Huuhkajat taisteli kolme pistettä Belfastista

Suomen EM-karsinnat jatkuivat sunnuntai-iltana Belfastissa, kun Pohjois-Irlanti isännöi Suomea Windsor Parkilla.

Benjamin Källman vei Suomen johtoon Belfastissa.Kuva: Ⓒ SPL /Juha Tamminen

26.3.2023 klo 23:40

EM-karsintalohko H:ssa nähtiin aiemmin sunnuntaina iso yllätys, kun Kazakstan voitti lohkon ennakkosuosikin ja Suomen torstaina kaataneen Tanskan Astanassa lukemin 3–2. Odotetumpi tulos oli Slovenian 2–0-kotivoitto San Marinosta.

Päävalmentaja Markku Kanerva oli tehnyt kolme muutosta Suomen avauskokoonpanoon verrattuna Tanska-otteluun. Benjamin Källman aloitti Teemu Pukin kärkiparina, Anssi Suhonen pelasi keskikentän vasemmassa laidassa ja flussasta toipunut Rasmus Schüller palasi keskikentän keskustaan.

Huuhkajien avauskokoonpano Pohjois-Irlantia vastaan.

442-ryhmityksellä otteluun lähtenyt Suomi otti pallonhallinnan itselleen Windsor Parkin melko epätasaisella nurmella tunnustelevien ensiminuuttien jälkeen. Ensimmäinen maalipaikka siunaantui kuitenkin kotijoukkueelle 7. minuutilla, kun pallo pomppi vaarallisesti Suomen maalilla epäselvässä tilanteessa.

Huuhkajat pääsi pitkiin hyökkäyksiin, mutta Pohjois-Irlannin puolustusmuodon murtaminen osoittautui vaikeaksi eikä vierasjoukkue päässyt testaamaan Bailey Peacock-Farrellin torjuntavirettä.

Pukki oli muutamaan otteeseen lähellä karata kotijoukkueen puolustukselta Pohjois-Irlannin epävarman syöttöpelin ansiosta. Pohjois-Irlannin karsinta-avauksessa kahdesti San Marinon verkkoon osunut Dion Charles laukoi läheltä yli 20 minuutin pelin jälkeen.

Ensimmäistä Suomen maalipaikkaa piti odottaa 28. minuutille saakka, mutta kun paikka tuli, se käytettiin. Robin Lod kääntyi taidokkaasti boksissa ja syötti pallon maalille. Syöttö tuli Pukin kautta Källmanille, joka viimeisteli läheltä varmasti.

Peli oli vahvasti Suomen hallinnassa avausmaalin jälkeen. Källmanin hieno haltuunotto ja vahva kuljetus petasi Pukille paikan laukaukseen rangaistusalueella, mutta Peacock-Farrell venyi torjuntaan.

Huuhkajat onnistui pitämään Pohjois-Irlannin pitkälti pois keskityspaikoilta ensimmäisellä jaksolla. Kokoonpanoon palannut Schüller oli tärkeässä roolissa Suomen pelissä riistoillaan ja pelinrakentelullaan.

Kapteeni Lukas Hradecky joutui kuitenkin venymään huipputorjuntaan kerran ennen taukoa. Charles pääsi puolittain läpi vastahyökkäyksen päätteeksi, mutta Hradeckyn jalkatorjunta piti Suomen maalin puhtaana. Tauolle lähdettiin tilanteessa 0–1.

Anssi Suhonen kamppaili pallosta Conor Bradleyn kanssa.Kuva: Juha Tamminen

Toinen puoliaika

Pohjois-Irlanti teki heti toisen jakson alussa hyökkäävän vaihdon, kun loukkaantuneen topparin korvasi hyökkääjä Josh Magennnis. Myös Suomi suoritti vaihdon, kun Matti Peltola otti keltaista korttia katselleen Richard Jensenin paikan.

Pelin painopiste oli toisen puoliajan alussa vahvasti Suomen kenttäpuoliskolla, kun Pohjois-Irlanti testasi Suomen puolustusta muun muassa pitkillä sivurajaheitoilla. Magennisin laukaus puolivolleysta karkasi noin 700 paikalla olleen suomalaiskannattajan onneksi reilusti Hradeckyn maalin yli.

Huuhkajien pallollinen peli ei sujunut ensimmäisen jakson lailla ja kotijoukkue pääsi jatkuviin pallonriistoihin. Paine kasvoi Suomen maalilla ja 62. minuutilla pallo oli kimmota omaan verkkoon Leo Väisäsen kautta. Charles pisti pallon maaliin seuranneesta kulmapotkusta, mutta erotuomari Ivan Kružliak hylkäsi maalin käsivirheen vuoksi.

Suomi onnistui rauhoittamaan peliä ja pääsemään pidempiin pallonhallintajaksoihin sekavan vaiheen jälkeen. Marcus Forss ja Pyry Soiri korvasivat Pukin sekä Suhosen 70. minuutilla. Forss oli heti päästä tekopaikkaan kotijoukkueen puolustuksen pallonmenetyksen jälkeen, mutta laukaus blokattiin.

Nikolai Alho hankki Suomelle vapaapotkun hyvästä paikasta vartti ennen täyttä aikaa. Lodin vaarallinen keskitys jäi pomppimaan maalin edustalle ja Robert Ivanov laukoi lopulta läheltä yli.

Vierasjoukkue pyrki kuluttamaan aikaa kellosta pallonhallinnalla ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Suomi onnistui kuluttamaan useita minuutteja vastustajan kenttäpuoliskon sivurajoilla.

Kanerva vaihtoi viime minuuteilla kentälle vielä Robert Taylorin ja Joel Pohjanpalon. Lisäaikaa annettiin peräti seitsemän minuuttia. Pohjois-Irlanti sai painetta Suomen maalille erikoistilanteiden ja pitkien pallojen muodossa, mutta Huuhkajat kesti.

Källmanin maali riitti lopulta äärimmäisen arvokkaaseen voittoon, joka avasi Huuhkajien pistetilin EM-karsinnoissa. Karsinnat vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen jatkuvat kesäkuussa, kun Suomi isännöi sekä Sloveniaa että San Marinoa Olympiastadionilla kesäkuussa. Hanki lippusi! >>

EM-karsinnat, lohko H
Pohjois-Irlanti - Suomi 0
1 (01)
28' Benjamin Källman 01