Helmarit voittoon Sloveniasta tasaisen kamppailun jälkeen

Helmarit kohtasi Slovenian lauantai-iltana Espanjassa Pinatar Cupin välierässä. Suomi otti tasaisesta kamppailusta 1–0-voiton ja eteni neljän maan turnauksen finaaliin, jossa se kohtaa Skotlannin.

Jutta Rantalan maali toi Suomelle voiton Sloveniasta.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

24.2.2024 klo 22:20

Suomen avauskokoonpanossa nähtiin kahdeksan muutosta keskiviikon Filippiinit-voittoon verrattuna. Espanjan leirin avausottelussa kokoonpanosta sivussa ollut Linda Sällström palasi suoraan avaukseen kapteeninnauha kädessään.

Slovenia aloitti pelin erittäin korkealla prässillä, joka teki Helmareiden pelinavaamisen vaikeaksi. Vastustajan rohkea ja aktiivinen peli aiheutti Suomelle haasteita, joita esimerkiksi Filippiinejä vastaan ei nähty.

Milla-Maj Majasaari torjui varmasti, kun Lara Prašnikar laukoi rangaistusalueen ulkopuolelta 9. minuutilla. Slovenia oli hallitsevampi osapuoli ottelun alussa, mutta Suomi onnistui maalinteossa heti ensimmäisestä paikastaan 18. minuutilla. Anni Hartikainen pelasi Ria Ölingille, joka vapautti Jutta Rantalan vetopaikkaan rangaistusalueella. Leicester-hyökkääjä viimeisteli vasemmalla jalallaan tarkasti takakulmaan, ja Suomi siirtyi johtoon.

Slovenia jatkoi hyvin toiminutta prässiään myös avausmaalin jälkeen. Majasaari venyi hyvään torjuntaan Kaja Korošecin laukoessa tulisesti kaukaa. Seuraavaksi Tiia Peltonen blokkasi vastustajan vedon lähes maaliviivalta kulmapotkun jatkotilanteessa.

Sällströmin laukaus nopean hyökkäyksen päätteeksi karkasi yli maalin 35. minuutilla. Juuri ennen taukoa Rantala antoi vaarallisen vapaapotkun vasemmasta laidasta, mutta kova keskitys ei tavoittanut suomalaispelaajia. Tauolle lähdettiin Suomen maalin johdossa.

Suomen avauskokoonpano Sloveniaa vastaan.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Toinen jakso

Päävalmentaja Marko Saloranta teki tauolla yhden vaihdon, kun Katariina Kosola korvasi Hartikaisen. Toisen jakson ensimmäinen maalipaikka tuli Slovenialle, mutta Majasaari sai kätensä Prašnikarin alakulmaan suuntautuneen laukauksen eteen.

Slovenia onnistui edelleen viemään pelin painopisteen Suomen kenttäpuoliskolle. Helmarit pyrki hyökkäämään suoraviivaisesti pitkillä syötöillä korkean prässin alta. Ölingin keskitys oli yllättää maalivahti Iva Kocijanin hieman ennen tunnin täyttymistä, mutta vastustajan puolustus selvitti tilanteen.

Saloranta teki seuraavan vaihtonsa, kun Olga Ahtinen tuli kentälle 64. minuutilla. Majasaari jatkoi hienoja otteitaan pysäyttämällä Korošecin vaarallisen laukauksen. Kosola pelasi Elli Pikkujämsän vetopaikkaan, mutta pallo painui kimmokkeen kautta ohi maalin.

Suomi teki vielä neljä vaihtoa noin vartti ennen täyttä aikaa. Kentälle tulivat Heidi Kollanen, Oona Sevenius, Sanni Franssi ja Oona Siren. Peli kääntyi vaihtojen myötä enemmän Helmareiden hallintaan ja Slovenian prässistä oli kovin virta poissa.

Helmarit onnistui puolustamaan johtoaan loppuun saakka, ja lopulta Rantalan maali riitti voittoon. Aiemmin lauantaina pelattu Filippiinien ja Skotlannin välinen välierä päättyi Skotlannin voittoon lukemin 2–0, joten Suomi kohtaa Skotlannin Pinatar Cupin finaalissa tiistaina 27. helmikuuta Suomen aikaa kello 15.05. Yle Areena näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Slovenia–Suomi 0–1 (0–1)
18' Jutta Rantala 0–1