Helmarit päätti Nations Leaguen tasapeliin

Helmarit kohtasi Slovakian tiistai-iltana Trnavassa UEFA Nations Leaguen päätösottelussa. Suomi koki kilpailun ensimmäisen pistemenetyksensä, kun tasainen ottelu päättyi lukemiin 2–2 (1–1).

Emmi Alanen iski avausmaalin Trnavassa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

5.12.2023 klo 21:55

Päävalmentaja Marko Saloranta oli tehnyt Suomen avauskokoonpanoon kuusi muutosta Romania-voittoon verrattuna. Kapteeni Tinja-Riikka Korpela vartioi Suomen maalia, Nora Heroum avasi toisena topparina, Heidi Kollanen ja Emmi Alanen aloittivat keskikentällä ja Oona Sevenius sekä Sanni Franssi muodostivat Helmareiden kärkiparin.

Helmareiden avauskokoonpano Slovakiassa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Vaikka Suomen lohkovoitto ja nousu A-liigaan oli varmistunut jo torstaina Turussa, nähtiin Trnavassa alussa aktiivinen ja nälkäinen vierasjoukkue.  Oona Siren riisti pallon vastustajan kenttäpuoliskolla ja lähetti läpisyötön Slovakian selustaan. Syöttö päätyi Seveniuksen kautta Alaselle, joka vei Suomen varmasti johtoon jo 2. minuutilla.

Kotijoukkue pyrki avaamaan peliä maata pitkin ja Suomi prässäsi korkealta. Emma Peuhkurisen laukaus Seveniuksen tiputuksesta karkasi yli maalin 10. minuutilla. Slovakia oli lähellä tasoitusta vartin kohdalla, kun ensin pusku kulmapotkusta pysähtyi ylärimaan ja jatkotilanteessa Korpela torjui hienosti Patrícia Fischerován läheltä tulleen yrityksen.

Slovakia tarvitsi ottelusta pisteitä varmistaakseen lohkon arvokkaan kakkossijan. Tämä näkyi kotijoukkueen rohkeassa ja aktiivisessa pelissä. Suomi olikin ajoittain ongelmissa vastustajan kovan prässin kanssa.

Kotijoukkue tasoitti pelin 32. minuutilla. Keskitys jäi pomppimaan Suomen rangaistusalueelle ja lopulta Diana Lemešován matala laukaus ohitti Korpelan. Kyseessä oli ensimmäinen maali Suomen verkkoon Nations Leaguessa.

Helmarit oli lähellä nopeaa kuittia, kun Franssi kääntyi ovelasti päätyrajalla ja syötti keskelle, mutta Slovakian puolustus onnistui katkossa. Vielä hetki ennen taukoa Franssi pelasi Kollasen huippupaikkaan, mutta laiturin laukaus meni selvästi takakulman ohi. Tasaisen avausjakson jälkeen tauolle lähdettiin 1-1-tasantilanteessa.

Sanni Franssi loi tilanteita Slovakian maalille avausjakson lopussa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Toinen jakso

Suomi teki tauolla tuplavaihdon, kun Ria Öling ja Katariina Kosola tulivat kentälle. Öling olikin heti lähellä maalia Franssin syötöstä, mutta Slovakian maalivahti Mária Korenciová selvitti tilanteen hyvällä vastaantulolla.

Peli oli toisen jakson alussa rikkonaista ja kentällä nähtiin paljon rikkeitä. Suomi hallitsi palloa, mutta tekopaikat olivat vähissä. Slovakia siirtyi yllättäen johtoon tunnin kohdalla, kun Mária Mikolajová pääsi etenemään Suomen rangaistusalueelle ja sijoitti pallon verkkoon.

Kotijoukkue vetäytyi johtomaalinsa jälkeen ja Suomi pääsi pyörittämään peliä syvemmällä vastustajan kenttäpuoliskolla. Helmarit iski upean tasoitusmaalin, kun kentälle vaihdosta tulleen Jutta Rantalan voimakas ja tarkka veto rangaistusalueen kulmasta ohitti Korenciován 70. minuutilla.

Rantala toi Suomen hyökkäyspeliin uuden vaihteen. Leicester-hyökkääjän toinen maali oli lähellä 10 minuuttia ennen täyttä aikaa, kun hänen nostonsa ohitti jo maalivahdin. Lemešová ehti kuitenkin purkamaan pallon vielä maaliviivalta.

Lotta Lindström pääsi tekemään A-maajoukkuedebyyttinsä 82. minuutilla. Slovakia lähti hyökkäämään rohkeammin, kun Kroatia siirtyi johtoon Romaniaa vastaan lohkon toisessa ottelussa. Korpelan loistotorjunta takayläkulmasta esti kotijoukkueen maalin neljä minuuttia ennen täyttä aikaa.

Suomella oli aivan lopussa vielä lupaavia tilanteita, mutta lisäosumia ei enää nähty. Helmarit koki kilpailun ensimmäisen pistemenetyksensä, kun ottelu päättyi lukemiin 2–2.

Helmareiden saldoksi UEFA Nations Leaguessa jäi viisi voittoa ja yksi tasapeli maalierolla 18–2. Lohkovoiton myötä Suomi pelaa ensi vuoden EM-karsinnoissa A-liigassa. A-liigan lohkovoittajat ja -kakkoset saavat suoran kisapaikan Sveitsissä kesällä 2025 pelattavaan EM-lopputurnaukseen kun taas lohkokolmoset ja -neloset pelaavat kisapaikasta jatkokarsinnoissa.

UEFA Nations League, B-liiga
Slovakia – Suomi 2–2 (1–1)
2’ Emmi Alanen 0–1
32’ Diana Lemešová 1–1
61' Mária Mikolajová 2–1
70' Jutta Rantala 2–2