Huuhkajat taipui Ruotsille Portugalissa

Huuhkajat haastoi vuoden ensimmäisessä maaottelussaan Ruotsin maanantai-iltana Portugalissa Estadio Algarvella.

Santeri Väänänen kamppaili pallosta Samuel Gustafsonin kanssa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

9.1.2023 klo 22:39

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun nuorilla kokoonpanoilla. Suomen avauskokoonpanossa nähtiin viisi A-maajoukkuedebytanttia: Lucas Bergström, Tomas Galvez, Santeri Väänänen, Agon Sadiku ja Kai Meriluoto. Ruotsilla debytantteja avauskokoonpanossa oli kahdeksan.

Huuhkajien avauskokoonpano Ruotsia vastaan.

Ennen ottelun alkua pidettiin hiljainen hetki Pelén poismenon johdosta. Molemmat joukkueet pelasivat myös surunauhoissa. Ottelun ensimmäiset minuutit olivat tunnustelevia, ja sekä Suomi että Ruotsi pääsivät pitkiin pallonhallintajaksoihin, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet vaarallisia maalipaikkoja.

Ruotsin Samuel Gustafson pääsi laukomaan hyvästä paikasta 14. minuutilla, mutta veto painui Suomen puolustuksen kautta ohi, ja Bergström selvitti seuranneen kulmapotkun varmasti. Kentän toisessa päässä Pyry Soiri haastoi ja hankki Suomelle kulmapotkun, jonka vuorostaan maalivahti Leopold Wahlstedt selvitti.

Ottelun ensimmäinen todellinen maalipaikka syntyi 18 minuutin kohdalla, kun Lucas Lingman vapautti Meriluodon, joka haki laukauksellaan Ruotsin maalin takakulmaa. Wahlstedt venyi hyvään torjuntaan ja piti Ruotsin maalin puhtaana.

Moustafa Zeidanin kova vapaapotku aiheutti haasteita Bergströmille 22. minuutilla, mutta nuori maalivahti onnistui vangitsemaan pelivälineen. Seuraavaksi Galvez haastoi vasemmalla ennakkoluulottomasti. Ruotsin puolustus kuitenkin esti 17-vuotiaan pelurin murtautumisen rangaistusalueelle.

Kapteeninnauhaa ottelussa kantaneen Richard Jensenin keskitys oli tavoittaa Sadikun takatolpalta 33. minuutilla, mutta FC Hongan hyökkääjä ei aivan yltänyt palloon. Ottelun avausmaali syntyi 38. minuutilla. Ruotsin nopea hyökkäys päättyi Christoffer Nymanin kovaan laukaukseen, joka ohitti Bergströmin ja painui maalin vasempaan alakulmaan.

Huuhkajat nosti prässitasoaan ensimmäisen jakson lopussa. Suomi sai muutamia lupaavia hyökkäyksiä, mutta tasoitusmaali jäi odottamaan itseään. Tauolle lähdettiin Ruotsin johtaessa ottelua lukemin 1–0.

Kai Meriluoto oli lähellä maalintekoa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Toinen puoliaika

Suomi ei tehnyt tauolla vaihtoja. Toisen jakson ensimmäinen maalipaikka tuli Nymanille. Suomen onneksi Arttu Hoskonen blokkasi liu'ullaan Nymanin vedon maalin edustalla. Ruotsi oli toisen jakson alussa hallitsevampi osapuoli ja Huuhkajien puolustus joutui vetäytymään ajoittain syvälle omalla kenttäpuoliskollaan.

Jensen hankki nousullaan Suomelle vapaapotkun hyvältä paikalta 58. minuutilla. Lingmanin keskitys tippui taka-alueelle Sadikulle, jonka volley ei osunut maalipuiden väliin. Suomi sai hiljalleen peliä paremmin haltuunsa, mutta maalipaikoille murtautuminen oli haastavaa Ruotsin tiiviin puolustuksen keskellä.

Päävalmentaja Markku Kanerva teki triplavaihdon 65. minuutilla, ja Felipe Aspegren pääsi tekemään maajoukkuedebyyttinsä. Sadiku oli heti vaihtojen jälkeen lähellä hyödyntää vastustajan puolustuksen pallonmenetyksen boksissa. Sadiku ei kuitenkaan päässyt laukomaan tilanteessa.

Huuhkajat pääsi hakemaan tasoitusta useista kulmapotkuista 70 minuutin paikkeilla, mutta Ruotsin puolustus kesti jälleen. Bergström joutui venymään hyvään torjuntaan 76. minuutilla, kun Gustafson pääsi laukomaan. Suomi teki vielä yhden vaihdon, ja myös Anthony Olusanya pääsi debytoimaan Huuhkaja-paidassa.

Suomi pyrki hyökkäämään aktiivisesti ottelun lopussa. Ruotsin erinomaiset otteet puolustuspäässä jatkuivat eikä Suomi päässyt vaivaamaan Wahlstedtia vastustajan maalilla. Ruotsi onnistui myös kuluttamaan pallonhallinnallaan sekunteja kellosta ottelun viimeisillä hetkillä. Bergströmin loistava jalkatorjunta pysäytti Sebastian Nanasin laukauksen ottelun lisäajalla.

Joel Asoro pääsi vielä viimeistelemään ottelun loppulukemat viimesekunneilla Suomen puolustuksen virheen jälkeen. Ottelu päättyi lopulta Ruotsin voittoon lukemin 2–0. Suomi kohtaa vielä Viron Portugalin leirillään torstaina 12.1. Estadio da Noralla Suomen aikaa kello 18.00 käynnistyvä ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Ruotsi-Suomi 2–0 (1–0)
38' Christoffer Nyman 1-0
90+3' Joel Asoro 2-0