Helmarit murskavoittoon Unkarista

Naisten A-maajoukkue kohtasi Unkarin sunnuntaina Cyprus Cupissa AEK Arenalla Larnakassa. Suomi otti turnauksen toisen voittonsa upean esityksen jälkeen lukemin 8-0.

Helmareilla riitti tuuletettavaa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

19.2.2023 klo 14:50

Suomen kokoonpanossa nähtiin paljon muutoksia torstain Kroatia-voittoon verrattuna – vain Elli Pikkujämsä, Eva Nyström ja Olga Ahtinen jatkoivat avauskokoonpanossa. Milla-Maj Majasaari teki A-maajoukkuedebyyttinsä Suomen maalilla.

Sivussa ottelusta olivat Tinja-Riikka KorpelaEmma KoivistoEmma PeuhkurinenHeidi Kollanen ja Adelina Engman.

Helmareiden avauskokoonpano Unkaria vastaan.

Unkari aloitti ottelun korkealla prässillä, ja Suomi sortui useisiin pallonmenetyksiin pelin alussa. Unkari hyökkäsi vaarallisesti 14. minuutilla, kun Fanni Vágó pääsi haastamaan Suomen boksissa. Nyström selvitti tilanteen ja esti vastustajan kapteenin laukauksen.

Seuraavaksi Nyström pysäytti Zsanett Kajánin vastustajan lupaavassa hyökkäyksessä. Kaisa Collin pääsi murtautumaan rangaistusalueelle ja syöttämään maalille 17. minuutilla, mutta viimeinen syöttö ei löytänyt suomalaispelaajaa.

Helmarit sai peliä enemmän hallintaansa ensimmäisen jakson edetessä. Collin karkasi läpiajoon Ahtisen ja Emmi Alasen hienosta esityöstä. Collin viimeisteli varmasti, ja Suomi siirtyi johtoon 21. minuutilla.

Suomi hallitsi kenttätapahtumia lähes täysin ja Unkarin vaarallisimmat tilanteet syntyivät vastahyökkäyksistä. Majasaari joutui ensimmäistä kertaa torjuntatehtäviin 25. minuutilla, kun unkarilaispelaaja laukoi kaukaa. Viisi minuuttia tästä ja Majasaari torjui Kajánin laukauksen varmasti.

Helmarit tuplasi johtonsa 35. minuutilla. Sanni Franssia rikottiin vasemmassa laidassa, ja Ahtinen lähetti maalille vapaapotkun, joka jäi pomppimaan rangaistusalueelle. Pikkujämsä tiputti pelivälineen Vilma Koivistolle, joka viimeisteli vasempaan alakulmaan ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa.

Jenny Danielssonin laukaus nopean hyökkäyksen päätteeksi painui niukasti ohi viisi minuuttia ennen taukoa. Danielsson ei erehtynyt seuraavasta paikastaan – pallo tippui hyökkääjälle vapaapotkun jatkotilanteesta ja Danielsson viimeisteli volleysta upeasti.

Tauolle lähdettiin Suomen kolmen maalin johdossa vakuuttavan esityksen jälkeen.

Vilma Koivisto pääsi iskemään ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

Päävalmentaja Marko Saloranta teki tauolla triplavaihdon ja kentälle tulivat Eveliina Summanen, Linda Sällström sekä Katariina Kosola. Sällström oli heti lähellä maalintekoa, mutta pusku Danielssonin keskityksestä meni etutolpan ohi.

Suomi jatkoi hallintaansa, ja Danielssonin laukaus blokattiin 54. minuutilla. Minuutti tästä ja Nyströmin pusku Ahtisen tarkasta keskityksestä karkasi maalin ohi. Seuraavaksi Summanen pääsi tekopaikkaan, mutta keskikenttäpelaaja ajautui pieneen kulmaan ja Unkari selvisi säikähdyksellä.

Majasaari onnistui selvittämään Unkarin vaarallisen kulmapotkun 63. minuutilla. Toisessa päässä Kosolan laukaus Sällströmin hyvästä syötöstä ei vaivannut Unkarin maalivahti Luca Bartia. Pallonhallinta oli vahvasti Suomella, kun Unkari ei päässyt pidempiin hyökkäyksiin Helmareiden aktiivisen vastaprässin ansiosta.

Sällström aloitti hurjan maalitehtailun toisella jaksolla. 67. minuutilla Sällström pääsi läpiajoon pitkästä syötöstä ja laukoi pallon voimalla Bartin taakse. Sällströmin seuraava maali nähtiin 77. minuutilla. Upea laukaus Ria Ölingin syötöstä upposi Unkarin maalin oikeaan yläkulmaan.

Minuutti tästä ja kaikkien aikojen maajoukkuemaalintekijä iski jälleen Ölingin syötöstä – hattutemppu ja uran 55:s maajoukkuemaali kasvatti Suomen johdon jo kuuteen.

Suomi ei ollut saanut vielä tarpeekseen maaleista. Summanen laukoi vapaapotkun voimalla maaliin 84. minuutilla. Kyseessä oli jo Summasen turnauksen toinen vapaapotkumaali. Seuraavaksi Sällströmillä oli mahdollisuus jo neljänteen maaliin, mutta hyökkääjä tarjoili tyylikkäästi Danielssonille, joka viimeisteli päivän kahdeksannen.

Lisämaaleja ei enää nähty ja ottelu päättyi Helmareiden 8-0-voittoon tyrmäävän esityksen jälkeen. Helmarit kohtaa Romanian Cyprus Cupin päätösottelussa keskiviikkona AEK Arenalla. Yle Areena näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Suomi - Unkari 8-0 (3-0)
21' Kaisa Collin 1-0
35' Vilma Koivisto 2-0
43' Jenny Danielsson 3-0
67' Linda Sällström 4-0
77' Linda Sällström 5-0
78' Linda Sällström 6-0
85' Eveliina Summanen 7-0
88' Jenny Danielsson 8-0