Huuhkajat tasapeliin Oslossa vuoden viimeisessä maaottelussaan

Suomi kohtasi Norjan sunnuntaina Oslossa. Huuhkajien vuoden viimeinen maaottelu päättyi 1-1-tasatulokseen.

Benjamin Källman hiljensi kotiyleisön.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

20.11.2022 klo 16:52

Huuhkajien avauskokoonpanossa nähtiin reilusti kierrätystä torstain Pohjois-Makedonia-otteluun verrattuna. Sunnuntain avauskokoonpanon pelaajista ainoastaan Robert Ivanov, Anssi Suhonen ja Robin Lod olivat avauksessa myös torstaina. Markku Kanervan miehistö palasi ottelussa kolmen topparin muodostelmaan.

Huuhkajien avaus Norjaa vastaan.Kuva: Ⓒ SPL

Ullevaal Stadionilla pelattiin kylmissä olosuhteissa ja lievässä lumisateessa. Suomi iski pallon verkkoon jo kahden minuutin kohdalla, mutta Marcus Forssin viimeistelemä maali tuomittiin paitsioksi. Ottelu jatkui tunnustelevana ja molemmat joukkueet pääsivät pitkiin pallonhallintajaksoihin.

Forss laukoi niukasti ohi etukulmasta 12. minuutilla Ivanovin esityöstä. Kotijoukkue sai peliä hiljalleen enemmän haltuunsa, mutta Suomen puolustus oli vaikea murrettava Norjalle, joka tyytyi kierrättämään palloa Huuhkajien muodon ulkopuolella.

Forss lähetti loistavan keskityksen kärkiparilleen Benjamin Källmanille 26. minuutilla. Källman ei aivan päässyt viimeistelemään takatolpalta, ja Norja selvitti seuranneen kulmapotkun. Kuusi minuuttia tästä ja Källman pääsi tekopaikkaan Daniel O'Shaughnessyn tarkasta keskityksestä. Källman ei erehtynyt ja puski pallon tyylillä Ørjan Nylandin ohi.

Norja sai luotua painetta Suomen maalille heti avausmaalin jälkeen ja kapteeni Lukas Hradecky joutui ensimmäistä kertaa torjuntatehtäviin ottelussa. Myös tolppa pelasti Huuhkajat kertaalleen, mutta Suomi kesti kotijoukkueen paineen.

Källman hankki Suomelle vapaapotkun noin 17 metristä 37. minuutilla. Suhosen laukaus vapaapotkusta painui kuitenkin yli Norjan maalin. Hradecky joutui vielä venymään loistotorjuntaan, kun Martin Ødegaard laukoi voimakkaasti. Tauolle lähdettiin Huuhkajien ansaitussa johdossa.

Benjamin Källmanin ja Marcus Forssin muodostama kärkipari oli Norjalle vaikea pideltävä.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Toinen puoliaika alkoi Huuhkajien kannalta heikosti. Norja tasoitti ottelun heti toisen jakson ensimmäisellä minuutilla, kun Alexander Sørloth pääsi viimeistelemään vapaasti Suomen maalin edessä.

Norjan toisen jakson terävä alku rauhoittui ja Suomi pääsi paremmin hyökkäyksiin. Leo Väisäsen laukaus oli Nylandille helppo torjuttava 48. minuutilla. Seuraava Huuhkajien tekopaikka tuli Forssille, mutta Nyland venyi hyvään torjuntaan.

Kotijoukkue oli siirtyä johtoon tunnin kohdalla, mutta Pyry Soiri ja Leo Väisänen selvittivät vaarallisen tilanteen. Suomi teki ensimmäiset vaihtonsa 61. minuutilla, kun Sauli Väisänen ja Lucas Lingman tulivat O'Shaughnessyn ja Lodin tilalle.

Ottelun tempo oli toisella jaksolla rauhallinen. Norja hallitsi pelivälinettä Suomen pyrkiessä nopeisiin vastaiskuihin, mutta maalipaikat olivat vähissä. Jälleen hienoa ottelua pelannut Ivanov joutui jättämään kentän loukkaantumisen takia 76. minuutilla, ja Arttu Hoskonen tuli kentälle.

Hugo Vetlesen pääsi laukomaan pilkun kohdalta 82. minuutilla, mutta laukaus päätyi Suomen onneksi suoraan Hradeckyn syliin. Kapteeni torjui jälleen komeasti, kun Norja haki maalia kulmapotkusta. Suomi teki kaksi vaihtoa seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Oliver Antman ja Diogo Tomas tulivat kentälle.

Paine Huuhkajien maalilla kasvoi ottelun lopun lähestyessä, mutta Suomen puolustus kesti. Nikolai Alho korvasi Soirin vielä lisäajalla, jota annettiin viisi minuuttia. Källman pääsi vielä kerran tekopaikkaan aivan viimeisillä sekunneilla, mutta Norjan puolustus onnistui blokkaamaan laukauksen. Ottelu päättyi lopulta lukemiin 1-1.

Huuhkajat leireilevät seuraavan kerran tammikuussa. EM-karsinnat käynnistyvät maaliskuussa 2023.

Norja - Suomi 1-1 (0-1)
32' Benjamin Källman 0-1
46' Alexander Sørloth 1-1