Kolarin Kontio lähtee Suomen Cupiin metsästämään uusia Cup-muistoja – ”Paikalla olisi varmasti koko kylän väki”

Kolarin Kontio lähti mukaan Suomen Cupiin, vaikka pelimatkat kaukaa pohjoisesta ovat pitkiä – myös talviaikaan myös kotipeleihin. Silti Kolarissa Suomen Cupista odotetaan komeaa kruunua Kolarin Kontion 90-vuotisjuhlavuodelle.

Suomen Cup -pokaali

17.12.2021 klo 17:29

Länsilapissa, noin 300 kilometriä Oulun yläpuolella sijaitsee 3800 asukkaan Kolarin kunta. Kolari on tunnettu erityisesti suositusta Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta, mutta paikalliset tietävät Kolarin olevan myös jalkapallokunta. Noin joka kolmas Kolarin koulun oppilaista harrastaa jalkapalloa Kolarin Kontiossa. Seuran monipuolinen toimihenkilö, edustusjoukkueen päävalmentajana, seuran toiminnanjohtaja ja junioripäällikkö, Tony Tolonen kertookin futiskulttuurin olevan vahva Kolarissa. 

– Jalkapallon merkitys täällä on todella iso. Meillä on paljon harrastajia, ja kunnan peruskouluikäisistä noin kolmannes onkin mukana Kolarin Kontion seuratoiminnassa. Se on valtava määrä. Jalkapallo näkyy vahvasti koko kunnan toiminnassa. Jalkapallolla on iso merkitys koko alueelle, Tolonen kertoo. 

Yksi syy Kontion vahvaan suosioon alueella on seuran hyvä ja positiivinen meininki. Seura järjestää aktiivisesti tapahtumia ja ylläpitää yhteisöllisyyttä. 

– Kolarin Kontio on perinteinen ja aktiivinen, ennen kaikkea junioritoimintaan keskittynyt seura. Me olemme positiivinen seura, joka haluaa näkyä ja tehdä paljon hyvää niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Olemme myös hyvin yhteisöllinen seura.

SUOMEN CUPISTA HIENO KRUUNU JUHLAVUODELLE

Kolarin Kontio palasi jalkapallokartalle myös miesten puolella pari vuotta sitten. Lyhyt tauko aikuisten sarjoissa päättyi, kun miesten edustusjoukkue lähti mukaan Pohjoisen alueelliseen Vitoseen. Viime vuosi oli Kolarin Kontiolle hyvä myös sarjamenestyksen näkökulmasta. 

– Vitonen oli mielenkiintoinen sarja. Vitonen pelattiin täällä kahdessa lohkossa, ja pelasimme samassa lohkossa kaikkein pohjoisimpien joukkueiden kanssa. Sarja oli todella tasainen ja pelasimme paljon hyviä pelejä. Lopulta jäimme yhden pisteen päähän nousukarsinnoista, Tolonen kertaa.

Tolosen mukaan seurayhteisö on ollut vahvasti edustusjoukkueen tukena. Katsomoissa on ollut porukkaa hyvin, ja jalkapallokulttuuri kukoistaa. Tulevana vuonna Kolarissa odotetaan myös innolla edustusjoukkueen esiintymistä Suomen Cupissa. 

– Kun Suomen Cup palasi juurilleen, ajattelimme, että nyt on ehdottomasti lähdettävä mukaan. Päätimme kunnioittaa oikeanlaisen Suomen Cupin paluuta. Lisäksi tuleva vuosi on meille seuran 90-vuotisjuhlavuosi, joten siinäkin mielessä on hienoa olla mukana Suomen Cupissa juuri ensi vuonna. On todella hienoa päästä pelaamaan Cupin pelejä, sillä edellisestä kerrasta on jo aikaa.

KOHTI UUSI SUOMEN CUP -MUISTOJA

Kolarin Kontio on osallistunut Suomen Cupiin yhteensä 12 kertaa sen lähes 90-vuotisen historian aikana. Parhaat sijoitukset ovat vuosilta 1981 ja 1991, jolloin Kotio selviytyi aina kolmannelle kierrokselle asti. Edellinen esiintyminen Cup-kentillä oli vuonna 1999. Tolonen oli tuolloin itse mukana pelaajan roolissa.

– Hävisimme ensimmäisellä kierroksella kotiottelun Rio Grandelle 1–2. Se oli karvas pettymys, Tolonen muistelee. 

Nyt Kolarin Kontio lähtee luomaan uusia Cup-muistoja. Suomen Cupiin osallistuminen on pohjoiselle seuralle iso panostus, sillä pelimatkat ovat pitkä – talviaikaan myös kotipeleihin. 

– Onhan se iso panostus. Jos meidät arvotaan kotijoukkueeksi ensimmäiselle kierrokselle, niin tulemme pelaamaan pelin Oulussa, ellei ihan mullistavaa ilmastonmuutosta tässä välissä tapahdu. Kotipelimatka on siis reilut 300 kilometriä. Silti lähdemme mielenkiinnolla ja innokkaina mukaan. Vähän pidempi ei haittaa!

Kontio ei lähdekään hakemaan Suomen Cupista ensisijaisesti tulosta, vaan uusia muistoja. Unelmien täyttymys olisi kohdata jokin iso seura Kontiossa kotiyleisön edessä. 

– Olisi hienoa päästä kohtaamaan esimerkiksi jokin Veikkausliigaseura kotikentällä. Katsomossa olisi varmasti ihan kaikki kylänväki. Se olisi unelmien täyttymys, Tolonen päättää.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit