Helmarit Pinatar Cupin voittoon rangaistuspotkukilpailun jälkeen

Suomi ja Skotlanti kohtasivat tiistaina Espanjassa Pinatar Cupin loppuottelussa. Helmarit pääsi juhlimaan turnauksen voittoa rangaistupotkukilpailun jälkeen.

Helmarit juhli Oona Seveniuksen hienoa maalia.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

27.2.2024 klo 17:15

Helmareiden avauskokoonpanossa nähtiin useita muutoksia lauantain Slovenia-voittoon verrattuna. Skotlanti-ottelusta sivussa olivat maanantaina sairastunut Elli Pikkujämsä ja myös aiemmin sairastelusta kärsinyt Lotta Lindström. Keskuspuolustajana näkemään totuttu Joanna Tynnilä avasi ottelun vasempana laitapuolustajana.

Helmareiden avauskokoonpano Skotlantia vastaan.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

San Pedro del Pinatarissa pelattiin todella tuulisessa säässä, ja Helmarit joutui hyökkäämään avausjaksolla kovaan vastatuuleen. Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Martha Thomasin kaukolaukaus 4. minuutilla leijaili yli eikä aiheuttanut töitä Suomen maalia vartioineelle kapteeni Tinja-Riikka Korpelalle.

Molemmat joukkueet prässäsivät korkealta ja pelissä oli kova intensiteetti. Skotlanti piti palloa Suomea enemmän avausvartin aikana, mutta Helmareiden hyvin liikkunut puolustusmuoto piti vastustajan poissa maalipaikoilta. Jakson edetessä myös Suomi pääsi yhä pidempiin hyökkäyksiin.

Helmarit onnistui maalinteossa heti ensimmäisestä todellisesta paikastaan, kun Katariina Kosola keskitti vasemmalta 21. minuutilla. Oona Sevenius voitti puolustajansa ja puski pallon voimalla maalin vasempaan alakulmaan.

Skotlanti pyrki luomaan painetta Suomen maalille avausmaalin jälkeen, mutta Helmareiden tiiviistä puolustuksesta ei löytynyt tiloja vaarallisilla alueilla. Korpela otti hyvän torjunnan 10 minuuttia ennen taukoa, kun Erin Cuthbert pääsi laukomaan Suomen pallonmenetyksen jälkeen.

FIFA-rankingissa kaksi sijaa Suomea edellä oleva Skotlanti hallitsi palloa avausjakson lopussa, mutta Korpela sai olla maalillaan melko rauhassa. Tauolle lähdetiin Helmareiden maalin johdossa.

Katariina Kosola tarjoili tarkan keskityksen ottelun avausmaaliin.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Toinen jakso

Päävalmentaja Marko Saloranta teki tauolla tuplavaihdon, kun Oona Siren ja Linda Sällström tulivat kentälle. Toisella jaksolla oli Helmareiden vuoro hyökätä myötätuuleen – Sällström olikin karata puolittaiseen läpiajoon heti tauon jälkeen.

Skotlanti oli lähellä tasoitusta kulmapotkusta, mutta Jenna Clarkin laukaus epäonnistui. Kentän toisessa päässä Skotlanti oli ajoittain vaikeuksissa Helmareiden korkean prässin kanssa. Sällström laukoi tolppaan vastustajan puolustuksen helpon pallonmenetyksen jälkeen 52. minuutilla.

Korpela sai kätensä Thomasin noston eteen Suomen menetettyä pallon vaarallisesti omalla kenttäpuoliskolla. Kellossa oli 67 minuuttia, kun Sällström pääsi tekopaikkaan Natalia Kuikan pitkästä avauksesta. Tällä kertaa Sällströmin laukauksen pysäytti ylärima. Seuraavaksi Kuikka laukoi itse kaukaa, mutta topparin veto meni niukasti ohi.

Heidi Kollanen tuli kentälle 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Samalla Suomi vaihtoi kolmen topparin ryhmitykseen. Skotlanti tasoitti ottelun 75. minuutilla. Thomas ehti ensimmäisenä vapaapotkusta seuranneeseen paluupalloon, ja peli oli tasan.

Helmarit teki vielä yhden vaihdon, ja Sanni Franssi pääsi kentälle 83. minuutilla. Suomi sai luotua painetta vastustajan kenttäpuoliskolla vielä ottelun lopussa, mutta lisäosumia ei enää nähty, ja Pinatar Cupin voitto ratkaistiin rangaistuspotkukilpailussa.

Rangaistuspotkukilpailussa Suomen vetäjistä onnistuivat Kuikka, Eva Nyström, Olga Ahtinen, Sällström ja Franssi. Maalivahti torjui neljäntenä laukoneen Kollasen laukauksen, mutta kun Korpela torjui hienosti Skotlannin kaksi viimeistä vetoa, pääsi Helmarit juhlimaan Pinatar Cupin voittoa.

Helmareiden seuraavat ottelut ovat luvassa keväällä käynnistyvissä EM-karsinnoissa. Suomen vastustajat karsintojen A-liigassa selviävät tiistaina 5. maaliskuuta järjestettävässä lohkoarvonnassa. A-liigan lohkovoittajat ja -kakkoset saavat suoran kisapaikan Sveitsissä kesällä 2025 pelattavaan EM-lopputurnaukseen kun taas lohkokolmoset ja -neloset pelaavat kisapaikasta jatkokarsinnoissa.

Skotlanti–Suomi 1–1 (0–1), 4–5 (RP)
21' Oona Sevenius 0–1
75' Martha Thomas 1–1

Suomi
23 Tinja-Riikka Korpela (C)
3 Eva Nyström
4 Ria Öling > 46' 13 Oona Siren
5 Emma Koivisto
7 Joanna Tynnilä
8 Olga Ahtinen
9 Katariina Kosola
15 Natalia Kuikka
20 Eveliina Summanen > 69' 14 Heidi Kollanen
21 Oona Sevenius > 46' 18 Linda Sällström
22 Jutta Rantala > 83' 17 Sanni Franssi

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit