Huuhkajat päätti EM-karsintojen lohkovaiheen voitolla

Suomi kohtasi San Marinon maanantai-iltana Serravallessa EM-karsintojen lohkovaiheen päätösottelussa. Huuhkajat otti ottelusta 2–1-voiton toisen jakson osumilla.

Pyry Soiri osui kahdesti Serravallessa.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

20.11.2023 klo 23:42

Markku Kanervan miehistön avauskokoonpanossa nähtiin paljon muutoksia perjantain Pohjois-Irlanti-voittoon verrattuna. Maalivahti Viljami Sinisalo ja laitapuolustaja Tomas Galvez pelasivat ensimmäistä kertaa Suomen paidassa kilpailullisessa ottelussa. Teemu Pukki toimi Huuhkajien kapteenina.

Huuhkajien avauskokoonpano San Marinossa.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

Ottelu alkoi odotetusti Huuhkajien hallinnalla San Marinon vetäytyessä omaan puolustusmuotoonsa. Suomi loi heti alussa painetta San Marinon rangaistusalueelle. Kotijoukkueen puolustus onnistui blokkaamaan Robert Taylorin laukauksen läheltä alkuminuuteilla.

Ottelun ensimmäinen huippupaikka nähtiin 10. minuutilla, kun Robin Lod pelasi Galvezin nokikkain San Marinon maalivahdin kanssa. Aldo Simoncinin hyvä torjunta kuitenkin pysäytti 18-vuotiaan laitapakin sijoituksen.

Suomi pyrki liikuttelemaan syvällä maannutta kotijoukkueen puolustusblokkia nopeilla syötöillä. Tiiviisti puolustanut San Marino kuitenkin näytti, miksi monilla joukkueilla on ollut vaikeuksia luoda maalipaikkoja Serravallessa.

Pukin laukaus hienojen harhautusten päätteeksi blokattiin 26. minuutilla. Lodin ja Daniel Håkansin hyvä yhteispeli avasi Huuhkajille mahdollisuuden 39. minuutilla, mutta Pukki ei päässyt ohjaamaan palloa maalia kohti.

Kokonaisuutena avausjakso oli Suomelle vaikea kun taas San Marino onnistui pelisuunnitelmassaan. Tauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Teemu Pukki ei päässyt huippupaikoille avausjaksolla.Kuva: Ⓒ SPL /Riku Laukkanen

Toinen jakso

Huuhkajat teki tauolla yhden vaihdon, kun Joel Pohjanpalo korvasi Lodin, jota jouduttiin paikkailemaan ensimmäisen jakson lopussa. Samalla Suomi siirtyi 442-muodostelmaan.

San Marino sai ottelun ensimmäisen maalipaikkansa heti toisen jakson alussa, mutta Suomen onneksi pallo leijaili selvästi yli Pyry Soirin hyvän blokin jälkeen.

Vapauttava avausmaali nähtiin 50. minuutilla. Huuhkajat loi painetta San Marinon boksissa ja pallo jäi pomppimaan maalin edustalle. Simoncini ei saanut pelivälinettä haltuunsa ja Soiri pääsi siirtämään pallon helposti verkkoon.

Seitsemän minuuttia avausmaalin jälkeen Soiri iski jälleen. Hyvä kombinaatiopeli oikealla laidalla vapautti Galvezin, jonka tarkka syöttö takaviistoon tavoitti Soirin. HJK:n laitapuolustaja viimeisteli varmasti ja Suomi tuplasi johtonsa.

Seuraavaksi Pukki iski maalin, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi videotarkistuksen jälkeen. Kanerva teki 70. minuutilla triplavaihdon, kun Jere Uronen, Benjamin Källman ja Kaan Kairinen tulivat kentälle.

Arttu Hoskosen pusku Lucas Lingmanin keskityksestä kilahti tolppaan vartti ennen täyttä aikaa. Suomi teki vielä yhden vaihdon, kun Fredrik Jensen korvasi Pukin.

Huuhkajat hallitsi toista jaksoa vahvasti ja peli näytti päättyvän lukemiin 0–2, mutta San Marino yllätti vielä lisäajan viimeisillä sekunneilla. Richard Jensen rikkoi San Marinon pelaajaa rangaistuspotkun arvoisesti. Filippo Berardi viimeisteli loppulukemat pilkulta varmasti.

Voiton myötä Huuhkajien saldoksi EM-karsintalohko H:ssa jäi 18 pistettä kymmenestä ottelusta. Lohkon kolmanneksi sijoittunut Suomi otti kuusi voittoa ja hävisi neljästi. Huuhkajien maaliero karsinnoissa oli 18–10.

Suomen kisapaikka ratkeaa maaliskuussa pelattavissa EM-jatkokarsinnoissa. Torstaina kello 13.00 järjestettävissä arvonnoissa selviää pelaako Huuhkajat jatkokarsintojen A- vai B-polulla. EM-jatkokarsintoihin osallistuu yhteensä 12 joukkuetta, joista kolme ansaitsee paikan Saksassa kesällä 2024 pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Joukkueet jakautuvat A-, B- ja C-poluille ja pelaavat yksiosaiset välierät sekä yksiosaiset finaalit. Lue lisää >>

EM-karsinnat, lohko H
San Marino – Suomi 1–2 (0–0)
50' Pyry Soiri 0–1
58' Pyry Soiri 0–2
90+7' Filippo Berardi 1–2 (rp.)