Lukas Hradecky on Saksan mestari

Huuhkajien kapteenista tuli Bundesliigan mestari, kun Bayer Leverkusen varmisti mestaruuden sunnuntaina. Hradecky oli aiemmin urallaan ehtinyt voittaa Saksan sekä Tanskan cupin, mutta liigamestaruus oli miehelle uran ensimmäinen.

Leverkusenissa on riittänyt tällä kaudella syitä juhlaan. Arkistokuva.Kuva: Ⓒ Jimi Soinila /SPL

16.4.2024 klo 16:23

Bayer Leverkusen varmisti mestaruutensa viisi kierrosta ennen loppua voittamalla kotonaan Werder Bremenin 5–0. Leverkusenin ero toisena olevaan Bayern Müncheniin on 16 pistettä. Mestaruus oli Leverkusenille sen historian ensimmäinen – samalla seura katkaisi Bayern Münchenin 11 kautta jatkuneen valtakauden.

Yhdeksättä vuottaan Saksassa pelaavalle Hradeckylle Bundesliigan mestaruus on luonnollisesti ensimmäinen Bundesliigassa. Aiemmin suomalaisista miespelaajista Bundesliigan voittoa ovat päässeet juhlimaan Pekka Lagerblom (2004) ja Pasi Rautiainen (1981). Kuudetta kauttaan Leverkusenissa pelaava Hradecky on tällä kaudella pitänyt maalinsa puhtaana 14 Bundesliigan ottelussa.

Leverkusen on pelannut koko kauden ilman tappioita, ja kaikissa kilpailussa putki on venynyt jo 43 ottelun mittaiseksi. Joukkueella on mahdollisuus voittaa jopa tripla – se on selvittänyt tiensä Saksan cupin finaaliin, ja Leverkusen johtaa Eurooppa-liigan puolivälierissä West Hamia ensimmäisen osaottelun jälkeen 2–0. Cupin otteluissa ja eurokentillä torjuntavastuuta on kuitenkin kantanut Matej Kovar.

Saksasta kuului ikävämpiä uutisia Fredrik Jenseniä koskien. Augsburgin hyökkääjä joutui käymään pohjeleikkauksessa ja saattaa olla sitä myöten loppukauden sivussa.

2. Bundesliigasta kuului niin ikään ikäviä loukkaantumisuutisia, kun Robert Ivanov sai aivotärähdyksen Eintracht Braunschweigin pelatessa maalittoman tasapelin Hannoveria vastaan. Ivanov joutui jättämään pelin kesken ensimmäisellä puoliajalla törmättyään yhteen joukkuekaverinsa Hassan Kurucayn kanssa.

Seura tiedotti Ivanovin käyneen sairaalassa perusteellisissa jatkotutkimuksissa, ja suomalainen voi hyvin. Tasapelillä Eintracht Braunschweig nousi pois putoajan paikalta.

Arttu Hoskonen teki Cracovialle tärkeän voittomaalin joukkueen kaataessa sarjakärki Jagiellonia Bialystokin 3–1. Maali oli samalla Hoskoselle kauden ensimmäinen. Myös Benjamin Källman oli näkyvässä roolissa, kun hän syötti vierasjoukkueen avausmaalin. Voitolla Cracovia karisti putoamisrajan viiden pisteen päähän.

Niilo Mäenpää sai pitkästä aikaa komennuksen Warta Poznanin avauskokoonpanoon, kun Warta voitti "kuuden pisteen ottelussa" Korona Kielcen 1–0. Mäenpäälle kertyi 68 minuuttia, ja Kielcen kanssa hiljattain sopimuksen tehnyt Petteri Forsell tuli kentälle 73. minuutilla.

Voitolla Warta repäisi ensimmäisellä putoajan paikalla olevaan Kielceen neljän pisteen eron.

Englannin League Onessa Viljami Sinisalon ja Ilmari Niskasen Exeter osoitti venymiskykyä, kun se nousi viikon aikana kahdesti pisteille venyttäen tappiottomien otteluidensa putken kahdeksaan. Ensin Exeter nousi loppuminuuteilla 2–2-tasapeliin Leyton Orientin vieraana – Niskanen syötti lisäajan tasoitusmaalin.

Viikonloppuna Exeter puolestaan nousi toisella puoliajalla kahden maalin takaa-ajoasemasta 4–2-voittoon Port Valen vieraana. Niskanen syötti joukkueensa neljännen osuman. Molemmat suomalaispelaajat pelasivat täydet minuutit kummassakin ottelussa. Exeter on sarjassa turvallisesti keskikastissa 12. sijalla

MLS:ssa Robin Lod syötti Minnesota Unitedin ainokaisen, mutta Houston Dynamo haki pisteet 2–1-voitolla. Lod pelasi koko pelin Teemu Pukin tullessa vaihtoon reilun tunnin kohdalla.

Jere Uronen urakoi täydet minuutit Charlotten voittaessa Toronton 3–2. Voitto oli Charlottelle kauden kolmas.

Lassi Lappalainen juoksi viisi minuuttia ennen loppua kentälle, kun Montreal palasi voittojen tielle kolmen peräkkäisen tappion jälkeen – Cincinnati kaatui 2–1.

Matti Peltola hyppäsi tauolta vahvistamaan DC Unitedia, mutta Orlando City käänsi ottelun edukseen viimeisellä kympillä ja haki pisteet 3–2-voitolla.

Joel Pohjanpalo pokkasi toisen peräkkäisen Serie B:n kuukauden pelaajan palkinnon ennen sunnuntaista Brescia-ottelua. Koko ottelun pelannut Pohjanpalo jäi tällä kertaa ilman maalia. Jesse Joronen nollasi entisen seuransa ja kuittasi itselleen kauden kymmenennen nollapelinsä. Venezia on kolmen pisteen päässä suorasta nousupaikasta – Pohjanpalo majailee yhä maalipörssin kärjessä 19 osumallaan.

Tshekin liigassa Kaan Kairisen Sparta Praha palasi sarjataulukon kärkipaikalle voitettuaan Bohemiansin 3–1. Koko ottelun pelannut Kairinen syötti Spartan avausmaalin. Sparta johtaa sarjaa kahden pisteen erolla ennen paikallisvastustajaansa Slaviaa, kun runkosarjaa on vielä pelaamatta kaksi kierrosta.

Tanskassa Oliver Antmanin FC Nordsjaelland putosi cupin välierävaiheessa hävitessään AGF:lle yhteismaalein 2–4. Toinen osaottelu AGF:n kotikentällä päättyi Nordsjaellandin 0–1-tappioon Antmanin pelatessa reilun tunnin.

Nordsjaelland sai balsamia haavoille liigan puolella kaadettuaan Silkeborgin 1–0. Antman tuli viimeiseksi pariksi kympiksi kentälle. Nordsjaelland on sarjassa neljäntenä kuusi pistettä kärkeä jäljessä.

Miro Tenho kirjautti Djurgårdenin alakerrassa täydet minuutit, kun se kaatoi kotonaan Siriuksen 2–0. Pikkuhuuhkajien Leo Walta pelasi koko ottelun Siriuksen keskikentällä.

Hugo Keto joutui antautumaan kahdesti, kun Sandefjord pelasi 2–2-tasapelin Odds BK:n vieraana. Pikkuhuuhkajien Tony Miettinen nähtiin Oddin takalinjoilla koko pelin ajan.

Tuomas Ollila juoksi viimeiseksi kympiksi kentälle, kun Paris FC kaatoi Troyesin 2–1. Pariisilaiset nousivat vierasvoitolla Ligue 2:n nousukarsintapaikalle.