varmuutta tarkemmalla pelikirjalla. Oleellista on myös otteluihin valmistautuminen; mitkä ottelut ovat niitä, joihin mennään täsmäsuunnitelmalla mielessä vain voitto ja missä peleissä kehitetään voiton tavoittelun ohella omaa peliä. Kaiken kaikkiaan oma peli tulee saada siihen kuntoon, että realistiset mahdollisuudet pisteisiin on useampia joukkueita vastaan, Happonen linjaa.

 

Teemu Virtanen saalisti tehot 7+3 viime kaudella.

Teemu Virtanen saalisti tehot 7+3 viime kaudella.Kuva: Henrik Siiskonen

 Kovan työn kautta parannusta sarjasijoitukseen

AU:n ensimmäisellä liigakaudella 20 ottelussa tehopisteet 7+3=10 saalistanut Teemu Virtanen muistelee viime kautta positiivisin mielin.

- Ihan hyvät fiilikset jäi, koska saatiin pidettyä sarjapaikka, joka olikin silloin tavoitteena. Loppukautta kohden parantunut tiiviimpi puolustuspeli olikin yksi avaintekijä tavoitteen saavuttamiseen, joten otetaan se mukaan tähän uuteen kauteen, Virtanen kertoo.

- Viime kauden tuomat oppirahat ja kokemus on kehittänyt joukkuetta, joten uudella kaudella tullaan näkemään entistä vahvempi AU. Vahvuutena voidaankin siis pitää pelaajien ja joukkueen potentiaalia kehittyä jokaisen matsin jälkeen. Tavoitteena on lähteä parantamaan sarjasijoitusta viime kaudesta ja siinä onnistutaan, kun yksinkertaisesti tehdään entistä enemmän töitä niin treeneissä kuin peleissä.

Ketkä ovat niitä pelaajia, joilta Loimaan liikuntahallin kotiyleisön sopii odottaa tekeän ihmetekoja parketilla?

- Vaikea lähteä vain yhtä pelaajaa valitsemaan, mutta Jani Luoma on varmasti yksi, jolta voidaan odottaa sankaritekoja vastustajan kenttäpuoliskolla. Lisäksi voisin väittää, että meidän maalivahtiosastoltamme tullaan näkemään kauden aikana useampikin sankariteko, Virtanen ennustaa.

Alastaron Urheilijat aloitaa futsalin liigakautensa sunnuntaina 25.9. vierasottelulla Someron Voimaa vastaan.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit