Huuhkajien EM-karsinnat jatkuvat – ”Vastassa yksi päävastustajistamme”

Suomi kohtaa Pohjois-Irlannin sunnuntaina Belfastin Windsor Parkilla Suomen aikaa kello 21.45. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä alkaen kello 21.15.

Markku Kanerva kiitti kannattajia Parkenilla ennen Tanska-ottelun käynnistymistä.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

25.3.2023 klo 21:02

Huuhkajien matka kohti Saksassa pelattavaa vuoden 2024 EM-lopputurnausta käynnistyi torstaina Kööpenhaminassa 3–1-tappiolla Tanskalle. Suomi oli kiinni arvokkaassa tasapelipisteessä aina 82. minuutille saakka, mutta kotijoukkue nousi lopulta voittoon Rasmus Højlundin hattutempulla.

Huuhkajat pelasi Tanskassa rohkeasti ja Oliver Antmanin maali oli hyvä näyte Suomen hyökkäyspelin vaarallisuudesta. Kotijoukkue oli kuitenkin hallitsevampi osapuoli ja kapteeni Lukas Hradecky joutui venymään useisiin huipputorjuntoihin. EM-karsinta-avauksen positiiviset asiat pyritään ottamaan mukaan otteluun Pohjois-Irlantia vastaan.

– Puolustimme rohkeasti eteenpäin, mutta oli tilanteita, joissa puolustimme vähän heikommin. Meillä oli aihioita, joista olisi voinut saada vielä parempia maalintekotilanteita aikaan. Yksi teema, joka oli Tanska-pelissä ja tulee olemaan myös tulevassa pelissä, on keskikenttäpelaajien tekemien syvyysjuoksujen seuraaminen. Se toimi pääosin hyvin Tanskaa vastaan ja sen pitää toimia myös Pohjois-Irlantia vastaan, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi lauantaina.

Kooste ottelusta Suomi - Tanska:

Suomi matkusti Belfastiin perjantaina. Huuhkajat koki takaiskuja, kun vastataudista kärsivä Niilo Mäenpää ja harjoituksissa loukkaantunut Arttu Hoskonen joutuivat jättämään joukkueen. Pikahälytyksellä ryhmään kutsuttu HJK-toppari Miro Tenho liittyy joukkueeseen lauantai-iltana.

Terveystilanteen puolesta on saatu myös hyviä uutisia, sillä Tanskassa flunssan takia sivussa olleen Rasmus Schüllerin kunto on mennyt parempaan suuntaan. Myös Parkenilla kolhuja saaneiden Richard Jensenin ja Robin Lodin tilanne näyttää Kanervan mukaan hyvältä.  

– Rasmus harjoitteli eilen. Hän ei ole välttämättä ihan täydessä tikissä, mutta on menossa parempaan suuntaan. Odotan, että hän pystyy tänään vetämään aivan täysillä. R. Jensenin ja Lodin tilanne näyttää ihan positiiviselta, Kanerva kertoi ennen joukkueen viimeistelyharjoituksia.

”Kaksinkamppailupelaaminen tulee korostumaan”

Sunnuntaina vastaan asettuva Pohjois-Irlanti avasi oman karsintataipaleen voittamalla San Marinon vieraskentällä lukemin 0–2. Pohjois-Irlannin molemmista maaleista vastasi Dion Charles.

Kooste ottelusta San Marino - Pohjois-Irlanti:

Huuhkajien sunnuntain vastus on mielenkiintoisessa tilanteessa. Joukkuetta jo vuosina 2011–2020 luotsannut Michael O'Neill palasi päävalmentajaksi joulukuussa, ja ottelu San Marinoa vastaan oli hänen ensimmäinen uudessa pestissään.

O'Neill oli Pohjois-Irlannin penkin päässä myös, kun joukkueet kohtasivat viimeksi. Vuoden 2015 EM-karsinnoissa Suomi taipui Windsor Parkilla lukemin 2–1 ja ottelu Olympiastadionilla päättyi 1–1-tasatulokseen. Vieraskentällä Suomen maalin iski Berat Sadik ja kotikentällä Paulus Arajuuri.

Kokeneista maajoukkuepelaajista Leicesterin toppari Jonny Evans, Rangersin keskikenttäpelaaja Steven Davis ja Leedsin laitapelaaja Stuart Dallas ovat sivussa ottelusta Suomea vastaan.

– Heillä on myös vähän poissaoloja. He pelasivat kolmen topparin systeemillä San Marinoa vastaan. Se on vähän arvailua lähtevätkö he samalla systeemillä meitä vastaan. O'Neillillä on päävalmentajana takana yksi peli ja hänellä on varmasti ajatus, miten hän lähtee rakentamaan joukkueen pelitapaa. Se vähän yllättäisi, jos se vaihtuisi San Marino -pelistä otteluun meitä vastaan, Kanerva pohti.

Pohjois-Irlantiin voi sanoa pätevän monet ”brittifutiksen” stereotypiat. Suoraviivainen ja voimakas vastustaja tulee mittaamaan Suomen pelaajien kamppailuvoimaa.

– Se on fyysinen joukkue ja kotikentällä heidän taisteluasenteensa on korkealla. Kaksinkamppailupelaaminen tulee korostumaan. He pyrkivät luomaan vastustajalle painetta. Tulee vähän pidempää palloa ja aikaisia keskityksiä. Kyllä sieltä taitoa löytyy kanssa, jos heille antaa tilaa, Kanerva sanoi vastustajasta.

Suomen oman rangaistusalueen puolustamisessa oli torstaina Kööpenhaminassa parannettavaa. Sama osa-alue tulee olemaan testissä myös sunnuntaina, kun kotijoukkue yrittää luoda ylivoimia rangaistusalueelle tuleviin keskityksiin.

– Leimaava asia heidän pelilleen, jota kävimme aamupalaverissa läpi, on paine vastustajan maalille. Wingbackit tulevat boksiin, kasipaikka tekee syvyysjuoksun ja siellä on kaksi kärkeä. Siellä on neljä tai jopa viisi pelaajaa vastustajan boksissa. 

Tim Sparv ja maalintekijä Paulus Arajuuri juhlivat maalia Pohjois-Irlannin verkkoon vuonna 2015.Kuva: Juha Tamminen

”Meidän pitää päästä myös etenemään”

Suomen maali Tanskaa vastaan oli malliesimerkki nopeasta hyökkäyksestä. Terävät vastahyökkäykset ovat yksi Suomen aseista myös Belfastissa. San Marino puhkaisi Pohjois-Irlannin korkealla olleen puolustuslinjan kertaalleen torstaina ja pisti pallon maaliin, mutta tilanne tuomittiin lopulta paitsioksi.

– Kyllä sieltä heikkouksiakin löytyy – ennen kaikkea tilanteenvaihdossa. Välit ovat usein siellä laidoilla ennen kuin wingbackit ehtivät tulemaan takaisin puolustuslinjaan. He ovat hyviä puolustajia, mutta eivät kaikkein nopeimpia. Silloin kun selustassa on tilaa, se pitää hyödyntää nopeasti.

Huuhkajat löysi Kööpenhaminassa tiloja vastustajan puolustuslinjan ja keskikentän välistä. Lupaavat tilanteet kuihtuivat kuitenkin usein viimeisten syöttöjen laatuun. Kanerva haluaa, että näitä tiloja hyödynnetään paremmin kuin karsinta-avauksessa.  

– Pohjois-Irlanti on hyvä puolustamaan boksia ja keskityskilpailussa emme välttämättä pärjää. Se ei meidän vahvuutemme ole ollutkaan. Pyrimme pelaamaan hyökkääjillemme palloa jalkaan, tyhjentämään kymppialuetta ja murtautumaan siitä. Tanska-pelissä siinä oli aihioita ja pääsimme pelaamaan siihen. Kun pääsemme pelaamaan niihin väleihin, meidän pitää päästä myös etenemään eikä vain käyttää palloa siellä ja pelata muodon ulkopuolella.

Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo, Markku Kanerva ja Lukas Hradecky Windsor arvioivat sunnuntain ottelustadionia joukkueen viimeistelyharjoituksissa.Kuva: Ⓒ SPL /Juha Tamminen

Pohjois-Irlanti on monissa ennakkokaavailuissa Suomelle lohkon toinen päävastustaja Slovenian lisäksi. Hyvä tulos sunnuntaina saisi Huuhkajien karsinnat täyteen lentoon ennen kesäkuun Slovenia- ja San Marino -kotiotteluita.

– Ensimmäinen matsi oli lähtökohtaisesti lohkon vaikein – ennakkosuosikki vieraissa. Se ei olisi muuttanut asetelmia tähän peliin, jos olisimme saaneet pisteen Tanskasta. Lähdemme aina hakemaan maksimia. Nyt vastassa on yksi päävastustajistamme emmekä tietenkään halua antaa kolmen pisteen etua heille. Tämä on tärkeä matsi myös henkisesti. Haluamme karsinnoille sellaisen alun, josta on hyvä jatkaa. Pelaajilla on hirveät näytönhalut, Kanerva linjasi.

Huuhkajat kohtaa Pohjois-Irlannin Windsor Parkilla sunnuntaina Suomen aikaa kello 21.45. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit