KuPS:lle ja SJK:lle sakkoja turvallisuusmääräysten rikkomisesta

Palloliiton kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja on käsitellyt 15.4.2022 pelatun Veikkausliigan ottelun KuPS – SJK tapahtumia. KuPS:lle määrättiin 700 euroa sakkoa ja SJK:lle määrättiin 1.200 euroa sakkoa.

KuPS ja SJK kohtasivat toisensa Kuopiossa 15.4.Kuva: Jyri Sulander

3.5.2022 klo 10:19

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja kertoo päätöksessään, että ottelun delegaatin raportilla sekä asiassa esitetyllä kuvamateriaalilla on näytetty, että SJK:n kannattajat ovat tuoneet ottelutapahtumaan, pitäneet siellä hallussaan ja käyttäneet ottelussa kaksi kappaletta pyroteknisiä tuotteita. Delegaatin raportilla on näytetty, että kaksi savua on heitetty tyhjälle katsomoalueelle, jossa ne ovat palaneet loppuun. KuPS ei ole kiistänyt delegaatin raportissa esiin tuotuja seikkoja. 

Koska KuPS on ottelun järjestäjänä ankarassa vastuussa ottelun järjestyshäiriöistä, KuPS:lle voidaan määrätä turvallisuusmääräysten rikkomisesta rangaistus. KuPS:n toteuttamat ennaltaehkäisevät sekä reaktiiviset toimet voidaan ottaa huomioon rangaistuksen laatua ja määrää arvioitaessa. 

KuPS on vastineessaan esittänyt järjestyshäiriöitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitään. Se on lisännyt järjestyksenvalvojien määrää ottelua varten (4 kpl lisää), ja ollut ottelun aikana valmiudessa lisäämään järjestyksenvalvontaa vierasjoukkueen kannattajien keskuudessa. Se on keskustellut ottelusta etukäteen paikallisen poliisin kanssa sekä toimittanut sisääntulotarkastukset, joissa ei ole löytynyt pyrotuotteita. KuPS on myös toiminut reaktiivisesti järjestyshäiriöiden ilmetessä ja huomauttanut niistä heti SJK:n kannattajia. 

Delegaatin raportissa on kuitenkin tuotu esille, että KuPS:n järjestämissä turvatarkastuksissa ei ole tarkistettu kaikkia kannattajien laukkuja, vaan tarkastuksissa on havaittu puutteita. Myöskään se, ettei KuPS:lla ole ollut syytä epäillä järjestyshäiriöiden tapahtumista ottelun aikana, ei vähennä KuPS:n vastuuta järjestyshäiriöistä. 

Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja huomioi, etteivät savut ole aiheuttaneet vahinkoa kenellekään, eivätkä ne ole häirinneet ottelun kulkua. Savujen käyttö on lisäksi ollut vähäistä. Muita järjestyshäiriöitä ei ottelussa ole tapahtunut. Näitä seikkoja voidaan pitää rangaistusta lieventävinä. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja huomauttaa kuitenkin, että ennaltaehkäisevistä toimenpiteistään huolimatta KuPS ei ole kyennyt estämään vierasjoukkueen kannattajien aiheuttamia järjestyshäiriöitä järjestämässään ottelussa. Lisäksi sen järjestämissä turvatarkastuksissa on ollut puutteita. Sen vuoksi perustetta rangaistuksen määräämättä jättämiselle tai nyt määrättävää alemmalle rangaistukselle ei ole. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja pitää 700 euron sakkorangaistusta KuPS:lle oikeasuhtaisena ja aikaisemman ratkaisukäytännön mukaisena seuraamuksena. 

SJK:N VASTUU 

SJK:n kannattajat ovat tuoneet ottelutapahtumaan, pitäneet siellä hallussaan ja käyttäneet ottelussa kaksi kappaletta pyroteknisiä tuotteita. SJK:n kannattajat ovat heittäneet kaksi savua tyhjälle katsomoalueelle, jossa ne ovat palaneet loppuun. SJK ei ole vastineessaan kiistänyt delegaatin raportissa esiin tuotuja seikkoja. 

Koska SJK on kannattajiensa toiminnasta ankarassa vastuussa, sille voidaan määrätä turvallisuusmääräysten rikkomisesta rangaistus. SJK:n toteuttamat ennaltaehkäisevät sekä reaktiiviset toimet voidaan ottaa huomioon rangaistuksen laatua ja määrää arvioitaessa. 

Vastineessaan SJK on tuonut esille ennaltaehkäisevänä toimenpiteenään käyvänsä jatkuvasti keskustelua kannattajiensa kanssa järjestyshäiriöihin liittyen. SJK on myös esittänyt järjestävänsä lähitulevaisuudessa tapaamisen kannattajiensa kanssa, jossa on tarkoituksena keskustella muun muassa pyrotuotteiden vaarallisuudesta. Näitä seikkoja voidaan pitää rangaistusta lieventävinä. 

SJK:n ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta SJK:n kannattajat ovat aiheuttaneet ottelutapahtumassa järjestyshäiriöitä. Rangaistuksessa huomioidaan ankaroittavana seikkana SJK:n aiemmin tänä vuonna saama sakkorangaistus kannattajiensa pyroteknisten tuotteiden käytöstä järjestämässään ottelussa. Kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja pitää 1.200 euron sakkorangaistusta SJK:lle oikeasuhtaisena ja aikaisemman ratkaisukäytännön mukaisena seuraamuksena.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit