Huuhkaja- ja Helmaripolku uudistuu kaudeksi 2023 – ilmoittautuminen auki

Huuhkaja- ja Helmaripolku on suomalaisen jalkapallon yhteinen alusta, joka auttaa pelaajia, valmentajia ja seuroja kehittymään.

Kuvituskuva.

2.11.2022 klo 11:00

Huuhkaja-Helmariliigan ensimmäinen kausi on jo melkein pelattu, ja jäljellä ovat enää Eerikkilässä pelattavat kansainväliset turnaukset marras-joulukuussa. U15-tyttöjen päävalmentaja Pekko Söderström ja U15-poikien päävalmentaja Kai Nyyssönen pitävät uutta järjestelmää hyvänä etenkin maajoukkuevalmentajien kannalta.  

Söderström kertoo, että selkeä kilpailujärjestelmä 12-14 -vuotiaille on tuonut maajoukkue- ja aluevalmentajille lisää tärkeitä kohtaamisia sellaisissa tapahtumissa, joissa on paikalla useita jalkapallotoimijoita. Tämä on positiivista ensinnäkin pelaajatarkkailun kannalta.   

– Maajoukkuevalmentajana olen kohdannut Huuhkaja-Helmariliigan tapahtumissa paljon valmentajia, pelaajia sekä seurojen valmennuksen johtajia, Söderström kertoo. 

Kaudeksi 2023 Huuhkaja-Helmariliigan tapahtumien ympärille rakennetaan seitsenosainen valmentajien koulutusprosessi. Söderström näkee, että tämän merkittävän muutoksen kautta saadaan mahdollisuus välittää seuroille ja valmentajille entistä enemmän maajoukkuetoiminnon ydinviestejä.  

– Tapahtumien myötä infot maajoukkueiden tapahtumista saadaan vietyä ketterästi arkeen. Keskustelun taso on ollut hyvää, Nyyssönen painottaa. 

Tärkeää on myös, että Huuhkaja-Helmariliigan pelit on nähty merkityksellisinä sekä pelaajien, joukkueiden että seurojen keskuudessa.  

– Se on näkynyt pelien tasossa. Pelin merkityksellisyys on näkynyt pelaajien pelille heittäytymisessä, yrittämisessä ja itsensä haastamisessa - kilpailuna, Söderström sanoo.  

Nyyssönen näkee Huuhkaja-Helmariliigan konseptiltaan kokonaisuudessaan onnistuneena, vaikka kehitettävää tietysti vielä on.  

– Ensimmäisenä vuonna koko sapluunaa on vaikea saada toimimaan täydellisesti. Olemme työstäneet sitä tulevaan vuoteen, ja uskomme, että olemme silloin paljon valmiimpia ja tapahtumakokonaisuudet selkeytyvät kaikille seuroille, Nyyssönen sanoo.  

Myös Huuhkaja- ja Helmaripolun palvelupäällikkö Tero Koskela kertoo, että tavoitteena on kehittää konsepteja entisestään, vaikka hänkin pitää Huuhkaja-Helmariliigan ensimmäistä kautta kokonaisuudessaan onnistuneena.  

– Haluamme auttaa seuroja rakentamaan pitkäjänteisiä prosesseja. Mielestämme Huuhkaja-Helmariliiga on auttanut tähän tavoitteeseen vastaamista hyvin. Nyt tavoitteenamme on kehittää konseptia eteenpäin entisestään, Koskela sanoo.  

Mitä asioita huomioidaan, kun tarkastellaan pelaajan arjen laadukkuutta vuositasolla.

Muutokset kaudelle 2023 

Kaudelle 2023 Huuhkaja- ja Helmaripolun konsepteja ja Huuhkaja-Helmariliigan rakennetta kehitetään seurojen toiveiden ja palautteiden mukaisesti. Pääpaino vuosikalenterin kehittämisessä on pitkäjänteisten prosessien mahdollistamisessa. Muita tärkeitä näkökulmia ovat olleet valtakunnallisuus, vuosirytmi ja kustannukset. 

Rakenteen kehittämisen myötä 13- ja 14-vuotiaiden SPL-lopputurnauksia ei enää nykymuodossaan järjestetä. Päätös on tehty ensisijaisesti, jotta voidaan rakentaa yhteisiä, pitkäjänteisiä prosesseja, joissa kohdataan valtakunnallisesti enemmän seuroja ja huomioidaan paremmin yksittäisiä pelaajia. Lisäksi kalenterin tukkoisuus vähenee ja kustannukset kevenevät. 

– Päätöksessä on pyritty huomioimaan kaikki eri tahot. Vuosittaisen kalenterin muuttuminen 13- ja 14-vuotiaiden ikäluokissa luo tilaa pitkäjänteisemmille prosesseille, joiden vaikuttavuus pelaajakehitykseen on parempi, Koskela kertoo. 

Muutoksen yhteydessä Huuhkaja-Helmariliigan kolmatta kierrosta laajennetaan 16 joukkueen tapahtumaksi, minkä ansiosta useammat ikäluokan pelaajat pääsevät samanlaisten tapahtumien piiriin.  

– Huuhkaja-Helmariliigan kolmatta kierrosta laajentamalla saamme tapahtumiimme mukaan enemmän pelaajia ja seuroja, mutta silti parhaille joukkueille saadaan edelleen järjestettyä kovatasoisia tapahtumia ylä- ja alaloppusarjojen sekä kansainvälisen turnauksen kautta. Lisäksi löydämme tämän kilpailujärjestelmän avulla edelleen Suomen parhaat seurajoukkueet, mutta annamme paljon useammalle joukkueelle ja pelaajalle mahdollisuuden osallistua laadukkaisiin tapahtumiin, Koskela jatkaa. 

Vuoden 2023 Huuhkaja-Helmariliigan rakenne 12-vuotiaiden ikäluokassa.

Vuoden 2023 Huuhkaja-Helmariliigan rakenne 13-14 -vuotiaiden ikäluokassa.

Uudistuksen myötä halutaan myös varmistaa, että parhaat yksittäiset pelaajat pääsevät Huuhkaja-Helmariliigan tapahtumiin – riippumatta siitä, missä joukkueissa he pelaavat. Tämä toteutuu SPL United -joukkueiden avulla.  

 

– Pelaajien on mahdollista päästä Huuhkaja-Helmariliigaan ihan pienistäkin seuroista. Toivomme, että yksittäisiä pelaajia ilmoitettaisiin Huuhkaja-Helmariliigaan rohkeasti ja aktiivisesti, Koskela jatkaa.  

Tiedolla johtaminen ja valmentajakoulutusprosessit Huuhkaja-Helmaripolulla 

Huuhkaja- ja Helmaripolku on suunniteltu vahvistamaan myös seurojen johdonmukaista pelaajakehityksen tiedolla johtamista.  

Valmentajapolun koulutusprosessi on rakennettu Palloliiton koulutus- ja maajoukkuetoimintojen kanssa, ja sitä on kehitetty seurojen antama palaute huomioiden. Prosessi jalkautuu laajasti seurakenttään Huuhkaja-Helmariliigan tapahtumien kautta.  

Esimerkki koulutusprosessista vuoden 2023 Huuhkaja-Helmariliigassa.

 Ydinviestit tapahtumien välillä liikkuvat verkkoympäristön avulla. Verkkoympäristön sisältö jakautuu kolmeen osaan (ydinviestit valmentajan polun koulutuksissa, alue- ja maajoukkueiden pelaamisessa, niiden vieminen omaan arkeen valmentajana). Verkkoympäristö on avoinna kaikille kyseisen ikäluokan valmentajille.  

Eerikkilän tapahtumissa ydinviesteistä järjestetään valmentajille koulutustapahtumia. Lisäksi pelaajalle järjestetään tapahtumissa tietoiskuja, kuten aiemminkin.  

Alueellisissa tapahtumissa valmentajille viedään ydinviestejä mentoroimalla. Valmentajia mentoroidaan vähintään yksi ottelu per tapahtuma. Mentoroinnissa valmentaja saa palautetta omasta työstään sekä joukkueen pelaamisesta ydinviestien suunnassa. Mentorina toimii joko seura tai SPL:n mentori, mikäli seuralla ei ole ihmistä, jonka vastuulla valmentajan saama palaute on. Mentoroinnissa hyödynnetään luotua havainnointilomaketta.  

Huuhkaja-Helmariliigaan osallistuminen 2023 

Ilmoittautuminen, osallistumiskriteerit ja säännöt >>

Kilpailutoiminto asettelee joukkueet 24.10.–1.11.2022 pelimenestyksen mukaisesti (tasokriteerit). Lohkoihin varataan paikkoja yj-joukkueille.

Joukkueilmoittautumiset ensimmäiselle kierrokselle ovat voimassa 2.11.-16.11.2022 (osallistumisen vahvistaminen TASOSSA)

Yksittäisten pelaajien ilmoittaminen alueen yj-joukkueisiin (esim. Etelä 1, Länsi 1 jne.) Osallistuvat joukkueet voivat myös tehdä oman YJ-joukkueen toisen/toisten seurojen kanssa, tai ottaa mukaan yksittäisiä pelaajia yhteistyöseuroistaan.   

Pelaajailmoittautumiset ensimmäiselle kierrokselle ovat voimassa 2.11.-16.11.2022

Valmentajat voivat ilmoittautua yhteisjoukkueiden valmennukseen >>.

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit